Sayın Başkanım,
Geçmiş Dönem Başkanlarımız,
Onur Üyelerimiz, Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,
Basınımızın Kıymetli Temsilcileri,
Yönetim Kurulumuz adına, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Hoş geldiniz.
Öncelikle saygıdeğer annelerinin kaybından ötürü, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na, başsağlığı ve sabır, merhumeye de Allahtan rahmet diliyorum.
Bildiğiniz gibi 2 dönemdir birlikte çalıştığımız Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Hüseyin VATANSEVER'in firmasının temsilci değişikliği talebi nedeniyle yerine Meclis Üyeliğine firmasını temsilen Sayın Nursel VATANSEVER, Yönetim Kurulu Üyeliğine de birinci yedek üye olarak Sayın Cemal ALTINTAŞ getirildi.
Sayın Altıntaş ile ilk mesaimize geçen hafta başladık. Değerli katkıları ile Yönetimimize taze bir kan olacaktır.
Yönetim Kurulu olarak biz Sayın Vatansever’e Odamıza katkıları için şükranlarımızı ilettik ama Meclisimizin huzurunda bir kez daha Odamız için ayırdığı mesaiye, emeklerine teşekkürlerimizi iletiyorum.
Diğer yandan, artık bir kadın Meclis Üyemizin daha olmasından ayrıca büyük mutluluk duydum. Sayın Nursel VATANSEVER'e hayırlı olsun dileklerimi iletiyorum. Bu vesileyle, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü bir kez daha kutluyorum. Dünyamızı daha yaşanılır ve çağdaş yapan kadınlarımıza diyorum ki: iyi ki varsınız SLAYT 1
ÇANAKKALE ZAFERİ/ SLAYT 2
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. Yıldönümünü yürekten kutluyor, başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi saygı ve şükranla anıyorum.
Şanlı tarihimiz, destan yazan kahraman atalarımızın mücadeleleri ile dolu. Bizlere düşen bu mücadeleden kalanlara sahip çıkmaktır.
Ne yazık ki, bugün hala ülkemizin doğusunda şehit veriyoruz. Terörün gölgesinde yaşar durumdayız.
Bakın geçen hafta Dünyanın en önemli başkentlerinden Londra’da Nice benzeri bir terör eylemi gerçekleştirildi. Geçmiş olsun dileklerimi iletiyor ve bir kez daha küresel bir sorunun ancak küresel bir şekilde çözüm bulması gerektiğinin de altını çiziyorum.
MARBLE FUARI/SLAYT 3-4-5
İzmir’in gururu Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı MARBLE 23. kez kapılarını açtı. Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu’nun katılımları ile gerçekleştirilen fuara ilgi oldukça yoğundu.
Ben de bu Fuar vesilesi ile üyelerimizin standlarını ziyaret etme fırsatım oldu. Bol kazançlı ve güzel işbirliklerinin olmasını diliyorum.
Ülkemiz üzerindeki onca olumsuz algıya rağmen fuara 32 ülkeden 193 yabancı firmanın katılıyor olması oldukça önemlidir. Emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum.
AB DEMOKRASİ/ SLAYT 6
Demokrasinin beşiği, özgürlüklerin savunucusu Avrupa, iç siyasetin oyununa gelerek diplomasi tarihinde benzeri görülmeyen bir hataya düştü. Ve Mart ayının en çok öne çıkan haberi oldu.
Kamuoyunda oldukça yer aldığı için çok detaya ve siyasi hususlara girmeden birkaç konunun altını çizmek istiyorum.
Hollanda’da çıkan bir gazetede diyor ki: “Burada patron biziz” Ve konsolosluk çevresinde Türk vatandaşlara uygulanan bu muameleyi kapak yapıyor.
Baştan aşağı yanlışlarla dolu olan bu olaylar zinciri; ne diplomasiyle, ne demokrasiyle ne de insan hakları ile bağdaşmamaktadır.
Ne yazık ki, diğer Avrupa ülkelerinin de buna destek vermesi üzüntü vericidir. Ülkemizin bu duruma düşürülmüş olması ve 3 gün boyunca tüm dünyada yazılı ve görsel basında itibarımızı zedeleyici bir şekilde yer almamız, her Türk vatandaşı gibi bizlerin de çok canını yakmıştır.
Özellikle de Almanya ile devam eden sert restleşmeler bizleri endişelendirmektedir. Bu sıkıntıların son bulmasını diliyorum.
AB’DE AŞIRI SAĞIN YÜKSELMESİ/ SLAYT 7
Avrupa haritasında kırmızı ile yer alan ülkelerde son dönemde özellikle terörün artması ile birlikte aşırı sağın da öne çıktığını görmekteyiz. Macaristan’dan Norveç’e kadar uzanan ülkelerde göçmen karşıtı politikalar dillendirilmekte özellikle de Müslümanlara karşı önyargılı fikirler oluşmaktadır.
Siyasi liderlerin bu fitili ateşlemesi, Türkiye özelinde yaşananlara sebebiyet vermiştir. Seçimlerde aşırı sağın öne çıkıyor olması bizler açısından endişe vericidir. Bundan sonraki süreçte de, Müslümanlar için özgürlüklerin birinci savunucusu gerek Avrupa, gerekse ABD yaşanması zor ülkeler arasında yerini alacaktır.
Zira, ABD’nin ve İngiltere’nin son kararı içinde Türkiye’nin de olduğu ülkelerden uçuşlarda elektronik yasağını anlamakta zorlanıyoruz. Ortak bir kanı var ki, bu güvenlikten ziyade tamamen ticari bir karar. Zira, THY’nın karşı atağı olası olumsuzluğu azaltacaktır. Söz konusu 5 ülke ile birlikte anılmamız ise işin asıl üzücü tarafıdır.
AVRUPA’DAKİ TÜRK SEÇMENLER/ SLAYT 8
Bugün Türkler Avrupa’nın birçok ülkesinde göçmenler arasında sayıca ilk sıralarda yer almaktadırlar. Ancak bundan da önemlisi, Türkler Almanya ve Hollanda örneklerinde gördüğümüz gibi aktif siyasetin içinde yer alarak söz sahibi de olmaktadırlar. Tabi ki bu durumda duyulan rahatsızlık malumlarınız.
Özellikle Almanya, Fransa ve Hollanda’da çok ciddi bir Türk nüfusu ve seçmen kitlesi mevcuttur. Aradaki ilişkilerin bozulması, orada yaşayan vatandaşlarımız için de zorlu bir süreci işaret etmektedir.
FED KARARI / SLAYT 9
Uluslararası siyasette tansiyon yükselirken, küresel ekonomide de iniş, çıkışlar devam etmektedir. Son olarak, FED yılın ilk faiz kararını açıkladı. FED aylar önce başarılı bir şekilde yürütmüş olduğu iletişim politikası ile faizleri artıracağı sinyalini kamuoyu ile paylaşmış ve piyasaların bunu satın almasını sağlamıştı. O nedenle de, görüldüğü gibi faiz artırımı büyük şoklara neden olmamıştır.
Diğer yandan Trump’ın politikalarına karşı direncin devam ettiğini son Sağlık yasa tasarısının geçmemesinden görmekteyiz. Bu da FED’in çok da şahin olamayacağının işaretidir.
Yine de her ihtimale karşı, gerçekleşmesinden korkulan bir senaryo vardı ki, bu piyasaları olumsuz yönde hareketlendirecek bir varsayımdı.
O kadar öngörülemeyen bir küresel ekonomi içinden geçmekteyiz ki, ikinci senaryonun etkilerinin bir sonraki toplantılarda olmamasının ne yazık ki garantisi de yoktur. Bizim buradan alacağımız ders ise, piyasalarda olan biteni sıkı takip ederek, temkinli yaklaşımımızı sürdürmemizdir.
BÜYÜME ORANLARI VE DÜNYA BANKASI / SLAYT 10
Dünya bankası geçen ay Türkiye için özel bir rapor hazırladı. Ve bu raporda 2016 büyüme tahminini %2,1’e indirdi. Gerekçe olarak şunları belirtti:
1. Turizm gelirlerinin azalması ve başarısız darbe girişiminin tüketici ve reel sektör güvenini düşürmesi,
2. Bozulan beklentilerin Türk Lirası üzerinde baskı yaratması, düşen bankacılık sektörü borç yenileme oranının yurt içi kredi artışını kısıtlaması
3. Türkiye’nin kuvvetli toparlanmayı engelleyen güçlükler ile karşı karşıya olması.
2015 yılında %6 büyüyen Türkiye, 2016 yılında onca olumsuzluğa rağmen az da olsa yine büyümeyi başarmıştır. Haftaya açıklanacak olan yıllık büyüme için öngörülen %2 bizim potansiyelimiz için asla yetmemekle birlikte, yaşanılanları dikkate aldığımızda çok da yadırgamamamız gereken bir seviyedir. Ancak, 2017 için böyle bir lüksümüz yoktur ve işi baştan sıkı tutmak zorunda olduğumuzun altını özellikle çizmek isterim.
BALTIK KURU YÜK ENDEKSİ/ SLAYT 11
Baktığımızda evet küresel ekonomi de kendi içinde olumsuz görüntüler vermekle birlikte, gerek AB’den gerekse ABD’den gelen veriler pozitif yönde ilerlemektedir. Küresel ticaretin gidişatına yönelik baltık kuru yük endeksi de bizlere 2017 yılından itibaren bir hareketlenmenin olduğunu göstermektedir.
Kuru yük taşımacılığı üzerinden hesaplanan endeks artışı, dünya ticaretindeki canlanmayı göstermesi açısından önemli bir öncü göstergedir.
Bunu neden gösterdim. Çünkü 2017 için büyümeme lüksümüz yok dedim. Küresel ticaret eğer artıyorsa bundan bize düşen paydan fazlasını almak zorundayız.
Ancak, baktığımızda gerek dış ticaret, gerek yatırım ve gerekse turizm açısından AB ile bütünleşen bir Türkiye söz konusu iken, aradaki sıkıntıların artması zorlu başka bir sürece doğru bizleri sürükleyecektir.
Oysa ki, Rusya olayında biz bunu yaşadık ve hala o süreçteki kayıplarımızı telafi etmiş değiliz.
AB KOMİSYONU EKONOMİK BEKLENTİLER ENDEKSİ/SLAYT 12
Küresel ekonomide iyileşme belirtileri az da olsa görünürken, AB komisyonu tarafından her sene yapılan beklentiler endeksinde de ilginç bir tablo ortaya çıkmaktadır. Burada AB için ekonomik beklentiler olumlu bir seyir izlerken, Türkiye için aşağı yönlü bir eğilim ne yazık ki gözlenmektedir. Bu endeksin alt kırılımları, Sanayi, Hizmetler, İnşaat sektör güveni, Tüketici güveni, Perakende ticaret güvenidir.
İşte bu nedenle bizim 2017’yi kaybetme lüksümüz yoktur.
JP Morgan’ın Türkiye hisseleri için ağırlığını azalt tavsiyesi, Moodys’in görünümü negatife çevirme kararı, Avrupa’nın Türkiye’ye karşı tutumu, referandum belirsizliği derken ekonomik göstergeler üzerinden bazı endişeler belirmiştir.
İŞSİZLİK/ SLAYT 13-14
Bu endişelerin en önemli kaynağı ise işsizlik oranındaki artıştır. Geçen yılın Nisan ayından itibaren istikrarlı bir şekilde işsizlik oranında artışlar söz konusudur. Ve son olarak Aralık ayında işsizlik %12,7’ye, yıllık bazda da son 6 yılın en yüksek verisi olan %10,9’a çıkmıştır.
Geçen aydan itibaren önlemler alınmaya başlandı ancak etkisinin hemen olamayacağı malumlarınız. Son 20 günde 357 bin istihdam sağlanmış olsa da acı olanı 15-24 yaş aralığında genç işsizlik oranının Aralık ayında %24, yıllık bazda %20 olmasıdır.
Diğer yandan iller bazında İzmir gerçeği ile yine karşı karşıyayız. İzmir %14 ile en yüksek işsizlik oranına sahip 5 il arasında yer almaktadır.
Bu tabloyu tersine çevirmek hepimizin sorumluluğudur.
İŞKUR HİZMET NOKTASI / SLAYT 15
Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak imzaladığımız protokol ile İŞKUR Hizmet Noktası olduk. Protokol kapsamında İŞKUR İzmir İl Müdürlüğü'nün görevlendireceği, iş ve meslek danışmanları, haftanın belirli gün ve saatlerinde EBSO'da çalışma hayatına ilişkin faaliyette bulunacak. EBSO ise oluşturulan ortak portala giriş yetkisini kullanarak, işçi ve işvereni buluşturacaktır.
