Sayın Başkanım,
Geçmiş Dönem Başkanlarımız,
Onur Üyelerimiz, Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,
Basınımızın Kıymetli Temsilcileri,
Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Şubat ayı Meclis toplantımıza hoşgeldiniz.
Konuşmama geçmeden önce, 30 yıl siyasetin içinde yer alan Saadet Partisi Genel Başkanı Sayın Prof. Dr. Necmettin Erbakan’a Allahtan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabır diliyorum.
Perşembe günü Atatürk OSB Genel Kurulu’nda yeniden başkanlık görevine seçilen Sayın Hilmi Uğurtaş’ı ve Yeni Yönetimini tebrik ediyor, başarılı hizmetlerinin devamını diliyorum.
Bu ay ile birlikte 2. yılımızı doldurmuş bulunmaktayız. Bugüne kadar vermiş olduğunuz destek için Yönetim Kurulu olarak teşekkürlerimizi sunuyoruz. EBSO personeline de özverili çalışmalarından ötürü huzurlarınızda teşekkürlerimi iletiyorum. SLAYT 1
Bizler açısından 2 yıl oldukça yoğun geçmekle birlikte, sizlere ve Odamıza hizmet etme gururunu yaşadığımız için tatlı bir yorgunluk içindeyiz.
Temennimiz kalan son 2 yılımızda da, sizlerin desteği ve katılımı ile birlikte güzel işlere imza atabilmemizdir.
Geçen ay bahsettiğim gibi 2010 yılı faaliyetlerimizi içeren özet bir değerlendirme ile konuşmama başlamak istiyorum.
Öncelikle 2010 yılında öne çıkan konularımıza baktığımızda; SLAYT 2
Ankara Temaslarımızda oldukça yoğun bir trafik görmekteyiz. SLAYT 3
Projelerimiz SLAYT 4
2010 yılında 2 uluslararası iş gezisi gerçekleştirdik. SLAYT 5
Cezayir ve Fas seyahatimizi yaşanan bölgedeki kaos ortamından dolayı iptal ederek, şu anda Rusya’ya odaklandığımız bilgisini de paylaşmak isterim.
2010 yılında sizlerin konularınızı içeren ilgili bakanlıklar ve kurumlar nezdinde toplam 113 adet girişim gerçekleştirdik. Sizlerin faydalanabilmesi için toplam 57 eğitim ve toplantı düzenledik. Odamızı 210 ayrı kurumda en iyi şekilde temsil etmeye çalıştık. Meclisimiz 71 karara, Yönetim Kurulumuz 565 karara, meslek komitelerimiz 2.868 karara imza atmıştır.
Değerli Meclis Üyelerimiz,
Odamızın faaliyetlerinin ardından Türkiye ekonomisine de göz atmakta fayda görmekteyim.
Yapısal sorunumuz işsizlikle başlamak istiyorum:
2010 Kasım ayında %11’e gerileyen işsizlik oranı ve bir önceki yılın aynı ayına göre 1 milyon 113 bin kişinin iş bulması, sanayide çalışanların sayısının yaklaşık %10 artması, işsiz sayısının %12,5 azalması olumlu gelişmeler olsa da uzun dönemde işsizlikle ilgili sıkıntımızın devam edeceğini biliyoruz. SLAYT 6
Büyümenin lokomotifinin sanayi, sanayideki en önemli öncü göstergelerden birinin de sanayi üretim endeksi olduğunu biliyoruz. 2008 yılında %17,4 gerileyen, 2009 yılında %23,9 oranında artan sanayi üretimi, 2010 yılında %16,9 oranında artmıştır. Bütün bunlar büyümedeki yükselişi de açıklamaktadır.
Sanayideki iyileşmeyi destekleyen diğer bir çalışma da gelişmiş ülkelerde yapılan satın alma yöneticileri (PMI) endeksidir. Üretim, yeni siparişler, istihdam, girdi stoku gibi kriterlerin esas alındığı endeks, şirket faaliyetleri, siparişler ve işe alım planlarında güçlü canlanma işaretleri olduğunu ortaya koymaktadır. Euro Bölgesi ve Türkiye grafiğine baktığımızda, ivmedeki hareketlenmenin eş zamanlı olduğunu görmekteyiz. SLAYT 7
Ekonomik göstergelerdeki olumlu gelişmelere baktığımızda,
Sanayi üretiminin aralık ayında yüzde 16.9 artması,
İşsizliğin %11’e gerilemesi, 1 milyon 113 bin kişinin iş bulmuş olması
2010 yıllık büyüme beklentisinin %8’lere kadar çıkması
İhracatın yıllık %11,5 artış göstermesi
Kapasite ve güven endekslerinde yükselme,
Teşvikli yatırım rakamlarındaki artış,
İç talepte yaşanan canlanmayı görebilmekteyiz.
