Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Türkiye Ekonomi Şurası, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz ve ilgili bakanlar ile oda ve borsa başkanlarının katılımıyla 16 Ağustos’ta gerçekleştirildi.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu; başta finansmana erişim olmak üzere katı işgücü piyasasının istihdamı ödüllendiren bir sisteme dönüşmesi, sanayi yatırım alanlarının kapasitesinin artırılması gerektiğinin altını çizdi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz da, "Para politikası, maliye politikası ve yapısal reform adımlarını kademeli bir şekilde devreye alarak Türkiye’de yatırım ortamının iyileştirilmesi, sürdürülebilir bir büyüme için daha elverişli bir ortamın sağlanması ve hazırlanmakta olan Orta Vadeli Program’a ilişkin değerlendirmede bulundu.
Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak üyelerimizin konularını içeren bir dosyayı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz’a ve Ticaret Bakanı Sayın Prof. Dr. Ömer Bolat’a takdim ettim. Ayrıca, bana tanınan 3 dakikalık süre içerisinde kürsüde; ekonomimizin en öncelikli konusunun enflasyon olduğu, KOBİ’lerimize uygun şartlarda kredi temin edilmesi gerektiği, pratik iş hayatı ile örtüşmeyen düzenlemelerin sıkıntı yarattığı, özellikle İzmir’de sanayi alanlarının yetersiz kaldığı hususlarına değindim.
Takdim ettiğimiz dosyada;
1. Vergi dilimlerinin asgari ücret artışı ölçüsünde yeniden belirlenmesi,
2. Asgari ücrete yapılan zam oranı kadar SGK primlerinden de düşüş sağlanması,
3. Kamuya iş yapan firmaların kamu alacaklarında ödemenin yapılması,
4. %40 döviz bozdurma zorunluluğu gibi son dönemde yapılan bazı düzenlemelere değinilerek, geri adım atılması gerektiği,
5. Karşılıksız çekten dolayı iş insanına uygulanan hapis cezasının iptal edilmesi,
6. Vize sorunundan, işgücü teminine, gümrük birliğinden sektör konularına kadar birçok başlıkta konulara yer verilmiştir.
Diğer yandan, Fitch’in yaptığı son açıklamada; Çin'in toparlanmasına yönelik oluşan risklerin, ABD'deki sığ resesyonun ve Euro Bölgesi'ndeki sınırlı büyümenin küresel ekonomiye ilişkin temel riskleri devam ettirdiğini vurguladı.
Bununla birlikte, iklim krizinin küresel iş ve ticaret üzerindeki etkisinin yeni bir göstergesi olarak, Dünya ticaretinin %6'sının geçtiği Panama Kanalı’ndan geçişler sınırlandırılarak, uzun kuyruklar ve gecikmeler söz konusudur. Bu da, küresel ticarette yavaşlama ve emtia fiyatlarında yükselme riskini barındırmaktadır.
Küresel ekonominin bitmeyen ve eklenen riskleri ile birlikte, bizim de çözmemiz gereken konularımız çok fazla. O nedenle de, somut önerileri içeren akılcıl yol haritasına acilen ihtiyaç duymaktayız. Yenilenen ekonomi yönetiminin izleyeceği Eylül ayında açıklanacak Orta Vadeli Program bu anlamda çok önemlidir.
Her kesim için çok zorlu geçen bu süreci bir an evvel atlatabilmek dileği ile 30 Ağustos Zafer Bayramının ve 9 Eylül İzmirimizin kurtuluşunun 101. yıl dönümünü yürekten kutluyor, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlerimizi şükranla, rahmetle, saygıyla anıyorum.