2012 MART AYI MECLİS KONUŞMASI

Sayın Başkanım,

Geçmiş Dönem Başkanlarımız,

Onur Üyelerimiz, Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,

Basınımızın Kıymetli Temsilcileri,

 

Sizleri şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına, sevgi ve saygıyla selamlıyorum Mart ayı Meclis toplantımıza hoşgeldiniz.

 

Çanakkale Savaşı’nda vatan uğruna canlarını feda eden, şehitlerimizi ve Ulu Önder Atatürk’ü 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü vesilesiyle, saygıyla anıyor, Afganistan’da Türk Barış gücüne mensup 12 şehidimize ve hala ülkemizde devam eden çatışmalarda şehit düşen güvenlik güçlerimize Allahtan rahmet, ülkemize, ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum.

 

Bir uygarlığın seviyesini ölçmek isterseniz, derhal kadının hayat şartlarına bakın diyor Stuart Mill. Ülkemizde bu konuda atmamız gereken çok adım bulunmakla birlikte, kadınlarımızın yönetimlerde giderek yükselişini gururla ve mutlulukla izlemekteyiz. Yönetim Kurulu Üyemiz ve Meclis Üyesi bayanlarımız buna en güzel örnektir. Bu örneklerin artması en büyük dileğimizdir. Onların nezdinde dünya kadınlar gününü bir kez daha kutluyorum.SLAYT 1

 

Değerli Meclis Üyelerimiz,

 

Mart ayında iki önemli toplantı düzenledik.

BDDK Başkanı Sayın Tevfik Bilgin’in katılımıyla 14 Mart’ta interaktif verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Özellikle Sayın Başkanın vurguladığı bazı konuları sizlerle paylaşmak istiyorum. SLAYT 2

Bankalar Birliği bünyesinde kurulacak Risk Santrali'nin çek yasası sonrası şirketlere de önemli bir güvence getireceği,

Bankacılığın maliyetli bir iş olduğu, komisyon ücreti yüksek olan bankayla çalışmayıp, öbür bankayla çalışmak yönündeki tavsiyesi,

Yunanistan’daki borç ödemesinin risk algılamasını tamamen ortadan kaldırmadığı sadece geciktirdiği,

Amerika tarafından da kullanılan kredi kartları kanunun %90’ının Türkiye’deki düzenlemelerden alındığı,

Basel II’nin uykularını kaçırdığını,

7 Şubatta Yönetim Kurulumuz ile birlikte makamlarında yapmış olduğumuz ziyarette vermiş oldukları sözü tutarak, 17 Martta İAOSB yönetimi ile ortaklaşa düzenlediğimiz toplantıya katılan Çevre ve Şehircilik Bakanımıza buradan bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyorum. SLAYT 3

 

Sayın Bakan toplantıda;

Hükümet olarak formaliteyi basitleştirmeye çalıştıklarını, amaçlarının güzel bir bakanlık bırakmak olduğunu söylemesi,

İzmir Kemalpaşa Islah OSB’de Geçici Faaliyet Belgesi başvurusunun kabul edilmesi ve Deşarj izninin verilmesi talebimize ilişkin olarak konuyla ilgileneceğini ancak irtibatın kesilmemesi gerektiğini vurgulaması,

''İzmir yansa, İstanbul İzmir'i yapamaz, ama İstanbul yansa, İzmir İstanbul'u yapabilir'' düşüncesi ve

''Türkiye'de kentsel dönüşüm açısından afet riski taşıyan binaların bertaraf edilmesi bakamından en öncelikli bölge İzmir’dir'' sözleri dikkate değerdir.

 

Değerli Meclis Üyelerimiz,

 

Dünyadaki gelişmelere baktığımızda; Yunanistan’ın borcunun silinmesi ile şimdilik rahat bir nefes alan Euro Bölgesi, ABD’de ekonomik göstergelerdeki iyileşme belirtileri, likiditede sıkıntının olmaması yılın ilk çeyreğinde olumlu bir tablo çizmektedir. 

 

Ülkemize döndüğümüzde, Türk Lirası’nın yeni logosuyla karşılaşmaktayız. Türkiye, bugün dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girme hedefine sahipse, paramızın bir logoyla temsil ediliyor olması da çok anlamlıdır. Elbette biliyoruz ki, söz konusu logoyu güçlendirecek ve anlamlandıracak olan şey; paramızın gücü, içerde ve dışardaki değeri, kullanımı, güvenilirliği ve mali disiplinden taviz verilmemesidir. SLAYT 4 

 

Ekonomik göstergeler bazında kendi dönemlerinde SON 5 YIL geriye giderek gelinen noktayı grafiklerle paylaşmak istiyorum. EBSO haber’in içinde söz konusu göstergeler aylık bazda ayrıca değerlendirmelerinize sunulmaktadır.

 

SANAYİ ÜRETİMİ/KAPASİTE: SLAYT 5

Sanayi üretim endeksinde SON 5 YILDA Ocak ayının en yüksek rakamı olmasına rağmen yüksek baz nedeniyle, artış oranı sadece %1,5’ta kalmıştır. Bu da 2012’nin ilk üç ayında yavaşlamanın hissedilir olacağının işaretidir.

 

Diğer yandan 2011 yılının son aylarındaki düşüş eğilimini, 2012 yılının Ocak ve Şubat aylarında da sürdüren kapasite kullanımı 2011’in son çeyreğinde  %75,8 seviyesinde gerçekleşmiştir. Odamız tarafından yapılan çalışmada da İzmir’de son çeyrekte kapasite kullanımı %72 seviyesinde olup, Türkiye ile ivme paralellik göstermektedir.

 

DIŞ TİCARET : SLAYT 6

SON 5 YILDA Ocak dönemini değerlendirdiğimizde ithalat %6,3 artarken, ihracat %2,5 azalmıştır. Diğer yandan ithalat içinde %72 pay sahibi ara malı ithalatında son 5 yılda %6,3 artış olmuştur. Toplam ihracatın ara malını dahi karşılayamıyor hale gelmiş olması, yapısal sorunların çözümünü zorunlu kılmaktadır. Bunun için de dış girdi ve kaynak bağımlılığını azaltıcı önlemler hayata geçirilmelidir.

 

Diğer yandan İzmir’deki duruma baktığımızda;

 

CARİ AÇIK :SLAYT 7

Türkiye’yi gelişmekte olan ülkeler arasında riskli konuma getiren 77 milyar dolarlık cari açığın, 61 milyar doları sermaye girişlerinden, sadece 16 milyar doları doğrudan yatırımlarla karşılanmıştır.

 

Ortadoğu'da, İran veya Suriye kaynaklı çatışma olasılığı, sadece ülkemizin değil, tüm dünyanın özellikle enerji alanında dengesini bozacak güçte önemli bir risktir. Bu da petrol fiyatlarının yükseleceği beklentisini artırmaktadır. Petrolde her 10 dolarlık artış, enerji maliyetini dolayısıyla dış ticaret açığını 5 milyar dolar civarında artırmakta olup, enflasyona da olumsuz etki yapacaktır.

 

İthalatın beşte birini oluşturan enerji ithalatındaki her artış,  cari açığın azaltılması ihtimalini de güçleştirmektedir. 77 milyar dolarlık cari açığın 54 milyar doları enerjiden kaynaklanmaktadır. 110 dolar olan petrol fiyatları bugün 125 dolar seviyesindedir. Böyle devam etmesi tüm hesapları bozacaktır.

 

O nedenle Türkiye’de, alternatif enerji kaynaklarının daha etkin değerlendirilmesi gerekliliği bir kez daha karşımıza çıkmaktadır.

 

Türkiye’de akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlar bir taraftan maliyet enflasyonunu körüklemekte, diğer taraftan da sanayicilerimizin ihracat pazarlarındaki rekabet gücünü olumsuz etkilemektedir. Özellikle üretim ve nakliye açısından kritik olan motorinde ÖTV indirimi ile ucuzlatma sağlanmasının Hükümetimiz tarafından dikkate alınması gereken bir öneri olduğunu düşünmekteyiz. Ayrıca böylesi bir ortamda elektrik ve doğalgaza zam yapılmamasını diliyoruz.

 

Cari açığı besleyen nedenlerden biri de düşük tasarruf oranıdır.  Gelişmekte olan ülkelerde %30’u aşan tasarruf oranı Türkiye’de son 30 yılın en düşük düzeyi olan %13’lere kadar gerilemiştir. Tasarruf eksikliği, yatırımları finanse etmemizi güçleştirmekte, dolayısıyla dışarıdaki yabancı sermayeye bizleri mecbur etmektedir.

 

İŞSİZLİK SLAYT 8 

Son 5 yılda işsizlik oranı %9,8’lere kadar azalsa da, hala ülkemiz açısından öncelikli sorun kategorisindedir. Genç nüfusta işsizlik oranı, %22’lerden %18’lere gerilese de, yaklaşık 5 gencimizden biri işsizdir. İşsizlik oranında tek haneyi görmenin mutluluğunu yaşarken, son yıllardaki %10 bandından çok da uzaklaşamadığımızı da görüyoruz. 

 

2012 yılında ekonomide beklenen yavaşlamanın etkisiyle %10 bandından uzaklaşamayacağımızı söylemek de yanlış olmayacaktır.

 

2010 yılında işsizlikte sondan 3. olan İzmir, 2011 yılında, %14,7 ile işsizlik oranının en yüksek olduğu il olup, bunu %14,4 ile Gaziantep, Adıyaman, Kilis bölgesi takip etmiştir. İşsizlik oranının en düşük olduğu bölge ise %4,7 ile Manisa, Afyon, Kütahya, Uşak bölgesidir. Oysaki İzmir, rekabetçilik endeksinde, markalaşmada, ihracatta ve vergi gelirlerinde 3. sıradaki konumu ile Türkiye’ye olan katma değerini açıkça göstermektedir.

 

Bu durum özellikle son 2 yıldır her platformda ifade etmiş olduğumuz komşu iller arasında yaratılan haksız rekabeti görebilmek açısından çok anlamlıdır.

 

Rakamlar, yeni yatırımların zorunluluğunu ve bir an önce açıklanmasını beklediğimiz yeni teşvik sisteminin önemini bir kez daha ortaya koymaktadır. Çünkü İzmir bugüne kadar, aldığından fazlasını verebilen bir şehir olduğunu istatistiksel verilerle kanıtlamıştır. Özellikle de OSB’lerimize meslek liseleri dahil özel teşviklerin verilecek olmasını bu açıdan oldukça önemsediğimizi ve açıklanacak yeni teşvik sistemini umutla beklediğimizin altını bir kez daha çizmek isterim.

 

Bu noktada Beceri’10 Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi bir kez daha öne çıkmaktadır. Birinci yılını başarıyla tamamlayan projede, İzmir en yüksek istihdam sağlayan 4. il olmuştur. Umem ile İzmir’de yaklaşık 750 kişi istihdam edilmiştir. SLAYT 9

 

Proje başlangıcında 4 olan Umem uygulama merkezinde İzmir sayıyı bugün 5’e yükseltmiştir. Mimar Sinan-75. Yıl-Karabağlar Atatürk-Kemalpaşa Mopak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’ne son olarak Aliağa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’de katılmıştır.

 

Türkiye genelinde sanayiye yönelik toplam 2 bin 244 kurs açılmış, bu kurslara 33 binden fazla kursiyer katılmıştır. 65 ilde kursları başarıyla bitiren 19 bin kişiden 13.857 kişi işe yerleştirilmiştir. 3 bin kişi ise firmalarda pratik eğitimlerine devam etmektedir.

 

İlk günden itibaren inandığımız ve desteklediğimiz UMEM ve benzeri istihdam dostu projelere ülkemizin, bölgemizin ciddi ihtiyacı bulunmaktadır. 

 

Değerli Meclis Üyelerimiz,

 

Bakanlar Kurulu tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunulan Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı’nda Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu çalışmaları sürecinde ciddi değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklerden önemli olanlar web sayfamızda yer aldığı gibi sunumda da konu başlıkları halinde dikkatinize sunulmuştur: SLAYT 10-11-12

 

Son birkaç konuya daha değinerek konuşmamı tamamlamak istiyorum:

 

Ege İhracatçı Birlikleri’nden 8 birliğin kapatılması hususunda geçen haftalarda gündemi meşgul eden konuyla ilgili olarak yapılan yanlışlığı kınadığımızı, Bakanımız ve TOBB Başkanımız nezdinde girişimlerde bulunduğumuzu bir kez daha ifade etmek isterim.

 

Her platformda ifade ettiğim Serbest Ticaret Anlaşmaları ile ilgili taze bir bilgiyi paylaşmak istiyorum. Güney Kore ve Amerika Birleşik Devletleri arasında beş yıl önce imzalanan anlaşma yürürlüğe girmiştir.

 

Serbest Ticaret Anlaşmasıyla, iki ülke arasında alışverişi yapılan malların yüzde 80'ine uygulanan vergiler kalkarak, beş yıl içinde oran %95'e çıkarılacaktır. Güney Kore yetkilileri, Amerika Birleşik Devletleri'yle yapılan Anlaşmanın gelecek 10 yıl içinde 300 bin yeni istihdam yaratmasını bekliyor. Yine Güney Kore'nin 1 trilyon doların üzerindeki ekonomisinin, ihracat sektöründe 70 bin civarında yeni istihdam imkânı oluşturarak, ABD ekonomisini canlandırması bekleniyor.

 

Değerli Meclis Üyelerimiz,

 

Son olarak, Türk Ticaret Kanunu ile ilgili; Gümrük ve Ticaret Bakanımız ve TOBB Başkanımızın katılımıyla gerçekleştirilecek İzmir toplantısının Nisan ayı içinde yapılacağı hususunu paylaşarak, saygılarımı sunuyorum.

 

 

Ender YORGANCILAR

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı

Başkana Ulaşın