Küresel ticarette pastadan pay alabilmek her geçen gün zorlaşırken, zaman içerisinde alternatif kapılar da firmalarımıza açılmaktadır. CERN, bugün bu kapıların en değerlilerinden biri olarak firmalarımız tarafından keşfedilmeyi beklemektedir.
Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi olan CERN; İsviçre ve Fransa sınırında yer alan dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarıdır. 06.05.2015 tarihinde ülkemizin CERN’e Ortak Üyeliği ile CERN'de 22 ülke tam üye, 3 ülke tam üyelik yolunda ortak üye, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 4 ülke ise ortak üye statüsünde yer almaktadır.
Bu tarihten itibaren Türk Firmaları CERN’de açılan ihalelere katılabilmekte, mühendis ve bilim adamlarımız istihdam imkanı bulabilmektedir. Bugün itibari ile CERN’e üye 150 civarında Türk firması ve geçici istihdam edilen 5 Türk bulunmaktadır.
CERN ve üye ülkelerdeki firmalar arasında bilgi akışı ve iletişimi sağlamak üzere resmi irtibat bürosu TOBB bünyesinde Haziran 2015’te kurulmuş, Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak konunun öneminin bilinci ile biz de 9 Şubat 2016 tarihinde CERN’ü tanıtan bir bilgilendirme toplantısı Odamızda düzenlemiştik. Gelinen noktada; irtibat ofisi son 2 yılda büyük bir başarı elde ederek, CERN Sanayi İrtibat Temsilcileri Kurulu Başkanlığı’na, Ofis temsilcimiz Hakan Kızıltoprak seçilmiştir. Bu firmalarımız için büyük şanstır. Bu şansı tüm üreticilerimizin kullanmasını diliyorum.
TOBB bünyesinde kurulan CERN Sanayi İrtibat Ofisi; Türkiye'deki firmaların ihale süreçlerine katılım koordinasyonunu sağlarken, ihale süreçlerine ilişkin ciddi destek vermektedir.
Firmalarımız CERN'de kazandığı ihaleler ile yetkinliklerini ispat etmekte, portföylerini genişletmekte ve çok değerli olan CERN referansına sahip olmaktadır.
Bu yılın ilk altı ayında açılan 89 ihaleden 4’ünü Türk firmalarımız kazanmıştır. Temennimiz sayının artması ve üyelerimizin de bu pastadan pay almasıdır.
Ağırlıklı olarak mekanik işler ve elektrik-elektronik sektörlerinde ihaleler açılsa da, sanılmasın ki, sadece yüksek katma değerli ihalelere yer veriliyor. Karton paketlemeden, ofis malzemelerine, mobilyadan klima santrallerine kadar farklı sektörlerde üretime ihtiyaç duyulabilmektedir.
Peki, onca zorlu süreçten geçen firmaların kazancı ne oluyor? CERN’e tedarikçi olmayı başaran 629 KOBİ ile yapılan anket sonucu, firmaların kazanımlarını açıkça ortaya koymaktadır.
%60’ı Yeni müşteriler edindiğini,
%52’si CERN referansı olmasaydı daha kötü satış performansı olacağını,
%44’ü Teknolojik öğrenme ve gelişme sağladığını,
%42’si Uluslararası görünürlüğünün arttığını,
%38’i Yeni ürün geliştirdiğini,
%17’si Yeni pazarlara girdiğini, ifade etmiştir.
Lütfen sizler de, en yakın zamanda TOBB CERN Sanayi İrtibat Ofisi temsilcisi
Hakan KIZILTOPRAK ile irtibata geçerek, sürecin detayları hakkında bilgi alınız.
e-posta: cern@tobb.org.tr Telefon: (312) 218-2039