MECLİS KONUŞMASI
25 Mayıs 2015
Sayın Başkanım,
Geçmiş Dönem Başkanlarımız,
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Sn. Selahattin VARAN
Onur Üyelerimiz, Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,
Basınımızın Kıymetli Temsilcileri,
Yönetim Kurulu ve şahsım adına sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Mayıs ayı Meclis Toplantımıza hoş geldiniz.
Siyasetin yoğun olduğu bir ayda, sizleri partilerimizin milletvekili adayları ile buluşturma toplantıları yapalım istedik ve ilk toplantımızı Milliyetçi Hareket Partisi’nin çok değerli mevcut milletvekilleri ve adaylarıyla buluşturduk. 21 Mayıs’ta yapacağımız Cumhuriyet Halk Partisi ile toplantı 2 Haziran’a ertelendi. Yarın AK Parti adaylarımızla benzer bir toplantı gerçekleştireceğiz.
O nedenle de, bu ayki Meclis toplantımızda seçim öncesinde ekonomi konuşmayalım ve farklı bir şey yapalım istedim. Dünyanın gündeminde ilk sırada yer alan ama ne yazık ki, ülkemizdeki kısır tartışmalardan fırsat bulamadığımız 4. Sanayi devrimini bugün işlemek istiyorum. O kadar konunun dışındayız ki, Türkçe bilgilerin dahi çok az olduğu, İngilizceden çevirilerle derlediğimiz sunumu sizlerle paylaşacağım.
SANAYİ DEVRİMİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ /SLAYT 1
1. Sanayi Devrimi, buharlı makinelerin icadı,
2. Sanayi Devrimi, elektrik enerjisi yardımıyla imalatta işbölümü ve seri üretimi
3. Sanayi Devrimi, üretimi daha da otomatikleştiren elektronik ve bilişim teknolojileri esas alırken,
4. Sanayi Devrimi ise; internetin çevremizdeki her şey ile temasa geçtiği, makineler arası iletişimin başladığı, tüm üretim süreçlerini tek başına yönetmeye aday robotların dönemine geçişi esas almaktadır.
Sanayi 4.0 olarak tanımlanan dönem; gerek ekonomide, gerekse sosyal yapıda yapacağı dönüşümler ile başka bir frekansı işaret etmektedir.
3. Sanayi Devrimi ya da 'Dijital Sanayi' döneminin belli başlı buluşları arasında; nükleer enerji, sentetik ürünler, bilgisayar teknolojisi, robot, android teknolojisi, fiber optikler, biyogenetikler, biyotarım ve lazer sistemleri yer almaktadır. SLAYT 2
4. Sanayi devrimi bunların da üstüne katarak ilerliyor. Küresel boyutta sanayi üretimini yüksek teknoloji ile donatma, makineler arası iletişim çağına, siber fiziksel sistemlere geçişi esas almaktadır.
MCKINSEY tarafından hazırlanmış bir araştırmada; 2025 yılında günlük yaşamımızı ve üretim ortamlarını çok fazla etkileyecek 12 teknoloji açıklanmış. Bunlar, 10 senelik bir zaman diliminde hayatımızın vazgeçilmez teknolojileri olacak ve 4. sanayi devriminin de ilk işaretleri sayılıyor. SLAYT 3
1-Bilgi İşlerinin Otomasyonu
2-Nesnelerin interneti
3-Mobil internetle bütünleşme
4-Bulut Teknolojisi
5-İleri Robotlar
6-Sürücüsüz Arabalar
7-Yeni Nesil Gen Bilimi
8-Enerji Depolanması
9- 3 boyutlu yazıcılar
10-İleri Materyaller
11-İleri Petrol ve Gaz Sondajlama
12-Yenilenebilir Enerji
9 FARKLI BİLEŞEN /SLAYT 4
Sanayi 4.0, özünde 9 farklı bileşenden oluşmaktadır. Otonom robotlar, simülasyon, dikey ve yatay sistem entegrasyonu, nesnelerin interneti, siber güvenlik, bulut depolama, katma değer üretim, genişletilmiş gerçek ve büyük veri.
Tüm bu bileşenler kullanılarak hedeflere ulaşılırsa, tamamen talebe yönelik digital bir üretim modeliyle gereksiz üretimin ortadan kalkması, ürün fiyatlarının daha da düşmesi beklenmekte. Böylece Almanlar, ABD, Güney Kore veya Japonya’nın ileri teknoloji ürünlerini Çin kadar ucuza üretebilirken, çalışanların “Avrupa standartlarını” da koruyabilecektir.
GELECEK 20 YILDA SANAYİ 4.0 / SLAYT 5
Basit anlatımıyla, daha önce tek tek makineleri yöneten bilgisayarlar, bundan sonra fabrikaları yönetecek. Yani “Akıllı Fabrika Dönemi” ile ”Akıllı Ürünler” üretilecektir.
Uzmanlara göre dördüncü sanayi devrimi 10 ile 20 yıl içinde entegrasyonunu tamamlayarak firmalar tarafından uygulanabilir hale gelecek.
