2011 EYLÜL AYI MECLİS TOPLANTISI

Sayın Başkanım,

Türk Akreditasyon Kurumu’nun Değerli Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri

Geçmiş Dönem Başkanlarımız,

Onur Üyelerimiz, Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,

Basınımızın Kıymetli Temsilcileri,

 

Sizleri Yönetim Kurulumuz adına, sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Eylül ayı Meclis toplantımıza hoşgeldiniz.

 

Türk Akreditasyon Kurumu’nun Sayın Başkanını ve Yönetim Kurulu Üyelerini aramızda görmekten mutluluk duymaktayız. Hoşgeldiniz.

 

Çok değerli Başkan bizlerle değerli görüşlerini paylaştılar. TÜRKAK ile ürünlerin güvenilir ve şeffaf uygunluk değerlendirmesi işlemlerinden geçirilerek belirli standartların oluşturulmasını, küresel ekonomiye entegre olmuş Türkiye açısından oldukça önemsiyor ve başarılı çalışmalarından ötürü Sayın Başkan nezdinde TÜRKAK ailesini kutluyorum.

 

Gururla ifade etmek isterim ki; Odamız ilk Akredite olan Odalar arasında olup, iki hafta önce belge yenileme tetkikinden de başarıyla geçmiştir. Uygulanabilir olan gereklilikleri  sağlamakta olduğuna dair güven telkin eden akredite ve kalite altyapımızı geliştirmek, Odamızı bugün sayılı Odalardan biri konumuna taşımıştır. Tetkik sonrasında da Odamızda yapılan çalışmalardan diğer odalara örnek teşkil etmesi açısından iyi uygulama olarak 5 uygulama tespit edilmiştir.

 

Her şehit haberini aldığımızda bu kürsüde gerek ben, gerek sizler yüreğimiz yanarak haklı isyanımızı dile getirdik. Ancak bugün itibariyle baktığımızda artık kesin, somut sonuçlar getirecek sert adımların ve caydırıcı önlemlerin alınmasının zaruriyetini bir kez daha görmekteyiz. Ne vatanı korumakla görevli asker ve polislerimize ne de sivil vatandaşlara yapılan hiçbir saldırının haklı bir gerekçesi olamaz. Bu topraklar bu ihaneti hak etmemektedir. Bir kez daha ifade etmek isterim ki; birlik ve beraberliğimizin sağlanması adına, iktidar ve muhalefet ortak çözümler üretmek zorundadır. Çözüm noktası da 1 Ekim’de açılacak olan TBMM’dir.

 

Değerli Meclis Üyelerimiz,

 

Meclis Başkanımız İzmir ile ilgili güzel gelişmeleri sıraladı. Ben de sizlerle uzun mesai harcayarak takibini yapmış olduğum Kemalpaşa OSB’nin Islah OSB tüzel kişiliği kazanabilmesi konusundaki girişimlerin mutluluğunu, bir kez daha paylaşmak istiyorum. Slayt 1

 

21 Eylül’de Odamız ev sahipliğinde, Organize Sanayi bölgeleri Üst Kuruluşu’nun Ege Bölge Toplantısı gerçekleştirilmiş ve Bölgedeki OSB temsilcilerinin katılımıyla konular iletilmiş, önemli görüş alışverişinde bulunulmuştur. Slayt 2

 

Değerli Meclis Üyelerimiz,

 

Sunuşta da izlediğiniz gibi bu ay önemli Ankara temaslarında bulunduk. Slayt 3-7

 

Küresel ekonomik gelişmeler, yaz dönemine rağmen oldukça hareketli geçmiş ve önemli açıklamalar yapılmıştır: Slayt 8

 

Dünya, çok ciddi bir iktisadi kriz dönemine giriyor diyen, Dünya Bankası Başkanı

 

Genel olarak, ekonomik görünümde zayıflama olduğu ve ayrışmaların arttığını belirten IMF,

 

Üç ay öncesiyle karşılaştırıldığında büyüme görünümünün daha da kötüleştiğini, büyümenin durgunlaştığını söyleyen OECD Baş Ekonomisti,

 

Son bir kaç aydır tüm göstergelerin dünyanın genelinde bir yavaşlama görüntüsü verdiğini kaydeden Ali Babacan,

 

gibi en üst noktalardan gelen bu mesajları bizler de endişeyle izlemekteyiz.

Türkiye’nin ekonomik göstergeleri bugün bu endişeleri gereksiz kılsa da, dört bir yanımızda yanan ateşin dumanı elbette ki, bizlere de zaman içinde ulaşacaktır.

 

Ancak çok mutlu olduğumuz bir noktayı paylaşmak isterim. Ekonomi yönetimimizin konulara olan hakimiyetini; gerek Ankara ziyaretlerimizde, gerekse uygulamalarda görmekteyiz.

 

Özellikle de seçim sonrasından itibaren düzenli olarak toplanan Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantılarını ve Finansal istikrar komitesi toplantılarını oldukça önemsiyoruz. Son EKK toplantısında uzun zamandır bizim de ısrarla Sayın Babacan’a ilettiğimiz tütün kaçakçılığı ile ilgili konuda çalışmaların başlatılmış olması sevindiricidir.

 

Üretimin doğuya kaymasıyla birlikte, gelişmekte olan ülkelerin ekonomide ağırlık kazanması sürecinde, Türkiye öne çıkmayı başarmıştır. Gelişmekte olan ülkeler arasında yıldızı parlayan Türkiye’nin, atacağı adımları bu nedenle önemsiyor ve hassasiyetle takip ediyoruz.

 

Böyle bir süreçte, Standart&Poor’sun Türkiye’nin notunu 17 yıl sonra yükselterek yatırım yapılabilir sınıfına almasıyla, Hükümet tarafından yatırım ortamının iyileştirilmesine dair hazırlık aşamasında olunan çalışmalar, bir kat daha önem kazanmıştır.

 

IMF’nin son raporunda; Türkiye’nin 2011 sonunda Endonezya’dan sonra 18’inci ülke konumuna gerileyeceğine dair öngörüsünü dikkatle değerlendirmeliyiz. Zira Asya kaplanlarının emin adımlarla hızlı yükselişi, Türkiye’nin geride kalmaması adına önüne çıkan fırsatları iyi değerlendirmesini zorunlu kılmaktadır.

 

Hükümetin yapısal reformlara ilişkin çalışmaları ve Orta vadeli program hazırlığını bu sebeplerden dolayı önemsiyoruz. Özellikle de orta ve uzun vadede cari açığın kapatılması açısından alınacak kararları merakla beklemekteyiz.

 

Hükümetin bir diğer çalışması da bildiğiniz gibi teşviklerdeki düzenlemeler olacaktır. Bu konuda gerek Başbakanlık nezdinde yazdığımız yazılarda, gerekse Bakanlara ilettiğimiz konularda teşviklerle ilgili önerilerimizi paylaştık. Slayt 9

 

Küresel rekabetin her geçen yıl ne kadar güçleştiğini, bu nedenle de rekabet edebilmenin önündeki engellerin kaldırılmasını her fırsatta ifade ediyoruz. 2007 yılında Küresel rekabet endeksi sıralamasında 53. sırada olan Türkiye, 63 ve 61. sıralardan sonra bugün 59. sırada yer almaktadır. Slayt 10

 

Değerli Meclis Üyelerimiz,

 

Son ekonomik göstergelerdeki durumu slaytlarla sizlere aktarmaya çalışacağım. 

 

Büyüme Oranı Slayt 11

Dünya ekonomisinde resesyon rüzgarlarının estiği bir dönemde yakalanan %8,8’lik büyüme hızını, kaynakları ve sürdürülebilirliği tartışılabilir olsa da, büyük bir başarı olarak değerlendirmeliyiz. Bu, 2007 sonrası dönemde gerçekleşen dördüncü en yüksek büyüme hızıdır.

 

Genel olarak ilk yarı yıla ait büyüme verilerini değerlendirdiğimizde; özellikle de Türkiye’nin artık büyümeyi düşürerek dış açıklarından kurtulma şansının azaldığını, dış girdi bağımlılığını azaltmaktan başka çaresinin kalmadığını görebilmekteyiz. Harcamaların büyümeye katkısı açısından, özel sektör %6,6, yatırımlar %6,9 katkı sağlarken, net dış talebin %5,2’lik azaltıcı etkisi dikkat çekmektedir.

 

Mal ve hizmet ihracatı sadece binde 2 oranında artarken, ithalatın yüzde 18,8 oranında artış göstermesi iç talep ve ithalata dayalı bir büyümeyi teyit etmektedir. Bu durum daha uzun zaman sürdürülebilir değildir. Hükümetin gündeminde de yer alan ara malı ithalatının azaltılmasının önemi ve gereği bir kez daha karşımıza çıkmaktadır.

 

Yatırım Harcamalarında Büyüme Oranı Slayt 12

Büyümeye en fazla katkıyı koyan kalemlerden olan yatırım harcamaları, geçen yılın aynı dönemine göre %28,9 artış gösterirken, özel sektör yatırım harcamaları %33,6, kamu yatırım harcamaları %6,6 oranında artış göstermiştir. Bu durum; büyümenin iç talep eksenli olduğunun da bir göstergesidir.

 

Sanayi Üretim Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı Slayt 13

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere baktığımızda; kriz öncesi seviyeleri aşan sanayi üretim endeksindeki ivme yılın başından bu yana durağan bir eğilim gösterse de, Temmuz ayında yaklaşık 4 puanlık bir yükselişe geçmiştir. Benzer eğilimde olan Kapasite kullanım oranında da küçük oranlı bir artış söz konusudur.

 

İşsizlik Oranı ve Reel Kesim Güven Endeksi Slayt 14

Yaz döneminde küresel ekonomiden gelen kötü haberlerin etkisi reel kesim tarafından olumsuz olarak algılanmış ve bu endeksin düşüşüne sebep olmuştur.

 

Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranına baktığımızda, 2009 yılından bu yana düzenli bir düşüş eğilimi görmekteyiz. %10 kritik bandının aşağısına inen işsizlik oranının, açıklanacak paketlerle düşme eğilimini sürdürmesini ümit ediyoruz.

 

İşsizliğin azaltılması yönünde çok önemli bir adım olan UMEM projesinin İzmir ayağı ile ilgili son durum hakkında da kısa bir bilgi vermek istiyorum.

 

UMEM Beceri’10 Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi’ne verdiğimiz destekle, bugün 10 farklı eğitim yeri belirlenmiştir. Slayt 15

 

Çalışma hayatında bizleri ilgilendiren önemli 2 kanun tasarısı taslağına ilişkin bazı değişiklikleri de sizlerle paylaşmak istiyorum:

 

Toplu İş Sözleşmesi Kanun Tasarısı Taslağı Slayt 16

 

Sendikalar Kanunu Tasarısı Taslağı Slayt 17

 

Son 2 duyuru ile konuşmamı tamamlamak istiyorum.

6111 Sayılı Torba Kanun ile getirilen yeniden yapılandırılma kapsamında yer alan askıdaki üyelerimiz için son ödeme tarihi 30 Eylül Cuma günüdür.

 

Meslek komiteleri ortak toplantısını, Odamızda 28 Eylül Çarşamba günü, Sayın Şerif İzgören’in katılımıyla gerçekleştireceğimizi bir kez daha hatırlatmak isterim.

 

Saygılarımla,

 

 

 

Ender YORGANCILAR

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı

Başkana Ulaşın