2019 MART AYI MECLİS KONUŞMASI

MART AYI MECLİS KONUŞMASI – 25 Mart 2019

 

 

Sayın Başkanım,

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Büyükşehir Belediye Adayı Sayın Tunç SOYER,

Geçmiş Dönem Başkanlarımız,

Yüksek İstişare Kurulu Üyelerimiz,

Onur Üyelerimiz, Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,

Basınımızın Kıymetli Temsilcileri,

Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Hoş geldiniz.

Sayın Soyer’e verdiği bilgiler için teşekkür ediyor, başarılar diliyorum.

ÇANAKKALE GEÇİLMEZ/SLAYT 1

Çanakkale’yi geçilmez kılan, vatan uğruna son nefesine kadar pes etmeyen, bir destana imza atan başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Zafer’in 104. Yıldönümünde; şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle, minnetle ve şükranla anıyoruz. Birlik olmanın, birlikte başarmanın en şanlı örneklerinden biri ile tarihin altın sayfalarında yerlerini aldılar. Ruhları şad olsun.

Bu arada, Yeni Zellanda’da yaşanan terör eyleminde hayatlarını kaybedenlere Allahtan rahmet, ailelerine sabır diliyorum. Yeni Zellanda’nın teröre karşı aldığı tavrı da takdirle karşıladığımı belirterek, İslamofobi eylemlerin de son bulmasını ümit ediyorum.

BÜYÜME& ENFLASYON İLİŞKİSİ/SLAYT 2

2018 yılı için yıllık büyüme oranı %2,6 olarak açıklandı. 4. çeyrekte ise -%3 daralma gerçekleşti. İçinde bulunduğumuz süreçle ilgili Mahfi Eğilmez Hoca son noktayı koydu ve yüksek enflasyon içinde yaşanan daralmanın adını SLUMPFLASYON olarak belirtti. Özellikle, 2018 yılında büyüme ve enflasyon arasındaki ayrışma çok net görülmektedir. %20 Tüketici enflasyonu, %33,6 üretici enflasyonu, fiyatlar genel düzeyindeki artışın ve piyasalardaki sorunun ciddiyetini de ortaya koymaktadır.

BÜYÜME& İŞSİZLİK İLİŞKİSİ/SLAYT 3

Sayın Hazine ve Maliye Bakanımıza İzmir toplantısında yaptığımız sunumda da altını çizdiğimiz yeni bir büyüme modeline neden ihtiyaç duyduğumuzu, çok net gösteren bir grafik.

İstihdam yaratmayan bir büyüme olabilir mi? 2018 için yıllık işsizlik oranı bugün %11 olarak açıklandı. Her 4 gençten birisi işsiz.

Grafikte büyüme oranı ile işsiz sayısındaki değişim oranına baktık. Son yıllarda aşağıda kalması gereken işsiz sayısındaki değişim oranı büyümedeki artışın da üstünde kalmış. Ve 2018 yılında yeniden yukarı doğru yönünü çevirmekte. Çünkü, üretimin öncelikte olmadığı her ortamda istihdamda sürdürülebilirliği yakalamak mümkün değildir. Örneğin turizm ile her yaz işsizlik azalabilir ama ya kışın? O nedenle sanayi üretim endeksindeki yıllık artışın %9’dan %1,3’e gerilemesi de bu durumu teyit etmektedir.

 “Burası Türkiye Burada İş Var” sloganıyla geçen hafta Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda İstihdam Seferberliği’ni konunun uzmanlarınca anlatılmıştı. O nedenle, ben detaylara girmiyorum. İstihdam teşviklerine ilişkin sunumu size kitapçık olarak dağıttık.

Diğer yandan, önceliğini üretime vermiş sanayi devi Almanya’da, durum nasıl diye baktık. Görüldüğü gibi bizim grafiğin neredeyse tersi yönde, bizim için özlenen bir tablo.

Bizden çok daha düşük büyüme oranına sahip Almanya’da işsizlik oranı sürekli olarak azalıyor. İki çizginin kavuşma ihtimali dahi yakın zamanda görünmüyor. O zaman, yol haritası da bellidir.

AB’DE NE İŞ’TE NE OKULDA OLAN NÜFUS /SLAYT 4

Ne yazık ki, demografik pencere avantajı olarak nitelediğimiz gençlerimizi istihdam etmede sorun yaşadığımız gibi eğitim sorunu da yaşıyoruz.

AB ülkeleri arasında 18-24 yaş aralığında; ne herhangi bir işte çalışan, ne de okulda olan yani ATIL bekleyen gençlerin oranında Türkiye ikinci sırada. Bütün karar vericilerin önlerine bu tabloyu alması ve nerede yanlış yaptığını düşünmesi gerekiyor. Çünkü, bu tablo iyileştirilemediği sürece Türkiye’nin aydınlık yarınlara ulaşması da güçleşmektedir.

YÜKSEK GELİRLİ ÜLKELER GRUBUNDAN UZAKLAŞIYORUZ/SLAYT 5

Yıllık büyüme ile birlikte açıklanan mili gelirimiz 2018’de 784 milyar Dolara, kişi başı milli gelirimiz de bildiğiniz gibi 9.633 dolara geriledi. Orta yüksek gelir grubundayız. 12 bin doları gördüğümüz 2013 ve 2014 yılından ve tabi ki yüksek gelirli ülkeler grubundan giderek uzaklaşıyor, giderek ayrışıyoruz. Peki nasıl yaklaşabiliriz?

Tabi ki, tükettiğinden daha fazla üreterek, tarımda, sanayide her bir sektörde geleceğin teknolojilerini takip ederek, katma değerli üreterek, çocuklarımızı nitelikli bireyler olarak yetiştirerek yol alabiliriz.

2019 YILINDA İŞ YAPILABİLECEK EN İYİ ÜLKELER /SLAYT 6

Görece iyi bir haberle devam edelim. Avrupa’da iş yapan firmaların çatı örgütünce bir çalışma yapılmış.

Dünya Bankası iş yapma kolaylığı ve Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün uluslararası kabul görmüş endekslerine dayanan analize göre; iş yapılabilecek ülkeler listesinin başında kuzey ülkeleri yer alıyor. Danimarka, Norveç, İsveç ve Finlandiya, bunu İngiltere, İsviçre ve Almanya izliyor. Türkiye ise 46 ülke içinde 38. sıradan 34. sıraya yükselmiştir.

Ülkemizin, dışarıda ne kadar çok iş yapılabilir imajını yükletirsek, o kadar çok istihdama da bir anlamda katkı sağlamış oluruz. O nedenle, bu tür çalışmalar önemli olup, hem iş yapmak isteyenlerin dönüp baktıkları hem de ülkelerin eksiklerini görmeleri açısından fırsat olduğu inancındayım.

KDV İADELERİ/SLAYT 7

Gündemden hiç düşmeyen ve bekleyen KDV iadelerinde ödeme sürecinin hızlandırılmasına ilişkin 20 Şubat 2019 tarihli tebliğe göre ödeme şartları belirlendi.

‘‘KDV İadesi Ön Kontrol Raporu’’na göre iade talebinin %50’si, 10 iş günü içinde mükellefe iade edilecek.

Düzenlemeden yararlanacak mükellefler için aranacak şartlar;

  • En az 24 dönem (vergilendirme dönemi 3 aylık olanlar için en az 8 dönem) KDV beyannamesi vermiş olması,
  • Daha önce en az üç vergilendirme dönemine ilişkin iade talebinin sonuçlanmış olması,
  • Kendisi, ortakları, ortakları ve kanuni temsilcilerinin özel esaslara tabi olmaması,
  • T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ilgili birimlerince yapılan değerlendirme ve analizler sonucunda bireysel olarak veya organize bir şekilde sahte belge düzenleme tespiti nedeniyle incelemeye sevk edilememiş olması,
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ilgili birimlerince iade taleplerinin, riskli iade kapsamında incelemeye sevk edilmemiş olması gerekmektedir.

KOSGEB KOBİGEL DESTEĞİ/SLAYT 8

Kosgeb’in takip etmenizi önereceğim KOBİGEL destekleri KOBİ’lerin gelişimi için dönemsel önemli fırsatlar sunuyor. Bunlardan sonuncusu; Oda olarak bizim de çok önemsediğimiz dijital altyapının kurulmasına ilişkin 6 başlıkta proje sunma imkanıdır. Cuma günü Odamızda KOSGEB Kuzey ve Güney müdürlerinin katılımı ile bilgilendirme toplantısı gerçekleşiyoruz.

Konu başlıkları:

  1. Büyük Verinin Analitik Yöntemlerle İşlenmesi ve İmalat Sanayinde Kullanımı
  2. İmalat Sanayinde Nesnelerin İnterneti
  3. İmalat Sanayinde Otonom Robot Teknolojileri
  4. İmalat Sanayinde Akıllı Sensör Teknolojileri
  5. Yapay Zekaya Dayalı Siber Fiziksel Akıllı Fabrika Sistem ve Bileşenleri
  6. İmalat Sanayinde Siber Güvenlik

Hibe: Geri ödemesiz 300.000 TL   Destek: Geri ödemeli 700.000 TL

Toplam: 1.000.000 TL

Sektör: NACE REV 2 sınıflamasına göre imalat sanayi sektörleri

Son Başvuru: 02 Mayıs 2019

Hükümet, birçok destekle ve teşvikle içinde bulunduğumuz süreci en az hasarla atlatmaya çalışmaktadır. Son olarak ÖTV ve KDV indirim süreleri uzatıldı. Kısa vadeli çözümler elbette ki çok kıymetli. Ancak, bir kez daha vurgulamak isterim ki, bizim uzun vadeli çözümleri de beraberinde ortaya koymamız zaruridir. Nisan ve Mayıs ayında geri ödemesi gelen yüklü borçlarımız, Merkez Bankası rezervlerindeki azalış, Özellikle ihracatımızda önemli paya sahip Almanya PMI verisinin 44,7 bandına kadar gerilemesi, seçim, Türkiye-ABD ilişkilerindeki yeni gerginlikler gibi nedenler Dolarda yeni bir sıçrama yaratmıştır.

Bizdeki kırılganlık çok daha fazla olsa da, benzer süreçlerden küresel ekonomideki birçok ülke de geçmektedir. AB PMI verilerindeki düşüş, Çin’deki yavaşlama da, FED’in sabırlı tarafta yer alarak beklemeye geçmesinin önemli bir sebebidir. Özellikle de gelişmekte olan ülkelerde risk devam etmekte.

ÇİN’İN ÖNLEM PAKETİ/ SLAYT 9

Gelişmekte olan ama kırılgan ekonomilerin dışında kalmayı başaran Çin, %10’lardan %6’lara gerileyen büyümesi ile yavaşlama sürecinde yeni bir önlem paketi açıkladı. Ve bu paketin temelinde KOBİ’ler var.

KOBİ'lerin çalışma koşullarını iyileştirmek amacıyla  4 alanda eylem planlanıyor.

  1. Vergi yükünü hafifletmek
  2. Krediye erişimi kolaylaştırmak
  3. Hükümet alımlarını KOBİ'lere yöneltmek
  4. İnovasyonu desteklemek

Çin, KOBİ tanımını genişleterek, daha fazla KOBİ’nin bu desteklerden yararlanmasını sağladı ki bu bizde de yapıldı.

Benim önemsediğim diğer bir husus da hükümet alımlarının en az %30'unun KOBİ'lerden yapılacağını ilan etmesidir.

Bununla birlikte KOBİ’lerin girişimciliği ve işletmelerin ihtisaslaşma derecelerini yükseltmelerine yardımcı olacak inovasyon destekleri de günümüzün belki de en önemli geleceğe yatırımıdır. Yani, dünya şu anda küresel ekonomideki yavaşlamadan en az hasarla çıkmak için adımlar atıyor. Etkili ve işlevsel atılan adımlar da kazananı belirleyecektir.

ÜYE MEMNUNİYETİ ANKETİ/SLAYT 10

Her sene bağımsız bir kuruluşa yaptırdığımız üye memnuniyeti anketinin 2018 yılı analizi tamamlandı. Karşılaştırmalı son 3 yıllık verilerde artan bir ivme kaydedilmiştir. Yönetim danışmanlarının çok sık kullandığı, “Geri bildirim şampiyonların kahvaltısıdır.” sözünden yola çıkarak gönderdiğimiz anketleri yanıtlamanızın Odamız için ve sağlıklı analiz için büyük önem taşıdığını hatırlatmak isterim. Anketi cevaplayan üyelerimize teşekkürlerimi sunarak, konuşmamı tamamlamak istiyorum.

Saygılarımla,

Ender YORGANCILAR

Yönetim Kurulu Başkanı

Başkana Ulaşın