Sayın Başkanım,
Geçmiş Dönem Başkanlarımız,
Onur Üyelerimiz, Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,
Basınımızın Kıymetli Temsilcileri,
Sizleri Yönetim Kurulumuz adına, sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Yılın ilk Meclis Toplantımıza hoşgeldiniz.
Konuşmama, “Soykırımı İnkar Tasarısı”nın kabulüne duyduğumuz üzüntüyü ifade ederek başlamak istiyorum.
Demokrasi, hak ve özgürlükleri temel alan hususta, özellikle Türkiye’ye her fırsatta tavsiyelerde bulanan Avrupa’nın, Bugün Almanya’dan sonra söz sahibi olan ülkesi Fransa, 2012 yılı ile birlikte tarihine kara bir leke sürmüştür. İş dünyası olarak bizler bu süreçte Hükümetin alacağı kararların elbette ki arkasında olacağız. TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu TÜSİAD ile birlikte Fransa’ya giderek birebir konunun muhatapları ile görüşmüş, gurbetçilerle toplantılar yapmış, Fransa Cumhurbaşkanı’na ikili ilişkilerin zarar göreceğine ilişkin mektuplar göndermiş ve bu çok önemli süreçte etkin rol almıştır. Bununla birlikte; TOBB ETÜ Ünv. bünyesinde kurulacak bir Araştırma Enstitüsü, sözde soykırımın 100. yılında itirazlarımızı bilimsel yapabilmemiz açısından oldukça önemlidir. SLAYT 1
Değerli Meclis Üyelerimiz,
İzmir geriliyor, İzmir yerinde sayıyor diyenlere en güzel cevap Amerika’dan gelmiştir. Brookings Enstitüsü’nün en büyük 200 metropol ekonomisi arasında yaptığı bir araştırmada; İzmir en hızlı büyüyen metropol ekonomileri listesinde 4. sırada yer almıştır. SLAYT 2-3-4
Rapora göre, dünya üzerindeki hızlı büyüyen metropol ekonomilerinin yüzde 90'ı Kuzey Amerika ve Avrupa dışından, en yavaş büyüyen metropol ekonomilerinin yüzde 95'i, ABD, Batı Avrupa ve Japonya'dandır. Dünyanın en hızlı büyüyen 10 şehri; Çin, Türkiye ve Suudi Arabistan şehirleridir. Çalışmanın kriteri; Sanayinin Gayrisafi Katma Değerli Üretimi, İstihdam, Nüfus ve kişi Başı GSYİH’dır.
Değerli Meclis Üyelerimiz,
2012 yılının ilk ayını geride bırakmak üzereyiz.
Türkiye 2011 yılında, yüksek oranlı büyüme, ciddi oranda düşen işsizlik ve iyileşen bütçe yapısı ekonomiye ilişkin olumlu gelişmelerin başlıcaları olmuştur. Bununla birlikte rekor kıran dış ticaret açığı ile cari açık, yükselen enflasyon ve faizler de olumsuz gelişmeler hanesine kaydedilmiştir.
Açıklandığı kadarıyla ekonomik göstergelerde 2011 yılındaki değişim oranlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.SLAYT 5
2012 yılının ilk yarısı için Avrupa kaynaklı belirsizliklerin devam edeceği, seçim yılı olması sebebiyle AB’de siyasi iradenin çok fazla riske girmeyeceğini söylememiz mümkündür.
Özellikle 2012 yılında kurların yeniden eksik değerlenmesi durumunda, ülke içinde üretim ve buna bağlı olarak da yeni yatırım teşvik önlemlerinin anlamı olmayacaktır. Hükümetten beklentimiz, sanayicimizin kurların altında ezilmemesidir.
ÇEK YASASI
İş hayatı ile ilgili sizlerin de takip ettiğiniz çok önemli 3 konu (Çek Yasası, TTK ve SPK) gündemimizin ana maddesini oluşturmaktadır. 78 kişinin hapiste olduğu ve 1.500 davanın beklediği Çek Yasası’nda yapılacak revizyon ile hapis cezaları kaldırılacakken, Türk Ticaret Kanunu ile yeni hapis cezaları söz konusudur. SLAYT 6
Her iki durum da tezat oluşturmakla birlikte, iş yapmayı imkansız hale getirecektir. Elbette ki suçlar cezalandırılsın. Ancak piyasada çeke olan güvenin de bozulmaması sağlanmalıdır. Çünkü ticareti tamamen çek ile yapan sektörlerimiz olduğu dikkate alınarak, alacaklıyı koruyacak tedbirler yeniden değerlendirilmelidir.
