31.05.2021
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kemal KILIÇDAROĞLU,
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç SOYER,
Cumhuriyet Halk Partisi’nin Değerli Yöneticileri, Milletvekilleri ve İl Başkanım,
Sayın Başkanım,
Meclisimizin Değerli Konukları,
Geçmiş Dönem Başkanlarımız,
Yüksek İstişare Kurulu Üyelerimiz,
Onur Üyelerimiz, Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,
Şahsım ve Yönetim Kurulu adına, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kemal KILIÇDAROĞLU’na, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç SOYER’e Meclis Toplantımızı onurlandırdıkları için çok teşekkür ediyoruz. Hoş geldiniz.
Sayın Genel Başkan, Sayın Başkan, Değerli Meclis Üyelerimiz,
KALKINMAK
Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak, yıllardır tüm faaliyetlerimizi “ÜRETİM YOKSA, KALKINMAK HAYALDİR” anlayışı kapsamında sürdürmekteyiz. Biliyoruz ki; yaratılan katma değer, sağlanan istihdam, ülkeye kazandırılan döviz, ödenen vergiler ve üretim kültürü, sanayileşmeyi kalkınmanın anahtarı yapmaktadır.
SANAYİDE PUSLU HAVA
Ancak, Pandemi süreci uzadıkça, sorunlar derinleşmekte ve sanayide puslu ve belirsiz ortam, hareket alanımızı kısıtlamaktadır. İmalat sanayi Pandemide iyi bir sınav vermiş olsa da, %99’u KOBİ olan bir yapı içerisinde, belirsizlikle baş edebilmek uzayan süreçte her geçen gün zorlaşmaktadır.
EKONOMİDE GÖRÜNÜM
Verilerde henüz istikrar sağlanamadı. Bu kapsamda; belli başlıkları sıralarsak;
ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ
Dünyada 40 yılı aşkın süredir yüksek enflasyonla yaşaya ikinci bir ülke yok. Öncelikli konularımızdan olan ve yıllardır enflasyonla mücadele eden bir ülke olarak, üretici fiyat endeksinin tüketici fiyat endeksinden yukarı yönlü ayrışmasını çok riskli buluyorum.
Yakın zamanda artan bu maliyetlerimiz, ister istemez tüketiciye yansıyacak ve bu döngünün devamı, enflasyonu daha da yukarı çıkaracaktır. Kur artışı-maliyet artışı-enflasyon artışı-faiz artışı-yatırım azalışı sarmalından bir an önce çıkmak durumundayız. Aksi halde, ekonomik sorunlar sosyal sorunları da derinleştirecektir.
BÜYÜME
Diğer yandan, bu sabah ilk çeyrek büyüme verileri açıklandı. 2018 1. Çeyrek sonrasındaki %7 ile en yüksek büyüme gerçekleşti. Özel tüketim odaklı bir büyüme olarak öne çıksa da, imalat sanayinin güçlü bir şekilde ağırlığını koyduğu da bir çeyrek oldu.
İmalat sanayi %12,2, sanayi %11,7, tarım %7,5, hizmetler %5,9, inşaat sektörü %2,8 oranında büyüdü.
%11,4’lük artışla Gayrisafi sabit sermaye yatırımları, imalat sanayideki artışla birlikte doğru orantılı olarak artmıştır ki, çeyreklik bazdaki en umut veren veridir. Yatırımların alt kaleminde, makine yatırımlarının %30,5 ile güçlü büyümesini sürdürüyor olması; ihracat pazarımız Avrupa’da aşılamanın hızlanmış olması, sınırlı da olsa artan ihracatla birlikte, yatırım iştahının devrede olması, sanayi ürünlerine daha fazla ihtiyaç duyulmasının bu artışta etkili olduğunu söyleyebiliriz.
Küresel ekonomide büyüme oranları; Çin’de 18,3, ABD’de %6,4, Almanya’da -%3,1, Euro Bölgesi’nde -%1,8 olarak gerçekleştiğini de hatırlamak da fayda var.
Olağanüstü bir dönemde üretimin büyümeyi desteklemesi son derece önemlidir. İstihdam yaratan, ihracatla ve üretimle büyüyen bir yapının devamı sürdürülebilir bir ekonomi için olmazsa olmazdır.
DOĞRUDAN YABANCI YATIRIM
Doğrudan yatırımlar, hem sağlayacağı istihdam, hem know-how hem de kazandıracağı döviz açısından ülkemiz için son derece önemli. Ancak, yıllar itibari ile baktığımızda da, Türkiye’nin cazibesini kaybettiği açıkça ortaya çıkmaktadır. 2020 yılı itibari ile açıklanan veri, Türkiye’de 7.8 Milyar dolar iken, Brezilya’da 33 Milyar $-Hindistan’da 57 Milyar dolardır.
CDS gibi, büyüme gibi, işsizlik gibi verilerle karşılaştırdığımızda ise, doğru orantılı ilişki açıkça ortaya çıkmaktadır. Tablo da teyit etmektedir ki, Türkiye’nin algısının kötüleştiği, risklerinin arttığı dönemlerde gelmeyen yatırımlar istihdama ve büyümeye de olumsuz yansımıştır.
KÜRESEL EKONOMİNİN GÜNDEMİ
Veriler bu şekilde iken, birçok ülke Pandemiye rağmen, gelecek planlarını ötelemeyerek, ülkelerini ileriye taşıyacak gündemlerle süreci yönetmeye çalıştılar. Genel olarak baktığımızda, küresel ekonomin gündeminde;
TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİ
Türkiye’ye baktığımızda ise ne yazık ki, geleceğimize hizmet etmeyen, kazanımlarımızı kaybetmeye dönük ana başlıkların gündemde yer tuttuğunu üzülerek görmekteyiz.
Sayın Genel Başkan,
SANAYİCİ BEKLENTİLERİ
Daha özele indiğimizde sanayicilerimizin bazı beklentilerini de hızlıca paylaşmak isterim.
Mecliste gündemde olan VERGİ AFFI/YAPILANDIRMAsı vergisini düzenli ödeyenleri cezalandıracak şekilde olmamalıdır. O nedenle, vergisini düzenli ödeyenlere getirilen 5 puanlık vergi indirimi uygulamasındaki sıkıntıların da giderilmesini bekliyoruz. Ayrıca,
100 BÜYÜK FİRMA
39 yıldır kesintisiz yapmakta olduğumuz, firmaların performanslarını ortaya koyan 100 Büyük Firma Çalışmamıza da değinmek isterim. 500 Büyük firma çalışması sonuçları ile paralel şekilde üyelerimizin de Pandemi döneminde üretimleri %13 artarken, ihracatları %15 azalmıştır. Firmaların toplam aktifleri içinde borçluluk payı 100 büyük firmada %80,5, 500 büyük firmada %68,4. Yani, kredi yöntemi ile verilen destekler firmaların kaynak yapısını da bozmaktadır.
Diğer yandan, firmalarımız faaliyet karlarının büyük kısmını finansman gideri için kullanmaktadır. Oran 100 büyük firmada %80 iken, 500 büyükte %62’dir.
Sonuç olarak, enflasyonun altında üretim artışı gerçekleştirip, finansal kırılganlık artarken, düşük karlarla ve borçlarla üretim yapmaya çalışmak sürdürülebilir bir durum değildir.
Her platformda ifade ettiğimiz gibi rakiplerimizle eşit şartlarda rekabet gücüne sahip olmak istiyoruz. Sürdürülebilir büyüme için çare, bilgi bazlı sanayi üretimi olup, bunun için de üreten kesimin kırılganlıklarının giderilmesi ve motivasyonu son derece önemlidir.
Bu şartlarda, tarihe geçen olağandışı bir yılda; üreterek, ülke ekonomisine katkı koyan firmalarımızı gönülden tebrik ediyor, başarılarının artarak devamını diliyorum.
ÜYE MEMNUNİYETİ ANKETİ
Son olarak da her sene bir dış kuruluş tarafından yaptırmakta olduğumuz üye memnuniyet anketinin sonuçlarını da sizlerle paylaşmak istiyorum. Son 5 yılın en yüksek ikinci verisi olup, dış kuruluşun raporunda yer alan bazı tespitler, özellikle Pandemi döneminde verdiğimiz emeklerin, gayretimizin bir karşılık bulduğunu göstermesi açısından oldukça motive edicidir.
Yönetim Kurulumuzun değerlendirilmesinde;
%71,3 oranla “Oda yönetimi ilgili merciler nezdinde etkindir.”
%70 oranla “Oda yönetimi kamuoyunda sanayiciyi başarıyla temsil eder.”
Maddelerinin en yüksek oranı alması ve başka bir başlıkta; %80,6 oranla “Oda, talep edilen hizmeti en kısa sürede gerçekleştirir.” ile
Oda Yönetimine gerektiğinde ulaşabilirim,
Odanın kullandığı iletişim yöntemlerinden memnunum,
Çalışanlar, verilen hizmette tarafsız ve dürüsttürler.
Maddelerinin öne çıkmış olmasından büyük memnuniyet duydum. Her zaman elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştığımızı bilmenizi isterim.
Süper Lig’e yükselen Büyük Altay’ı ve ikinci lige yükselen Bucaspor’u tebrik ediyor, Altınordu takımını da başarısından dolayı kutluyorum. İzmir, inşallah daha çok takımla temsil hakkını en yakın zamanda elde edecektir. Ve tabi ki, Dünya Şampiyonu olarak bizleri gururlandıran Milli sporcumuz Ayşe Begüm Onbaşı’yı ve Avrupa Şampiyonu olan Anadolu Efes’i tebrik ediyorum diyerek, konuşmamı tamamlamak istiyorum.
Saygılarımla,
Ender YORGANCILAR
Yönetim Kurulu Başkanı