Bu sürece geçmeyi başaran ülkeler, hızla rakiplerine her yıl, adeta '5 yıllık' bir fark atmış olacaktır.
ÜRETİM PERFORMANSINDA KADEMELİ DEĞİŞİM /SLAYT 6
4. nesil sanayi için; Esneklik, üretkenlik, hız ve kalite öne çıkacak. Etkin bir üretim sistemi için; güvenlik, daha iyi çalışma koşulları, işbirliği ve inovasyon kapasitesi gerekecek.
SANAYİ 4.0 İLE BİZİ BEKLEYENLER/SLAYT 7
NESNELERİN İNTERNETİ /SLAYT 8-9
Nesnelerin interneti ile dünya üzerindeki tüm cihazlar birbiriyle bilgi ve veri alışverişi için bulunabiliyor. Yani akıllı cep telefonunuz aracılığıyla, yatağınızda kahve makinesini çalıştırabilir, işyerinizdeyken evinizi ısıtmaya başlayabilirsiniz gibi. Bunlar sistemin en basit tarafı ve bugün kullanılanları mevcut.
Ancak gelecekte kişisel bilgisayarların yerlerini; giysiler, binalar, ulaşım araçları ile kargo paketleri gibi akla gelebilecek her türlü araç ve gerece entegre edilmiş, sensör ve işleticilerle donanmış, internet bağlantılı “akıllı” elektronik sistemlere (siber fiziksel sistemler) bırakması beklenmektedir.
Örneğin, siparişler depo çalışanlarının gözlük camlarına geliyor ya da teknisyenler kullanma kılavuzlarını gözlüklerinde görerek elleri serbest bir şekilde çalışabiliyorlar.
İletişim teknolojisi şirketlerinden Ericsson tarafından yapılan tahminlere göre bu kapsamda 2020’li yıllarda yaklaşık 50 milyar cihaz internete bağlı olarak çalışacak.
4. SANAYİ DEVRİMİNİN GELECEK ADIMLARI/ SLAYT 10
4. sanayi devrimine ayak uydurabilmek için atılması gereken adımlardan bazıları; Üretimdeki önceliklerin belirlenmesi ve işgücünün kalitesinin artırılması,
Yöneticilerin, kullandıkları teknoloji düzeyini yükseltmesi,
Eğitim ve altyapı sistemleri arasında uyum sağlanmasıdır.
ARABA FABRİKASINDAKİ ÜRETİM FARKLILIĞI SLAYT 11
Statik bir üretim bandının yerini, dinamik bir üretim varlığı alacaktır.
Bugünkü otomotiv üretim sisteminde otomasyon, birbirlerine zorunlu olarak bağlanmış üretim yollarında, birbirinin peşi sıra gelen üretim aşamalarının birbirlerine bağlanmasına dayanıyor.
Geleceğin sisteminde insan makinayı değil, makina insanı idare etmeye başlıyor. Yüksek entegre ve tam esnek üretim devreye giriyor. Bu sistem ile aynı bant üzerinde müşterilerin farklı beklentileri doğrultusunda üretim gerçekleşmektedir.
Diğer yandan, üretim bilgileri bilgisayar ortamına yükleneceğinden stoklamaya gerek kalmayacak. İhtiyaç olduğu anda 3D teknolojisi ile üretilecek. Kullanılmadan stoklanan yedek parçalar ve stoklama bedelleri tüm bunlar ortadan kalkacak.
Yeni sistemde; makina ile ürün, network`ler üzerinden birbirleri ile komünikasyonu sağlıyorlar: Üretim, kodlanmış bilgiler sayesinde kendi kendini planlıyor. SLAYT 12
Smartphone, Tablet, Software, sensörler, cloud computing, komünikasyon ağları, Server ve diğer bir dizi mekanik komponentler vs. Burada yapılmak istenen, tüm bunları ait oldukları bilimsel alanların, firmaların ve ülkelerin dışına taşıyarak birbirleri ile bağlamak. Bu esnada müşteri de üretimi kendi tablet'inde online“ canlı olarak izleyebiliyor.
SEKTÖRLERE KATKISI/ SLAYT 13
Almanya’da yapılan bir araştırmada Sanayi 4.0’ın özellikle 6 sektörde etkili olacağı beklenmektedir. Sistemin otomotiv, mühendislik, telekomünikasyon, elektronik, kimya ve tarım sektörlerinde hayata geçirilmesi durumunda yarattığı katma değer ölçülmüştür. 2013 gerçekleşme ve 2015 tahminleri ile telekomünikasyon ve mühendislik alanlarının öne çıktığı görülmektedir.
BOSCH ÖRNEĞİ/ SLAYT 14
Sanayi 4.0 vizyonunun lideri Almanya’da Siemens ve Bosch’un bu sistemi üretimlerinde uygulama çalışmaları devam etmektedir.
Bosch örneğini kısaca paylaşmak istiyorum.
YENİ İŞGÜCÜ/ SLAYT 15
4. Sanayi devrimine ilişkin en büyük endişe robotların öne çıkmasıyla, insan gücüne duyulacak ihtiyacın azalmasıdır. Ancak başka bir bakış açısı, çalışanların daha az mekanik iş yaparken planlama, sevk ve idareye daha fazla kafa yoracakları dolayısıyla işgücüne çok olumsuz etkisi olmayacağıdır.
