2010 MAYIS AYI MECLİS TOPLANTISI

Sayın Başkanım,

Sayın İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanım,

Geçmiş Dönem Başkanlarımız,

Onur Üyelerimiz, Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,

Basınımızın Kıymetli Temsilcileri,

 

Sizleri şahsım ve Yönetim Kurulum adına, sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

 

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanı Sayın Hüseyin Erkan’ı aramızda görmekten duyduğumuz memnuniyeti belirtmek istiyorum. Sayın Erkan hoşgeldiniz.

 

Özellikle Sayın Hisarcıklıoğlu, Sayın Akgiray (Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı) ve Sayın Öztangut (Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği Başkanı) ile birlikte Halka Arz Seferberliği-İstanbul Zirvesi'nde göstermiş olduğunuz yoğun çalışmaların sonuç vermesini ümit ediyorum.

 

Dünyanın 16. büyük ekonomisi olan Türkiye’de halka arz konusunda katetmemiz gereken çok yol olduğunun farkındayız. İstanbul Zirvesi bu anlamda oldukça önemli bir buluşma noktası olmuştur. 2023 hedeflerimize halka arz seferberliğinin de dahil olmasını ve sayının 1.000 şirkete çıkarılmasını çok yerinde görüyorum.

 

Değerli Arkadaşlar,

 

Zonguldak’daki maden kazasında hayatlarını kaybeden işçilerimize Allahtan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum.

 

Bölücü terör örgütü tarafından İskenderun Deniz Komutanlığı’na ve İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından da İnsani Yardım Filosu’na yapılan saldırıları şiddetle kınıyor, şehit olan askerlerimize ve hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.

 

Türk Devleti'nin fiilen temellerinin atıldığı gün olan 19 Mayıs 1919 Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyor, vatan uğruna şehit olanları bir kez daha rahmetle anıyorum.

 

Cumhuriyet Halk Partisi’nin yeni genel başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu tebrik ediyor, hem CHP hem de Türk siyaseti için hayırlı olmasını diliyorum.

 

Değerli Arkadaşlar,

 

7 yıl sonra İzmir’in Bucaspor ile yeniden Süper Lig’de yer almasından dolayı mutluluk duymaktayız. Emeği geçen herkesi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. İzmirliler olarak gönülden vereceğimiz destek ile 7 yılı telafi edebileceğimize inanıyorum. Şehirlilik bilinci en gelişmiş illerden biri olan İzmir’in, futbolun gücünü de kullanarak yeni başarılara imza atmasını diliyorum.

 

Değerli Arkadaşlar,

 

Bildiğiniz gibi TOBB’un 65. Seçimsiz Genel Kurul Toplantısı’na delegelerimizle birlikte 21-22 Mayıs tarihlerinde katılım sağladık.

 

Türkiye’nin hedeflerine ulaşması yolunda, çatışma değil uzlaşma istiyoruz diye her konuşmamızda ifade ediyoruz. Genel Kurul toplantısında uzlaşma ortamını görmekten büyük memnuniyet duyduk. Özellikle de gerek ekonomik gerekse sosyal yönü açısından hassas bir öneme sahip olan işsizlik sorununun, kamu-özel sektörünün elbirliği ile çözülebileceğine ilişkin yapılan konuşmalar dikkate değerdir.

 

Sayın Hisarcıklıoğlu’nun benim de katkı koyduğum konuşmasından, bazı önemli cümleleri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bürokratlar tarafından, her işletmenin, potansiyel olarak vergi kaçıran, kötü niyetli bir mükellef gibi algılanması, iş yapmayı imkânsız hale getiriyor.

Yüce Allah’tan sonra, sığınacağım bir yargı istiyorum.

2002-2008 arasında, hem istihdamı, hem de kayıtlı çalışan sayısını artırmışız.

Devletten para-pul istemiyoruz. Rakiplerimizle eşit şartlarda mücadele edebilelim, bu bize yeter.

Ülkemizin iş ve yatırım ortamı düzeldikçe, ekonomi büyüdükçe, bizim de istihdamı artırdığımız ortada.

Teşvik unsurları çeşitlendirilerek, iller ve hatta ilçeler arasındaki dengenin daha fazla gözetilmesi

Ülkemizin mesleki eğitim altyapısını komple elden geçirmeliyiz.

Türkiye önümüzdeki 10 yılda, sadece “bölgesel güç” olmakla kalmayacak, “küresel güç” konumuna yükselecektir.

Eğitimde de işin aslına değil, ambalajına yönelik adımlardan da üzüntü duyuyoruz. Giyim serbestîsi tanınması sakıncalıdır. Konuyla ilgili Odamız da gerekli girişimleri yapmıştır. Uygulamaya olan tepkileri gören Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet Çubukçu’da yapmış olduğu açıklamada, yeni eğitim-öğretim yılında kıyafet serbestisi olmayacağını belirtmiştir.

Değerli Arkadaşlar,

 

Sancıları devam eden krizin yarattığı piyasalardaki tedirginlik ve ekonomilerdeki sıkıntılar son bulmamıştır. Yılbaşından bu yana ABD’de batan banka sayısı 64’e yükselmiştir. Komşumuzun içinde bulunduğu durum ortadadır. Benzer şekilde Portekiz, İspanya, İtalya ve hatta İngiltere’nin isimleri geçmektedir. Özellikle Avrupa ülkelerindeki sıkıntı avro için tehlike oluştururken, bugün ihracatımızın %48’ini AB ülkelerine yapıyor olmamız, bizim açımızdan da riskin devam ettiğinin göstergesidir.

 

2010 yılının ilk çeyreğinin ardından açıklanan rakamlar, iyimser beklentileri şimdilik haklı çıkarmaktadır. Şimdilik diyoruz çünkü rakamlardaki baz etkisini ve süreklilik arzetmemesini göz ardı edemeyiz. İç piyasaların canlanması memnuniyet verici olmakla birlikte, sürdürülebilirlik noktasında belirsizlik devam etmektedir.

 

Öncü göstergelerdeki değişimi Tablo’dan incelersek; SLAYT 1

2007 sonundan bu yana yüzde 70’in altında seyreden kapasite kullanım oranı Nisan’da yüzde 72,9 ve Mayıs ayında da yüzde 73,4’e çıkmıştır. Yatırımlar açısından kapasite kullanım oranının kazanacağı ivme oldukça önemlidir. Bu artış, imalatçıların stoka çalışmaya başladıklarının da bir göstergesidir.

 

Bununla birlikte toplam sanayi üretim endeksi de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21.1 artış göstermiştir. Sanayi üretimindeki bu artış, 2010'un ilk çeyrek büyümesi için de umut vericidir.

 

Elektrik tüketimi %10, doğalgaz tüketimi %18 oranında artmıştır.

 

Son 5 aydır Tüketici ve Reel kesim güven endeksi artarak umut vermekte idi. Ancak Mayıs itibari ile reel kesim güven endeksi 3 puanlık azalış ile 115’e gerilemiştir. Sürekliliğin altını çizmemizin sebebi işte böylesi ileri geri adımlardır.

 

Sanayi ciro endeksi, 2010 yılı Mart ayında % 20,2, KOBİ’lere kullandırılan kredi miktarı %10,5 artmıştır.

 

 Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 1,7 puan azalarak işsizlik oranı yüzde 14,4’e, işsiz sayısı 238 bin kişi azalarak, 3.5 milyona gerilemiştir. Bu gerilemede etkili olan tarım dışı sektörlerin devreye girmiş olmasından memnuniyet duymaktayız. Rakamlarda yaz dönemi itibari ile özellikle de turizm etkisiyle küçük iyileşmeler olacaktır. Ancak esas olan, kışın da aynı sıkıntıların devam edip etmeyeceğidir.

 

Krizde uğranan sanayi istihdam kayıpları henüz telafi edilememiş olsa da, son bir yılda bu sektörde çalışan sayısı 292 bin kişi artmıştır. Dönmeye başlayan çarklarla birlikte, sanayide istihdamın artışa geçmesi sevindiricidir.

 

İthalatın ihracattan yüksek oranda farklı artışı tedirgin edicidir. İlk 4 ayda ithalattaki artış yüzde 37’ye çıkarken, ihracattaki artış yüzde 11'de kalmıştır. Bu da 2010 yılında büyümenin ağırlıklı olarak iç tüketime bağlı olacağını göstermektedir. Sanayimizin ara malı ithaline değil üretimine yönelmesi gerekliliğini her zaman belirtirken, ara malı ithalatındaki %40’lık artış yerli üretim açısından üzücü bir noktadır.

 

Bildiğiniz gibi dış ticaret açığı, ülkenin döviz açığının yani cari açığın ana nedenidir. Suskun kalan cari açık bu yılın ilk üç ayında, geçen yılın ilk üç ayına göre yüzde 403 gibi oldukça ciddi bir oranda yükselmiştir.

 

Gıda fiyatlarındaki belirsizlikler ve yükselen emtia fiyatları çift haneli enflasyon riskini yeniden gündeme taşımıştır.

 

Mart ayı itibariyle, KOBİ’lerin takibe düşen kredi oranında yüzde 26.3 artış gerçekleşmiştir.

 

Değerli Arkadaşlar,

 

AB'de borç krizi kontrol edilemediği ve ülkemizde de ekonominin siyasi çekişmelerin ve gerginliklerin önüne geçilemediği sürece, riskin yanı başımızda olduğunun ne yazık ki farkındayız. Siyasal istikrarsızlığın ekonomik istikrarsızlığı beraberinde getirdiğini zamanında yaşayarak gördük. Ancak bizler gelecek Türkiye’sinden yine de umutluyuz.

 

Odamızca her 3 ayda bir yapılan Sanayi Eğilim Anketi’ne göre de, üyelerimizin umut ışığını görmeye başladığı sonucuna ulaşmaktayız.

 

2010 yılı ilk çeyrekte üyelerimizin, 2007 yılının üçüncü çeyreğine henüz yaklaşmaları ve %62 kapasite ile çalışmaya başlamaları sevindiricidir. 9 çeyrek sonra gelen bu artışın devamının gelmesi en büyük isteğimizdir.SLAYT 2

 

Sektörel kapasite kullanım oranlarına baktığımızda özellikle; kağıt, madencilik, taşıt araçları, Dokuma, giyim, deri ve ayakkabı ile orman ürünleri-mobilya’da hareketlenme olduğu gözlenmektedir.

 

2010 yılı ilk çeyrekte üyelerimizin;

%48’i üretimlerinin arttığını, İkinci 3 aylık dönemde %64’ü üretimlerin artacağını

%46’sı satışlarının arttığını, %63’ü satışların artmaya devam edeceğini SLAYT3

 

%39’u ihracatlarının arttığını, %50’si ihracatın artmaya devam edeceğini

%52’si istihdamın aynı kaldığını, %61’i aynı kalmaya devam edeceğini

SLAYT 4

 

%72’si birim maliyetlerin arttığını, %54’ü artmaya devam edeceğini

%59’u hammadde fiyatlarının arttığını, %70’i artmaya devam edeceğini SLAYT5

 

belirtmiştir.

 

Ayrıca; ankete cevap verenlerin üretimde kullandıkları ithal ürün payının %35, ihracattaki ithal ürün payının %39 olduğunu görmekteyiz. Bu da dışarıya olan bağımlılığımızı açıkça ortaya koymaktadır. SLAYT 6

 

Değerli Arkadaşlar,

 

Mali Kural’ın Kanun Yasa Tasarısı Taslağı ile Meclis’e sunulacak olmasının ardından Ulusal İstihdam Stratejisi ile ilgili çalışmalara başlanmış olmasını oldukça önemsiyoruz. Haziran ayında yapılacak olan Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda sivil toplum kuruluşlarının görüşlerine başvurulacak olması önemlidir.

 

Ancak, yapısal hale gelen işsizlik sorununun çözümünün sanayi dışında aranmasının sadece kısa vadeli çözümler sunacağı unutulmamalıdır. İşsizlikte kalıcı çözümün tek adresi imalat sanayidir.

 

Değerli Arkadaşlar,

 

Detaylarına web sayfamızdan ulaşabileceğiniz, KOSGEB’in 6 yeni destek programını da sizlerle paylaşmak istiyorum. SLAYT 7

 

1.     KOBİ Proje Destek Programı

2.     Ar-ge İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı

3.     Tematik Proje Destek Programı

4.     İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı

5.     Girişimcilik Destek Programı

6.     Genel Destek Programı

 

Umarız iyiniyetle hazırlanan programlara, büyük firmalarımızdan ziyade KOBİ’lerimiz başvurur.

 

Değerli Arkadaşlar,

 

1 Temmuz’a kadar, 18 yaşından büyük kadınların işe alınması halinde asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hissesinin; SLAYT 8

Birinci yılda yüzde 100’ü, İkinci yılda yüzde 80’i, Üçüncü yılda yüzde 60’ı, Dördüncü yılda yüzde 40’ı ve Beşinci yılda yüzde 20’sinin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacağını özellikle hatırlatmakta fayda görmekteyim.

 

Değerli Meclis Üyelerimiz,

 

Odamızın anlaşmalı olduğu; Akbank-Halk Bankası ve Garanti Bankası aracılığıyla sanal pos aidat ödemesi uygulamasına geçtiğimiz bilgisini de sizlerle paylaşmak isterim. Hizmet kalitemizi ve hızımızı artırma çalışmaları kapsamında, üyelerimizin web ortamında aidat borçlarını ödeme kolaylığını sağlamayı amaçlamaktayız. SLAYT 9

 

Saygılarımla,

 

 

Ender YORGANCILAR

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı

 

Başkana Ulaşın