Sayın Başkanım,
Geçmiş Dönem Başkanlarımız,
Onur Üyelerimiz, Yüksek İstişare Kurulu Üyelerimiz,
Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,
Yem ve Diğer Gıda Maddeleri Sanayi ile Özel Amaçlı Makine Sanayi Meslek Komitesi Üyelerimiz,
Basınımızın Kıymetli Temsilcileri,
Şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Hoş geldiniz.
Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde şehit düşen askerlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına sabır diliyorum. Üst üste ocaklara düşen ateşin, yürekleri yakan acının tarifi yok. Sözler de anlamsız kalıyor..
2024 YILI İÇİN KÜRESEL MAKRO TEMALAR
Yılın ilk toplantısı olması nedeniyle, bu ay konuşmam ağırlıklı olarak 2024 yılına ilişkin riskleri, beklentileri içeriyor.
Fitch değerlendirme kuruluşu tarafından, 2024 yılı için belirlenen küresel makro temalar ile sunuma başlamak istiyorum. 10 tane ana başlık tespit edilmiş.
1. Küresel Ekonomide Senkronize Olmayan Yavaşlama: 2024 yılında büyüme politikaları nedeniyle küresel büyümenin 2023'te %2,6'dan 2024'te %2,1'e keskin bir şekilde yavaşlaması, gelişmiş piyasaların ana itici gücü ile sıkılaştırmanın ekonomik faaliyet üzerinde baskı yaratması,
2. Tarihi Bir Gevşeme Döngüsü Başlıyor: Yavaşlayan küresel büyüme ve enflasyon ortamında, tarihi bir gevşeme dönemi yaşanması,
3. Maliye-Para Politikası Kopukluğu: 2023'te para politikasının sıkılaştırıldığı ancak, maliye politikasının gevşetildiği bir politik farklılık yaşandı. 2024'te mali kriz nedeniyle bu kez, maliye politikası daha sıkı hale gelirken, para politikasının daha gevşek hale gelmesi,
4. İşgücü Piyasalarının Direnç Göstermesi:2024 yılında ekonomik faaliyetin önemli ölçüde zayıflamasına bağlı olarak işsizlikte artış beklenirken, işgücü gevşekliği geçmiş yıllara kıyasla daha az şiddetli olması,
5. Artan Borç Çevirme Zorlukları: Borç çevirme zorluklarının 2024 yılında artacağı,
6. Yoğun Seçim Takvimi: Olağandışı sayıda büyük veya jeopolitik açıdan önemli ülkede seçimlerin yapılacak olması ile siyasi risklerin artması, politikalar ve harcama öncelikleri hakkında belirsizliklerin belirginleşmesi,
7. Jeopolitik Belirsizliğin Hakim Olması: Dünya, 2024'te Ukrayna savaşı, ABD-Çin gerginliği ve jeopolitik belirsizlik içinde kalmaya devam ederken,
Arap-İsrail ilişkileri ve İran'ın dış ilişkileri 'bekleme modunda' kalmıştır. ABD seçimlerinin belirleyici olması,
8. Hindistan’ın Odak Noktası Haline Gelmesi: Küresel yatırımcılar açısından yatırım dostu politikaların devamlılığı, büyümenin daha iyi performans göstermesi ve tedarik zincirlerinin Çin'den uzaklaşması amaçlı dikkatlerin giderek daha fazla Hindistan'a odaklanması,
9. Korumacılığın Artmaya Devam Etmesi: ABD ve Avrupa'daki endüstriyel ve yeşil politikalar, korumacılık gibi artan trendleri daha da kötüleştirirken, özellikle Avrupa'nın Çin’e karşı giderek daha fazla korumacı olması,
10. Bütçesel Kaynaklı Yeşil Geçişte Frene Basılması: Gelişmiş piyasalarda yüksek brüt kamu borcunun (2023'te GSYH'nin %112'si), Demografik faktörler ve huzursuz seçmenler nedeniyle mali alanın kısıtlı olmasından kaynaklı, hükümetlerin yeşil ekonomi konusunda giderek daha fazla frene basması beklenmektedir.
KÜRESEL RİSKLER
Dünya Ekonomik Forumu'nun Davos’ta gerçekleştirdiği zirve ile birlikte “Küresel Riskler Raporu 2024” de eş zamanlı olarak yayınlandı.
Yaklaşık 1,500 küresel uzmanın görüşlerinden oluşan küresel risklerde ilk sırayı geçen sene listede olmayan “Yanlış bilgi ve dezenformasyon” alıyor. Teknoloji ve sosyal medyanın gelişmesi ile birlikte benzer bir tecrübeyi seçimlerde biz de yaşamıştık.
Önümüzdeki 2 yıl içinde gerçekleşmesi beklenen riskler şöyle:
Önümüzdeki 10 yıl içinde gerçekleşmesi beklenen risklerde özellikle çevre olayları ve teknolojinin yaratacağı sorunlar öne çıkmaktadır.
MEVCUT RİSK ORTAMI
Yine Dünya Ekonomik Forumu kapsamında uzmanlara sorulan bir başka soru da; 2024'te küresel ölçekte maddi bir kriz yaratma ihtimalinin en yüksek olduğu 5 risk. Sıralama şöyle:
1. %66 ile aşırı hava olayları
2. %53 ile yapay zeka tarafından oluşturulan yanlış bilgi ve dezenformasyon
3. %46 ile toplumsal ve/veya politik kutuplaşma
4. %42 ile yaşam maliyeti krizi
5. %39 ile siber saldırılar yer aldı.
KIZILDENİZ KAYNAKLI RİSK
Kasım ayındaki meclis sunumumda değindiğim Kızıldeniz ve Hürmüz Boğazının kritik önemini, olası bir krizde ticaretin zarar göreceğini Aralık sonundan itibaren test etmeye başladık.
Ticaretin neredeyse %12’sinin yapıldığı Kızıldeniz rotasında gemilerin normalde 25,5 günde ve 18.520 km aldıkları yol, Husilerin saldırıları yüzünden 34 gün ve 25 bin km’ye çıktı. Bu durum doğal olarak maliyetlere olumsuz yansırken, küresel enflasyonu da yeniden körükleyecektir. Bununla birlikte tedarik sorunları ve endişe giderek artmakta. Siparişlerde de gerileme söz konusu.
Avrupa-Asya ticareti açısından Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor projesi, mutlaka değerlendirilmelidir. Bu Türkiye için bir fırsattır. İşbirlikse işbirlik, yatırımsa yatırım zaman kaybedilmeden yapılmalıdır.
TÜRKİYE ÖZELİNDE RİSKLER
Küresel riskler böyle ise Türkiye özelinde neler olabilir diye sizin için 12 tane risk sıraladık. Sizler yeni madde ekleyebilir veya çıkarabilirsiniz.
RUSYA İHRACAT BEDELLERİ
Savaştan dolayı Rusya’dan para transferlerinde yaşanan sorun şimdilik tekstil, hazır giyim, ayakkabı ve gıda sektörlerinde giderildi. Ancak, diğer sektörler için de ihracat bedellerinin alınması sağlanmalıdır.
DAVOS BAŞEKONOMİSTLER ANKETİ
Yine Davos’a dönelim ve başekonomistler özelinde yapılan ankete ilişkin birkaç sonuca bakalım:
DAVOS BAŞEKONOMİSTLER ANKETİ
Diğer bir soru da;
2024'te aşağıdaki coğrafyalarda ekonomik büyüme beklentiniz nedir?
Özellikle dikkatlerinizi rica ediyorum. Güney Asya, Doğu Asya ve Pasifik için büyüme beklentileri hakim iken, yaklaşık %77 oranında AB için büyümenin zayıf olması beklenmektedir. Yeni pazar arayanlar için incelenmesi gereken bir grafik olarak düşünüyorum.
DAVOS BAŞEKONOMİSTLER ANKETİ
Benzer bir soru sektörler için de sorulmuş.
Hangi sektör ve endüstrilerin 2024 jeoekonomik görünümünde avantajlı veya dezavantajlı olması muhtemeldir?
Tahmin edeceğiniz gibi; Bilgi teknolojisi ve dijital iletişim, Madencilik (fosil yakıtlar hariç) Tıbbi, sağlık ve bakım hizmetleri ile Düşük karbonlu enerji alanları en fazla pozitif görünüme sahip sektörlerdir.
Perakende ve toptan satış tüketim malları, Fosil yakıtlı enerji ve malzemeler ile Finansal, profesyonel, emlak hizmetleri negatif görünüme sahip alanlar olarak çıkmıştır.
EBSO EKONOMİK DEĞERLENDİRME ANKETİ
Bir anket sonucu da bizden paylaşmak istiyorum. Odamızın yılda 2 kez yaptığı ekonomik değerlendirme anketinde de;
Firmaların %40’ı iç pazarda siparişlerinin değişmediğini, %32’si farklı oranlarda da olsa arttığını bildirdi. Sadece %28’i azalış bildirdi.
Firmaların %37’sinin dış pazarda siparişleri değişmezken, %34’ünde azalma, %30’unda da artış gerçekleşmiştir. Genel olarak değerlendirdiğimizde siparişlerde yaklaşık üçte bir oranında artış ve azalış söz konusu olmuş ki, bu da 2022 yılına göre durumun kurtarılmaya çalışıldığını ortaya koymaktadır.
ÜRETİM
2023 yılında üretiminiz, küresel yavaşlamadan nasıl etkilendi? Sorusuna üyelerimizin %45’i üretimlerinin azaldığını, %31’i değişmediğini, %24’ü de arttığını bildirmiştir. Yani, küresel yavaşlamayı üyelerimiz neredeyse yarı yarıya hissetmiş gibi görünmektedir.
2024 YILI ÖNGÖRÜSÜ
Üyelerimiz de tıpkı Davos’un başekonomistleri gibi oldukça kötümser. Firmaların %46’sı 2024 yılı ilk yarısında içerde ekonominin kötü olmaya devam edeceğini, %35’i daha da kötü olacağını düşünüyor. İyileşme umudunu taşıyanların oranı sadece %19’dur.
DOLAR VE ENFLASYON TAHMİNİ
Üyelerimizin yarısı dolar/tl kurunun 40’ın üstüne çıkacağı öngörüsünde bulunmuştur.
Üyelerimizin %43’ü de yılsonu enflasyonun %60 ve üzeri olacağını düşünüyor. OVP’de enflasyon beklentisinin %33 olduğunu da hatırlatalım. Grafiğe bakınca kesinlikle %30’larda bir beklenti olmadığını net olarak görmekteyiz.
TİCARET BAKANLIĞI 2024 YILI HEDEF ÜLKELER
Ticaret Bakanlığı tarafından her yıl revize edile hedef ülkelerde bu sene itibari ile de bazı değişiklikler yapıldı. Bakanlık, 2024 yılında hedef pazarlar listesinden Irak, İsrail, Mozambik, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Sudan’ı çıkarırken, slaytta yeşille gördüğünüz; Bangladeş, Bahreyn, Bosna Hersek, Cezayir, Çekya, Portekiz, Tunus, Umman ve Ürdün’ü ekledi.
Mavi ile işaretli olanlar da, sunumun başında Davos’ta başekonomistlerin ekonomik büyüme bekledikleri Asya pasifik ülkeleridir. Yeni Pazar arayanların dikkatlerine sunarım.
AFAD YERLİLEŞTİRME PROJESİ
Hatırlarsanız Aralık Meclis konuşmamda; “AFAD’ın Yerlileştirme Projesi"nden bahsetmiş, ürünlerin nace kodlarını göstermiş ve mobil standlarını İzmir’e davet edeceğimi söylemiştim.
Geçen hafta Salı günü İzmir Atatürk OSB’de tanıtım toplantımızı yaptık.
Toplantı sonrasında, ithal edilen ekipmanların sergilendiği standlar gezilerek, ilgili parçaların İzmir'de üretimi için incelemelerde bulunuldu. Tabi ne yazık ki, ilgi azdı. Önemli bir fırsattı. Yararlanmanızı dilerdim açıkçası.
DÜNYA BANKASI TÜRKİYE YEŞİL SANAYİ PROJESİ
Yine geçen ay Meclis’te bahsettiğim dünya bankası yeşil sanayi proje tanıtım webinarını geçen hafta gerçekleştirdik.
Dünya Bankası’nın desteği ile TÜBİTAK, KOSGEB ve Sanayi Teknoloji Bakanlığının girişimleri sonucunda 450 milyon dolar bütçeli, "Türkiye Yeşil Sanayi Projesi" devreye alındı.
Projenin TÜBİTAK'a ayrılan kısmıyla yeşil üretimi, kaynak verimliliği odaklı AR-GE ve yenilikçilik çalışmaları yapan firmaları, aynı zamanda özel sektör öncülüğünde gerçekleştirilecek işbirlikleri desteklenecek. En fazla 4 yıl olacak geri ödeme sürelerine ilişkin büyük firma ve kobiler için oranlar slaytta yer alıyor.
KOSGEB eliyle verilecek olan 250 milyon dolarlık bütçeyle iki ayrı teklif çağrısıyla çıkılan destekle KOBİ'lere; .
1.Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi Proje Teklif Çağrısı ile işletmelerin çatı üstü ve sanayi tesisi içerisindeki birleşik güneş enerjisi yatırımlarına 14 milyon TL'ye kadar,
2.Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi Proje Teklif Çağrısı ile de, Enerji verimliliği, Su verimliliği, Hammadde verimliliği, Sürdürülebilir ve iklime dayanıklı atık geri dönüşümü, Endüstriyel simbiyoz ve döngüsel ekonomi konu başlıklarında hazırlayacakları projelere 4 milyon TL'ye kadar destek verilecek.
2053 net sıfır emisyon hedefi yolunda önemli bir destek. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. KOBİ'lerin yeşil dönüşümünü verimli bir şekilde gerçekleştirmeleri için bu kaynaktan mutlaka yararlanmalarını umuyorum.
SEKTÖREL YETKİNLİK MERKEZLERİNE ilişkin de bir tanıtım filmimiz olacak. Konuşmamı tamalarken, Sayın Başkanın da müsaadesiyle filmi de verebiliriz.
Ender YORGANCILAR
Yönetim Kurulu Başkanı