2017 OCAK AYI MECLİS KONUŞMASI

Sayın Başkanım,
İstanbul Tahkim Merkezi YK Başkanı Sn. Prof. Dr. Ziya AKINCI 
Denizli Sanayi Odası YK Başkanı Sn. Müjdat KEÇECİ 
Geçmiş Dönem Başkanlarımız,
Onur Üyelerimiz, Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,
Basınımızın Kıymetli Temsilcileri,

Yönetim Kurulumuz adına, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Hoş geldiniz. 
Bugün aramızda çok değerli konuklarımız var. Değerli vakitlerini ayırarak kıymetli görüşlerini bizlerle paylaştıkları için çok teşekkür ediyorum.  

TAHKİM
Sayın Başkanlar önemli noktalara temas ettiler. 
İstanbul Tahkim Merkezi, bugün uyuşmazlıkların çözümlenmesi anlamında çok önemli bir misyona sahiptir. Özellikle de ülkemizde davaların yıllarca sürdüğü bunun da ciddi düzeyde nakdi ve fiziki kayıplara sebep olduğu dikkate alındığında, Merkezin önemi de anlaşılmaktadır.

İşte bu noktada, “arabuluculuk sistemi” devreye girmektedir ki, detaylar sizlerle paylaşıldı. Kullanmanızı ve bilgi sahibi olmanızı özellikle öneririm. 

Değerli Arkadaşlar,
Yılın ilk Meclis toplantısı. Umutla, heyecanla girdiğimiz yeni yıl, ne yazık ki ülkemize pek hoş gelmedi. Yine haince, kahpece hazırlanan tuzaklara düşürülen şehitlerimiz. Yine ağlayan, analar, babalar, yetim kalan çocuklar ve eşler var. Aylardır bu acılarımız sürekli tazeleniyor. Ne yazık ki, lanet olsun demenin ötesinde elimizden yine bir şey gelmiyor ki en kötüsü de bizim için bu. 
Umudumuzu, birliğimizi, huzurumuzu, geleceğimizi yok etmek için topyekün sistemli bir ateş hattına sürüklenmek istenen ülkemiz de, insanımız da bu kahpe saldırılara sonuna kadar direnecek, bu oyunları boşa çıkaracaktır. SLAYT 1
Önce İstanbul’la başladı. Çok şükür ki, 39 canın katili yakalandı. Tek tesellimiz canlı ele geçirilmiş olmasıdır. Başta Bakanımız Sayın Süleyman Soylu olmak üzere, Emniyet güçlerimizi tebrik ediyoruz. Allah onlardan razı olsun. Bu zorlu dönemde asker ve polislerimizin fedakarlıkları asla unutulmayacaktır.
Ardından kabus İzmir’le devam etti. 2 şehidimiz var. Bitlis’te 2 askerimiz, Diyarbakır’da 4 polis hain pusularda şehit oldular. Ne yazık ki, Fırat Kalkanı Operasyonu kapsamında şehitlerimiz gelmeye devam etmektedir.
Bir kez daha şehitlerimize Allahtan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Ülkemizin başı sağ olsun.
Kahraman şehit polisimize özel yer ayırmak istedim. SLAYT 2
Bayraklı Adliyesi’nde son kurşununa kadar mücadelesini canı pahasına sürdüren kahraman şehidimize Allahtan rahmet acılı ailesine sabır diliyorum. 
Daha fazla masum vatandaşımızın ölmesini engelleyen şehidimiz, pes etmemenin, umutsuzluğa kapılmamanın, aksine kenetlenmenin, bir olmanın gerekliliğini bizlere bir kez daha hatırlattı. Kendisi de bu vatanın bir Kürt evladı olarak, vazifesini en şanlı şekilde noktalarken, sen ben, o bu ayrımı yapmamanın, bu topraklarda ayrışmadan tek yürek yaşamanın önemini bizlere hatırlattı. Ümit ederiz ki, herkes bu gerçeği algılayabilmiştir. 
20.01.2017 - 08.02.2017 tarihleri arasında geçerli olmak üzere ŞHT.FETHİ SEKİN-ŞHT.MUSA CAN’ın ailesi için bir yardım kampanyası başlattık.
Ziraat Bankası - 2616 İzmir Girişimci Dinamik Şube
IBAN :TR65 0001 0026 1638 1785 5350 75 nolu hesaba desteklerinizi bekliyoruz.
Bir kez daha ifade etmek isterim ki; bizi biz yapan değerlerimiz etrafında, şanlı bayrağımız altında sağduyumuzla bu kalleş saldırıların her birini Allah’ın izniyle boşa çıkartacak, elbirliği ile hain terörün amacına ulaşmasına izin vermeyecek, alışmayacak, ayrışmayacağız.  Çünkü bu vatan bizim.

