Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilen, Zorunlu Deprem Sigortasının Zorunlu Afet Sigortasına Dönüşümü konulu toplantıya katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Başkan Yorgancılar, 2023 yılının tüm dünyada eşi benzeri görülmemiş büyüklükte ve muazzam yıkıcı etkiye sahip doğal afetlerin yaşandığı bir yıl olduğunu dile getirdi. Yorgancılar, “Afetlerin zararlı etkilerini bertaraf etmenin önemli ve etkin bir yolu ise, sigorta sistemidir. Afet risklerini sigorta sistemine devrederek, yani; binalarımızı, eşyalarımızı, fabrika ve iş yerlerimizi sigortalayarak yaşanan afetlerin maddi zararlarından korunabiliriz” dedi.
Alınacak çok yolumuz var
İklim değişikliği ile tetiklenen risklerin Türkiye özelinde afet sigortaları konusunun çok daha önemli hale getirdiğini vurgulayan Yorgancılar, “Bu kapsamda, zorunlu deprem sigortasının kapsamının genişletilerek zorunlu afet sigortasına dönüştürülmesi isabetli ve önemli bir kazanım olacaktır. Son yıllardaki önemli düzenleme ve çalışmalara rağmen maalesef sigortalılık anlamında henüz arzu ettiğimiz seviyelere ulaşamadık. Bugün ülkemizde her iki KOBİ’den biri sigortalı gibi görünse de, 2023 Şubatında yaşadığımız kara gecenin ardından gördük ki bu oran yüzde 20’ler civarında. Ülkemiz genelinde konutta deprem sigortası yüzde 56’lardayken, İzmir özelinde yüzde 60,6’dır. Deprem riski yüksek ve ciddi bir üretim potansiyeli olan İzmir adına kat etmemiz gereken daha çok yolumuz var” diye konuştu.
Riskli sektörler
Yangın riski yüksek sanayi sektörlerinde sigorta yapılmamasının önemli bir risk oluşturduğunun altını çizen Yorgancılar, “Deprem bir yana, bir de göz ardı ettiğimiz ve son yıllarda fabrikalarda çok da sık yaşadığımız yangın riski de söz konusu. Özellikle de plastikten kimyasal ürünlere, boyadan mobilyaya kadar yangın riski yüksek sektörlerde sigorta yapılmaması çok büyük handikaptır. Üstelik bu sektörler, İzmir’de çok güçlü olan sektörlerdir” ifadesini kullandı.
“Her fabrika bir kaledir”
Türkiye’de insanların “Bir şey olmaz” diyerek sigorta yaptırmaya mesafeli durduklarını, bunun ise kültürel bir özellik olduğunu dile getiren Başkan Yorgancılar, “Diğer bir önemli sebep ise maliyetlerdir. Özellikle firmalar açısından çok fazla mali yük varken ve sürekli olarak ekonomik zorluklar yaşanırken sigorta yaptırmak ikinci planda kalabiliyor. Ancak, unutmayalım ki, fabrikalarımız birer milli servettir. Atamızın da dediği gibi ‘Her fabrika bir kaledir.’ Bu kalenin zarar görmesi isteyeceğimiz en son şeydir” dedi.
Afetler yaşandığında sigortacılık anlamında en önemli sürecin, hasar tespiti ve tazminatların ödenmesi olduğunu belirten Yorgancılar, “Burada, sigorta eksperleri önemli bir sorumluluk üstleniyor. Son derece zor şartlar altında, can güvenliklerini hiçe sayarak, afetzede psikolojisini de yönetmeye çalışarak hasar tespitini büyük bir özveri ile yapmaktadırlar. Ben tüm eksperlerimize bu kıymetli çalışmalarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Kahramanmaraş depremleri bize gösterdi ki hasar tespit çalışmalarının ivedilikle tamamlanması sigortalıların mağduriyetlerinin azaltılması bakımından büyük öneme haiz. Diğer yandan, bizler eksper stokumuzun sadece belirli bir bölümünü kullanarak bunu başaramayız. Bu nedenle, Levhaya kayıtlı 1.263 eksperimizin tamamını büyük afetlerde değerlendirmek üzere hazır tutmalıyız. Bu amaçla, gerekli mevzuat ve eğitim çalışmalarını hızla tamamlamalıyız. Sigorta Eksperleri İcra Komitesi Başkanımız burada; bizler TOBB olarak, Sigorta Eksperleri İcra Komitesi olarak bu konuda üzerimize düşen neyse fazlasıyla yerine getirmeye hazırız” diye konuştu.