İzlenecek politikaların belirlenmesi, öngörülebilirliği sağlaması açısından merakla beklediğimiz Orta Vadeli Plan açıklandı. 2024-2026 dönemini kapsayan; mali disiplin, fiyat istikrarı ve öncelikli reform alanlarına ilişkin düzenlemelerin kaleme alındığı Plan; genel olarak hedefleri ve eylem adımları ile birlikte tutarlılık açısından olumlu bir görünüm arz etmektedir.
OVP’den beklenen, gerçekçi hedeflerin belirlenmiş olması, yapısal dönüşüm kapsamında katma değerli üretimin önceliklenmesi, dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüme odaklanılması, sektörel önceliklendirme yaklaşımı programda öne çıkan önemli başlıklardır. Bu başlıklar altında yer alan her bir eylemin belirlenen takvim süresinde hayata geçirilmesi için kararlılıkla çalışılması, son derece önemlidir.
Makroekonomik politika adımlarının ilkinde, yıllardır bizim de talebimiz olan “sanayi envanterine” yer verilmiş olmasını önemsiyor, kaynakların etkin kullanılması adına son derece kıymetli buluyorum.
Benzer şekilde; “Sanayide yapısal dönüşüme yönelik sektörel önceliklendirme yaklaşımıyla teknoloji odaklı yatırımlar desteklenecektir.” “Yatırım yeri envanteri oluşturulacaktır”, “Stratejik ve büyük yatırımlar için yer temini sağlanacaktır.” gibi eylem adımları, politika yapıcıların sanayiye uzun vadeli, kalıcı, yapısal hamlelerle yaklaşım içinde olduğunu göstermektedir ki, bu sürdürülebilir büyüme adına, dolayısıyla sanayimiz ve ülkemiz adına umut vericidir.
2024 yılı için enflasyonu %33’e indirme hedefi, bozulan dengeler açısından kritik olup, temenni niteliğinde kalmamasını diliyoruz.
Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Cumhurbaşkanı yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz öncülüğünde emeği geçen, katkı koyan ilgili bakanlıklarımıza ve kurumlara çok teşekkür ediyorum. Ülkemiz için hayırlısı olsun.
Üreten kesim olarak, atılan her olumlu adım karşısında başta finansman temini sorunlarımızın da giderilmesi ile bizler de yeni yatırımlara yönelecek, daha fazla ihracat ve daha fazla istihdam ile sürdürülebilir büyüme yönünde katkımız artacaktır. Son açıklanan yılın ikinci çeyreğinde sanayi sektörünün %2,6 oranında küçülmesi öngörülemeyen bir ortamda kaçınılmaz bir sonuç olmuştur.
O nedenle de, bu ay içerisinde önce Ticaret Bakanımız Sayın Dr. Ömer Bolat, ardından Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz ile İzmir’de geçekleştirdiğimiz istişare toplantılarında; sanayimizin ana konularını aktarırken, sürdürülebilir büyüme için sürdürülebilir üretime, üretimin finansmanına, dönüşüm stratejine, enflasyonun düşürülmesine, özellikle de ihracatın desteklenmesine, rakiplerimizle eşit şartlarda rekabet etmemizi sağlayacak düzenlemelere detaylıca değindik. Ayrıca, üyelerimizin konularını içeren dosyaları da takdim ettik.
Küresel ekonomi hiç olmadığı kadar zor bir dönemden geçerken, ihracatımızın neredeyse yarısını gerçekleştirdiğimiz AB resesyon ile karşı karşıya iken, kutuplaşan küresel ekonomide ticaret giderek daralırken, bizim hata yapma lüksümüz yoktur. Bununla birlikte, yeni ekonomi yönetimimizin tecrübesi, somut adımları, belirlenen eylem planları ile bu zor süreci lehimize çevirecek güçte olduğumuza da yürekten inanıyorum.