Bugün Batıda doğrudan borç ödeme sistemi var ve sigorta sistemi çalışmaktadır. Bu sistem Türkiye’de yoktur. Banka krediyi verirken her türlü bilgiyi bu merkezden almaktadır. Malı satanın da alması lazım.
Sayın Ali Babacan’ın da destek verdiği risk santralizasyonu sistemi bu açıdan önemli bir adımdır. Sağlıklı işletilerek, ihtiyaca cevap vermesini ümit ediyorum. Bankalar Birliği’nde mevcut olan sistemden TOBB üyelerinin de yararlanması sağlanarak, çeki kabul edecek kişi, çek sahibinin güvenilirlik durumunu kontrol edebilmeli, mevcut borçları görebilmeli ve hapis cezası eşzamanlı kaldırılmalıdır.
Diğer bir konumuz da SPK TEBLİĞİ’dir.
Ø 5 Kişilik Yönetim Kurulu olan ve halka açıklık oranı %5 olan şirketlere 2 Bağımsız Üye şartı getirilmektedir. Bağımsız üyelerden birinin olumsuz oyu, yatırımın önünde engel teşkil edecektir.
Ø Bağımsız üyelerin isimlerinin seçiminde SPK’ya sorulması ve Türkiye’de ikamet zorunluluğu istenmesi de diğer bir handikaptır.
Ø Söz konusu maddeler yeniden değerlendirmeye alınmalıdır.
TÜRK TİCARET KANUNU
1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girecek olan Türk Ticaret Kanunu, iş dünyasının elini kolunu bağlamakta, ekonomik suçun cezasını hapis ile tanımlamaktadır. Pek çok yenilik ve kolaylık getiren yasanın bazı uygulamaları ile sistemi kilitleyecek olmasını anlamakta zorlanıyoruz.
Kendi şirketinden 1 TL para çekeni hırsız konumuna getiren, itibarı yok eden bir anlayışa tepkisiz kalmak da imkansızdır.
İş dünyasını hapse girmekle iş yapmak arasında ince bir çizgide bırakan bu durum ivedilikle çözüm bulmalı, konular endişeleri giderecek şekilde değiştirilmelidir. Aksi takdirde ticaret hayatının işlemesi de mümkün olamayacaktır.
Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Hayati Yazıcı; 7 Bölgede Şubat ve Mart aylarında yapacağı geniş katılımlı toplantılarla, görüşleri değerlendirip, değişmesi gereken maddeler üzerinde yeni bir çalışma yapacaktır.
Kanunla getirilen 12 başlık altında re'sen takip edilecek 20 çeşit ceza bulunmaktadır. Bunlardan bazıları;SLAYT 7
Ø İnternet sitesi oluşturmayan şirketin yöneticilerine “6 aya kadar hapis ve 300 güne kadar adli para cezası”
Ø Bilgilerin usulüne uygun konulmadığı ya da eksik konulduğu durumlarda “3 aya kadar hapis ve 100 güne kadar adli para cezası”
Ø Faaliyet yılının ilk üç ayı içinde rapor düzenlenmemesi veya rapor düzenlenmişse de eksik bilgi durumunda, 2 yıla kadar hapis ve adli para cezası,
Ø Şirketin belge ve beyanlarında herhangi bir aykırılık için 3 yıla kadar hapis cezası,
Ø Ticari defterlerden herhangi birinin açılış veya kapanış tasdikinin yaptırılmaması veya kayıtlardaki bir eksiklik 200 günden az olmamak üzere "adli para cezası", 30 gün içinde ödenmezse "hapis" cezası,
Ø Tutulması ve saklanması gereken defter, kayıt ve belgeleri; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı denetim elemanlarına ibraz etmeyenlere veya eksik ibraz edenlere, "3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası"
Ø Sermaye hakkında yanlış beyanda bulunulması halinde 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası,
Ø SPK mevzuatına aykırı olarak halktan para toplayanlar 6 aya kadar hapis cezası,
Ø Ticaret sicile tescil ve kayıt için bilerek gerçeğe aykırı beyanda bulunanlara, 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası,
Ø Şirketten “borç para” alan ortaklara, 300 günden aşağı olmayacak şekilde “adli para cezası”, ödenmediği takdirde 300 günden başlayan “hapis” cezası gibi cezalar öngörülmektedir.
EKONOMİK DEĞERLENDİRME ANKETİ
2011 Yılını değerlendirmek ve 2012 yılına dair üyelerimizin beklentilerini öğrenebilmek amacıyla bir anket çalışması yaptık. Anketimize verilen bazı cevapları sizlerle paylaşmak istiyorum. SLAYTLAR 8-16
TÜRKİYE EKONOMİSİNE İLİŞKİN BEKLENTİLERİMİZ SLAYT 17
√ Döviz kurlarında gerileme öngörülmektedir. Merkez Bankası Başkanı’nın 2012 yılında en çok değerlenecek para TL olacak demesi de bu beklentiyi desteklemektedir.
√ Yılın ilk yarısında enflasyon yüksek düzeyini koruyacaktır.
√ Faizler, küresel belirsizlikler azalmadan ve Türkiye’ye yeniden sıcak para girişi başlamadan en azından yılın ilk dört ayında yüksek düzeyini koruyacaktır.
√ İç talepteki artış; vatandaşların kredi limitlerini doldurması, faizlerin yükselmesi, BDDK’nın yaptığı düzenlemeler ve pompalanan kötümserlik nedeniyle yaz başına kadar yavaşlayacaktır.
√ Döviz kurları bir süre daha dalgalanmaya devam edecek, sıcak para girişlerinin başlamasıyla gerileyebilecektir.
√ Euro, Dolar karşısında bir miktar daha değer kaybedebilecektir.
√Devlet bütçesi dengelerinde en azından yılın ilk yarısında bozulma görülebilecektir.
SANAYİCİLERE YÖNELİK ÖNERİLERİMİZ SLAYT 18
Dünya ekonomisi ile Türkiye ekonomisine ilişkin hedefler ve öngörüler çerçevesinde 2012 yılı için sanayicilerimize yönelik olarak şu önerileri yapmak mümkündür;
1. Döviz pozisyonunda açığa düşülmemesi uygun olacaktır.
2. AB’ye ihracat yapan firmalarımız; gerek ihracat hedefleri gerekse Euro’nun değerindeki dalgalanmalara karşı hazırlıklı olmalıdır.
3. Finansal ve fiyat boyutunda risklerden korunmak için İzmir Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsasının sağladığı risklerden korunma (hedging) imkanlarından faydalanmak konusunda yeterince çaba gösterilmelidir.
4. Büyük miktarda girdi tedarik bağlantısı yapılmasından ve yüksek mamul stoku bulundurmaktan kaçınılmalıdır.
5. Yüksek teknolojili üretime yönelinmelidir.
6. Nüfusu genç olan ve tüketim eğilimi yüksek Asya ve Kuzey Afrika ülkeleri de hedef pazar olarak görülmelidir.
CEO’larla yapılan bir çalışmada ihracat stratejisi için tercih edilen öncelikli ülkeleri de sizlerle paylaşmak isterim. Bu ülkeler Rusya, Çin, Irak, Hindistan, Brezilya, Libya ve Mısır’dır. SLAYT 19
Değerli Meclis Üyelerimiz,
İçeriğinden bir bölümüne sunumumda da yer verdiğim 2011 yılı Ekonomik Raporu’muz sizlere de gönderilmiş olup, faydalanmanızı ümit ediyorum. Ayrıca yine sizlere de ulaştırmış olduğumuz Odamızın 2011 yılı Faaliyet Raporu’nda da yıllık faaliyetlerimizi belli başlıklar altında anlatmaya çalıştık.
Son olarak da 7 Şubat Salı günü Sayın Cumhurbaşkanımıza ve ilgili bazı Bakanlarımıza Ankara’da bir ziyaret gerçekleştireceğiz. Aktarmamızı istediğiniz konularınızı lütfen bizlere iletiniz.
2012 yılında ekonomik gelişmelerin ve beklentilerin iyi yönetilmesi ümidimizi tekrarlayarak, konuşmamı tamamlamak istiyorum.
Saygılarımla,
Ender YORGANCILAR
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı