OCAK AYI MECLİS TOPLANTI KONUŞMASI – 30.01.2023
Sayın Başkanım,
Geçmiş Dönem Başkanlarımız,
OSBÜK Genel Sekreteri Sayın Fatih SOYSAL,
Onur Üyelerimiz, Yüksek İstişare Kurulu Üyelerimiz,
Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,
Basınımızın Kıymetli Temsilcileri,
Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Yılın ilk Meclis Toplantısı’na hoş geldiniz.
Bugün konuğumuz OSBÜK Genel Sekreteri Fatih SOYSAL. Hoş geldiniz. Sayın Soysal, Organize Sanayi Bölgeleri ile ilgili güncel bilgileri bizlerle paylaşacak. Varsa sorularınızı alacağız.
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu’nun OSB’lerin konularına çözüm arama noktasındaki gayretlerinden dolayı Sayın Genel Sekreter nezdinde Yönetim Kurulu’na teşekkürlerimizi sunuyorum. Bu vesile ile OSBÜK Yönetim Kurulu’nda Odamızı başarıyla temsil eden Salih Esen Başkanımıza da ayrıca Meclisimizin teşekkürlerini iletiyorum.
Değerli Meclis Üyelerimiz,
Yılın ilk ayında, Sayın Cumhurbaşkanı tarafından genel seçimlere ilişkin 14 Mayıs tarihi dillendirildi. Dolayısıyla önümüzde 3.5 ay gibi bir zaman var. Ve böylelikle seçim ekonomisi de resmi olarak başlamış oldu. Her seçim öncesi açıklanan mali ve diğer aflar yine bir Torba Yasa ile Meclise sunuldu.
Zamanında ödemelerini yapmayanlara ve imar vb. yasalara uymayanlara af ve yapılandırma uygulamaları ile bir nevi teşvik ve prim verilmekte izlenimine karşı yıllardır, ödemelerini zamanında ve icabında kredi kullanarak yapan, yasalara uygun iş yapanlara herhangi bir prim uygulaması yapılmayarak mağdur edilmektedir.
Bu mağduriyetin giderilmesi ve anayasal eşitliği sağlamak açısından da vergilerini düzenli ödeyenlere ilave %10 civarında prim uygulaması yapılmalıdır.
Siyaset giderek hızlanmaya başlarken, havalar da baharı aratmıyor. Kış adeta şubat ve mart ile sınırlandı gibi.
Ocak ayını tamamlıyoruz. Hazırlanan tüm raporlarda öne çıkan risklerin başında gösterilen iklim değişikliğinin adeta fragmanını yaşıyoruz. Günlük konuşmalarımızın bir parçası olan bugün “Hava çok güzel” cümlesini giderek daha sık konuşur olduk.
Dünya genelinde 2022'nin bugüne kadar ölçülen en sıcak 5. Avrupa'da ise en sıcak 2. yıl olduğu bildirildi.
Meteoroloji, ülke genelinde son 52 yılın en sıcak Aralık ayının yaşandığını açıkladı. Ocak ayı da farklı geçmedi. Barajlardaki su seviyesi de alarm vermekte. Kuraklığa doğru giden bu yol, tarımsal üretimi de sıkıntıya sokmaktadır.
Artık, çok daha bilinçli su tüketimine gitmek zorundayız. İster sade vatandaş olun ister sanayici, isterseniz çiftçi olun. Yapılan her tüketim, üretilen her üründe önce su tüketimi baz alınmalıdır. Yarın yaşanacak kuraklık her kesimi çok ciddi şekilde etkileyecektir. Çok uzakmış gibi görünen kuraklık, tahmin edemeyeceğimiz kadar yaklaştı. Konuyu bir kez daha dikkatlerinize sunuyorum.
Değerli Üyelerimiz,
Bugün altını çizmek istediğim bir başka husus da ülkemizin çalışan kişi başına üretimden yaratılan katma değere kadar verimlilik performansının düşük kalmasıdır. İşverenler olarak bizler işletmelerimizde, üretim alanlarımızda kendi çözüm yollarımızı bulmak zorundayız.
Dünyanın içinde bulunduğu dijital dönüşüm çağı, aslında verimliliği artırma noktasında en doğru rehberdir. Kurulma çalışmalarından bu yana içinde bulunduğum Model Fabrika, dijital dönüşüm sürecinde, teorik değil pratik olarak verimliliği artırma noktasında çok değerli hizmetler sunmaktadır. Mutlaka faydalanmanızı diliyorum. Bugüne kadar toplam 363 firma ile farkındalık artırıcı seminerler düzenlenmiştir. 32 firma ile yapılan öğren-dönüş programları neticesinde firmaların üretim proseslerine bağlı olarak üretim verimliği açısından ortalama %10 ile %50 arasında verim artışı sağlanmıştır.
Verimlilikte bir başka konu da, verilen teşviklerin, alınan kredilerin amacına hizmet edip etmediği, verimli kullanılıp, kullanılmadığıdır. Kaynaklarımızın heba edilmemesi gereken zor bir süreçte etki analizleri yapılması oldukça önemlidir. Son verilen KGF kredileri haricinde, öncekilerde ne yazık ki, etki analizleri yapılmadığı için amacı dışında kredi kullanımına yol açılarak, kaynaklar verimli kullanılamamıştır.
Yine verimlilikte bir başka husus da, çalışma gün sayısını azaltmadır. Özellikle pandemi ile birlikte tanıştığımız “evden çalışma” yöntemi sonrası pek çok firma çalışma gün sayısında kısıtlamaya gitti. Geçtiğimiz aylarda İngiltere’de yapılan "Haftada 4 gün çalışma" pilot denemesi sonrasında, katılan şirketlerin yüzde 86'sı 4 gün çalışma politikasını sürdüreceklerini belirtmiştir. 70 şirketten 3 bin çalışan, 6 ay boyunca haftada beş gün yerine dört gün çalıştı. Bazı şirketlerdeki verimliğin yüzde 21 arttığı gözlendi. Belçika’da ise "Yeni İş Gücü Anlaşması" yürürlüğe girerek, çalışanların mesai saatleri, maaşları ve sosyal hakları aynı kalacak şekilde 4 gün çalışma imkanı getirildi.
Birçok ülkede de denemeleri yapılmakta olup ana amaç, verimliliği artırmaktır. Ülkemizde de hala birçok şirketin benzer amaçla, 4 gün çalışmayı tercih ettiğini biliyoruz. Denemeye, tartışmaya açık bir konu olmakla birlikte, yarın Avrupa Birliği’nde bunun yasaya dönüşmesi halinde, firmalarımızın verimliliği daha olumsuz etkilenebilecektir. Bugünden önlemlerimizi almak adına konuyu değerlendirmelerinize sunmak istedim.
Konuşmamı tamamlarken, gazeteci arkadaşlarımızın “10 Ocak çalışan gazeteciler günü”nü kutluyorum.
Duyurular bölümüyle devam etmek istiyorum.
Odamızda 1978-83 yılları arasında Meclis Üyeliği 1979-80 yılları arasında Yönetim Kurulu Üyeliği yapan Atilla YURTÇU vefat etmiştir. Merhuma Allah'tan rahmet ailesine, yakınlarına başsağlığı ve sabırlar dileriz. Şimdi sizleri merhumun anısına saygı duruşuna davet ediyorum.
Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Turhan’ın torunu olmuştur, kendilerini tebrik ediyor, analı-babalı büyümesini diliyoruz.
H. İbrahim GÖKÇÜOĞLU
Meclis Başkanı