2023 ARALIK AYI MECLİS KONUŞMASI

26 Aralık 2023

Sayın Başkanım,
Geçmiş Dönem Başkanlarımız,
Yüksek İstişare Kurulu Üyelerimiz,
Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,
Disiplin Kurulu ve Onur Üyelerimiz,
Taşıt ve Diğer Ulaşım Araçları Sanayi, Hazır Yemek Sanayi Meslek Komitesi Üyelerimiz,
Basınımızın Kıymetli Temsilcileri,

Şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Hoş geldiniz.

ŞEHİTLERİMİZ

Ne yazık ki, kara bir hafta sonu yaşadık. 12 evladımız Pençe-Kilit harekatında şehit düştü. 12 eve ateş düştü, analar evlatsız, anne karnında bebeler, evlatlar babasız, eşler kocasız kaldı. Birçoğu sözleşmeli olarak, vatan için orada savaşmak zorunda olan gençlerimiz. Bizler burada sıcakta, rahatça hayatımızı devam ettirirken, onlar eksi 20’lerde dağın eteğinde, ölümle burun buruna nöbetteler. Ve birçoğu da fakir aile çocuğu.

Şehitlerimize Allahtan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı diliyorum. Mekanları cennet olsun. Teröre, sözle, eylemle her ne şekilde olursa olsun destek verenleri, terör karşısında sessiz kalanları kınıyorum.

12 evladımız için milli yas ilan edilmesi gerekirdi. Edilmedi.

Diğer yandan, malum partinin bir vekili, bu vatanın evlatlarına “hayatını kaybedenler” diyerek şehit sözcüğünü kullanmaktan imtina etmesi,

Yine aynı partinin grup başkan vekilinin, “ortak bildiri taziye yarıştırmaktan öteye gitmez” demesi,

Bir diğerinin, "Kürt sorunu devam ettikçe Tekirdağlı da Trabzonlu da rahat olmayacak" tehditleri kabul edilemez. Bu milletin vergileri ile maaş alan bu insanların bu sözlerini kınıyorum.

Ne istiyorlar acaba? Vatandan toprak parçası mı?

Bu vatan bize, sarı saçlı, mavi gözlü Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emaneti. Aklına koysunlar ki, bu vatanı bölemezler.

Konuyu şu sözle kapatmak istiyorum.

“Çakal rüya gördü diye kurdun soyu tükenmez.”

TOBB MECLİS ÜYELERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI

Her yeni dönemde olduğu gibi, TOBB’un kurumsal yapısı ve iştirakleri hakkında bilgilendirmeleri içeren toplantılar dizisi Aralık ayında başladı. Ve devam ediyor. Umarım sizler de katılıp, faydalanırsınız. Çünkü, bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olunmuyor.

TOBB’u geçmişte eleştirip, bu toplantılar sonrasında biz yapılanları hiç bilmiyormuşuz diyen arkadaşlarımız çok oldu.

TOBB SANAYİ KONSEYİ

TOBB Sanayi Odaları Konsey Toplantısı’nı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve konsey üyelerinin katılımıyla bu ay gerçekleştirdik.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında;

Avrupa Birliği’nin yeni STA’larının pazardaki riskleri artırdığına, finansmana erişimde yaşanan sıkıntılar ve faizlerin yükselmesinin sanayicileri olumsuz etkilediğine, enflasyon düzeltmesi uygulamasının, özellikle stokları ve yatırımları yüksek olup, dış kaynakla çalışan şirketlerin vergi yükünü artıracağına, vergi dilimlerinin yukarıya doğru güncellenmesine, işgücü piyasasının katılığına değindi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da, Türkiye’nin üretim gücüne değinerek, aktarılan konuları not aldı.

AFAD ÜRÜN YERLİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI

AFAD başkanı Oktay Memiş ile yapılan toplantı sonrasında;

Arama kurtarma ekipmanlarının ağırlıkla ithalat olduğu, yerlileştirmenin destekleneceği, 6,5 milyar TL’lik arama kurtarma ekipman alımı yapıldığı,

Kompresör, spiral/ahşap kesme cihazı, soner ve ölçüm cihazları başta olmak üzere 37 adet üründe yerli üretici arandığı konularını değerlendirmelerinize sunarım. Ayrıca AFAD’ın içinde kullandığı ürünleri görebileceğimiz bir mobil cihazı var. Bunu yakın zamanda İzmir’e getirtmeyi planlıyorum.

ASGARİ ÜCRET

Her yıl sonu olduğu gibi 2024 Asgari ücretin belirlenmesi toplantıları devam ediyor. Bildiğiniz gibi 2023 yılında Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere asgari ücret 2 kez artırılmıştı. Ve yıllık kümülatif artış %107 olmuştu.

Asgari ücret desteği de Ocak Haziran’da sigortalı başına 400 TL, Temmuz Aralık’ta 500 TL olarak belirlenmişti.

2024 için hedeflenen enflasyon Merkez Bankası’nca %36, orta vadeli programda %33 olarak öngörülmekte. Bu kapsamda da; işçi için zam oranının %37,8, memur ve emeklisi için %49,4 olması beklenmekte.

Asgari ücret artışı ile ilgili yapılan açıklamalar; 2024 yılında artışın tek seferde olacağına ilişkindir.

Sayın Cumhurbaşkanı

“Geçmiş iki yıl enflasyondaki yükseklikten dolayı asgari ücreti yılda iki kez artırdık. Asgari ücret artışı zaten biliyorsunuz yıl içinde bir kezdir. Bir kez verilecek zamla bu iş biter.

Biz vatandaşımıza bugüne kadar enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyiz.  İşverenlerimizi de yormayacak ve istihdama zarar vermeyecek bir asgari ücret seviyesi hedefi ile süreç yönetilecek”

Hazine ve Maliye Bakanı

“Ücret artışlarında hedef enflasyonu baz almamız gerekir. Asgari ücret yılda bir defa artırılmalı.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı

“Asgari Ücret Yönetmeliği’nde asgari ücretin yılda bir kez artırılması düzenlenmiştir. Önümüzdeki sene yılda bir kez artacak.”

Asgari ücret artış oranlarına ilişkin tahmini zam oranları ve işverene maliyetlerini slaytta görüyorsunuz. Tahminimce 16 bin civarında bir rakam açıklanacak. Böylesi bir enflasyon ortamında ne yazık ki rakamlar şişerken, maliyetler artarken, hiçbir rakam yeterli gelmemektedir. O nedenle de, 2024 yılında kararlılıkla enflasyonla topyekün mücadele yılı olmasına ihtiyaç bulunmaktadır.

Kıdem tazminatı tavanı açısından baktığımızda da,

Mevcut tavan 2024 yılında yaklaşık 35.224 TL’ye

Mevcut SGK Prime esas kazanç tavanı da brüt asgari ücretin 7,5 katı olacak.

Vergi dilimlerinin güncellenmesi gerektiğini yıllardır ifade ediyorum. Vergi dilimlerinin eskalasyonla yükseleceği bilgisini de paylaşmak isterim.

PROF. DARON ACEMOĞLU

Dünyanın sayılı iktisatçılarından gösterilen Prof. Daron Acemoğlu’nun, geçen hafta basına yansıyan röportajında bazı açıklamaları oldu. Dedi ki:

“Türkiye’deki sanayi sistemi verimli değil, üretkenliği düşük.

Neden üretmiyorlar? Çünkü kurumlar bozuk,

Çünkü teknolojiyi doğru kullanmıyorlar; çünkü teknolojiye yeterince yatırım yapmıyorlar,

Ağırlıklı yatırımlar inşaat sektörüne gidiyor,

İnsan kaynakları iyi değil, çünkü yine kurumlar bozuk,

Eğitim  sistemi bozuk... Daha kötüsü kalifiye eleman yok”

Özellikle son 5 yılda, Meclis konuşmalarımda her bir başlığa defalarca kez yer vermişim. Sadece eğitim başlığını 80’i aşkın Meclis’te dillendirmişim. Yaklaşık %60’lık bir orana denk geliyor.

Kurumların bağımsızlığından liyakata kadar kurumların bozulan yapılarına ilişkin 10 Meclis’te,

Teknolojinin doğru kullanılmaması ve yeterince yatırım yapılmamasını 24 Meclis’te

Yatırımların inşaat sektörüne yoğunlaşmasına ilişkin 26 Meclis’te

Verimliliğe ilişkin 3 Meclis’te konulara yer vermişim.

PİSA TESTİ 2022 SONUÇLARI 

Biz üretelim diyoruz. Büyüyelim, ihracat yapalım diyoruz. Fabrikalarımızda dönüşümü sağlayalım diye çaba sarf ediyoruz. Peki, bunları kiminle yapacağız? Gördüğünüz gibi bu konuşmamda da yine bir eğitim slaytı var. Çünkü, Eğitim her şeyin başı. Asla, ihmale gelmez. Kanıtını da bu ve ilerleyen slaytlarda çok net göreceksiniz.