Değerli Meclis Üyelerimiz,
Ne yazık ki, terörün gölgesinde bir hayat yaşıyoruz ve ne yazık ki acılarımıza rağmen hayat devam ediyor. Meclisin geceli gündüzlü çalışması (nasıl bir çalışma ortamı içinde olduğuna değinmiyorum bile) 18 maddelik Anayasa Paketi’ni geçirmesi de hayatın devam ettiğine en güzel örnektir. Bizim bu noktada en büyük beklentimiz, Referandum öncesi, halkın sağlıklı bilgilendirilmesi ve ülkemizin menfaati doğrultusunda kararların verilmesidir. 

DÖVİZ KURLARI /SLAYT 3
2017 yılına o kadar hızlı girdik ki, döviz kuru da adeta baş döndürdü. Hepiniz dolardaki artışı an be an izlediniz. Ülkemizin gündemi oldukça yoğun. 3 farklı terör örgütü ile mücadele devam ederken, Başkanlık tartışmaları, Yeni Anayasa turları, uluslararası politikadaki ince çizgi ve terör döviz kurlarında da çok ciddi bir hareketlenme yaşatmıştır. 

Merkez Bankası’nın bu süreçte örtülü faiz artırımları ile dolar 3.80’nin altında seyretmiş olsa da, son adımda politika faizini sabit tutarak, gecelik marjinal fonlama faizini 75 baz puan artırarak parasal sıkılaştırmayı denemiştir.

İstenilen düşük kur-düşük faiz senaryosu için, ne ulusal ne de küresel ortamın buna uygun olmadığını görmekteyiz.

Bugün kurlara Reel Efektif penceresinden bakmak istiyorum. 

Reel Efektif döviz kuru, iki ülkedeki para birimlerinin rekabet gücünün tam olarak karşılaştırılabilmesi için enflasyondan arındırılmış halidir.  Yani ülkelerin rekabet güçleri değerlendiriliyor. Seçilen ülkeler, Türkiye’nin dış ticaretinde ilk sıralarında yer alan 44 ülke olup, dış ticaret rakamına göre ağırlıklı ortalamalar hesaplanıyor.

Merkez Bankası’nın esas aldığı veri budur ve müdahalelerini buna göre yapar. Aylık ortalama halinde yayınlanır biz yıllık ortalamayı veriyoruz.
Endeks 100 ise, Türk lirası dış ticarette önemli paya sahip ülkelerin para birimlerine göre olması gereken yerde.
Endeks 100’ün üzerinde ise döviz sepeti karşısında Türk parası değerli. Endeks 100’ün altında ise, basit anlatımıyla döviz fiyatı Türkiye’de olması gerekenin üstündedir.

2016 yılında ve 2017 yılının ilk ayındaki endeks 100’ün altındadır ve TL değer kaybetmeye devam etmektedir.

TL'nin yabancı paralar karşısında değer kazanabilmesi için ya ülkedeki verimlilik artışının diğer ülkelerden daha fazla olması ya da Türkiye'deki enflasyonun diğer ülkelerden düşük olması gerekir. Her ikisi de yoktur.

Ümit ediyoruz ki, dolardaki ateş bir an evvel düşer ve hammadde başta olmak üzere katlanmak zorunda kaldığımız maliyetler daha fazla yükselmez. Zaten özsermaye sorunu yaşayan işletmeler, kur zararı nedeniyle var olan sermayelerini eritme noktasına getirirken, var olan borçları da artmıştır.
Ancak birkez daha hatırlatmak isterim ki, döviz riskini hedge etmenin araçlarını mutlaka kullanmak zorundayız. Çünkü, gerek küresel, gerekse ülkemizdeki siyasi ekonomik gidişat önümüzü görmemizi oldukça güçleştirmektedir. 

Vadeli satışlar ve müşteri tercihleri konusunda da çok daha dikkatli olunmalı, Enerji fiyatlarında yükseliş senaryosu da gözardı edilmemelidir.
Kuşkusuz Trump’ın “dolar çok değerli” ifadesi bizim lehimize gibi görünse de Trump’a dair söylenen bir sonraki hamlesini kendisinden başka kimsenin bilmediği ve kestiremediğidir. 
Bu noktada, iyimser ama temkinli yaklaşımımı sürdürüyorum. 

FITCH KARARI /SLAYT 4
Diğer yandan, Fitch’in Türkiye için not indirim kararı ile birlikte 3 değerlendirme kuruluşu tarafından da Türkiye yatırım yapılamaz ülkeler arasında yerini aldı. 
Kararda özellikle, “siyaset ve güvenlik konusunda yaşanan gelişmeler Türkiye'de ekonomik performansı ve kurumsal bağımsızlığı olumsuz etkiledi." tezi öne çıkmış, jeopolitik risklere vurgu yapılmıştır.
Bu kararla birlikte, risk primimiz artarken, tüm ekonomik aktörlerin borçlanma maliyetleri yükselecek, yabancı sermaye girişi sıkıntılı olabilecektir. 

2017 YATIRIM DESTEK PAKETİ /SLAYT 5
2016 yılının ekonomi üzerinde yaratmış olduğu adeta ölü toprağını atmak için 2017’ye dair Aralık ayında çok önemli bir yatırım destek paketi açıklanmıştı. Kuşkusuz belirsizlik ortamının devam ediyor olması, yeni yatırımların önündeki en büyük engel olmakla birlikte, Hükümetin ekonomiyi normalleştirme adına gayretleri de oldukça önemlidir.

1 Ocak’tan itibaren geçerli olan destekleri bugün bir kez daha sizlerle paylaşmak istiyorum. 
1. KOBİ'lere Hazine garantili KGF teminatıyla 250 milyar liralık yeni kredi hacmi yaratılmakta. İhracatçı kredilerin %100, KOBİ kredilerin %90, ticari kredilerin %85 oranında yararlandırılması getirilmiştir.
2. İmalata yönelik yatırım harcamalarında yatırıma katkı oranı 15 puan arttırıldı. Kurumlar vergisinin tamamı indirime tabi. İndirim diğer kazançları için de uygulanacak ve yararlanma oranı %80’den %100’e çıkarılmıştır.
3. Yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV iadesi verilmekte. Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerine yönelik firmaların yurtiçi malzeme kullanımına sıfır faiz getirilmiştir.
4. Özel sektör işverenlerine asgari ücret desteğinden yararlananların, esas prim ödeme gün sayısına karşı gelecek şekilde 2017 Ocak, Şubat, Mart ayları primleri, 2017’nin Ekim, Kasım, Aralık aylarına faizsiz ertelenmiştir.
5. İşbaşı eğitim, Mesleki eğitim ve bilişim programları kapsamında 500 bin kişinin aktif işgücü programından yararlanması söz konusudur.
6. KOBİ’lere 12 ay ödemesiz 3 yıl vadeli, 3’er ayda bir taksit ödemeli 50 bin TL faizsiz kredi imkanı getirilmiştir.
7. Kamunun yaptığı sözleşmelerden, mümkün olanların tamamı TL’ye dönüştürülecektir.
8. Kamu bankalarına kamu mevduatlarına uygulanan faize %7,5 sınırlaması getirilmiştir.
9. 2017 yılında bir önceki yıla ilave ihracat yapacak olan ihracatçı ayrıca desteklenecektir.
10. Kredilendirme yönünden KOBİ tanımı 125 milyona yükseltilmiştir.
11. 2017’nin kamuda tasarruf yılı olacağı kararı alınmıştır.

Ayrıca; 11 Ocak 2017 Resmi Gazete’de AZ GELİŞMİŞ BÖLGELER İÇİN YATIRIM DESTEK PROGRAMI açıklanmıştır. CAZİBE MERKEZLERİ olarak tanımlanan programın finansman desteği Kalkınma Bankası tarafından karşılanacak olup, az gelişmiş 23 ilde, yeni veya yarım kalmış yatırımları kapsamaktadır.

TÜRK EXİMBANK DESTEKLERİ /SLAYT 6
Perşembe günü Eximbank ve Kredi Garanti Fonu destekleri ile ilgili bir bilgilendirme toplantısı yaptık. Genel Müdürlerimiz Adnan Yıldırım ve İsmet Gergerli’nin ekibi ile birlikte katıldığı toplantıya 250 kişiye yakın yoğun bir ilgi olmuştur. Taleplerimiz arasında yer alan Eximbank sermayesinin 3,7 milyar TL’den 10 milyar TL’ye yükseltilmesi oldukça önemlidir. Bu kapsamda bazı destek programlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

YURT İÇİ KREDİ PROGRAMLARI
TCMB KAYNAKLI KREDİLER: 
Reeskont Kredisi, Sevk Sonrası Reeskont Kredisi
DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMETLERE YÖNELİK KREDİLER
 Yurt Dışı Müteahhitlik Hizm. Köprü Kredisi
 Döviz Kazandırıcı Hizmetler Kredisi
 Uluslararası Nakliyat Pazarlama Kredisi, Turizm Kredisi
KISA VADELİ KREDİLER
 Sevk Öncesi İhracat Kredisi, İhracata Hazırlık Kredisi, DTŞ Kredisi
ORTA UZUN VADELİ KREDİLER
İhracata Yönelik Yatırım ve İşletme Sermayesi Kredisi, Marka Kredisi
AYRICA, Kredi Garanti Fonu işbirliği ile sadece Eximbank için %100 teminat verilirken, firma limitleri de artırılmıştır.

İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ /SLAYT 7
Sizlerin de takip ettiği gibi son açıklanan işsizlik rakamları %11,8 gibi oldukça yüksek bir orandır. Her beş gençten birinin işsiz olduğu Türkiye’de her yıl 1 milyon 200 bini aşkın yeni işgücü ortaya çıkmaktadır. Küresel bir sorun haline gelen işsizlik toplumsal bir konu olduğundan ciddi önlemler gerektirmektedir.
Bu amaçla TOBB, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İŞKUR ile birlikte yeni bir istihdam seferberliğine imza atmıştır.  Söz konusu proje ile; Oda ve Borsalarımız İŞKUR hizmet noktaları haline gelecek. Oda ve Borsalarımızda İŞKUR’un iş ve meslek danışmanları görev yapacak. 
İŞKUR işe alınacak kişinin maaşını ödüyor, sigortasını yapıyor. İşverene hiçbir maliyeti bırakmıyor. Program sonunda kişi istihdam edilirse SGK işveren payını da İŞKUR ödüyor. Yani İŞKUR, işverenin istihdam üzerindeki yükünü azaltıyor.
Bu proje ile; hangi alanda çalışana ihtiyaç duyuyorsanız, İŞKUR Hizmet noktasına başvurarak, ihtiyacınızı en kısa sürede karşılıyorsunuz.
Ayrıca; Üniversiteden yeni mezun olanların istihdam edilmesi halinde bir yıl boyunca bu çalışanların ücretinin % 50'si de destek kapsamında yer alacaktır.

TÜRKİYE’NİN YÜKSEK GELİRLİ EKONOMİ OLMASININ ÖNÜNDEKİ ENGELLER /SLAYT 8
Dünya Bankası Geçmiş Dönem Direktörlerinden Johannes Zutt’un; Türkiye’nin yüksek gelirli ekonomi olmasının önündeki engellerini sıraladığı maddeleri bu süreçte önemli görüyorum. Bu kürsüde defalarca kez dile getirdiğimiz konuları 10 maddede toplamış. O nedenle sizlerle paylaşmak istedim.
1. Felaketlerle mücadele: Terör ciddi tehdit unsurları oluşturuyor.
2. Üretimde zayıflık: Düşük katma değerli üretimden yüksek katma değere geçilmeli.
3. Makro ekonomik sorunlar: Makro mali riskler önemini koruyor: enflasyon, cari açık, tasarruf oranı vb.
4. Demografik Avantajı: Türkiye nüfus açısından avantajlı olmakla birlikte kadın ve gençlerin istihdama katılımı yeterli değildir.
5. İnsan sermayesindeki kalite: Eğitimsel başarı düşük seviyelerde.
6. Sosyal adalet: Sosyal adalet kapsayıcı değil. Yoksullar daha yavaş büyüyor.
7. Fiziksel sermaye kalitesi: Altyapı yatırımları açısından başarılı bir ülke. Ancak bunu devam ettirmek için sermaye lazım.
8. Doğrudan Yabancı Yatırımlar: Türkiye, daha ileri teknoloji istiyorsa yabancı yatırımlar önemli bir fırsattır.  Bunun için de bu tür şirketlere daha açık olmak gerekir.
9. İnovasyon Potansiyeli: İnovasyon yeteneğini kullanmada oldukça zayıf kalmaktadır. 
10. Kurumsal sermaye: Kurumsal sermayenin yüksek olması gerekiyor. Bu bağlamda, işlem yapma şeklinin değişmesi gerekiyor. Eşit ortam yaratılmalı. Kanunlar göz ardı ediliyor. Devletin şirketlere müdahalesi çok fazla. 

DAVOS CEO ANKETİ/ SLAYT 9
Davos Zirvesi’ne katılan Türk CEO’ların 2017 için endişe duyduğu ilk 5 konu: 
Jeopolitik belirsizlik, belirsiz ekonomik büyüme, terör, döviz kurundaki kırılganlık.  

EKONOMİK DEĞERLENDİRME ANKETİ SONUÇLARI /SLAYT 10
Her sene yılda iki kez yapmış olduğumuz Ekonomik Değerlendirme Anketimizde de üyelerimizin ağırlıklı olarak Hükümetten beklediği 3 önemli konu Davos’tan farklı olmamıştır. Terörün bitirilmesi, ekonomik istikrar ve toplumsal huzurun sağlanması.

Ender YORGANCILAR
Yönetim Kurulu Başkanı

Başkana Ulaşın