2024 yılını oldukça zorlu geçiren iş insanları olarak, yılın ilk günlerinde konularımızı aktarmak üzere; Odamız, İzmir Ticaret Odası ve İzmir Ticaret Borsası’ndan oluşan 46 kişilik heyetle birlikte T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz’ı makamında ziyaret ettik. 2 başkan yardımcımızla birlikte 7 meclis üyemiz ve bir istişare üyemiz de heyetimize katıldı.
Sayın Başkanlar ve üyelerimizle birlikte güncel konularımızı kısa kısa anlattık. Üyelerimizden gelen; genel konulardan, finansman teminine, OSB ve Serbest Bölgelerden teşvik ve desteklere, mesleki eğitimden sektörel konulara kadar kapsamlı bir dosya takdim ettik.
Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımıza özellikle; enflasyon ve kur kaynaklı zayıflayan rekabet gücümüzü, sanayicimizin, ihracatçımızın mağduriyetini ifade ettim.
İhracatçı üyelerimizin de ısrarla talep ettiği özel kur uygulanması önerimizi tekrarladım. 2024 yılında en çok sıkıntısını çektiğimiz finansmana erişimin kolaylaşmasını, teşvik ve desteklerin çeşitlenerek artmasını, nitelikli eğitim ve özellikle mesleki eğitime odaklanılmasını, Çin ürünlerine karşı artan haksız rekabetin sonlandırılmasını talep ettim.
Sanayiciliğin teşvik edilmesinin önemini, sanayideki dönüşüm için stratejik bir sanayi politikasının planlı bir şekilde uygulanmasının gerekliliğinin altını çizdim. Yapıcı ve ilgili yaklaşımlarından dolayı Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımıza, ziyaretimize eşlik eden AK Parti İzmir Milletvekilleri Şebnem Bursalı ve Eyyüp Kadir İnan’a çok teşekkür ediyoruz.
Üreten kesim olarak bizim gündemimiz çok yoğun ve çözüm bekleyen konularımız çok fazla. O nedenle, içeride olduğu kadar dışarıdaki gündemi de yakından takip ediyoruz, etmeliyiz. Zira, 2025 yılının ana gündemini, ABD Başkanı Trump’ın ticareti etkileyecek politikaları, korumacılık önlemleri ve bugünden yarattığı belirsizlik oluşturacaktır.
Diğer yandan, her yıl Ocak ayında gerçekleştirilen Davos Zirvesi’nin bu yılki teması “Akıllı Çağ İçin İşbirliği” olup, açıklanan 2 yıllık Küresel Riskler;
“Yanlış bilgi ve dezenformasyon, aşırı hava olayları, devlet temelli silahlı çatışmalar, toplumsal kutuplaşma, siber casusluk ve savaş, kirlilik, eşitsizlik, istemsiz göç veya yerinden edilme, jeo-ekonomik çatışma ile insan hakları ve sivil özgürlüklerin erozyona uğraması”dır.
Odamızın Ocak ayında düzenlediği Ekonomik Değerlendirme Anketi analizinde de; firmalarımız 2025 yılı için ilk 3 riski; kur baskısı ile iç ve dış talepteki yavaşlama olarak görmektedir.
2024 yılında işlerinin olumlu gelişmesinin önündeki en önemli 3 engeli; “işgücü maliyetlerindeki artış, döviz kurlarındaki belirsizlik/yetersiz artış ve hammadde maliyetlerinin çok yüksek olması” oluşturmaktadır.
Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak; 2025 yılında da üyelerimizin konularının takipçisi olmaya devam edeceğiz. Bu nedenle; yıl içerisinde faaliyetlerinize engel teşkil eden her konuyu Odamızla paylaşmanızı önemle rica ederiz.
2025 yılının, hoşlukla, sağlıkla, bereketle gelmesini umarken, Bolu’dan gelen çok acı haberle yıkıldık. Güzel ülkemizi yasa boğan, masum insanlarımızın hayatlarına mal olan, ihmalde suçu bulunanların en ağır şekilde cezalandırılmasını, bu acıların son olmasını diliyorum. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, aileleri ve yakınlarına başsağlığı, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum.