2021 EYLÜL AYI MECLİS TOPLANTISI

 27.09.2021

 

Sayın Başkanım,

İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürü Sayın Ekrem GÜLCEMAL,

Geçmiş Dönem Başkanlarımız,

Yüksek İstişare Kurulu Üyelerimiz,

Onur Üyelerimiz, Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,

Şahsım ve Yönetim Kurulu adına, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Hoş geldiniz. Sayın İl Müdürümüze değerli katılımlarından ve bilgilendirmelerinden ötürü teşekkür ediyorum.

SELİM YAŞAR

1993-1995 Dönemi Odamız Yönetim Kurulu Başkanı olan merhum Selim Yaşar’a Allahtan rahmet, acılı Yaşar ailesine sabır ve başsağlığı diliyorum. İzmir için hem ekonomik, hem de toplumsal anlamda katkıları olan büyük bir değeri kaybettik. Başımız sağ olsun.

SGK KONULARI

Sunuma geçmeden ben de üyelerimizin iki öncelikli konusuna yer vermek istiyorum. 

Yapılandırılmış borçlar söz konusu olduğunda “Borcu Yoktur” yazısının online alınamaması,

Teşvik Belgesi alınırken talep edilen “Borcu Yoktur” belgesinin sisteme yüklenmesi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kontrol zamanlarının farklı olması nedeniyle, birçok firma bu avantajdan yararlanamamaktadır. Söz konusu belge için ilgili bakanlık ile eşgüdümlü hareket edilmesi faydalı olacaktır.

Değerli Meclis Üyelerimiz,

BAKANLIK GENELGESİ

Geçen ay sizlere bahsetmiş olduğum “Aşı Kimliği Kartı” uygulanması talebimize ilişkin olarak, Bakanlık tarafından yayınlanan Genelge ile 6 Eylül itibari ile aşı süreci tamamlanmayan çalışanlar için PCR testi yaptırılması zorunlu kılınmıştır. Ve kamuya açık alanlar için de birçok kısıtlama getirilmiştir. Toplum sağlığı için gerekli olan bu düzenlemede emeği geçenlere teşekkürlerimizi sunuyorum.

Basında da oldukça geniş yer bulan yoğun bakımdaki Covid hastalarının aşı durumlarına ilişkin grafik göstermektedir ki, aşı olmak hayat kurtarır.

Dilerim, bu hususta daha fazla gerginlik yaşanmaz. Önümüz kış ve kötü senaryolar ardı ardına sıralanıyor. Hem özel yaşamlarımızda, hem de işyerlerimizde maksimum hassasiyeti göstermek zorundayız. Bu illetten kurtulana kadar herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmekle yükümlüdür. Allah hepimizin yardımcısı olsun.

BÜYÜME

Pandemiden sonra en sıcak gündemimiz ekonomi. Yılın ikinci çeyrek büyüme verileri açıklandı. 2020 yılı ikinci çeyreğin yarattığı baz etkisi nedeniyle son 20 yılın en yüksek ikinci çeyrek büyümesi olan %21,7’ye ulaştık. Hizmetler ve sanayi sektörü beklendiği gibi büyümenin lokomotifi oldu. Mal ve hizmet ihracatında %60 düzeyindeki artış dikkat çekicidir.

Küresel ekonomide de OECD ülkeleri içinde en yüksek 2. büyüyen ülkeyiz. Ancak, yüksek oranlarda büyümeye devam ederken, yüksek işsizlik ve enflasyon, hızlı nüfus artışı ve çok sayıdaki sığınmacı ve genel olarak halkın dolar bazında fakirleşmesi gibi konularımız da, çözüm beklemektedir. Ayrıca, dünya genelinde giderek artan enerji sıkıntısı, üretimi kesintiye uğratırken, kış dönemi sanayi adına daha çetin geçecek gibi görünmektedir.

2021 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 43,4 ile rekor bir ikinci çeyrek büyümesine imza atan imalat sanayiinde, istikrarlı ve sürdürülebilir büyüme ile yeşil ekonominin gereklerine uyum öncelikli gündem maddesidir. Büyümek güzel ancak, küresel rekabette sürdürülebilir başarı için ihtiyaç duyduğumuz koşulların bir an önce oluşturulmasının gerekliliğinin de altını çizmek isterim.

ORTA VADELİ PLAN

Ekonomi politikalarına ilişkin açıklanan her plan ve program, bizleri de direkt ilgilendirmektedir. Özellikle de üç yıllık dönemler için hazırlanan Orta Vadeli Plan’ların izlediği politika ve belirlenen hedefler bizlere de ışık tutmaktadır. Ancak, bu planların kredibilitesi de bir o kadar önemlidir. Bu kapsamda; 2022-2024 dönemine ilişkin açıklanan son OVP’de iki noktanın altını çizmek isterim.

Birincisi Merkez Bankası’nın 2021 yılsonu için öngördüğü %14,1’lik enflasyon oranına karşılık, OVP’de %16,4, 2023 için %5’e karşın OVP’de %8 öngörülmüştür. İçinde bulunduğumuz şartlarda maliyetlerdeki keskin artışlar her iki tahmini de iyimser yaparken, farklılığa da dikkat çekmek istedim. Son OECD raporunda da Türkiye için enflasyon tahmini %17,8.

İkincisi ise dolar kuruna ilişkin beklenti. OVP planı açıklanana kadar yani Ocak-Eylül arasında dolar kuru ortalama 8,03 idi. OVP’de direkt olarak yer almasa da, GSYH dolar değerinden yapılan hesaplamalarda karşınızdaki veriler ortaya çıkmaktadır. Yani, dolar kuru için 2021 sonunda öngörülen ortalama tahmin 8,30. Bu seviyeye gelmesi için de bundan sonraki süreçte doların 8,70’lerde seyretmesi gerekmektedir ki, geçen hafta Merkez Bankası kararı öncesinde bu seviyelere giriş yapılmıştı. Faiz indirimi kararı ile de piyasa tepkisini anında ortaya koydu. Karar, kurlara ilişkin belirsizliği artırmış, öngörülebilen vadeyi kısaltmıştır. Dilerim, bedeli herkes için ağır olmaz. Enflasyonu düşürmeden, enflasyonist beklentiler kırılmadan yapılacak her faiz indirimi yüksek kur, TL bazında yüksek ithalat maliyeti, artan maliyet enflasyonu zinciri olarak geri döneceği de unutulmamalıdır.

Tekrar OVP’ye dönersek; 'Uzak Ülkeler Stratejisi'nin hayata geçirileceği, Eximbank’ın yeniden yapılandırılacağı, GB’nin güncelleneceği, yeşil ekonomi gibi ihracata ilişkin konuların yer almasını önemsiyorum. OVP’de, yüksek teknolojili ürünlerin üretileceği yeni nesil endüstri ve teknoloji bölgeleri kurulması hedefine de yer verildi.

Bu kapsamda; Resmi Gazete'de kararı yayınlanan, ESBAŞ liderliğinde ayrı bir kurumsal yapı olarak kurulacak Batı Anadolu Serbest Bölgesi, İzmir'in üçüncü serbest bölgesi olup, Bergama'da faaliyet gösterecektir. Gerek doğrudan yabancı yatırımlar ve gerekse yüksek teknolojili ihracat ve istihdam anlamında İzmir ve ülke ekonomisine önemli katkılar sunacaktır. Bölgemiz için hayırlı olsun.

FORTUNE DELOITTE CEO ARAŞTIRMASI

Ulusal bazda OVP beklentilerinden, Fortune-Deloitte işbirliği ile hazırlanan küresel bazda CEO beklentilerine geçelim.

Öncelikle CEO'ların yüzde 77'si önümüzdeki yıl firmaları için güçlü bir büyüme beklentisi içinde iken, %53’ü salgının ticari etkilerinin 2021 sonunda biteceği görüşünde. Güçlü büyüme beklentisi en fazla olan sektör ise endüstriyel ürünler.

HARCAMALAR

Önümüzdeki 12 ayda harcama düzeyinde planlanan değişiklikler sorulduğunda; CEO'ların yarısından fazlası gayrimenkul harcamalarında kayda değer düşüş beklerken, %43'ü de küresel ve yerel çapta alınan önlemler nedeniyle seyahatlerin azalacağını belirtiyor.

Harcama kalemleri konusunda üst yöneticilerin %82'si teknoloji modernizasyonuna öncelik vereceklerini ifade ederken %67'si yapay zekaya ve %58'i de sürdürülebilirlik çözümlerine yatırım yapacaklarını vurguluyor.

TOBB AKILLI KOBİ PLATFORMU

Küresel CEO’lar, harcama kalemlerinde teknoloji yatırımlarına öncelik verirken, geçen hafta TOBB’un Akıllı KOBİ Platformu tanıtım lansmanı yapıldı. Firmanıza yol gösterecek olan Akıllıkobi.org.tr web sayfasına girerek size en uygun dijital çözüm önerilerine ve bilgi bankası aracılığıyla dijital dönüşüme dair güncel birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Bu hizmetlerden mutlaka faydalanın.

EBSO YEŞİL SANAYİ REHBERİ

CEO’ların ajandasında olan bir başka harcama kalemi de sürdürülebilirlik dedik. Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak, hem ekonomik hem de çevresel anlamda sürdürülebilirlik konusunu her zaman gündemimizde tuttuk. Bu kapsamda, AB Yeşil Mutabakat Penceresi’nden günümüzün en acil çözüm bekleyen konusu Yeşil Sanayiye ilişkin bir rehber kitap hazırladık ve sizlere de gönderdik.

Kitabın hazırlanmasında katkılarından dolayı, Odamız Çevre Çalışma Grubu Başkanı Sayın Erdoğan Çiçekçi başta olmak üzere, tüm çalışma grubu üyelerine emekleri için teşekkür ediyorum.

Sayın Cumhurbaşkanı’nın, Türkiye Paris Anlaşması, Ekim ayında TBMM’de görüşülecek açıklamasını memnuniyetle karşıladık. Dünyanın ilerlediği yönün aksine yol almamız mümkün değildi.

2021 YKS SONUÇLARI

Son yıllarda alışkın olduğumuz bir tablonun güncel halini çok üzülerek paylaşmak istiyorum. Zaten kötü olan eğitim sistemimiz, Pandemide daha da kötü bir performans sergileyerek böyle bir sonuca imza atılmıştır.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı olan YKS’ye giren 2,4 milyon kişiden, 1 milyon aday öğrenci birinci basamağı geçemedi. Yani, yaklaşık %42’si.

Sınava giren adaylardan 217 bin 504’ü matematikte ve 312 bini de fende sıfır çekti. Soruları doğru çözme ortalaması;

40 Matematik sorusunda 5.1, 20 Fen Bilimleri sorusunda 3.2, 40 Türkçe sorusunda 18.4, 20 Sosyal Bilimler sorusunda 8.3’tür.

Bu tablo, dünya ile aynı dili konuşmamızı neredeyse imkansız hale getiriyor.  Bu tablo ile nitelikli üretime geçmemiz, bilimsel gerçeklerle hareket etme kültürünü edinmemiz her geçen gün daha da güçleşiyor. Umudumuz olan nitelikli gençlerimizin sayısı elbette çok. Ancak, onlar da, yurtdışını tercih ediyor. 2 yılda bir Bakan değiştirmekle, sistem değiştirmekle hedeflerimize ulaşamayacağımızı artık görmemiz gerekiyor. Diğer yandan, ülkemizin geleceği olan gençlerin, üniversite kapılarında barınma sorunu yaşıyor olmasını anlamak da zorlanıyorum. İzmir’de Sayın Valimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza bu konuda gösterdikleri hassasiyet için özellikle teşekkürlerimi arz etmek isterim. Dilerim, bu tablo bir an evvel değişir.

FİLENİN SULTANLARI/AMPUTE

Diğer yandan, sportif faaliyetlerde ise üst üste gelen başarılar bizi çok mutlu etti. Tokyo Olimpiyatlarındaki başarılı performanslarının ardından, Avrupa 3.’sü olan filenin sultanlarını ve finalde İspanya'yı 6-0 yenerek Avrupa şampiyonu olan Ampute milli futbol takımımızı gönülden kutluyor, her birinin alınlarından öpüyorum. Kaynakların doğru yerlere aktarılması, başarı gösteren branşların desteklenmesi ile Dünya birinciliklerinin hayal olmadığını da görmüş olduk.

LİDERLİK ANKETİ

Her sene Yönetim Kurulu Başkanı olarak şahsımın performansını ölçmek için yapmakta olduğumuz, liderlik anketinin sonuçlarını da sizlerle paylaşmak isterim. Öncelikle yanıt veren, değerli görüşlerini, eleştirilerini sunan herkese çok teşekkür ediyorum.

Yapmış olduğumuz 10 anketin en yüksek ikinci ortalama değeri çıkmıştır.

 

Saygılarımla,

Ender YORGANCILAR

Yönetim Kurulu Başkanı

Başkana Ulaşın