EBSO Çevre Ödülleri sahiplerini buldu

22 Ocak 2016

EBSO Çevre Ödülleri sahiplerini buldu

 

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) 2014 yılı Çevre Ödülleri sahiplerine törenle verildi. 250 kişinin üstünde çalışan kategorisinde Tüpraş Türkiye Petrolleri birinci,  Baylan Ölçü Aletleri ikinci, Kansai Altan Boya üçüncü oldu. 250 kişinin altında çalışan kategorisinde Sepilciler Çaybaşı Deri Sanayi birinci, Park Gıda Üretim ve Pazarlama ikinci, Granit Dayanıklı Tüketim üçüncülüğü elde etti.

EBSO'da düzenlenen törene, Çevre Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Vali Yardımcısı Hüseyin Demirciler ve sanayiciler katıldı. Müsteşar Öztürk, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sanayicilerle yerel yönetimlere yönelik çalışmaları hakkında bilgi verirken, enerjinin verimli kullanılması ve atıkların enerji üretiminde değerlendirilmesi konularına da dikkat çekti.

Türkiye'deki hayvan çiftliklerinden çıkan atıkların arıtılması ve biyoenerjiye dönüşmesine büyük önem verdiklerini söyleyen Öztürk, "Bununla ilgili mevzuatı çıkardık uygulamaların altlığını oluşturuyoruz. Sıvı gübreyle ilgili darboğaz yaşanıyor. Hayvan çiftliklerinden çıkan sıvı gübrenin arıtılması isteniyor. Bu sıvı gübrenin tarımda kullanılmasıyla ilgili çalışmalar belli aşamaya geldi. Önümüzdeki dönemde hayvan çiftlikleri aynı zamanda biyoenerji üretimi ve sıvı gübre üretim merkezleri haline gelecek. Sıfır atık modelini ortaya koyacağız. 2020 yılında yeni bir süreç başlayacak. Paris'te imzalanan İklim Değişikliği Anlaşması ile enerjiyi 'saldım bayıra Mevla'm kayıra' gibi kullanmayacağız, verimli kullanacağız. Karbon salınımı ile ilgili çalışmalar artırılacak. Birim üretim başına ne kadar az enerji tüketirsek o kadar verimli rekabet edebilir ürün üretmiş olacağız. Atık üretmek yerine o atığın başka bir sanayide hammadde olarak kullanılmasıyla ilgili çalışmalarız var" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Öztürk, demir çelik cürufunun değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Demir çelikte Türkiye'de 7 milyon tona yakın cüruf çıkıyor 3.5 milyon tonunu çimentoda alternatif hammadde olarak kullandırıyoruz. Bunların gelişigüzel yerlere depolattırılmasını kaldırıyoruz, alternatif hammadde haline dönüştürmek için çalışıyoruz. Bu sorunu 6 ayda çözeceğiz. İzmir Belediyemiz demir çelik cürufunu yol altyapı malzemesi olarak kullanıyor. Bu sevindirici. Aliağa'da demir çelik cürufundan kanalizasyon borusu yapılıyor. Atıksu arıtma tesisleri bize başvursun,  4.5 milyon lira veriyoruz. Bunun için 'vergi borcu olmasın' deniyor ama Maliye Bakanlığı ile görüşüyoruz, bunun ayrı tutulmasını istedik.  Tehlikeli atık bertaraf tesisleri var. Ben bu tesislerin devlet eliyle kurulmasına karşıyım. Bu bir sektördür. İzmir'de belediye ve bakanlık birlikte bu konuyla ilgili sektör bir şey yapmak istiyorsa, bu tesislerin kurulması için bizden istenen ne varsa yardımcı oluruz" dedi.

 

İBB'den karbon salınımını yüzde 20 azaltma hedefi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediye olarak çevre yatırımlarına önem verdiklerini, günde kişi başı 69 litre atık suyu arıtarak Avrupa illeriyle yarıştıklarını vurguladı. Kocaoğlu şöyle konuştu:

“Çevremizi korumak hatta koruyamadıklarımızı hızlı bir şekilde telafi etmemiz gerekiyor. Hem kirliliği önleyeceğiz hem çalışmalarla geri kazanacağız. Bizden sonraki kuşaklara bugünkünden daha iyi bir çevre bırakacağız. Belediye olarak çevre yatırımlarına çok büyük kaynak ayırıyoruz. Şu anda arıtmadan geçirmeden şebekeye su vermiyoruz. Atıksu arıtmada çok öndeyiz. TÜİK’in 2012  rakamlarına göre İzmir’de kişi başına arıtılan su miktarı günlük 69 litre. Bir diğer büyük ilimizde bu rakam 34 litre, diğer büyük ilimizde ise 6 litre. İzmir, ileri biyolojik arıtma ve çevre yatırımları konusunda belediye açık ara önde, Avrupa’nın birçok kentleriyle yarışacak düzeydedir. Atık su arıtma çamurunu güneş enerjisiyle kurutacak bir proje gerçekleştirdik. Çiğli arıtmasından günde 600 ton çamur çıkıyor, çürütme ve kurutma prosesinden geçirerek ciddi tasarruf sağlıyoruz. Çamurun çimento fabrikalarında ek kaynak olarak kullanılmasını sağlıyoruz. Karbon salınımını azaltmak için raylı sisteme büyük önem veriyoruz. 11 kilometre vardı, 100 kilometre çalışıyor, 30 kilometreyi daha devreye alacağız. 2016 yılı sonunda tramvay devreye alınacak.  Akıllı trafik sistemi ile kavşaklarda beklemeyi azaltarak yine yakıt tasarrufu ve salınım azalımı sağlıyoruz. Bisiklet kullanımını teşvik ediyoruz. 2020 yılına kadar karbon salınımını yüzde 20 azaltma vaadinde bulunduk. Atık toplamada duyarlı bir kentiz. 40 tona kadar atık topluyoruz. Hedef yüzülebilir körfez. DDY ile birlikte sürdürdüğümüz büyük körfez projemizin sonuna geldik, pürüz sayılmayacak pürüzlerimiz var. Bunları da aşabilirsek çok önemli çevre yatırımını gerçekleştirmiş olacağız.” 

 

EBSO’nun çevre duyarlılığı

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, sürdürülebilir büyümenin kaynağının üretim olduğuna dikkat çekti ve “Üretimi konuşurken çevreyi gözardı etmek mümkün değil. Çevre, her geçen gün yeni düzenlemeler ile uyum çalışmaları süratle devam eden ve gündemden neredeyse hiç düşmeyen sanayinin en önemli konularından biri haline gelmiştir” dedi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın sanayi yoluyla kalkınma hedefine yürürken üzerine düşen sorumluluklar dışında yıllardır çevre bilincini hem kurumsal olarak benimsediğini hem de üyelerini bilgilendirip ödüllendirdiğini vurgulayan Yorgancılar, Yönetim Kurulu’nun yaptığı faaliyetler içinde de büyük pay alan çevre ile ilgili konularda ilgili makamlara pekçok görüş ve öneri sunulduğunu anlattı.

Ender Yorgancılar, sanayinin gelişimini hedeflerken çevresel değerleri en üst seviyede tutan EBSO’nun bünyesinde yıllardır aktif olarak faaliyet gösteren Çevre Çalışma Grubu aracılığıyla ilgili tüm taraflar arasında iletişim ve işbirliği platformu oluşturmayı sağladığını, projeler geliştirip yürüttüğünü anlatırken, “Çevre konusunu en üst düzeyde ele almamıza en güzel örnek olarak Odamız 2012 yılında Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından Çevre Hizmet Ödülleri kapsamında Türkiye ölçeğinde çevre ödülü almaya layık görülmüştür.  Çevre ile ilgili çalışmalarımızın taçlandırıldığı bu ödül sonrasında Odamızın çevre ile ilgili çalışmaları ivme kazanmıştır” dedi.

EBSO Çevre Ödül Yarışması Prosedürü’nde yapılan revizyonla puanlama sistemine geçildiğini ve iki gruptaki sonuçların ödül töreninde açıklanmasının kararlaştırıldığını bildiren Yorgancılar, bunun da ayrı bir heyecan yaşattığını söyledi.

Ender Yorgancılar, “EBSO Çevre Ödül Yarışması, başvuru aşamasından ödül törenine kadar uzanan ve emek içeren bir süreçtir. Bu kapsamda, başta Jüri üyelerimiz olmak üzere Çevre Çalışma Grubu’na ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Ödül vermek bir semboldür, çevreye verilen değer ve önemin göstergesidir. Aynı zamanda bu ödülleri alanlar için önemli bir başarıdır. Tüm dünya çevre dostu üretim ürünlerini ve çevreci dostu üreticileri takdir ve teşvik etmektedir. Önümüzdeki yıllarda daha çok firmanın katılımını bekliyoruz” diye konuştu.

 

16 firma başvurdu

EBSO Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi, Çevre Çalışma Grubu’nun 2001 yılından bu yana yarışmayı düzenlediği belirterek, “16 firma başvurdu, Jüri puanlaması yaptı, 20’nin üzerinde puan alan 9 firmaya saha ziyareti yapıldı. Saha ziyareti sonrası kişisel ve gizli puanlama yapıldı. Kişisel puanlama dosyaları EBSO kasasında saklandı. Ödül törenin düzenleneceği gün zarflar tek tek açıldı, verilen puanlar listelendi ve ödül kazanan sanayiciler belli oldu. Oscar ciddiyetiyle 2014 yılının ödül alan başarılı sanayicilerini öğrendik” dedi.

Çevre Ödülleri

Başkana Ulaşın