PISA 2022 sonuçları açıklandı. Türkiye 81 ülke arasında matematikte 39. okuduğunu anlamada 36. fende 34. Sırada. Türkiye, 2018’e göre matematikte 3, fende 5, okumada 4 sıra yükseldi. Ancak, bir husus atlanıyor. Her yıl ülke sayısı artıyor ve dolayısı ile ülkelerin sıralaması da değişiyor. Senden daha kötüsü listeye eklenince, sen daha iyi algılanıyorsun.

Ve diğer yandan hiç değişmeyen OECD ülkelerine göre ise ortalamanın hala altında ve sonlardayız. 37 OECD ülkesi içinde, fende 29., okuduğunu anlamada 30., matematikte 32. sıradayız.

Ve ne yazık ki, en nitelikli gençlerimizi de ülkeden kaçırıyoruz. En az 20 yıla ihtiyacımız var ki, eğitimde gerçek dönüşümü yakalayabilelim.

ÇEDES UYGULAMASI

Hal böyle iken, manevi danışman adı altında ilköğretime “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi” ÇEDES uygulaması ile imam görevlendirilmesi başlatılmıştı. Basına da yansıyan, anaokulu öğrencilerine bir imamın ders vermesi, bir başka anaokulu öğrencilerinin camiye götürülmesi, ilkokul öğrencilerine cami temizliği bizim en büyük önceliğimiz olamaz.

Bizim zamanımızda da din dersi vardı. O ders saatinde dinin temelleri öğretilirdi. İyi insan olmak, ahlaklı, dürüst, yalan söylememek gerektiği anlatılırdı.

Bizim bu çağda önceliğimiz, kodlama öğretmek, çocuklarımızın matematik zekasını geliştirmektir. Öyle yapmadığımız için de PİSA testlerinde sonlarda olmaya devam edeceğiz.

Laik ve bilimsel eğitim göz ardı edilerek, Türkiye’nin kalkınması mümkün değildir. Örneği de yoktur. Bakınız Ortadoğu.

2023 NASIL GEÇTİ?

2023 nasıl geçti diye baktığımızda, genel olarak toplumu ilgilendiren konulara değinmek istiyorum. Çünkü, öyle bir noktaya geldik ki, eğitim kalitesinin düşmesi, ahlaki yapının bozulması, 2023 yılında inanılmaz görüntülere tanıklık etmemize sebep oldu. Önce şöyle bir ana konulara bakalım.

  • Kadınlarımızın güvenliğini temel alan Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı hukuken kesinleşti.
  • 6 Şubat depremi ile 50.500 kişi öldü, yaklaşık 107.204 kişi ise yaralandı. 301.000 bina hasar aldı veya yıkıldı.
  • 2023 Adıyaman-Şanlıurfa sel felaketinde toplamda 21 kişi hayatını kaybetti.
  • Son 11 ayda ülke genelinde;

234 bin 92 düzensiz göçmen yakalandı.

Zehir tacirlerine yönelik 224 bin 605 operasyon gerçekleştirildi. 6 ülke ile 5 uluslararası operasyona imza atıldı.

Kaçakçılık ile mücadelede 25 bin 757 operasyon yapıldı.

Kırmızı bültenle aranan organize suç örgütünden 16 elebaşı yakalandı.

  • 2023 yılının 25 Eylül’üne kadar 2 bin 607 silahlı şiddet olayı yaşandı. 1.616 kişi hayatını kaybederken, 2 bin 675 kişi de yaralandı.

BİZE NE OLUYOR? ÖĞRETMENE ŞİDDET

İşte bundan sonraki slaytlar bozulan sisteme ilişkin. Nitelikli eğitim veremiyoruz. Üstüne CEHALET ile ŞİDDETİN bir arada kol gezdiği bir ortam yaratılıyor. Gençlerimizi bu kaostan çıkarmak zorundayız. Bakınız, ülkede mütemadiyen birileri birilerini dövme hakkını ve cesaretini kendinde buluyor.

Öğrencisi, velileri öğretmene şiddette uyguluyor.

ANNE BABA KATİLİ

Cinnet geçiren gençler, en kutsal varlıklarımız olan anne-baba katili oluyorlar.
 

KADINA ŞİDDET

Namus cinayeti adı altında sadece 2023 yılı ilk 10 ayında 350 kadın öldürüldü. Ve biz bu ortamda İstanbul sözleşmesinden çekilerek, bu canileri cesaretlendiriyoruz.
 

MECLİSTE ŞİDDET

Halkın oyları ile seçilip, halkın vergileri ile maaş alan, halkın sorunlarına çözüm üretmek yerine şiddete başvurarak, sokak kabadayısı gibi kavga eden vekiller de gördük.
 

