2014 KASIM AYI MECLİS TOPLANTISI

MECLİS KONUŞMASI – 24 Kasım 2014

 

Sayın Meclis Başkanım,

Sayın Bakan Yardımcım,

Ege Üniv. EBİLTEM Teknoloji Transfer Ofisleri Müdürü Prof. Dr. Fazilet VARDAR

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Murat ÖZGÖREN

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Sayın Prof. Dr. Mustafa GÜDEN

Geçmiş Dönem Başkanlarımız,

Onur Üyelerimiz, Meclis Üyelerimiz,

Basınımızın Kıymetli Temsilcileri,

Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Kasım ayı Meclis Toplantımıza hoş geldiniz.

Bugün bizlerle birlikte olan çok değerli Bakan Yardımcımıza ve Hocalarımıza teşekkür ediyorum. Sayın Bakan Yardımcımıza bir kez daha bizleri onurlandırdığı için teşekkürlerimi sunuyorum. Bu kürsüden kendilerini dinlemekten büyük keyif aldık. Bir kez daha ifade etmek isterim ki, Sayın Bakan Yardımcımız İzmir için büyük bir şanstır. Konularımıza olan ilgisi için de sonsuz şükranlarımızı sunuyorum.

Çok Değerli Rektörlerimiz, hocalarımız da her zaman bizimle birlikte oldular. Destekleri ve katkıları için teşekkür ediyoruz.

Öncelikle İYTE Rektörlüğüne yeniden seçilen Sayın Güden’i tebrik diyor, başarılarının devamını diliyorum.

Olgun Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ödülleri kategorisinde, İYTE’nin ikincilik ödülünden dolayı da ayrıca kutluyorum.

Üniversite-Sanayi işbirliğinin önemine inanan Odamız, bu konuda çalışmalarını aktif olarak yürütmeye devam etmektedir.

Mevcut ÜSKK Protokolü’nün kapsamını, Bölgemizde kurulan yeni Üniversiteleri de dikkate alarak genişlettik ve EBSO üyesi ve bölge sanayi kuruluşları ile bölge Üniversiteleri arasında gerçekleştirilecek ortak çalışmaların somut ve sürdürülebilir bir temele oturması amacıyla, Bölgemizdeki 12 üniversite ile 31 Ekim 2014 tarihinde imzalayarak hayata geçirdik.

Küresel ekonominin gerektirdiği rekabet ortamında uygulamamız gereken stratejimizin temelinde; teknoloji yoğun malların üretilmesine ve satılmasına dönük bir sanayi yapılanması içerisinde; kamu-özel sektör-üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının birlikteliği oldukça önemlidir. O NEDENLE de bu tür buluşmalardan maksimum faydayı sağlamalıyız. Kendilerine bir kez daha teşekkür ediyoruz.

Değerli Meclis Üyelerimiz,

Kasım ayında Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak çok değerli misafirlerimizi Odamızda ağırlama şansını elde ettik. O nedenle, bugünkü konuşmamı öne çıkan etkinliklerimiz çerçevesinde yaparak, çok kısa tutacağım.

Şimdi sizlere 2 dk.lık kısa bir film izletmek istiyorum. FİLM

Ama öncelikle haklı gururumuza ilişkin ben de birkaç cümle söylemek istiyorum. SLAYT 1-2-3

17 yıl önce ilklerle başlayan bir yolculuk sürecinde gelinen noktada; aynı yıl içinde önce Ege Bölgesi Mükemmellik Ödülü, ardından Türkiye Mükemmellik Ödülü sürdürdüğümüz kalite yolculuğunda bir başarı hikayesidir. Emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Ümit ediyorum ki, bu gayretimiz ve başarımız diğer Oda ve Borsamıza da örnek teşkil eder.

Değerli Meclis Üyelerimiz,

DEİK organizasyonu ve Sayın Ekonomi Bakanlığımızın katılımları ile başarılı bir Türkiye-Yunanistan İş Forumu’nu 12 Kasım’da gerçekleştirdik. Bu konuya özellikle değinmek istedim. Çünkü; SLAYT 4-5-6

Foruma katılan Yunanlı Bakanın özellikle, yaptıkları reformlarla ilgili sözleri çok önemliydi. Maliyetleri ve ücretleri nasıl indirdiklerini anlattı. Bugün küresel ekonomideki gelişmeler reform yapmayı gerektirmektedir.

Çünkü; HIZLI BALIK olan ülkeler bir adım öne geçecekler. O yüzden bizim de reformlara yönelmemiz kaçınılmazdır. Açıklanan yapısal dönüşüm reformlarının bir an evvel eyleme geçilmesini bu anlamda çok önemsiyoruz. Biz ülke olarak zenginleşmek, kalkınmak istiyorsak, mikro reformları asla ajandamızdan çıkarmamalıyız.

Son 6 aydır, başta Başbakan Yardımcımız Sayın Ali Babacan olmak üzere Sn. Nihat Zeybekci ve Sayın Fikri Işık tarafından da üretimin önündeki engellerin dile getiriliyor olması bugün çok önemlidir. HÜKÜMETİMİZİN üretime odaklanan mesajlar vermesini çok önemsiyoruz.

Geçen hafta Sanayi Bakanımızı Odamızda ağırladığımız başarılı bir organizasyon gerçekleştirdik. SLAYT 7-8

Sayın Bakanın sanayiye ve sanayiciye olan bakış açısından büyük memnuniyet duyduk. Yaklaşık 5 saatini Odamızda olmak üzere 2 gününü İzmir’e ayırmış olması bu ilginin çok açık bir ifadesidir.

Biz kendisine yazdığımız bir mektupla özel teşekkürümüzü daha önceden iletmiştik. SLAYT 9-10

Basından da takip ettiğinizi düşündüğüm konu fabrika kurulum desteğine ilişkindir.

Bölgemizdeki OSB’lerde yatırım yapmak isteyen müteşebbislere uygun şartlarla fabrika kurulum desteği verilmesi, OSB’lerde yapılacak tüm alt ve üst yapı çalışmaların, bedeli mukabili sanayicilerin kullanımına sunulması talebimiz Sanayi Bakanımız tarafından olumlu karşılanmıştır. Bundan büyük memnuniyet duyduk.

Ayrıca; Sayın Bakana yapmış olduğum sunumun ana temasını sanayicinin üzerindeki yükler olarak belirledik. Biz bu yükleri 5 başlık altında topladık ve toplantıda her birinin altını açarak önerilerimizi paylaştık. SLAYT 11

  1. Doğrudan yükler
  2. Dolaylı yükler
  3. Yasalardan kaynaklı yükler (Kanun, BKK, yönetmelik, tebliğ vs.)
  4. İdari uygulamalardan kaynaklı yükler
  5. Psikolojik yükler

YÜKLERİN SONUÇLARI

  • Maliyet artışı
  • İlave istihdam zorunluluğu
  • Ceza/yaptırımlar
  • İhtilaflar
  • İşin devamına diğer etkileri
  • Haksız rekabetin maliyeti

Sayın Bakana da bir kez daha ifade ettik ki, SLAYT 12

İVEDİLİKLE «YENİ BİR SANAYİ-ÜRETİM HİKAYESİNİN VE HEYECANININ HAYATA GEÇİRİLMESİNE” İHTİYACIMIZ VARDIR. Çünkü “üretim yoksa kalkınmak hayaldir” diyoruz.

Değerli Meclis Üyelerimiz,

Sağlam KOBI projesi ile ilgili sizlerle bir bilgiyi paylaşmak istiyorum. SLAYT 13

UPS Vakfı, Dünya Ekonomik Forumu, Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği ve ABD Ticaret Odası Vakfı ortaklığında KOBİ’lerin afetlere hazırlık ve direncinin desteklenmesi amacı ile Sağlam KOBI projesi geliştirilmiştir.

Sağlam KOBI projesi kapsamında şirketlerin, insan kaynaklı ya da doğal sebeplerle ortaya çıkan herhangi bir afete karşı hazırlıklı olmalarını desteklemek amacı ile eğitimler ve bilgilendirme faaliyetleri düzenlenmektedir. Sağlam KOBI eğitimleri ve online araç kiti ile firmaların karşılaşması olası tehlikelere karşı çalışanlarını, ürünlerini, verilerini ve markalarını korumaya yönelik adımlar atmaları sağlanmaktadır.

Detaylı bilgileri Projenin Ege bölgesindeki uygulayıcıları İzmir Kalkınma Ajansı ve İzmir ABİGEM’den temin edebilirsiniz diyerek, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Saygılarımla,

 

Ender YORGANCILAR

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı

 

Başkana Ulaşın