İş arayanlar sadece İŞKUR'a değil, odalara ve organize sanayi bölgelerine de başvurma imkanına sahip olacaklar.
Odamızdaki görevli arkadaşımız, müracaat üzerine bilgilerin bulunduğu sisteme giriş yapıyor. Eğer bizde ilgili iş kolunda işçi arayan yoksa, İŞKUR'un sisteminde varsa bize müracaat olmasa dahi o sistemin içindeki sanayici ile eşleştirerek ona iş bulmayı sağlayan bir yapı da söz konusudur.
Ümit ediyorum ki, bu şekilde işte o her 4 gençten birinin işsiz olduğu durum bozulur ve gençlerimiz işe ve aşa kavuşur.
ÜRETEN TÜRKİYE KONUŞUYOR/ SLAYT 16
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Hak-iş, TESK, Memur-Sen, TİSK, Türk-İş, Türkiye Kamu-Sen, TZOB ile iş dünyası sivil toplum kuruluşları ASKON, MÜSİAD, TİM, TÜGİAD, TÜGİK ve TÜMSİAD Başkan ve temsilcilerinin katılımları ile Üreten Türkiye toplantılarına başlanıldı.
Bu toplantılar; Van, Eskişehir, Diyarbakır, Adana, İzmir, Samsun, Edirne, Antalya, Malatya, Bursa, Konya ve Gaziantep olmak üzere toplam 12 ilde gerçekleştirilecek. Van’da 14 Martta gerçekleştirildi. 5 Nisan’da İzmir’de gerçekleştirilecek.
Devletin iş dünyasına verdiği teşvikler, yapılan iyileştirilmeler 12 ilde girişimcinin ayağına giderek anlatılacak.
TOBB NEFES KREDİSİ/ SLAYT 17-18
Nefes Kredisi kullanımıyla ilgili bazı sonuçları sizlerle paylaşmak istiyorum.
12 Aralık 2016’da başlayan projeden 3 ay içinde 27 bin KOBİ’nin yararlanmış ve 2,6 milyar lira kredi kullanılmıştır.
Kredi kullanımında öne çıkan sektörler; toptan ve perakende ticaret, imalat, inşaat ile ulaştırma ve depolama sektörleri olurken, toptan ve perakende ticaret sektörü kredinin yarıya yakınını kullanmış durumda. Bu 5 sektör kullanılan tüm kredilerin %78’ine tekabül etmektedir.
İller bazında ise şöyle bir tablo ortaya çıkıyor: Türkiye’nin bütün illerinde kredi kullandırılmış durumda. En çok kullanım da sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli’de gerçekleşti. Bu 5 ildeki kredi kullanımı toplam kredinin %35’ine denk gelmektedir. İstanbul’da 400, Ankara’da 350, İzmir’de 200 milyon lira kredi hacmine ulaşılmıştır.
KÜRESEL MARKA/ SLAYT 19
Ülkelere göre küresel marka sayıları listesinde ne yazık ki Ülkemizin adı geçmiyor. 500 küresel markanın 167’si Amerika, 52’si Japonya ve 39’u Almanya’dır. Yani dünyadaki markaların yarısı bu 3 ülkenin elindedir.
İşte bizim yoğunlaşmamız gereken nokta burasıdır. Ve hedefimiz benim her zaman ifade ettiğim gibi her eve bir Türk Malı satabilmektir.
ÇEK TOPLANTI DUYURUSU
31 Mart 2017 Cuma günü, saat 14.00’da Odamız Meclis Salonu'nda, Karekodlu Çek Uygulaması ve Çek Kanunu'ndaki Son Değişiklikler Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştiriyoruz. Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Sn. Kasım AKDENİZ konuğumuz olacak. Sizleri de bekliyoruz.
Bir hatırlatma da, yerli malı belgesi ile ilgili. Bildiğiniz gibi yerli malı suret tasdiği bedeli 130 TL’dir. Söz konusu belgelerde ikinci ve üzeri tasdik işlem bedelini 50 TL’ye indirdik.
Sözlerimi burada tamamlarken, referandum sürecinin huzur içerisinde tamamlanmasını ve ülkemizin artık güneşli günlere doğru yol alması dileğiyle saygılarımı sunuyorum.
Ender YORGANCILAR
Yönetim Kurulu Başkanı