Sayın Başkanım,
Geçmiş Dönem Başkanlarımız,
Yüksek İstişare Kurulu Üyelerimiz,
Onur Üyelerimiz, Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,
Şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
TOBB ALOSBİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ AÇILIŞI
Geçen hafta TOBB Başkanımız İzmir’de idi. Ziyaretleri kapsamında;
Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından temeli atılan, İzmir’in kuzey aksında sanayinin kalbinin attığı, Aliağa Organize Sanayi Bölgemizde meslek lisesinin açılışını yaptık.
Bölgeyi yatırım cazibe merkezi haline getiren, liman, demir çelik, petrokimya ve karma kimya sektörlerinin bir araya gelmesinde ve geliştirilmesinde büyük emeği geçen ve okulun yapımında emeği olan ALOSBİ Başkanı Sayın Haluk TEZCAN ve Yönetim Kurulu Üyelerine buradan ayrıca teşekkür etmek istiyorum.
Üretimin merkezi OSB’lerimizde mesleki teknik liselerin açılmasını Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak çok önemsedik ve girişimlerde bulunduk. Bu talebimizi dikkate alan kıymetli Başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu’na, bu okulu bölgemize kazandırdığı için çok teşekkür ediyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Dilerim bölge sanayisine ara eleman yetiştiren çok başarılı bir okul olur.
ARABULUCULUK VE ÇÖZÜM MERKEZİ
24. Dönem TBMM Meclis Başkanı ve TOBB UYUM Yönetim Kurulu Başkanı Cemil ÇİÇEK ve İzmir Valimiz Sn. Yavuz Selim KÖŞGER’in de katılımlarıyla, İzmir Ticaret Odası Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi (İZOTAM) ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Arabuluculuk ve Çözüm Merkezi açılışını gerçekleştirdik.
Yıllarca çözüm bulunamayan davalar, yüksek maliyetler, rekabetin zorlaştığı, dönüşümün yaşandığı bir dünyada alternatif yolları zorunlu kılmakta idi. O nedenle, Ticaret Odamızın binasında bulunan merkezden mutlaka yararlanarak hem zamandan, hem de maliyetten kazanç sağlayınız.
Konuyla ilgili sorularınız olursa Odamızla iletişime geçebilirsiniz.
DÜNYA BANKASI RAPORU
Dünya Bankası, bu ay içinde "Küresel Durgunluk Yakın mı?" başlıklı bir rapor yayınladı. Merkez bankalarının son 50 yılda görülmeyen bir eş zamanlılıkta faiz oranlarını artırmalarının, 2023'te küresel resesyon riskini artıracağına vurgu yapıldı. Ve en önemlisi de, bu faiz artışlarının gelecek yıl da yapılacağı ancak, küresel enflasyonu salgın öncesi seviyelere geri getirmek için yeterli olmayabileceği paylaşıldı.
Rapor’da öngörülen 3 senaryoya göre büyüme tahminlerine de yer verildi. Küresel ekonomi için temel senaryoda 2022 yılında ortalama %2,9’luk büyüme öngörülmektedir. 2021 yılında büyümenin %5,8 olduğunu söylersem küçülme daha net anlaşılacaktır. Ve 2023 için beklenen de 3 farklı senaryoya göre %0,5 ile %2,4 arasında değişmektedir.
Raporda; "Dünya 2023'te küresel bir durgunluğa ve yükselen piyasalar ile gelişmekte olan ekonomilerde kalıcı zarar verecek bir dizi finansal krize doğru ilerliyor olabilir. ABD, Çin ve Euro Bölgesi, keskin bir şekilde yavaşlıyor" değerlendirmesinde bulunuldu.
FARKLI BİR GÖZ İLE KÜRESEL STAGFLASYON
Benzer bir değerlendirme raporu, Euromonitor araştırma kuruluşu tarafından geldi. 2022 yılı 3. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre; durgunluk ve enflasyonun aynı anda görülmesi olarak tanımlanan küresel stagflasyon riskinin arttığını, covid-19 etkisinin azaldığını, Çin’de sert iniş etkisinin düştüğünü ve Çin-ABD arasındaki ticaret savaşının yeniden kötüleştiği belirtilmektedir. Dünyanın en büyük 62 ekonomisinin verilerine dayanarak, küresel stagflasyonun küresel büyümeyi %5,6 kadar aşağı çekebileceği öngörülmektedir.
Raporda, enerji arzı ve fiyatlandırma belirsizliğinin, iş yapmayı ve yatırımları bozarak stagflasyona neden olabildiğine de vurgu yapılmaktadır.
BALTIK KURU YÜK ENDEKSİ DE DURGUNLUĞU DESTEKLİYOR
Dönem dönem sizlerle paylaştığım Baltık kuru yük endeksi, ticaretin anlık olarak izlendiği önemli bir veri. Bu kez, bu endeksi küresel büyüme ile üst üste koyunca söz konusu grafik ortaya çıktı. Buradan, baltık kuru yük endeksinin de durgunluğu desteklediğini görebiliyoruz. 2022 yılındaki azalış küresel büyüme ile aynı paralelde.
2023 küresel büyüme tahmini ise seneye baltık kuru yük endeksinin hangi seviyelerde olacağına dair önemli bir işaret. Zira, Standart&Poor’s 2023 yılında Baltık kuru yük endeksinin 1.300’e kadar gerileyebileceğini paylaştı. Tabi ki, gerek sıcak, gerekse soğuk savaş senaryoları ile seviye daha aşağı veya farklı yöne evrilebilir.
YENİ BİR FAİZ KARARI
Küresel enflasyona çözüm arayışları kapsamında sadece geçen hafta 30’a yakın Merkez Bankası faiz artırmaya devam etti.
Eylül ayı toplantısında 75 baz puan artışa giden Avrupa Merkez Bankası’nın ardından Fed de 75 baz puan faiz artışı yaptı ve 2023 yılında da sıkı duruşun devam edeceği mesajı verildi. Ve resesyon ihtimali de artmış oldu.
TCMB ise aksi yöndeki kararlılığını sürdürdü ve 100 baz puan indirerek politika faizini 12’ye çekti. Ağustos-Eylül aylarında 147 Merkez Bankası’ndan 76’sı faiz artırdı. 66’sı faizi sabit bıraktı. Sadece 5 MB faiz indirdi.
%80,2 enflasyon oranı ile dünyada en yüksek enflasyona sahip altıncı ülkeyiz. Vatandaşından üreticisine kadar her kesim, her hafta değişen fiyatların mağduriyetini yaşamaya devam ediyor. O nedenle, önceliğimiz enflasyonu indirmek olmalıdır.
Bununla birlikte, güçlü dolar borçlanma maliyetimizi artırırken, TL üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Merkez Bankası’nın geçen hafta yayınladığı tebliğ ile bankaların ticari kredi kullanımına sınırlama getirildi.
Diğer yandan, bu kürsüden de, verdiğimiz dosyalarda da sıkça dile getirdiğimiz bir talebimiz kısmen hayata geçirildiği bilgisini paylaşmak isterim. Vergi mükelleflerimizin vadesi geçmiş vergi borçlarının kamu alacaklarından mahsup edilmesi imkanı getirilmiştir. Böylece mükelleflerimiz borçlarını kolayca öderken kamu alacakları da gecikme yaşanmaksızın tahsil edilebilecek. Mevcut borçlara da uygulanarak, kapsamın genişletilmesini bekliyoruz.
AVRUPA’NIN RUSYA GAZINA BAĞIMLILIĞI
Stagflayon riski, farklı raporlarda dillendirilirken, enflasyonu düşürmek için merkez bankaları faiz artırırken, Dünya Bankası Başkanı David Malpass, "Düşük enflasyon oranları, para birimi istikrarı ve daha hızlı büyüme elde etmek için politika yapıcıların odak noktalarını tüketimi azaltmaktan çok üretimi artırmaya kaydırmaları gerektiği” tavsiyesinde bulunuyor.
Bu değerlendirme, üretimin önemini öne çıkarırken, üretimi sağlayacak enerji arzını bir kat daha kritik noktaya taşımaktadır.
İşte bu noktada, enerji arz güvenliğindeki sorunlar, özellikle Avrupa’yı büyük telaşa sürükledi. Ana sebebine dönüp baktığımızda, Rusya gazına olan bağımlılık oranları durumu anlatmaktadır. Slaytta da göründüğü gibi; Eurostat verilerine göre Macaristan, Litvanya Rusya gazına %100 bağımlı durumda. Finlandiya %92, Estonya %86,5.
Almanya, Avusturya %59’larda, Polonya %45,5, İtalya %40 bağımlı.
Burada yok ama Türkiye’de oran ise %45’lerde.
Özellikle enerji gibi stratejik alanlarda bir ülkeye olan bağımlılığın yaşadığımız dünyada ne büyük bir risk olduğunu bir kez daha görüyoruz.
Rusya Devlet Başkanı Putin geçen hafta, askeri kısmi seferberlik ilan etti; “Toprak bütünlüğümüz tehdit edilirse Rusya mevcut tüm yolları kullanacak, Batı bize karşı nükleer şantaj yapıyor. Ancak, Rusya'nın buna yanıt verecek pek çok silahı vardır, bu bir blöf değildir."…dediği bir ortamda; biz de dahil olmak üzere her ülke risk altındadır.
Zira, İngiltere anında cevap vererek; “Putin'in tehditlerini ciddiye almalıyız. Putin'in seferberlik ilanı tehlikeli bir tırmanış” endişesini dile getirdi.
AVRUPA’DA ENERJİ TASARRUF ÖNLEMLERİ
Artan enerji fiyatları ve Rusya’nın Avrupa’ya gazı kesmesi sonrası, Avrupa kışı rahat geçirebilmek adına art arda bir dizi tasarruf önlemlerini hayata geçirdi. Özellikle, Almanya bu konuda çok katı kurallar getiriyor.
Kamu binalarını 19 derecenin üstünde ısıtmak yasak. Havuzları elektrik-gazla ısıtmak YASAK. Binaları geceleri ışıklandırmak, reklam panolarını çalıştırmak yasak gibi birçok önlem getirildi.
Fransa, elektrik fiyat artışını %4’le sınırlandırdı ve kaloriferler 19 derecede çalıştırılacak. İngiltere enerji desteklerini açıkladı.
İspanya’da da; ısıtma 19 dereceyle sınırlandırılırken, doğalgazda vergiyi yüzde 21'den yüzde 5'e indirdi. Benzer şekilde slayttaki önlemler söz konusu.
Son olarak İsveç, kış döneminde az kullanılan kiliseleri kapatma kararı alırken, Almanya’daki bir eyalet meclisine, Danimarka’daki bir banka çalışanlarına battaniye dağıtma noktasına gelmiş durumda.
Öyle ki, Avrupa’da fabrikaların kapanma noktasına geldiği haberleri basına yansıyor: Fransız çelik üreticisi LME ve dünyanın en büyük gübre üreticilerinden biri olan Norveçli YARA artan enerji maliyetleri nedeniyle Belçika’daki üretimi durduracağını açıkladı.
Ülkemizde şu anda arz güvenliğine ilişkin bir sorun görünmese de yarın Rusya ile ters düşülmesi durumunda benzer bir krizi yaşamayacağımızın garantisi ne yazık ki yoktur. Bununla birlikte, Eylül tarifesinde sanayide kullanılan elektriğe ve doğalgaza yüzde 50 oranında yapılan zam, üretimin sürdürülebilirliğini riske atmaktadır. Avrupa’nın yaşadığı enerji krizinin ve resesyonun azalan talep etkisi ile birlikte ülkemize fırsattan çok olumsuz yansıyacağı değerlendirmeleri ağır basmaktadır.
|
NÜKLEERE TALEP YENİDEN ARTIYOR MU?
Enerji krizi yaşanırken, Avrupa’nın katı kurallarla ticareti yeniden şekillendirmeye çalıştığı AB Yeşil Mutabakat kapsamında bildiğiniz gibi kömürden yeşil enerjiye dönüşüm yol haritaları hazırlanmıştı.
Ancak, evdeki hesap çarşıya uymayınca, ortaya Rusya gibi bir faktör çıkınca tabir-i caizse geri vites yapıldı. Şu anda Almanya başta olmak üzere enerji güvenliğini sağlamak adına yeniden kömüre dönüş söz konusu oldu. Ve ülkeler nükleer santralleri yeniden programlarına aldı.
Çin-Tayvan gerginliğinden endişe duyan Japonya’nın yeni nükleer reaktörler inşa etme planları yaptığı, ABD’de, Almanya’da planlanan kapatmaların ötelendiği gibi haberler artmaya başladı.
İşte bununla ilgili bir kısa VİDEO daha açıklayıcı olacaktır. İzleyelim.
SEÇİM:EBSO’DA DEMOKRASİ ŞÖLENİ
Konuşmamın son kısmını seçime ayırdım. 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu çerçevesinde, seçimlerimizi, 12 Ekim 2022 tarihinde İzmir Fuar alanında gerçekleştireceğiz. Hem meclis başkanlığında, hem de yönetim kurulu başkanlığında iki adayla seçime gidiyoruz. O nedenle, seçim günü EBSO’da bir demokrasi şöleni yaşansın istiyoruz. Ve EBSO için tabi ki hayırlısı olsun.
Organ seçimlerimizle ilgili birkaç konuya dikkatinizi çekmek istiyorum.
Ticaret Sicil Müdürlüklerimizle Sanayi Odalarının entegrasyonu olmadığından; Ticaret Sicil Müdürlüklerimizce, askıdaki üyelerimize, terkin edilmiş üyelerimize, Seçim tarihi itibariyle en az iki yıldan beri Odaya kayıtlı olmayan üyelerimize temsil ve bağlayıcı işlem yapmaya yetkili belgesi verildiği görülmüştür. Bu durumdaki üyelerimiz seçme ve seçilebilme listelerinde olmadığından alınmış belgelerin geçerliliği olmayıp, TOBB Organ Seçimleri Hakkındaki Yönetmelik hükümleri çerçevesinde oy kullanamayacaklardır.
19 Ekim 2022 tarihinde yapılacak organ seçimleri için Temsil ve Bağlayıcı işlem yapmaya yetki belgesi ayrıca istenecektir.
Seçim listelerimiz; 19-21 Eylül 2022 tarihlerinde askıya çıkarılmış, web sayfamızda yayınlanmış olup, süresi içinde mevzuat gereği yapılması gerekenler ilçe seçim kuruluna bildirilmiştir. Seçim kurulunun onaylayacağı kesinleşmiş listeler 05-07 Ekim 2022 tarihlerinde askıya çıkarılacak, web sayfamızda yayınlanacaktır. Ayrıca, üyelerimize gönderilen, web sitemizde yayınlanmakta olan Seçim Bildirimiz EYLÜL 2022 EBSO-HABER’de sizlerin bilgisine sunulmuştur.
Bu son meclisimiz ve bir dönemi hayırlısıyla kapatıyoruz.
Yönetim Kurulu arkadaşlarımızla birlikte, sizlerin ve üyelerimizin konularına çözüm bulmaya, Odamızın kurumsal yapısını güçlendirmeye, İzmir’in ve ülkemizin konularına duyarlı olmaya gayret ettik. Bildiğiniz sebeplerden dolayı da yeniden bu hizmete talip oldum. Bu süreçte, bilmeden kırdığım üyelerimiz varsa hakkını helal etmesini isterim.
Yönetim Kurulumuza, siz değerli Meclis üyelerine ve tabi ki Meclis Başkanımıza işbirliği ve katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum.
Salih Başkanıma, bundan sonraki süreçte sağlıklı, mutlu, başarılı günler dilerken, toplantı ve etkinliklerimizde bizleri onurlandırmasını, tecrübesi ile desteğini devam ettirmesini özellikle istirham ediyorum.
1 Ekim Cumartesi günü görüşmek üzere diyerek, konuşmamı tamamlamak istiyorum.
Saygılarımla,
Ender YORGANCILAR
Yönetim Kurulu Başkanı