2020 MAYIS AYI MECLİS TOPLANTISI

 

29 Mayıs 2020

        

 

 

Sayın Bakanım,

Öncelikle Meclisi onurlandırdığınız için şahsım ve arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum. Ayrıca İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitemizdeki şirketimizle İstanbul’da bulunan şirketin birleştirilmesiyle yeni bir şirket kuruldu, hem ülkemiz, hem de bölgemiz açısından son derece önemli olan bu şirketin kurulmasında gösterdiğiniz çabalar için de Sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum.

Sayın Bakanım, Değerli Arkadaşlar; öncelikle Gazi Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyetimizin kurucusu 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik Spor Bayramınızı tebrik ediyorum ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygıyla, minnetle, şükranla anıyorum.

Dünyanın Covid-19 mücadelesi hız kesmeden devam ederken, aşının bulunma sürecine kadar belirsizliğin  1-1,5 yıl daha süreceğiyle ilgili muhtelif görüşler var, son gelen raporlara baktığımızda, Avrupa Birliği’ndeki PMI endekslerinin düşüşü, büyüme oranlarının Almanya, Fransa ve İtalya’da %2-3 civarlarındaki eksi büyümeyle kapatması, ama ülkemizin ilk çeyrekte %4,5’e yakın bir büyüme gerçekleşmesi son derece önemli. Burada sanayinin öneminin, üretimin öneminin bir kez daha ortaya çıktığı, yıllardan beri söylediğimiz “üretim yoksa kalkınmak hayaldir” sözünün ne kadar gerçek ve doğru olduğunu burada gördük.

Geçen hafta T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile yapmış olduğumuz  toplantıda; yerli üretimin destekleneceğini, Türkiye’ye artık kolay kolay ara mal ithalatı yapılamayacağını, konan gümrüklerle bunu ispat ettiklerini bize ifade etmesi, yerli üretimi destekleyeceğini müjdelemesi bizim için hakikaten bir ümit kaynağı oldu.

Dünyada çok önemli değişmeler yaşanıyor, gelişmekte olan ülkeler ile büyüyen ülkelerin sıkıntıları farklı, nitekim dünyaya yön veren ülkelerin kendi aralarında savaş yaşıyor, Mayıs ayında Ortadoğu’da iki tane önemli suikast yaşandı. Bu iki suikastı incelendiğiniz zaman, paranın merkezinin Washington mu, Londra mı olacağı konusunun ortaya çıktığını, gelecekte dünyanın tek bir dünya yönetimi, her ülkenin dijital parasının olması hedeflendiği bir ortamda ekonomileri, üretimleri, ihracatları da bekleyen önemli sorunlar olduğunu görüyoruz.

Ülkemizdeki üretim çeşitliliği çok fazla olduğu için İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkmış olmasından dolayı, buradaki pazarı elde edebilmemiz, Avrupa Birliği’ne yeni bir üretici konumunda yükselmemiz, bunlar için de bir ihracat destek seferberliği ve teşvik sistemi uygulanması gerekiyor.

Sayın Bakanım,  üyelerimizle yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde; Covid-19’un, meslek hastalığı sayılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Konuyla ilgili Haziran ayında çıkacak bir torba yasa kanunu hazırlığı olduğunu duyduk, konunun mutlaka torba yasa kapsamına alınması gerekiyor. Çünkü hastalığın kimi nerede, ne zaman, ne şekilde yakalayacağı belli olmadığı için iş yerlerinin bu konudan doğacak maliyet yükünü  karşılayabilme imkânı yok.

Ayrıca, devletten olan alacakların tahvil veya bono yoluyla ödenmesinin sağlanması konusu önemli. Özellikle sağlık sektöründe faaliyet gösteren firmalar  ve hastaneler maalesef büyük maddi sıkıntı içinde. Önümüzdeki dönemde, ödeme zincirinde sıkıntılı bir sistem yaşanması bekleniyor, çünkü şu anda müşteriler ürün talep etmiyor, borcu olan borcunu, kirası olan kirasını ödeyemiyor, sorunların daha da derinleşmemesi için mutlaka bir çalışma yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

Üreticiler olarak ortak sıkıntılarımızdan bir tanesi de YEKDEM’in yenilenebilir enerjiyle ilgili fiyat artışları. Sayın Bakanım, Ocak ayındaki YEKDEM ile piyasa takas fiyatına ve Nisan sonundaki piyasa takas fiyatıyla YEKDEM’e baktığınızda hangisi düşerse diğerinin yükseldiğini görüyoruz, eğer piyasada elektriğe talep yoksa o zaman çok kullanan çok ödemeli mantığının olmaması gerekiyor. Bu enerji rekabet gücümüzü azaltıyor, dolayısıyla YEKDEM’in yeni baştan değerlendirilerek makul seviyelerde olması için çalışma yapılmasını rica ediyorum.

Turizm sektörü, hem işsizliğimizi azaltan, hem de yılda 30 milyar dolardan fazla ihracat geliri olan bir sektörümüz. Yurt dışından veya yurt içinden gelen bir turist, bir otelde kaldığında, koronavirüse otelden çıktıktan sonra yakalansa bile, otelde bulaştığını iddia ederek oteli mahkemeye verme imkânı var. Bu nedenle özellikle 40-50 yataklı, 80 yataklı butik oteller bu sene kapılarını açmamayı düşünüyorlar. Bu turizme, hem de istihdama olumsuz olarak yansıyacak bir konu.

Sayın Bakanım,

Hükümetimizin çıkarmış olduğu kısa dönem çalışma ödeneği süresinin 3 ay daha uzatılması tüm sanayicilerin ortak dileğidir, vergi ertelemeleriyle ilgili biriken ve SGK borçlarının ödeme tarihleri geldiği anda yine bunlarla ilgili bir vade yapılanması gerekeceğini de şimdiden ifade etmek istiyorum. Dün itibariyle peşin vergileri ödedik, ilk 3 ay iyi geçti, Nisan ve Mayıs ayı kötü geçti, Haziran ayının nasıl olacağı belli değil, en azından bu iki dönem peşin vergi beyannamelerinin birleştirilerek 6’ncı ayın sonunda verilmesine imkân sağlanması gerekiyor. Yüksek enflasyon döneminde çıkan bu peşin verginin kaldırılması, hiç olmazsa bir sene ertelenmesi konusunda desteğinizi rica ediyoruz.

Yurt dışından ihracat bedellerinin yurda getirilmesi şartlarının da biraz daha rahatlatılması gerekiyor

Sayın Bakanım, bildiğiniz gibi açıklanan son  verilere göre,Avrupa’da PMI endeksleri euro bölgesinde %39’lara kadar, ülkemizde ise %33,4’e düştü. Ancak, Mayıs ayındaki öncü tahmin, euro bölgesinde %39,5’e çıktı, hedef %50. Bizim de buna paralel olarak ihracatımızın büyük bir kısmı AB bölgesine olduğundan, bu süreci birlik ve beraberlik içerisinde geçireceğimizden eminim.

Bugüne kadar başta Sayın Cumhurbaşkanımızın, siz değerli Kabine Üyelerinin sanayicilere, ülkemize sağlamış olduğunuz her türlü destek için teşekkür ediyorum. Ve toplantımıza katılımınızdan dolayı bir kez daha teşekkür ediyor, saygıyla selamlıyorum.

 

Saygılarımla,

Ender YORGANCILAR

Yönetim Kurulu Başkanı

 

Başkana Ulaşın