2011 OCAK AYI MECLİS TOPLANTISI

Sayın Başkanım,

Değerli Konuğumuz İZKA Genel Sekreteri Sayın Dr. Ergüder Can,

Geçmiş Dönem Başkanlarımız,

Onur Üyelerimiz, Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,

Basınımızın Kıymetli Temsilcileri,

 

Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Ocak ayı Meclis toplantımıza hoşgeldiniz.

 

Toplantı konuğumuz olan Sayın Dr. Ergüder Can’a hoşgeldiniz diyor, verdiği bilgiler ve İzmir’e katkıları için teşekkürlerimi sunuyorum. Kalkınma Ajansı’mızın İzmir için bir şans olduğunu bir kez daha tekrarlamakta fayda görmekteyim.

 

Bu ay sizlerle spesifik birkaç konu üzerinde değerlendirmelerimi paylaşmak istiyorum.

 

Öncelikle başarılı firmalarımızı ödüllendirmenin gururunu yaşatan Ödül Törenimizde, bizleri onurlandıran TOBB Başkanımız Sayın M.Rifat Hisarcıklıoğlu’na bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyorum. Slayt 1

 

2009 takvim yılı esas alınarak yapılan değerlendirme sonucu; Ödül Törenimizde 6 dalda başarı belgesi, 15 dalda da plaket olmak üzere 344 sanayi kuruluşumuza toplamda 844 adet ödül takdim ettik.

 

Ödüle layık görülen firmalarımızı bir kez daha tebrik ediyor, başarılarının katlanarak devamını diliyorum.

 

Ödül tarihinin Sayın Hisarcıklıoğlu’nun takvimine uygun olması, o tarihte de İzmir’de gerek toplantı salonlarının, gerekse otellerin dolu olması sebebiyle, Töreni, Sabancı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirmek zorunda kaldık.

 

Bu nedenle Salonun bazı özelliklerinden ve elimizde olmayan sebeplerden ötürü, oturma düzenine ilişkin rahatsızlığımızı özellikle belirtmek isterim. Töreni, arzu edilen şekilde gerçekleştiremediğimizden dolayı duyduğumuz üzüntüyü dile getirir, hoşgörünüz için teşekkürlerimizi sunarım.

 

Değerli Meclis Üyelerimiz,

 

2010 yılı Odamız faaliyetlerini içeren raporumuz ile 2010 yılında Türkiye, Dünya ekonomisi ve 2011 yılından beklentileri içeren Ekonomik Raporumuz sizlere e-posta ortamında gönderildi.  Şubat ayında 2. yılımızı dolduracak olmamız vesilesi ile faaliyetlerimize ilişkin detaylı bilgiyi Şubat Meclisi’nde paylaşmanın doğru olacağı inancındayım.

 

Bugün Ekonomik Raporun içinde yer alan; 2011 yılında Hükümete ve Sanayicilere yönelik önerilerimizden bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum:

 

2011 yılında Hükümete yönelik önerilerimiz: Slayt 2

 

1.  İç talebe dayalı büyümenin makro dengeleri bozmaması için, kurların gerçekçi hatta bir miktar aşırı değerlenmesi, artan iç talebin daha çok yerli üretimle karşılanmasına imkan verecektir. Böylece dış açık karşılığı büyüme zorunluluğu azalacaktır.

 

2.  Kurların gerçekçi değerlendirilmesi açısından faiz oranlarının aşağıya çekilmesi önemli olmakla birlikte yeterli değildir. Ayrıca finansal rantlar, en az reel sektör düzeyinde kademeli olarak vergilendirilmelidir.

 

3.  2011 yılında Türkiye’nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye çıkarılması ile artacak sermaye girişi, kurları aşağı çekebilecek, dış açığı artırabilecektir. Bu konuda da gerekli önlemler alınmalıdır.

 

4.  Yatırım teşvik sistemi, kaynak ve yöntem açısından zenginleştirilmeli, bunun için de reel kesimi temsil eden sivil toplum örgütleriyle yoğun bir işbirliği yapılmalıdır.

 

5.  Özellikle enerji maliyetleri ve istihdam vergileri, küresel piyasalardaki rakiplerimizle eşit düzeye getirilmeli, kayıtdışı ve vergi afları ile yaratılan haksız rekabet engellenmelidir.

 

Sanayicilerimize yönelik önerilerimiz de şunlardır: Slayt 3

 

1.  Döviz kurlarındaki istikrarsızlık göz önünde bulundurularak, döviz pozisyonundaki açığa dikkat edilmelidir.

 

2.  Gerek reel yatırım, gerekse finansal yatırımlara yönelik kararlarda olası faiz artışları iyi değerlendirilmelidir.

 

3.  Yılın ilk yarısında (seçimlere kadar) genişletici, ikinci yarısında ise daraltıcı politika ihtimali, üretim ve stok planlarında gözardı edilmemelidir.

 

4.  Pazar ve pazarlama stratejilerinde, iç talebe dayalı büyüme ve AB ekonomisindeki gelişmeler dikkate alınmalı, Euro’nun değerindeki dalgalanmalara karşı hazırlıklı olunmalıdır.

 

5.  Finansal ve fiyat boyutunda risklerden korunmak için İzmir Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası’ndan faydalanılmalı, KOBİ’ler tarafından “rasyonelleşme işbirlikleri” kurulabilmelidir.

 

Değerli Meclis Üyelerimiz,

 

Türkiye artık geleceğe dönük politikalar geliştirmek zorundadır. Çünkü bundan sonra; Slayt 4

Kurumsal sorumluluğun ön plana çıkacağı,

Rekabetin, denetim altına alınacağı,

Dine bağlı ticaretin artacağı,

Depolama, lojistik, makine sektörlerinin önemli hale geleceği,

Akıllı ürünlerin ve şehirlerarası rekabetin ön plana çıkacağı,

Yeterliliğe dayalı eğitim modelinin gelişeceği,

İstatistiki verilerin ve tüketicinin korunmasının önem kazanacağı,

Geliri düşük kesime yönelik ürünlerin artacağı,

Arz değil, talep yaratmanın ön plana çıkacağı bir döneme girilmiştir.

Ve bu dönemde slaytta da görüldüğü üzere; Türkiye’nin BRIC ülkeleri arasına dahil edilmesi, yani gelişen ülkeler ve gelecek vaat eden ülkeler grubuna alınması söz konusudur. Slayt 5

 

Diğer yandan 2010 son çeyreğe göre, Türkiye üretimde yerini korumasına rağmen, ihracatta 10 basamak gerilemiştir. Slayt 6

 

İhracat azalmakta, ithalat artmaktadır. 2010 yılı dış ticaret açığına baktığımızda; 71,5 milyar dolar ile rekor kırdığını görmekteyiz. 185 milyar dolarlık ithalatın 131 milyar dolarının ara malı ithalatından kaynaklanması, son dönemde sanayiden uzaklaşma eğilimini desteklemektedir. Sanayisizleşme süreci Türkiye için en büyük risklerden biridir.

 

Büyük grupların son 3 yılda yaptığı birleşme ve devralmalara baktığımızda, imalat sanayi dışına yoğunlaşmayı görmekteyiz. Slayt 7

 

Tüm bunları göz önüne aldığımızda, Türkiye özellikle de Türk sanayisi zayıf ve güçlü yönlerini, fırsat ve tehditlerini iyi değerlendirerek, geleceğini planlamalıdır.

 

İşte bu yolda, yılın ilk günlerinde Sayın Sanayi Bakanımız tarafından açıklanan Sanayi Strateji Belgesi ile sanayimizin geleceğine ilişkin önemli bir adım atılmıştır.

 

Bugün sanayimizin en büyük konusunun rekabet gücünün azalması olduğu düşünüldüğünde, rekabet gücünü ve verimliliği artırmayı, çevreye duyarlı ve sosyal sorumluluk sahibi bir sanayiye dönüşümü amaçlayan, uzun dönemde de; ''orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Avrasya'nın üretim üssü haline gelinmesi''ni hedef alan bir çalışmanın uygulama safhasını heyecanla beklemekteyiz. Slayt 8

 

Türk sanayinin toplam üretiminin sadece yüzde 3.7’sinin, ihracatının sadece yüzde 3,5’unun yüksek teknolojiye dayalı olması, belirlenen hedeflerin ne kadar isabetli olduğunu da bizlere göstermektedir.

 

Özellikle benim de üzerinde çok durduğum; OSB kurulan yere, mesleki eğitim veren okul açmanın da mümkün olması ve hatta bazı durumlarda zorunlu hale getirilecek olması, özel sektöre meslek okulu açma imkanının tanıması, ara eleman ihtiyacı duyan sanayicimiz açısından sevindiricidir. 

 

Belgede; ihracatta sektör ve ülke çeşitlendirme stratejisi oluşturulması, KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırmayı sağlayıcı uygulamalar, şirket kuruluşu ile ilgili prosedürleri basitleştiren yöntemler ve girişimciliğin desteklenmesine yer verilmesi, KOBİ’lerimize büyük kolaylık sağlayacaktır.

 

Ülkemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan; otomotiv, makine, demir çelik, elektrik ve elektronik, tekstil, gıda ve beyaz eşya sektörlerine yönelik strateji belgelerinin hazırlanması sektörel rekabet açısından oldukça önemlidir.Slayt 9-15

 

Strateji belgesinin rekabet gücünün artırılmasında çok önemli bir itici güç haline gelmesini beklediğimizi belirterek, emeği geçenlere teşekkürlerimizi sunuyoruz. Yakın zamanda sanayi envanterine ilişkin çalışmalara da başlanılmasının, söz konusu belgenin daha sağlıklı uygulanılması açısından önem arzettiği inancındayım.

 

Değerli Meclis Üyelerimiz,

 

Son aylarda işsizlik oranı, %11 bandına otururken, kentlerimizde hala 4 gencimizden birinin işsiz olması yapısal sorunumuza kalıcı çözümleri zorunlu kılmaktadır.

 

Sanayi politikasıyla uyumlu bir istihdam politikasını geliştirebilmek, ülkemizin işsizlik sorununa çözüm aramak amacıyla oluşturulan Beceri'10 projesinin web sayfasının www.beceri10.org.tr, bir günde 945 bin kişiyle tıklanma rekoru kırması da durumun gerçekliğini gözler önüne sermektedir. 

 

Beceri'10 projesi ile, gençlere önce mesleki eğitim, sonra staj verilerek, iş imkanı sağlanacaktır.  Slayt 16-17-18

 

Seçilen 19 pilot ilin haritasına baktığımızda; Konya, Ankara ve İzmir’de makine sektörüne yönelik nitelikli eleman talebi öne çıkmıştır. Slayt 19

 

2011 için 200 bin kişi, 5 yılın sonunda da 1 milyon kişinin istihdam edilmesi hedeflenmektedir. Bu çok ciddi bir rakamdır. O nedenle de emeği geçenlere teşekkürlerimizi sunuyoruz. Proje; kamu-özel sektör ortaklığı açısından da büyük önem arz etmektedir.

 

Sayın Meclis Üyelerimiz,

 

Mart ayında yürürlüğe girmesi beklenen Türk Ticaret Kanunu; yatırım ve ticaret ortamını geliştirmek açısından önemli bir adımdır.

 

AB uyum sürecinde uluslararası ticaret standartlarında bir hukuki yapının oluşturulmaya çalışılmasına rağmen, kayıtdışı ekonomiyi önleyecek tedbirler alınmadığı sürece, Türk Ticaret Kanunu’nun yetersiz kalabileceğini de belirtmekte fayda vardır. Henüz resmi gazetede yayınlanmayan TTK ile; Slayt 20

Sözleşmede faiz şartı olmasa bile, KOBİ’lerin parasını geciktiren büyük şirketlere 1 ay içinde %23 oranında faiz ödeme yükümlülüğü,

Şirketlere nev’i değiştirme serbestliği 

Hisse Senedi piyasaları için önemli düzenlemeler,

Sermaye şirketlerinin bağımsız denetimden geçme zorunluluğu,

Tek kişilik anonim ve limited şirket kurulması,

Ticaret sicil kayıtlarının elektronik ortamda tutulması ve sermaye şirketlerine web sitesi açma zorunluluğu, yönetim kurulu ve genel kurul toplantılarının elektronik ortamda gerçekleştirilmesi,

Haksız rekabetin önlenmesine ilişkin düzenlemelerin yapılması,

gibi imkanlar getirilmektedir.

 

Değerli Meclis Üyelerimiz,

 

2011 yılının ilk 6 ayının seçim sürecini kapsaması sebebi ile,  parti liderlerimizden bu sürecin çok iyi yönetilmesini, uzlaşma ve birliktelik vurgusunun hakim olmasını yürekten diliyorum.

 

Bununla birlikte son günlerde toplumun yaşam tarzından dolayı sorgulanmasından, bunun sorumluluk sahibi kişiler arasında polemiğe dönüşmesinden büyük üzüntü duymaktayız.

 

2011 yılı Türkiye’nin hedefleri yolunda ilerlemesi için kritik bir süreci içermektedir. O nedenle de, Türkiye’nin suni gündemlerle zamanını ve enerjisini kaybetmesine müsaade edilmemesi, gerçek gündeme; ekonomiye, üretime, istihdama odaklanılmasının gereğine inanmaktayız.

 

Saygılarımla,

 

 

Ender YORGANCILAR

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı

Başkana Ulaşın