2019 TEMMUZ AYI MECLİS KONUŞMASI

TEMMUZ AYI MECLİS KONUŞMASI – 29 Temmuz 2019

 

Sayın Başkanım,

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç SOYER,

Geçmiş Dönem Başkanlarımız,

Yüksek İstişare Kurulu Üyelerimiz,

Onur Üyelerimiz, Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,

Basınımızın Kıymetli Temsilcileri,

Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Hoş geldiniz.

Konuşmama başlamadan önce Meclis Başkanımız Sayın Salih Esen’i Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçilmesinden ötürü tebrik ediyor, bilgi ve tecrübesi ile OSB’lerimize vereceği katkı için şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.

Hakkı ATTAROĞLU’na da önceki dönemde Odamızı temsiliyeti ve emekleri için teşekkürlerimi sunuyorum.

Geçtiğimiz günlerde Palet fabrikası yanan üyemiz Osman Yalavaç’a da geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç SOYER’i, Meclisimiz de ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duymaktayım. Sn. Başkan hoş geldiniz.

İzmir adına duyduğunuz heyecan, yapmak istedikleriniz bizleri de heyecanlandırıyor ve umutlandırıyor.

Ben İzmir’i hep “Türkiye için bir şans” olarak tanımlıyorum ve ne mutlu ki, bizler bu şehirde nefes alıyoruz. O nedenle, İzmir için ortak aklın egemen olmasını ve birlikte yol alınmasını çok kıymetli buluyorum.

MARKALAŞMA

Mutlaka sizler de incelemişsinizdir. Brand Finance tarafından yapılan çalışmada İzmir, İstanbul’dan sonra ve oldukça da yakın bir puanla marka değeri 2. yüksek il belirlendi. Neden birinci olmasın ki? İşte, biz bunun için elimizden gelen desteği vermeye hazırız.

Ürün ve Hizmetler, Yatırım ve Toplum olarak üç temel başlık ile

İnsan ve Yetenek, Pazar, Turizm üç alt başlık altında değerlendirme yapılmıştır.

Markalaşma yolunda, içinde bulunduğumuz dijital dönüşüm sürecinin İzmir’e diğer illerden daha fazla yansımasını çok önemsiyorum. Çünkü, gerek vizyon, gerek yetenek ve gerekse ekosistemin müsait olması aslında işimizi de kolaylaştırmaktadır.

O nedenle, ülkemizdeki temel sorunların ana kaynağını eğitim sisteminde gören biri olarak; Matematik, teknoloji, uzay atölyelerinin olduğu bilim merkezlerinin özellikle de uzak ilçelerimizde belediyelerce yaygınlaşmasını, çocuklarımızın vizyon kazanmasına Sayın Başkanın destek vermesini çok isterim.

Yeni dünya düzeninde, artık ülkelerin kalkınması değil, firma ve şehirler özelinde kalkınmanın itici güç olduğu ve olmaya devam edeceği gerçeği karşısında bence özellikle İzmir’e bu anlamda büyük sorumluluk düşüyor.

Yerelden Kalkınma adına, tarım alanında çok yol kat ettiğimize inanıyorum ama henüz kendimize yetme aşamasındayız. Katma değerli ürünlerle sınırları aşmayı başarabilmeliyiz ki, bu dönem bunu da yapacağımıza inancım tamdır.

Sayın Başkanla her ay bir araya geliyor ve kendisine üyelerimizin konularını içeren bir dosya takdim ediyorum. O dosyada, en fazla dile getirilen konular ulaşım ve trafikle ilgili. Bu da vatandaşın öncelikle hizmet beklediği alanı ortaya koyuyor.

Sayın Başkandan beklentiler çok yüksek olduğu için Allah yardımcısı olsun diyor ve başarılar diliyorum. Bizler de, her zaman yanında ve destekçisi olacağız.

15 TEMMUZ

15 Temmuz hain darbe girişiminin 3. yılında hala uzantılarından bahsediliyorsa, hiçbir ders almamışçasına hala Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün mücadelesini ve bizlere emanet ettiği laik Türkiye Cumhuriyeti’ni yok sayma söylemlerinde bulunuluyorsa gerçekten çok acı. Çünkü, şu anda dünya ile başka bir dili konuşuyor, başka bir platformda yol alıyoruz. Dilerim ki, bir an evvel aklı selim davranışlar görürüz. Hala göz altıların devam etmesi, bu işin tam olarak bitmediğini de gösteriyor.

Başta 15 Temmuz şehitlerimiz olmak üzere, bugün dahi hain pusularda kaybettiğimiz fidanlarımıza bir kez daha Allahtan rahmet, ailelerine sabır diliyor, gazilerimizi minnetle anıyorum.

İKİNCİ YARI GÜNDEMİ

Yılın ikinci yarısındayız ve gündem hem içerde, hem de dışarda oldukça yoğun ve kritik. Riskler ve belirsizlikler, en çok da iş dünyasının hareket alanını kısıtlamaktadır. Ulusal gündemden başlarsak;……

2019 DESTEKLERİ

2019 Ocak ayından bu yana toplamda 8 paket açıklandı. Verilen destekler firmalarımıza nefes aldırmış olsa da, işlevlerinin ve etkisinin yetersiz kaldığı bugün geldiğimiz noktada görülmektedir. Tek temennimiz, gerçekten ihtiyacı olan firmalarımızın, değer yaratan ve yaratabilecek olan firmalarımızın söz konusu desteklerden yararlanmış olmasıdır.

TORBA YASA

Açıklanan son paket, Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Resmi Gazete’de yayımlandı. Merkez Bankası'ndaki ihtiyaç akçelerinin Hazine’ye verilmesi, Varlık Barışı'nın süresinin uzatılması gibi maddeler arasında Pakette, bizleri en çok ilgilendiren madde:

Borçlu şirketlerin finans kuruluşlarına olan borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik kapsamlı bir çerçeve çizilmesidir.

Peki bu nasıl olacak?

Banka ve finans kuruluşları ile kredi ilişkisinde bulunan ve Bankacılık ve Düzenleme Kurumu tarafından çıkarılan yönetmeliğe göre hazırlanan Çerçeve Anlaşmalarda belirlenen borçlular, alınacak tedbirlerle, geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirebilmelerine ve istihdama katkıda bulunmaya devam etmelerine imkân verilmesini sağlamak amacıyla, dahil oldukları risk grubundaki diğer borçlularla bir bütün olarak veya kısmen yeniden yapılandırmaya tabi tutulabileceklerdir. Denetim, bağımsız denetim kuruluşlarınca yapılacak olup, öngörülen uygulama süresi 2 yıldır.

Yeniden yapılandırma bazı vergi istisnalarına tabi olup ana kapsamı:

  • Kredilerin vadelerini uzatmak,
  • Kredileri yenilemek,
  • İlave kredi vermek,
  • Anapara, faiz, temerrüt faizi, gecikme cezaları ve kâr payları ile kredi ilişkisinden doğan diğer her türlü alacağı indirmek veya bunlardan kısmen veya tamamen vazgeçmek,
  • Teminat azaltmak, anapara, faiz veya kâr payı alacaklarını; kısmen veya tamamen iştirake çevirmek,
  • Özel amaçlı şirketler ile 6362 sayılı kanuna göre kurulan yatırım fonlarına aynî, nakdî  ya da tahsil şartına bağlı bir bedel karşılığı devir veya temlik etmek,
  • Borçlu ya da üçüncü kişilere ait aynî değerler karşılığında kısmen veya tamamen tasfiye etmek, satmak, bilanço dışına çıkarmak, diğer alacaklı kuruluşlar ve alacaklılarla birlikte hareket ederek protokoller yapmak

Sayın Başkanın da vurguladığı gibi (Salih Esen konuşmasında istedi) haksız rekabet yaratmayacak bir uygulama olması ve gerçekten kurtarıldıktan sonra değer yaratmaya devam edecek firma olmaları, kaynakların adil ve verimli dağıtılması çok önemlidir. Firmayı kurtarmak için kurtarmak, hem o firmaya hem de ülkemize büyük yazıktır. Aşırı borçlu, verimlilikten uzak firmaların sisteme zarar vermesine de müsaade edilmemelidir.

TAKİPTEKİ KREDİ ORANI ARTIŞI

Bu kadar paketin açılmasının ana sebebine döndüğümüzde karşımıza bu grafik çıkmaktadır. Kırmızı çizgi takipteki taksitli ticari kredi ve kurumsal kredi kartlarının toplam içindeki payını, mavi de tüketici için olanı göstermektedir.

2009 küresel krizden bu yana en yüksek seviye 2019 ilk 5 aylık süreçte gerçekleştirilmiştir. Bu da piyasalardaki tıkanıklığı açıklamaktadır.

Sizlerle her zaman paylaştığım, sanayi üretim endeksi geçen sene Eylül ayından bu yana negatif seyrederken, PMI verisi, geçen sene Nisan ayından bu yana 50 barajının altında. Benzer şekilde hem konut satışları, hem de otomobil satışları neredeyse %50 azalmış durumda.

Dünya genelinde faiz indirimi için ortamın müsait olduğu bir süreçte, Merkez Bankası beklenen faiz indirimini yaparak, önemli bir hamlede bulundu. Bundan sonrası, Bankaların tavrına ve atılacak adımlara bağlıdır.

Ekonomi yönetimimizce küresel piyasalarda oluşan bu süreç çok iyi değerlendirilerek, kapanan cari açığımızı avantaja çevirecek, katma değerli üretim ve ihracat odaklı, yatırım iştahını artıracak yeni bir büyüme modelini hızla hayata geçirmesini bekliyoruz.

ARTAN ENERJİ MALİYETLERİ

Reel sektör için önemli verilerde hala istenen iyileşme sağlanamıyorken, YEKDEM gibi bir ek maliyeti yüklenmişken, elektriğe son yapılan %15 zammı anlamak mümkün değil.

Geçen seneden bu yana %100,8 oranında elektrik zammına, %92 oranında artan doğalgaz zamlarını ve hammadde fiyatlarının artışını da eklediğimizde, sanayici bu maliyetlerle ne kadar devam edebilir ki? O nedenle, bir önceki slaytta verdiğim verilerin kötü çıkmasından daha doğal ne olabilir ki?

OECD Enerji Endeksi’ne göre; 2003-2019 döneminde Türkiye enerji fiyatları artışında zam şampiyonu. Rekabet halinde olduğumuz ülkeler ise ortalamanın altında.

Bir kez daha altını çizmek isterim ki, ivedilikle kaynakların etkin kullanımı adına tasarruf tedbirlerine geçilmeli, devletin tüm kaynaklarının zaruri uygulamalar dışında tek bir kuruş harcanmasına müsaade edilmemelidir.

Daha önceden de söylediğim gibi sanayicinin batması, sadece bir sanayicinin iflası ile sınırlı değil. Bir sanayici, tedarikçisinden, tedarikçisinin ailesine, çalışanından, onların ailesine, iş ortaklarına, devletin vergi kazancına kadar çok ciddi bir zincir etkiye sahiptir.

ÜRETİM YOKSA KALKINMAK HAYALDİR: 11.KALKINMA PLANI

Biraz da yüzümüzü geleceğe çevirelim ve oldukça gecikmeli açıklanan 11. Kalkınma Planı’na bakalım. Eksikleri, doğruları, yanlışları ile 845 maddelik Plan, beklentilerin dışında da kalmış olabilir. Ben dikkatinizi bir tabloya çekmek istiyorum:

Tüm kesimlerce sahiplendiğimiz 2023 hedeflerimizden ne kadar uzaklaştığımızın, yanlış yollardan gittiğimizin, yanlış yöntemler uyguladığımızın bir tablosu bu. Sadece şunu söylemek isterim: yanlış yöntemler noktasında, aynı yolları tercih edip etmemek yine bize kalıyor.

Çünkü, geçmişte büyüme modeli, inşaat ve arsa odaklı olarak gerçekleşti ve sonuç ortada. Şimdi düşük faizle, üretim odaklı büyümeyi hedeflemeliyiz. Yine hatırlatalım: Üretim Yoksa Kalınmak Hayaldir.

ÜNİVERSİTE SINAV SONUÇLARI

Bir sanayici olarak özellikle de yeteneğe bağlı eğitimi en çok dillendiren ve önemseyenlerden biriyim ve son üniversite sınav sonuçlarını görünce açıkçası içim sızladı.

2023 hedeflerimizde olduğu gibi eğitimde de ne kadar yanlış yol ve yöntem seçtiğimizin bir göstergesi adeta. Burada öğrenciyi suçlamak mümkün mü?

Matematikte 40 soruda ortalama 5, Fizikte ortalama 1 doğru soru ile biz, uzaya mı gideceğiz, katma değerli üretim mi yapacağız?

Bu ülkeye ve gençlerimize çok büyük haksızlık yapılıyor. Sayın Bakanımızın bu tabloya ilişkin analizini ve tabi ki iyileştirme önerilerini merakla duymak isterim.

YAPAY ZEKA MÜHENDİSLİĞİ

İyi şeyler de oluyor, güzel işler de yapılıyor dedirten bir paylaşımım olacak. Biz Eğitim 4.0 derken, gençlerimizin Sanayi 4.0 için yeterliliğinin önemini hep vurguladık. İşte TOBB ETÜ ve Hacettepe Üniversitesi yeni eğitim-öğretim döneminde Yapay Zeka Mühendisliği bölümlerini açtıklarını duyurdu. Her iki üniversitemizi bu karardan dolayı tebrik ediyorum.

Pırıl pırıl gençlerimize ihtiyaç duyulan eğitimin sınırlı yerlerde de sağlandığını bilmek, önceki slayttan sonra içimizi ferahlatsa da bunun ülkenin geneline yaygınlaşması zaruridir. Aksi, bugünümüzden daha geride olmamız anlamına gelecektir.

ODAMIZ EKONOMİK DEĞERLENDİRME ANKETİ

Son olarak 6 ayda bir sizlere gönderdiğimiz 2019 ilk yarı gerçekleşme ve ikinci yarıya ilişkin beklentileri içeren Ekonomik Değerlendirme Anketimizin sonuçlarına sıra geldi. Öncelikle anketi cevaplayanlara teşekkür ediyorum. Lütfen bu anketimize ilgi gösteriniz. Çok önemsediğimiz bir anket. Sayın Binali Yıldırım Salı günü İzmir’deydi ve anketin raporunu kendisine bir dosya olarak takdim ettim.

 

Değerli Meclis Üyelerimiz,

Çarşamba günü TOBB Başkanımız Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun katılımları ile Mahir Eller Projesi Belge Törenimiz olacak. Arzu eden Üyelerimizi bekliyoruz.

Konuşmamı tamamlarken, Kurban bayramınızı şimdiden kutluyor, ailelerinizle birlikte huzurlu bir bayram diliyorum.

 

Saygılarımla,

Ender YORGANCILAR

Yönetim Kurulu Başkanı

Başkana Ulaşın