AĞUSTOS AYI MECLİS KONUŞMASI – 26 Ağustos 2019
Sayın Başkanım,
İzmir Orman Bölge Müdürü Sayın Mehmet EROL,
Geçmiş Dönem Başkanlarımız,
Yüksek İstişare Kurulu Üyelerimiz,
Onur Üyelerimiz, Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,
Basınımızın Kıymetli Temsilcileri,
Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Hoş geldiniz.
Sayın Bölge müdürümüze Toplantımıza katıldıkları ve verdikleri değerli bilgi için çok teşekkür ediyorum.
ARTAN ORMAN YANGINLARI
Sayın Bölge Müdürümüz detayları verdi. Her sene yaz dönemlerinde adeta alışık olduğumuz ancak bu sefer çok ciddi bir alanın ve binlerce canlının yok olması karşısında insanoğlu olarak çaresiz kaldık.
Söz konusu yangınla ilgili doğrudan veya dolaylı her kim ki ihmali varsa mutlaka cezalandırılmalıdır. Belki on yıllarca eski haline gelmeyecek yeşil alanımız yok oldu ve biz hala uçakla müdahale edilseydi, bu zarar olmazdı konusunda sağlıklı bilgi sahibi değiliz.
Söz konusu yanan alanların asla imara açılmasına müsaade edilmemelidir.
Geçen hafta Sayın Binali Yıldırım da İzmir ziyaretinde konuyu değerlendirdi.
Ciğerlerimizin yanışını Sayın Bakan ve Başkanlarla yerinde inceledik. İçimiz acıdı. Ve hemen akabinde yaptığımız toplantıyla ortak bir kampanya başlattık. Henüz duymayanlar için desteklerinizi beklediğimizi önemle rica ediyorum.
Başta mangal yakılan alanları yeniden belirlemek olmak üzere, konu ülkemiz adına bir güvenlik meselesi şeklinde ciddiyetle değerlendirilmelidir.
30 AĞUSTOS&9 EYLÜL
Ulusal kurtuluş savaşı veren mazlum milletlere de umut olan, tarihimizde altın sayfada yer alan 30 Ağustos Zafer Bayramımızın ve 9 Eylül İzmir’imizin kurtuluşunun 97. yıldönümünü yürekten kutluyor, başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, vatan uğruna mücadele eden silah arkadaşlarını minnetle ve rahmetle anıyoruz. Ruhları şad olsun.
Ne yazık ki, Suriye ayağında çok önemli operasyonlar gündemde ve art arda şehit haberleri alıyoruz. Kahraman Şehitlerimize Allahtan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı, gazilerimize acil şifalar diliyorum. Tüm güvenlik güçlerimizin Allah yardımcısı olsun.
KADIN CİNAYETLERİ
Her geçen yıl artan ve ülkemizin en önemli sorunlarından birine dönüşen kadın cinayetlerinde geçen hafta yaşadıklarımız ortada. Güçlü bir ülke olabilmek sadece maddi olarak zenginlik anlamına gelemez. Güçlü bir ülke güçlü toplumla mümkündür. Güçlü toplumun iskeleti de, ruh ve beden sağlığı tam bireylerle sağlanabilir. Ne yazık ki, çok üzülerek görmekteyiz ki, yaşam hakkı elinden alınan, fiziksel ve ruhsal şiddet gören kadınlarla ve bu şiddeti uygulamayı kendine hak gören canilerle güçlü bir ülke olmamız mümkün değildir. Birazdan ekonomiyi konuşacağız. İstediğiniz kadar ihracat yapın, üretin. Kadınları üçüncü plana atıyorsanız sürdürme şansınız yoktur.
O nedenle de, tüm karar vericilerin söylemlerinde daha dikkatli olması, kadınlarımızı koruyan Avrupa Konseyi Sözleşmesi yani İstanbul Sözleşmesi’nin kararlılıkla yürütülmesi ve uluslararası cinsiyet eşitsizliğinde sonlarda yer almamızın sorgulanması büyük önem taşımaktadır. Biliyoruz ki, bu ilk değil ama son olması sağlanabilir. Eğitimle, doğru bilgilendirme ile doğru uygulamalarla, kadınları üçüncü sınıfa atmayarak, kadınlara değer vererek mümkün. Yoksa şimdi okuyacağım birkaç cümle, kamuoyu ile paylaşılmaya devam ederse biz bu vahşet örneklerini daha çok görürüz.
Tecavüze uğrayan doğursun, gerekirse devlet bakar.
Kadın iffetli olacak, herkesin içinde kahkaha atmayacak.
Ben kadın erkek eşitliğine inanmıyorum. Kadına şiddet abartılıyor.
Kızlar okuyunca, erkekler evlenecek kız bulamıyor.
Anneler, annelik kariyerinin dışında bir başka kariyeri merkeze almamalılar.
Kadınlar iş aradığı için işsizlik yüksek.
Bayanlara evdeki işler yetmiyor mu?
Tecavüzcü kürtaj yaptıran kadından daha masumdur.
Tecavüze uğrayan doğursun gerekirse, devlet bakar.
KÜRESEL EKONOMİ
Küresel ekonomi ve uluslararası ilişkiler hiç olmadığı kadar belirsiz. Neden mi?
-ABD-Çin
-Japonya-G.Kore
Cuma’dan bu yana Trump yönünü yeniden Çin’e çevirdi. Tarifeleri artıracağını söyledi ve ABD şirketlerinin Çin'i terk etmesini istedi. Bunun üzerine Çin 75 milyar dolar değerinde ABD menşeli ürüne daha gümrük vergisi uygulama kararı aldı. ABD de, Çin'e uygulanan gümrük vergilerini %5 artırdı ve küresel piyasalar karıştı. Karşılıklı hamleler bitecek gibi de görünmüyor. Böyle bir süreçte, ABD’nin Japonya ile imzalayacağı STA’ya da dikkatlerinizi çekmek isterim.
MB Başkanı Draghi’nin Özellikle İmalat Sanayi Kötüleşiyor Vurgusu
DELOITTE CFO ARAŞTIRMASI
Küresel ekonomide hava böylesine karışıkken, Deliotte tarafından 1.400’den fazla Avrupalı CFO’ya dikkat çekici bir anket yapılmış. 12-18 aylık zaman diliminde muhtelif bir küçülmeye karşı firmanızı daha dirençli hale getirmek için hangi önlemleri aldınız? diye sorulmuş: Biz ilk 5 maddeye bakalım:
Baktığınızda ilk 5 seçeneğin 3 tanesi müşteri, 2 tanesi finansman odaklı planlamalar. Geçen ay sizlerle paylaştığım Odamız anketinin sonuçlarında da benzer bir soru için ilk cevap yaklaşık aynı oranla yeni dış pazarlara açılma çıkmıştı. Yani günümüzün şartları gereği, her nerede iş yapıyorsanız yapın, alternatif pazarlara açılmak zorundasınız. Bunun nedenini, ilerleyen bir slaytta çok daha net göreceksiniz.
KÜRESEL İMALAT SANAYİNİN GÖRÜNÜMÜ
CFO’ların verdiği cevaplar aslında küresel ekonomide üretimle ilgili yaşanan sorunları da açıkça göstermektedir.
İmalat Sanayi Satın alma yöneticileri endeksi olan PMI, sanayi hakkında önemli bir gösterge olduğu için değişimleri sık sık sizlerle paylaşıyorum.
Özellikle, Euro Bölgesi ve ticari partnerimiz Almanya’da, sanayideki bozulma devam ediyor. Temmuz ayı itibari ile Küresel ekonomide PMI 50 seviyesinde iken, Euro Bölgesinde 48,1, Almanya’da 45,5, Türkiye’de 46,4 ve Çin, Rusya, Hindistan ortalaması yaklaşık 51 seviyesindedir.
KÜRESEL DOĞRUDAN YATIRIMLAR
Diğer yandan, küresel doğrudan yatırımların da azaldığını görüyoruz. 2016 yılında altın yılını yaşayan yatırımlar, 2009 KÜRESEL KRİZDEN bile çok daha alt seviyede 1,3 trilyon dolar ile 2018 yılını kapatmıştır. Bu veri, yatırım iştahını göstermesi açısından özellikle de yabancı doğrudan yatırımlara ihtiyacı olan ülkeler için son derece önemlidir.
TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİ
Küresel ekonomide kötümserlik her geçen gün artarken, Peki, ülkemizde son durum nedir? Sıcak, hareketli ve stresli bir yazı geride bırakırken, gelen sonbahar ve kışın da farklı olmayacağı gündem maddelerinden anlaşılmaktadır.
Her biri başlı başına kritik konular olup, Allah yardımcımız olsun diyorum.
TÜRKİYE’NİN KÜRESEL EKONOMİDEN ALDIĞI PAY
Türkiye’nin küresel ekonomiden aldığı paya da bakalım istedim. Yatırımlardaki payını artıran Türkiye, ne yazık ki genel tablodaki payını düşürmüştür. En kötüsü de her yıl azalan şekilde bir ivme kazanmış olmasıdır. Bu tabloda, özellikle de beklenen reformların bir türlü yapılamaması ve atılan politik adımların ana etken olduğu inancındayım.
VERİLERİN TEMMUZ SEYRİ
Toparlanıyoruz mu? acaba derken 3. Çeyreğin ilk ayı olan Temmuz’da açıklanan veriler de oldukça olumsuz görünüyor. Tek tek bakalım:
Haziran’da 47,9 iken Temmuz’da 1,2 puan düşerek 46,7’ye geriledi.
Haziran’da 102,5 iken, Temmuz’da 4,2 puan düşerek 98,3’e geriledi.
Haziran’da 42.688 adet iken Temmuz’da %58 daralmayla 17.927’ye geriledi.
Haziran’da 712.827 adet iken, Temmuz’da %19,4 azalarak 574.696’ya geriledi.
Haziran’da 61.355 iken, Temmuz’da %67 artarak 102.236’ya çıkmıştır.
Haziran’da 23.004 iken, Temmuz’da %173 artarak 62.810’a yükseldi.
Haziran’da %15,7 iken; 0,9 puan artışla Temmuz’da %16,65’e yükseldi.
İHRACATIMIZDAKİ İLK 10 ÜLKE
İhracatımızın %50’sini gerçekleştirdiğimiz AB ülkelerinde devam eden sorunlar, ne yazık ki ihracatımızı olumsuz etkilemektedir. Bu tablo, bunu çok net göstermektedir. İhracatımızdaki ilk 10 ülkenin 7 tanesi AB ülkesi ve ilk 3 ülkede ortalama %6’lık bir ihracat düşüşü söz konusu.
Sınırların kalktığı bir ortamda dünyaya açılmış bir ülke iseniz, işte bu nedenlerden dolayı bana ne AB’den, bana ne ABD’den veya Arjantin’den diyemiyorsunuz. Gelip sizin hesaplarınızı bu şekilde bozabiliyorlar. Alternatif Pazar arayışları bu gibi durumlarda özellikle önem taşımaktadır. Bu amaçla da 24 Eylül’de gerçekleştireceğimiz Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda; Geçmiş Dönem Başkanımız, Güney Afrika İzmir Fahri Başkonsolosu Sayın Tamer TAŞKIN, Afrika Pazarına ilişkin bir bilgilendirme sunumu yapacak.
SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ VE PMI
Haftaya Pazartesi 2019 yılı II. Çeyrek büyüme verileri açıklanacak.
2018 yılından itibaren çeyrekler bazında 3 farklı sanayi verisi ile birlikte gerçekleşen büyüme rakamlarına bakalım ve hep birlikte 2. çeyrek Büyüme verisini tahmin edelim.
Büyüme çizgisi 2018 ilk çeyrekten itibaren hep gerilemiş ve 2019 yılı ilk çeyrekte az da olsa toparlamış gibi görünüyor ama %2,6 daralma söz konusu.
Sanayi Üretim Endeksi’ne bakalım ve benzer şekilde 2019 yılı ilk çeyrekten itibaren az da olsa bir toparlanma içine girmiş.
PMI’a bakalım. 50 barajının altında kalmaya devam etse de, aynı şekilde 2019 ilk çeyrekten itibaren çok az da olsa bir iyileşme kaydetmiş.
Odamızın Kapasite anketinden çıkardığı EBSO Sanayi Durum Endeksi de, 2 çeyrek dışında aynı paralelde ilerlemiş ve 2019 ikinci çeyrekte kısmen artmış.
Yani ikinci çeyreğe ilişkin veriler yine negatif olmakla birlikte, kısmi bir iyileşme olduğunu gördük. Bu da, ikinci çeyrekte Türkiye’nin %2,6’dan daha az daralacağını anlatmaktadır. Verilerdeki eğilim doğru çıkarsa, eksi %2-2,5 aralığındaki bir daralma sürpriz olmaz.
Reuters, 41 kurumun katılımı ile gerçekleştirdiği ankette de 2. çeyrek tahminini %2,5 olarak açıklamıştır.
İZMİR GSYİH
Son olarak, iller bazında geçen ay açıklanan Gayrisafi yurtiçi hasıla verilerine de bakalım istiyorum. İzmir yıllardır yarattığı katma değer ile 3. sıradaki yerini koruyor. Ülke sanayisinde yaratılan katma değerin %7’si sizler tarafından yapılmaktadır. Bu oranın artması için öncelikle içinde bulunduğumuz ortamın düzelmesi ve akabinde de, ileri teknoloji üretime geçmemiz kaçınılmaz bir gerçektir.
EBSO EKONOMİ ZİRVESİ
Son olarak bir duyurumuz var. 19 Eylül’de Ekonomi Zirvesi gerçekleştireceğiz. Davetiyeler sizlere bu hafta ulaştırılacak. Lütfen şimdiden ajandalarınıza not alın ve öğleden sonrayı Zirvemize ayırınız.
Saygılarımla,
Ender YORGANCILAR
Yönetim Kurulu Başkanı