Diğer yandan hala bazı risklerimiz yer almaktadır. SLAYT 8
Ancak,
Yıllık ithalatın yüzde 31,6 oranında artması ve dış ticaret açığında rekor kırılmış olması,
İthalatın yüzde 71’ini oluşturan ara malları ithalatındaki artışın yüzde 32 gerçekleşmesi,
Enerji ithalatının ara malı ithalatındaki payının %30 olması
Cari açığın %247 oranında artması ve gayrisafi milli hasılaya oranının %6 sınırını aşarak %6,5 risk kategorisine girmesi ve finansmanının büyük bir kısmının sıcak parayla sağlanması,
İşsiz sayısı azalsa da hala oldukça yüksek seviyelerde seyretmesi ve her 4 gençten ve her 6 kişiden birinin işsiz olması,
Yurtdışı kaynaklı olası riskler,
Küresel piyasalarda gıda, emtia, petrol fiyatlarındaki artış,
Olumlu tabloyu gölgeleyen ekonomik göstergelerdir.
Beklentilerin üstünde gerçekleşecek bir büyüme rakamı ve beklenmeyen cari açık oranının ekonomik dengeleri bozmaması en büyük dileğimizdir.
Sayın Ali Babacan’ın; 2011’de ekonomide otomatik pilotluk iş yok. Sürekli kumandada olmamız gerekiyor ve işsizlik oranının tekrar normale dönmesi, yani yüzde 10’lara inmesi biraz zaman alacak, sözleri endişelerimizi teyit etmektedir.
Değerli Meclis Üyelerimiz,
Geçen hafta Torba Yasa Kamu Alacakları Bilgilendirme Toplantısı’nı çok yoğun bir katılımla gerçekleştirdik. 17 Mart gibi de Sosyal Güvenlik Kurumu ve Bölge Çalışma Müdürlüğümüz ile alacakların yapılandırılması ve genel bilgilendirmeye yönelik bir toplantı gerçekleştireceğimizin bilgisini vermek isterim. SLAYT 9
Onaylanan Torba Yasa’da, iş dünyasını ilgilendiren önemli düzenlemeler bulunmaktadır. SLAYT 10
Kesinleşmiş alacakların yeniden yapılandırılması
İhtilaflı alacakların ihtilafına son verilerek tahsilatının hızlandırılması
İnceleme ve tarhiyat aşamasındaki vergilerin de Kanun kapsamında yapılandırılması
Matrah ve vergi artırımı
Stok beyanı ve kayıtların düzeltilmesi
Yapılandırılan alacakların taksitle ödenmesi
Vergi/prim borçlarının kredi kartıyla da ödenebilmesi
Süresinde ödenemeyen taksitlerin belli şartlarla ödenmesine izin verilmesi
Varlık Barışı Kanunu kapsamında ilave bir hak tanınması
Dünyanın dev ekonomilerini sarsan kriz sürecinde, KOBİ’lerimiz üretim ve ihracattaki aksama sebebiyle yasal sorumluluklarını yerine getirmekte zorlanmışlardır.
Bu açıdan değerlendirdiğimizde Torba Yasa kesinlikle çok doğru bir adımdır. “ilk defa işe alınacak her sigortalı için” sigorta primi desteği getirilmesi de önemlidir. Ancak, işverenin bu haktan yararlanması için SGK’ya prim ve ceza gibi borcu bulunmaması şartı da bu tür desteklerden faydalanma alanını daraltmaktadır.
Alacakların yeniden yapılandırılması konusu her gündeme geldiğinde vergisini düzenli ödeyenlerin karşı karşıya kaldığı haksız durumu da göz ardı edemeyiz.
Yasal sorumluluğunu yerine getiren işverenlerimizin de korunması amacıyla, vergisini düzenli ödeyenlerin ödüllendirilmesi gereğine inanmaktayız.
AB hukuk normları esas alınarak yapılan düzenlemelerle yatırım ve iş ortamının iyileştirilmesinde önemli bir rol üstlenecek olan, şirketlerimize rekabet gücü kazandırılmasında ve teknolojik gelişmelere uyum sağlamada etkisi olacak yeni Türk Ticaret Kanunu’nda ve Torba Yasa’da emeği geçenlere teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Bir teşekkürümüz de her zaman altını çizdiğimiz, girişimcilik konusunun tüm üniversitelerde okutulması yönünde, KOSGEB ve YÖK arasında yapılan anlaşma içindir. Bilinçli girişimcilerimiz ile Türkiye çok daha hızlı yol alabilecektir.
Değerli Meclis Üyelerimiz,
Tunus’ta başlayan, Mısır ile üst noktaya ulaşan ve bugün Libya’yı içine alan Cezayir’den Fas’a, Bahreyn’den Yemen’e kadar uzanan kaos ortamı Türkiye’nin komşu pazarları ile olan dış ticaretini de olumsuz etkilemektedir.
Sadece Şubat ayında Tunus’la olan ihracatımız %38, Mısır ile %24 oranında azalmıştır. Söz konusu ülkelerde yaşayan milyonlarca Türk vatandaşını ve iş adamlarımızı sıkıntılı bir süreç beklemektedir. SLAYT 11
Petrol ve emtia fiyatlarını artıran olaylar, jeopolitik açıdan da riskler oluşturacaktır. Bu durum batılı ülkeler için özellikle yatırım anlamında Türkiye’ye karşı soru işaretine neden olabilecektir.
Bölgedeki diğer ülkelere de olası sıçrayacak uzun süreli istikrarsızlık durumu hedef pazarlar açısından Türkiye ekonomisine bir süre olumsuz yansısa da, yaratacağı fırsatları da unutmayalım.
Arap dünyasında yaşanan kaos ortamı, Laik Türkiye Cumhuriyeti’nin demokrasi ile yönetilmesinin aslında ne büyük bir nimet olduğunu, bireysel özgürlüklerin önemini ve Türkiye’nin bulunduğu coğrafyadaki farkının net olarak görülmesi açısından dikkate değerdir. O nedenle de Cumhuriyeti bizlere armağan eden Atatürk ve silah arkadaşlarını bir kez daha rahmet ve şükran duygularımızla anıyoruz.
Bir an evvel bölgede yaşanan çatışmaların son bulmasını ve yönetimlere talip olanların halkların sesine kulak vermesini ümit ediyoruz.
Değerli Meclis Üyelerimiz,
Sadece olunca hatırladığımız ve acı kayıplarımızın ardından aslında herşey için çok geç kaldığımız depremle ilgili de birkaç konuya değinmek istiyorum. Bildiğiniz gibi İzmir, ciddi deprem riski taşıyan illerden biridir. Ancak dönüp baktığımızda ne yazık ki, İzmir’de gerek konutların gerekse de özel ve resmi binaların dayanıklılık testlerinin yapılmadığını görmekteyiz. Bu nedenle de konutların; oturulabilir, güçlendirilebilir ve de oturulamaz ayrımına dair bir çalışmanın ivedilikle yapılması gerektiğine inanmaktayız. Bununla ilgili detaylı bir çalışma yaparak, deprem riskini gündeme taşımayı ve yetkilileri harekete geçirmeyi umuyoruz.
Son olarak birkaç duyurumuzu paylaşmak istiyorum.
Öncelikle EBSO vakfımızla ilgili sizlerden özel bir ricamız olacaktır. Bilindiği gibi Odamız lokalinin kazancı, vakfımız bursiyer öğrencileri yararına kullanılmaktadır.
Ancak bu konuda desteğinize ihtiyaç duymaktayız. Gerek vakfımızın gerekse lokalin tanıtımlarının yapılarak, gelirinin mümkün olduğunca artırılmasını ancak hep birlikte başarabiliriz.
Bursiyer öğrencilerimize verilmek üzere bağışlamış oldukları ayakkabılar ve duyarlılıkları için ayakkabı sanayi meslek komitemize teşekkür ediyor, bunun örnek olmasını diliyorum.
Diğer bir konumuz da sizlere de duyurusu yapılan Müşteri Memnuniyeti ve Şikâyet Yönetimi Sistemi ile ilgilidir. Varsa şikayet ve dilekleriniz için Web sayfamızda yer alan formu doldurarak, Odamızda verilen hizmetin daha üst seviyelere taşınmasını sağlayabilirsiniz.
12 Mart Cumartesi günü Meslek Komiteleri Ortak Toplantımızı gerçekleştireceğimiz bilgisini de paylaşarak, konuşmamı tamamlamak istiyorum.
Saygılarımla,
Ender YORGANCILAR
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı