2020 MART/NİSAN AYI MECLİS TOPLANTISI

28 Nisan 2020

 

 

 

Sayın Başkanım,

Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,

Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Hoş geldiniz.

Yüzyılın krizinin içinden geçerken, bugün bu şekilde bir aradayız. Herkesin sağlıklı olmasını ümit ediyorum.

Öncelikle TBMM’mizin açılışı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı 100. yılını bir kez daha gönülden kutluyor, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere milli kahramanlarımızı saygıyla, şükranla anıyorum.

Mart ayının 3. haftasından itibaren yavaş yavaş ülkemizde de baş gösteren Covid-19 için önce bireysel ve kurumsal daha sonra ülke genelinde alınan çeşitli önlemlerle Nisan ayını bitirmek üzereyiz.

Bu süreçte Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak neler yaptık hızlı bir özet geçmek istiyorum.

  1. Tüm üye ve personele, hazırlamış olduğumuz Kurumsal Tedbirler Dokümanı ve Acil Eylem Planı duyuruldu.
  2. EBSO OHAL Masası oluşturarak, üyelerimizi ilgilendiren her türlü mevzuat ilk andan itibaren takip edilmekte olup, anlık üyelere duyurulmaktadır.
  3. Whatsapp destek hattı ve destek e-posta hesabı oluşturuldu.
  4. Süreç içerisinde yaşanan konulara ilişkin üyelerimizden talep ve önerileri toplanarak, ilgili bakanlıklarla kapsamlı bir şekilde paylaşıldı.
  5. Benzer şekilde, 64 Meslek Komitesine, Meclisimize ve Yüksek İstişare Kurulumuza ayrı ayrı whatsapp iletişim grupları açılarak, üyelerin konuları alındı, alınmaya devam etmektedir.
  6. İzmir Ticaret Odası ve İzmir Ticaret Borsası ile de bu süreçte yine birlikte hareket ediyoruz. Üyelerimizin ilettiği konular, ilgili bakanlıklara 3 Başkan imzalı gönderildi.
  7. EBSO, İZTO ve İTB olarak,  iki ay süreyle iki otel kiralanarak sağlık çalışanlarımıza tahsis edildi.
  8. TOBB Sanayi Konseyi, Başkanlarla toplantı başta olmak üzere TOBB çatısı altında video konferanslarda taleplerimizi ilettim.
  9. TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun bu süreçteki gayretleri, liderliği ile birçok konumuz çözüme kavuşturuldu.
  10. Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Tarım Bakanı başta olmak üzere gerçekleştirilen video konferanslar ile öne çıkan konular bire bir iletildi, iletilmeye devam etmektedir.
  11. Sanayi ve Teknoloji Bakanımızın kurmuş olduğu özel whatsapp grubunda da konuları paylaşmaya devam ediyorum.
  12. İzmir İl ve İlçe Oda ve Borsa Yönetim Kurulu Başkanları ile haftalık video konferans istişarelerinde bulunuyoruz.
  13. Yönetim Kurulu Toplantılarımızı yine her hafta video konferans ile gerçekleştiriyoruz. Yakında Meslek Komiteleri için de başlayacağız.
  14. İlimizde oluşturulan Pandemi Kurulu Toplantı’larına katılarak bize ulaşan talepleri, önerileri paylaşıyorum. Sokağa çıkma yasağının olduğu günler için sanayicinin izin alma belgesini Kurul aracılığı ile veriyoruz.
  15. Talep ve çözüm önerilerimizi, basın bültenleri, canlı bağlantılar ve röportajlar yoluyla da kamuoyuna iletiyoruz.
  16. Bugüne kadar çeşitli bakanlık ve kurumlar tarafından sağlanan destekler, bir araya getirilerek ve güncellenerek sizlerle de paylaşılmakta.
  17. Hayata geçirilen uygulamalar, benzer şekilde derlenerek ana başlıklar halinde toplu olarak paylaşılmakta.
  18. Covid-19 sürecinde üyelerimizin nasıl etkilendiklerine dair yaptığımız anketin analizini üyelerimizle, kamuoyu ile de paylaştık.
  19. Münferit olarak bizlere iletilen sektörel konulara ilişkin ilgili bakanlıklara girişimlerimiz devam etmektedir.
  20. Covid-19 sürecinin sonrasında dünyayı ve bizleri bekleyen yeni bir döneme ilişkin nasıl bir strateji ile nasıl bir yol haritası hazırlanması gerektiğinin tespiti için bir çalışma grubu kuruyoruz.

Görüldüğü gibi, sürece ilk andan itibaren dahil olduk ve Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak gerekli adımları attık, atmaya da devam ediyoruz. O nedenle, sizlerin bu süreçte bizleri yönlendirmesi çok daha fazla önem kazanmıştır.

Değerli Arkadaşlar,

Küresel resesyon, küresel işsizlik, bozulan dengeler gündemin ilk sırasında iken uluslararası kuruluşlar tarafından da 2020 yılına ilişkin beklentiler gelmeye başladı.

Uluslararası Para Fonu (IMF),

Küresel Ekonomideki büyüme tahminini %3’ten -%3’e geriletti.

İhracat pazarımız olan Euro Bölgesi için -%7,5 daralma

Ticaretimizde ilk sırada yer alan Almanya için -%7 daralma

Çin için %1,2 artış öngörüsünde bulunurken,

Türkiye için -%5 daralma öngörmektedir.

Dünya Ticaret Örgütü de küresel ticaretin 2020 yılında;

İyimser senaryoda -%13,

Kötümser senaryoda -%32 daralacağı tahminini paylaştı.

Salgın süreci uzarsa, veriler de aşağı yönlü yeniden revize edilecektir. Bu denli bir küresel daralma karşısında, bizim de atacağımız adımlar kritik öneme sahiptir. Zira, ABD petrolünün varil fiyatının -40’ı gördüğü, negatif faizlerin konuşulduğu bir ekonomik ortamda normale dönüşün kolay olmayacağı da malumlarınız.

İşte böylesine bir süreçte;

Sanayicimizi, çiftçimizi, vatandaşı etkili desteklerle yaşatmamız ekonomimizin sürdürülebilirliği açısından çok kritiktir.

O nedenle de dedik ki; “Yaşamak için yaşatmak lazım.”

Birçok önemli destek açıklandı. Bize iletilen tüm konular ve anket analizinden görebildiğimiz kadarıyla da en öncelikli olarak;

Nakit akışındaki bozulma nedeniyle, firmalarımızın acil nakit paraya ihtiyacı olduğunu, bu nedenle en azından devletten çeşitli nedenlerle alacağı olan firmalarımıza ödemelerinin yapılması gerektiğinin altını bir kez daha çizmek isterim.

Bu anlamda TOBB tarafından Denizbank işbirliği ile dün işleme alınan %7,5 faizle, 2021 yılında 12 taksitle geri ödemesi olacak Nefes Kredisi küçük işletmelerimiz için oldukça kıymetlidir.

Proaktif olarak atılan her adım, şirket bilançolarında normale dönüşün beklendiği 2023 yılını belki daha öne çekebilir ve firmalarımızın daha güçlü yola devam etmelerini sağlayabilir.

Artan belirsizlik ve uzayan süreç, krizi fırsata dönüştürenler için belki olumlu geçerken, birçokları için daha sancılı geçecektir.

Değerli Arkadaşlar,

Dünya, şimdilik bu rotada devam ederken, vaka sayıları da azalırken, salgının er ya da geç sona ereceği dikkate alınarak “yeni dünya söylemlerine, her şeyin farklı olacağına” dair tezlere kulaklarımızı kapayamayız.

2015 yılında Türkiye’de çok kısıtlı dillendirilen ama eyleme geçilmemiş Sanayi 4.0 sürecini sizlerle tanıştıran, bu farkındalığı yaratan biri olarak bugün de diyorum ki;

Sanayi 4.0 ile başlayan dijital dönüşüm süreci, yakın gelecekte yaşayacaklarımızı Covid-19 ile belki bir 10 yıl öne çekerek, artık harekete geçmemiz gerektiğini, yeni dünya düzeninin gerektirdiği şekilde önceliklerimizi, stratejilerimizi, üretim planlamamızı yapmamızı zorunlu kılmaktadır.

Peki bizleri neler bekliyor?

  1. Bugünden de tecrübe ettiğimiz gibi üretim ve çalışma şekli yenilenecektir. Fiziksel toplantılar, eğitim ve tedarik zincirlerinin evden veya uzaktan erişimle yürütüldüğü yeni bir aşamaya geçilerek daha esnek sistemler değerlendirilecek, işe gitme zorunluluğu ve iş seyahatleri azalacaktır.
  2. Bu da yeni tüketici ve üretici davranışını hızla yaygınlaştıracaktır. Harcama öncelikleri değişecek, verimlilik ve kalite artacaktır.
  3. Başta gıda ve ilaç endüstrisi olmak üzere stratejik öneme sahip sektörlerde yerli üretim öne çıkacaktır.
  4. Blockchain, yüz tanıma, veri analitiği gibi algoritmaların ve diğer teknolojik araçların öne çıktığı, robotlar ve yapay zekanın yaygınlaştığı yeni bir yönetişim tarzı hakim olurken, “Algoritmik uluslar” tanımlaması ile tanışacağız.
  5. Siber güvenlik kritik önemini daha da artıracak.
  6. Salgının ekonomik krizi derinleştirmesi ve dijitalleşmenin yaygınlaşması ile işsizlikte artış olacaktır.
  7. Başta çevre olmak üzere sürdürülebilirlik temel hedefler arasında yerini alacaktır.
  8. Uluslararası ve bölgesel kuruluşların etkinliği sorgulanacak, mevcutlar dağılırken farklı birliktelikler kurulabilecektir. 
  9. ABD’nin, uluslararası liderlik rolü zayıflarken, Çin-Amerikan ilişkilerindeki sorunlar devam edecektir.
  10. Dünyanın daha Asya merkezli olması beklenmektedir.
  11. Hükümetlerin e-hizmetlerinin kapsamı genişleyecek.

Evet, uzun ve yeni bir sürece kendimizi hazırlamak zorundayız. Bir an evvel salgının son bulmasını diliyor, hayatını kaybeden vatandaşlarımıza, sağlık çalışanlarımıza Allahtan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum. Can sipare çalışan sağlık çalışanlarımıza şükranlarımızı gönülden ileterek, Hayırlı Ramazanlar diyor, sağlıklı günler diliyorum.


Saygılarımla,

Ender YORGANCILAR
Yönetim Kurulu Başkanı

Başkana Ulaşın