SAĞLIKTA ŞİDDET

Ne yazık ki bitmedi. Özellikle Pandemi ile birlikte artış gösteren sağlık çalışanlarına saldırı artan boyutta devam ediyor. Sağlık Bakanlığı raporlarına göre; beyaz kod sistemine günde ortalama 50 başvuru yapılıyor. Bu çok ciddi bir sayı. Ne kadar farkındayız bilmiyorum ama çok yakın zamanda nitelikli, fedakar doktor bulmakta çok zorlanacağız.
 

SPORDA ŞİDDET

“Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlâklısını severim.” . diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerinin aksine,

Kulüp başkanı hakeme yumruk atıyor.

Bursa-Diyarbekirspor maçında uçan tekmeler, kavgalar

Bununla birlikte İstanbulspor Başkanı, takımı sahadan çekiyor.

KIRMIZI BÜLTENLE ARANIP TÜRKİYE’DE YAKALANAN SUÇLULAR

Diğer yandan, Türkiye adeta başta uyuşturucu olmak üzere ulusal ve uluslararası suç örgütlerinin merkezine dönüştü. Son aylarda çok ciddi operasyonlar yürütülüyor. Havaalanlarında, gümrük kapılarında yabancı örgüt temsilcileri, liderleri, kırmızı bültenle arananlar yakalanıyor.

İçişleri Bakanı Sn. Ali Yerlikaya’nın; “2023 yılının 11 ayında zehir tacirlerine yönelik toplamda 224 bin 605 operasyon gerçekleştirildi. 6 ülke ile 5 uluslararası operasyona imza attık.” Açıklaması durumun vahametini ortaya koymaktadır.

Bu suçlara ve suçlulara bu kadar zemin hazırlanmış olması ise ayrıca çok üzücü ve düşündürücüdür. Özellikle Haziran ayında göreve başladığı andan itibaren art arda başarılı operasyonlara imza atan, suçlulara nefes aldırmayan İçişleri Bakanı Sn. Ali Yerlikaya’ya ve Emniyet Genel Müdürü Erol Ayyıldız’a çok teşekkür ediyorum.

TEHLİKELİ SÖYLEMLER

Toplumun her kesimi böyle bir ruh haline sürüklenmişken, Devletin en üst makamlarından tartışma yaratan açıklamalar geliyor.

  • Tarikatlar STK mıdır? Değil midir?
  • Günaydın yerine 'Essalamü aleyna ve ala ibadillahissalihin' mi denmeli?
  • Şeyh Sait bir hain midir? Şehit midir?
  • Anayasa Mahkemesi mi? Yargıtay mı?

Ve daha nice gereksiz tartışma yaratan cümleler.

677 sayılı Devrim kanunu ile tarikatların kapatıldığı, güzel Türkçemizin ana dil kabul edildiği, tarihte kimlerin hain, kimlerin şehit olduğu çok net bir gerçek iken, bu gereksiz tartışmalara, modern Türkiye anlayışından uzaklaşma çabalarına hiç gerek olmadığı gibi çok da tehlikeli bulduğumu ifade etmek isterim.

Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, tüm enerjimizi çağdaş, müreffeh bir toplum yaratmak için harcamalıyız. Polemikler, kavgalar için değil.

O nedenle de, 2023 yılı böyle geçti, gitti. Ancak 2024 yılında bu karelerden tek bir tanesini dahi görmek istemediğimizi, bu polemiklerin tekrar etmemesini yürekten diliyorum. Aksi takdirde, yozlaşan, bozulan bir toplumda istediğiniz kadar ihracatta rekorları kırın, hiçbir önemi yoktur.

ŞARTLI BURS

Bildiğiniz gibi EBSO Vakfı aracılığıyla öğrencilere burs sağlıyoruz. Şartlı burs verdiğiniz takdirde, vergiden muaf olacağınızı hatırlatmak isterim.

Konuyu çevrenizle de paylaşırsanız, ne kadar burs sağlayabilirsek, okumak isteyen gençlerimize o kadar çok fayda sağlamış oluruz. Hep birlikte, bu sayıyı artıralım. Özelden destek olursanız, vergi vermeye devam edersiniz. Bu şekilde vergiden de muaf olacak ve büyük bir hayır işlemiş olacaksınız.

Sağlıklı, mutlu bir yıl dileyerek, konuşmamı tamamlamak istiyorum.

Ender YORGANCILAR

Yönetim Kurulu Başkanı

 

EBSO'dan Haberler

Başkana Ulaşın