Boston Consulting Group tarafından hazırlanan rapora göre; ürünler, makineler ve insanlar arasındaki bağlantı ve etkileşimin, üretim sistemlerini yüzde 30’a kadar hızlandırıp, verimliliği yüzde 25 kadar yükseltmesi ve başarıyla uygulandığı ülkelerde gelir düzeyini, istihdamı ve yatırımları da hızla artırması bekleniyor. BCG’nin raporunda, ‘Sanayi 4.0’ın Almanya’da 400 bine yakın yeni iş olanağı yaratacağı, gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 3-5’ine denk gelecek bir verimlilik artışı sağlayacağı, milli geliri yüzde 1 artıracağı ve 10 senelik süreçte 250 milyar avro tutarında yatırımı tetikleyeceği öngörülüyor.
Önemli olanın insana ve robota ne gibi görevlerin düşeceğinin belirlenmesi olduğu vurgulanıyor.
Bugün ABD ile Almanya arasında, Endüstri 3.0 dönemini yıkma ve Endüstri 4.0’ı hayata geçiren öncü̈ ülke olma yolundaki büyük yarış devam etmektedir.
Avrupa’da önümüzdeki 5 yıl içinde firmaların yıllık cirolarının %3’ünü 4. sanayiye yatırması ve 2020 itibari ile 140 milyar Euro’luk yatırıma başlanması beklenmektedir. SLAYT 16
TÜRKİYE ÖZELİNDE /SLAYT 17
Tüm bunlara baktığımızda; Makine ithalatçısı ve ihracatçısı olan Türkiye, ne yazık ki henüz bu gelişmelerin çok dışında kalmaktadır. Yerli makinelerimiz yeterince akıllı denebilecek yapıda değiller. Kat etmemiz gereken yolumuz da çok fazla.
O nedenle işe eğitimle başlamalı ve gelecekte, mekatronik, robotik, bilgi teknolojileri ve oto biyonik gibi mesleklerin ön plana çıkacağını dikkate alarak eğitim sistemimizi ivedilikle yeniden kurgulamalıyız.
Türkiye bugün yüksek orta gelirli ekonomiler arasında yer almaktadır. Yüksek gelirli ekonomiler arasına girmek istiyorsak, yüksek teknolojili üretime hızla geçiş yapmak zorundayız. 4. Sanayi devrimi de bu gecikmenin ne kadar hızlı olması gerektiğini bizlere açıkça göstermektedir.
Türkiye’nin orta gelirden yüksek gelir seviyesine çıkabilmesi ise ancak sanayi üretimindeki teknoloji kullanma yoğunluğu ve yüksek katma değerli ürünleri artırması ile mümkün olacaktır. SLAYT 18
Teknolojik dönüşüme neden ihtiyaç duyduğumuz ve firmalarımızın neden Ar-Ge’ye önem ve öncelik vermeleri gerektiğini, karlılık oranlarından çok net görebilmekteyiz. SLAYT 20
ROBOT ARZI SLAYT 21
Endüstriyel robotların yıllık arzlarına baktığımızda Asya ülkelerinin açık ara önde olduğunu görebiliyoruz. Üretimin neden batıdan doğuya kaydığını da bize açıklamaktadır.
Bir gerçek var ki, robotların hakim olacağı yeni bir döneme hızla ilerlediğimizdir. Bir film anlatılmıştı. Bir bilim adamı büyük bir heyecanla ve hırsla bir robot yaratır. Yarattığı robotu her geçen gün eksiklerini görerek daha kusursuz, daha mükemmel hale getirir. Ve bir gün o muhteşem robot, kendini yaratanın hayatına son verecek bir hale gelir.
O nedenle, böyle bir sonun sadece filmlerde kalması ve her gelişmenin hayırlara vesile olmasını diliyorum.
En büyük dileğim de, 8 Haziran itibariyle ülkemiz için en hayırlı sonuçla karşılaşmamızdır.
Son olarak üzülerek altını çizmek istediğim sizlerin de bildiğini düşündüğüm bir hususa değinmek isterim:
İktidar partisinin bir milletvekili tarafından İzmir’e dair “Haşhaşilerin Başkenti” benzetmesini duymuşsunuzdur. Halkın temsilcisi olarak meclise giren, halkın vergisiyle maaşını alan şahsiyetlerin, bir şehre sıfatlar yükleyerek yaşayan halka da hakaretname ifadelerini kabul etmemiz mümkün değildir. Geçmişte de yapılan, bugün de tekrar eden benzetmelerin hiçbir ilimiz için gelecekte tekrarlamamasını bir İzmirli olarak diliyor ve istiyorum. Ak Parti İl Başkanı’nın da kınamış olduğu bu ifadeleri, ABD’de eğitim görerek, kültürümüzden yoksun kalmış bir şahsiyetin öne çıkma hesabı olarak görüyor ve şiddetle kınıyorum.
Saygılarımla,
Ender YORGANCILAR
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı