Tarihçe
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulmasından kısa bir süre önce, 17 Şubat-4 Mart 1923 tarihleri arasında toplanan İzmir İktisat Kongresi ile milli sanayinin hızla kurulması öngörülmüştür. Ege Bölgesi sanayicilerinin, mesleki menfaatlerini korumak amacıyla bir çatı altında güç birliği oluşturmaları fikri de İzmir İktisat Kongresi paralelinde filizlenmiştir.
İleriki yıllarda “İzmir Enternasyonel Fuarı”na dönüşecek olan “9 Eylül Yerli Mallar Sergisi”nin ilk defa açıldığı 1927 yılında, İzmir’li bir grup üretici, sanayi alanındaki varlıklarını hızla arttırırken kendilerine ait bir örgütlenmenin eksikliğini gidermeye karar vermiş ve 11 Eylül 1927 tarihinde “İzmir Sanayi Birliği”ni resmen kurmuşlardır. Sanayicilerin Birliğe üyeliği de isteğe bağlı kılınmıştır. İzmir Sanayi Birliği, İkinci Dünya Savaşı’nın etkilerinden dolayı 1937-1945 döneminde faaliyetini durdurmuştur. 1945 yılı Aralık ayında 96 sanayicinin üye olduğu İzmir Sanayi Birliği’nin toplantıları yeniden başlamıştır.
1950 yılında 5590 sayılı Odalar Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle Odalara ‘Kamu Kurumu’ niteliği verildiği gibi, ilk kez “sanayici” tanımı yapılarak sanayicilerin ayrı Oda kurmalarına imkan tanınmıştır. Kanuni işlemler tamamlanarak 1 Aralık 1951 tarihinde Odamız, İzmir Sanayi Odası ünvanı ile faaliyete geçmiştir. 612 üye ile faaliyete geçen İzmir Sanayi Odası’nın ilk Meclis Başkanlığı’na Burhan Maner, Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Osman Kibar seçilmiştir. T.C. Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı’nın 19.10.1953 tarih ve 4/13717 sayılı kararı ile merkezi İzmir olmak üzere Aydın, Balıkesir, Manisa, Denizli ve Muğla illerini de içine alan bir Bölge Sanayi Odası’nın kurulması uygun görülmüştür. İzmir Sanayi Odası böylece 1954 yılı başından itibaren Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) haline dönüşmüş, Türkiye’nin ilk ve tek Bölge Sanayi Odası kimliğine sahip olmuştur.
Bölge imalat sanayisindeki gelişmeler sonucunda; Denizli, Balıkesir ve Aydın illeri, 1972, 1981 ve 2008 yıllarında kendi Sanayi Odalarını kurmuşlar, 1995 yılı başlarında Manisa Ticaret Odası, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’na, 2008 yılında Milas Ticaret Odası ise Milas Ticaret ve Sanayi Odası’na dönüştürülerek EBSO bünyesinden ayrılmışlardır.
Günümüzde faaliyet alanı İzmir olan, İzmir sanayicilerini çatısı altında toplayan Odamız, marka tescili yapılan “Ege Bölgesi Sanayi Odası” ismini korumakta olup, kuruluşundan itibaren mesleki ahlak ve birliğin güçlendirilmesi, bölgedeki sanayi hareketlerinin hızlanması, sermayenin sanayi kesimine aktarımının teşvik edilmesi, sanayi yatırımı yapacak girişimcilere teknik yardımlarda bulunulması, fabrikaların günümüzün gerektirdiği şartlarda üretim yapması amacıyla Organize Sanayi Bölgeleri kurulması ve kurulacak olanlara önderlik edilmesi ve sanayiyi geliştirecek kanunların çıkarılması gibi alanlarda etkin çalışmalar gerçekleştirmektedir.
Bugün 67 çalışanı ile Türkiye’nin en köklü kuruluşlarından biri olan Ege Bölgesi Sanayi Odası, Cumhuriyet’ten sonra ilk sanayi örgütlenmesi, üniversite-sanayi iş birliğinin kurumsallaştırılması, Türkiye’de ilk Teknopark’ın kurulması, Organize Sanayi Bölgeleri’nin oluşturulması örneklerinde olduğu gibi Odamız, kamuoyunda ses getiren birçok çalışmaya imza atmış, ülkemizin üreten kahramanları sanayicilerimize çok daha iyi hizmet sunabilmek için kalite yolculuğuna 30 yıl önce başlayarak, 1995 yılında ISO 9000 Kalite Yönetim Standardına sahip Avrupa’nın ilk Odası olmuştur.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin, Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) iş birliğiyle yürüttüğü uluslararası akreditasyon sisteminde, ülkemizde akredite edilen ilk Oda’lar arasında yer alan ve denetimlerde sürdürülebilir şekilde ‘A Mükemmel’ seviyede akreditasyonunu yenileyen EBSO, kalite çıtasını her geçen gün yükselterek mükemmellik yolculuğunda hızla ilerlemiş, 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi, 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi gibi Yönetim Sistemi Belgeleriyle beraber, 2014 yılı içinde layık görüldüğü iki ödül ile ülkede örneği görülmemiş bir başarıya imza atarak önce KALDER Ege Bölgesi Mükemmellik Ödülü’nü, ardından Türkiye Mükemmellik Ödülü’nü kucaklayarak hizmet kalitesi ile göz doldurmuştur ki Odamız, TOBB tarafından camiamıza ‘Rol Model’ olarak gösterilmektedir.
Küresel üretim ve ticaret açısından yeni bir ağırlık merkezi haline gelen dünya Asya-Pasifik Bölgeside 3 milyonun üzerinde şirketin temsil edildiği CACCI’nin 2004 yılından bu yana düzenlediği 8. Yerel Oda Ödülleri çerçevesinde, Türkiye’nin büyük illerinden başvuran diğer Odalar ve yabancı rakipleri arasından sıyrılarak, Rusya ve İran Odaları ile Büyük Oda kategorisinde finale kalan ve Asya Pasifik ülke temsilcilerinden oluşan jüri üyelerinin titiz değerlendirmelerinin ardından Asya-Pasifik’in “En İyi Odası” ünvanına layık görülerek birinciliği göğüsleyen Odamız, ülkemizde bu ödülü alan ilk Oda olmuş, uluslararası arenada tanınırlığını arttırmış ve hizmette kalitesini taçlandırmıştır.