Sayın Başkanım,
Geçmiş Dönem Başkanlarımız,
Onur Üyelerimiz, Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,
Basınımızın Kıymetli Temsilcileri,
Şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Eylül ayı Meclis Toplantımıza hoşgeldiniz.
İki ay aradan sonra sizlerle yeniden bu kürsüde buluşmaktan mutluluk duymaktayım. Her iki Başkan yardımcıma başarılı yönetimlerinden dolayı huzurlarınızda teşekkürlerimi sunuyorum.
TERÖR: SLAYT 1
Her ay katlanarak artan acımız, ülkemizin üzerinde kara bulut gibi dolaşmaya devam etmektedir.
Türkiye öyle bir noktaya gelmiştir ki, daha bir şehit cenazemizi kaldırmadan arka arkaya kara haberlerle güne uyanır olduk.
Yurtta Sulh Cihanda Sulh diyerek vatan toprağını kanla sulayan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına şükranlarımızı ne kadar ifade etsek azdır. 90 yıl önce ülkemiz üzerine kurulan hayaller nasıl gerçekleşmediyse, 90 yıl sonrasında da hiç kimse benzer emellerine ulaşamayacaktır.
Kurtuluş mücadelesi hepinizin çok iyi bildiği gibi, aç, susuz, yalın ayakla ama vatan sevgisiyle, kazanılmıştır. Bu bilinçle, 18. büyük ekonomisi ile TÜRKİYE; birlik ve beraberlik içinde, üretmeye, kalkınmaya dün olduğu gibi bugün de, yarın da devam edecektir..
Ekim ayında TBMM açılacak. Yüreği acılı milletimiz; artık kavga değil, meclis çatısı altında uzlaşma ve doğru politikaların yürütülmesini arzu etmektedir. Her acılı olayın ardından siyasilerin daha sorumluluk sahibi demeçler vermesini beklemektedir. Ve artık geleceğe dönük kesin ciddi adımların atılmasını istemektedir.
Devam eden çatışmalarda askerlerimizin, polisimizin Allah yardımcısı olsun. Şehitlerimize Allahtan rahmet, ailelerine ve milletimize başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Gazilerimizi minnet duygularımızla saygıyla selamlıyoruz.
Değerli Meclis Üyelerimiz,
Geçen hafta 3 günlüğüne Yönetim Kurulumuz ile birlikte Bavyera Ekonomi, Altyapı, Ulaşım ve Teknoloji Bakanlığı’nın davetlisi olarak Münih seyahatimiz oldu. Oldukça verimli geçen toplantılar ve görüşmeler gerçekleştirdik. SLAYT 2-3
Değerli Meclis Üyelerimiz,
Karşımızda bir dünya haritası ve bu haritada Türkiye’nin etrafındaki dört bir kıtanın genel fotoğrafını çekmeye çalıştık. Böyle bir coğrafyada Türkiye ekonomisi; terör, küresel gelişmeler ve dış politika üçgeninde sıkışmış durumdadır. SLAYT 4
SEÇİMLER
Diğer yandan Türkiye’nin de içinde yer aldığı 2012 son çeyreğinden 2013 dahil olmak üzere 89 ülkeyi seçim beklemektedir. Mevcut küresel krizin seçim ekonomileri ile nasıl bir yola gireceğini hep birlikte göreceğiz. Söz konusu ülkelerin ihracatı Türkiye ihracatının %43,5’ini, ithalatının %44,4’ünü teşkil etmektedir. Bu da seçimlerin neden önemli olduğunu açıkça göstermektedir. SLAYT 5
Küresel bakış altında bazı örnek ülkeler ve Türkiye’nin mevcut rakamları ile nerede durduğuna birlikte bakalım: Şunu hiç unutmayalım ki, bugün refah seviyesini yakalamış ülkelerin büyümelerindeki düşüş konjonktüreldir. Oysaki bizim daha çok büyümemiz ve bir an evvel refah seviyesini artırarak aradaki açığı kapamamız gerekmektedir. O nedenle bizim büyümemizin yüksek olması çok daha önemlidir. SLAYT 6
Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek’in bu yıl bütçe hedeflerinin tutmayacağını belirtmesi ve ardından, Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan’ın bu yıl yüzde 4’lük büyüme hedefine ulaşılamayacağı yönündeki beyanatı, yılın tamamına ilişkin endişeleri artırmıştır.
Türkiye’nin geçen seneden bu yana ekonomik göstergelerinde geldiği noktayı aylık bazda sizlerle paylaşacağım.
DIŞ TİCARETTE DÖNÜŞÜM SLAYT 7
Öncelikle böyle bir dönemde, Türkiye dış ticaretinde ciddi bir dönüşüm sürecine girmiştir. 2011 ve 2012 yılı 7 aylık dönemleri karşılaştırdığımızda, konjonktürel nedenlerle İran’a yapılan altın ihracatının artması ile, ihracatımızda ilk sırayı İran’ın aldığını ve AB’ye ihracatımızın %9 azaldığını görmekteyiz.
Bugün büyümeyi sırtlayan dış talepteki, ani değişim bizleri zor bir sürecin içine sokacaktır. Küresel piyasalardaki değişim, pazar payımızın artması açısından çok ama çok önemlidir.
İHRACAT-CARİ AÇIK: SLAYT 8
Bir önceki yıla göre 7 aylık dönemde; ihracatta %12,6 artış, ithalatta %2 azalma gerçekleşmiştir. Aylık bazda dış ticaretimizin küçük zig-zaglar şeklinde ivme çizdiğini grafikten görmekteyiz.
Son 7 ayda cari açıkta %16,5 azalma olurken, finansmanını %37,5 diğer yatırımlar ve %34,5 portföy yatırımları yani sıcak para oluşturmuştur.
BÜYÜME- SLAYT 9
2012 2. çeyrek itibari ile büyümemiz %2,9 gerçekleşmiştir. 11 çeyreklik büyüme bir başarı şüphesiz ancak, bu rakam 2009 yılından bu yana ki en düşük orandır. İmalat sanayinin yeniden büyümenin üstüne çıkması olumludur.
Büyümede öne çıkan nokta; iç talebin büyümeye katkısının negatife dönmesidir. Yani iç talepteki daralma büyümeye eksi yönde katkı yapmıştır. O nedenle iç talep mutlaka canlandırılmalıdır. Aksi takdirde ekonomideki daralma hız kesmeden devam edebilecektir.
Net dış ticaretin son 3 çeyrektir büyümeye katkısının devamı bizleri mutlu etmektedir. Ancak yatırımlardaki gerileme endişe vericidir. Küresel piyasalardaki çıkmaz ve teşvik paketindeki gecikme bu gerilemede etkili olmuştur.
BÜYÜMEDE SEKTÖREL EĞİLİM: SLAYT 10
Daralan iç talebi, özellikle ticaret ve inşaat sektörlerindeki aşağı yönlü ivmeden çok net görmekteyiz. Otomotiv üretimindeki hızlı daralmada bunu teyit etmektedir. Çeyrekler arasında imalat sanayide de düzensiz ivme dikkat çekmektedir.
ENFLASYON VE GÜVEN KAYBI: SLAYT 11
Belirsizlik, risk ve terör gerek reel kesimde gerekse tüketicide güven kaybına neden olmuştur. İç talepteki durgunluk ve kurlarda ciddi bir hareketin olmaması TÜFE ile ÜFE arasındaki makasın açılmasını sağlamıştır.
SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ-KAPASİTE KULLANIM ORANI SLAYT 12
Sanayi üretim endeksinde de 2012 yılından bu yana bir yavaşlama söz konusudur. İmalat sanayi 2012 Nisan hariç toplam sanayinin altında ivme izlemiştir. Oysaki normal grafikte imalat sanayi daima toplam sanayinin üstünde kalmaktadır.
Kapasite kullanımı da son 1 yıldır %74 bandına oturmuştur. 2009 hariç %76-80 bandında olan kapasitenin hala eski düzeyine ulaşamadığını da görmekteyiz.
İŞSİZLİK SLAYT 13
Kamu çalışan sayısının artması ve mevsimsel etkiler şüphesiz düşen işsizlik oranında etkili olmuştur. Ancak Kamu’da alımın doyum noktasına ulaşması ve mevsimsel etkiler sonrasında yeniden artış ivmesi beklenmektedir.
Hizmet sektörünün istihdam içindeki payı 1 puan artarken, tarımın 0,9 puan, sanayinin 0,3 puan azalmıştır.
Dikkat çeken diğer bir nokta da, kadın istihdamının giderek azalıyor olmasıdır
PEKİ BU DURUMDA NE YAPILMALI? SLAYT 14
Öncelikle seçim ekonomisi asla uygulanmamalıdır. İkinci iç piyasayı harekete geçirici önlemler alınmalıdır. Üçüncüsü hem enflasyona hem de iç piyasaya zarar verecek vergi zammı uygulamasına geçilmemelidir.
Diğer yandan;
Toplu İş Sözleşmesi Kanun Tasarısı Meclisin ilk gündeminden birini oluşturmaktadır. Kanuna dair taşıdığımız endişeleri burada her fırsatta sizlerle paylaştık. Ancak, hayati derecede önemli gördüğümüz 3-4 madde var ki, bunlar çıktığı zaman Türkiye’de sendikal hareketler çok fazla mesafe alacak ve çalışma barışı bozulmayla karşı karşıya kalacaktır.
Verilmiş hakların geriye alınamayacağını dikkate aldığımızda, kanun maddelerinden özellikle; %40 barajının indirilmesi ile sendikal temsilin %3’ten 1’e düşürülmesi gibi çok önemli konular, sendika kurmayı kolaylaştırırken, kolay yetki alınmasını da sağlayacaktır. Bu, kanun eliyle desteklenmiş bir harekettir ve tek taraflıdır. Çalışma hayatı üretim açısından aksayacaktır. TTK, gibi hata oldu değiştirelim diyemezsiniz.
TÜRKİYE MANZARALARI: SLAYT 15-24
Tüm bu Türkiye manzaraları bize göstermektedir ki; SLAYT 25
Eğitim, Uyarı ve Takip mekanizmasının çalıştırılması çok önemlidir.
Bu tespitimizi, dünya sıralamasındaki yerimiz de kanıtlamaktadır. SLAYT 26
Değerli Meclis Üyelerimiz,
Sözlerime burada son verirken, bir kez daha sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
Saygılarımla,
Ender YORGANCILAR
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı