Sayın Başkanım,
Geçmiş Dönem Başkanlarımız,
Onur Üyelerimiz, Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,
Basınımızın Kıymetli Temsilcileri,
Sizleri şahsım ve Yönetim Kurulum adına, sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızın 87. yıldönümünü kutlarken, Mustafa Kemal Atatürk’e ve silah arkadaşlarına minnettarlığımızı bir kez daha ifade ediyoruz. Ruhları şad olsun.
10 Kasım Ulu Önder Atatürk’ün ölüm yıldönümünde Zemin katta yer alan ve Eskişehir Belediye Başkanı Sayın Büyükerşen’e yaptırdığımız Atatürk Büstü’nün açılışını gerçekleştireceğimizi de hatırlatmak isterim.
Çok önemli bir yatırıma imza atan Aliağa Çakmaktepe’nin Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali’nin hayırlı olmasını diliyor, bölgemizdeki yatırımların katlanarak artmasını ümit ediyorum. Sayın Akkan’ın da ifade ettiği gibi, “Bu santral Türkiye ekonomisinin moral ve gurur yatırımıdır”
Değerli Meclis Üyelerimiz,
Yılın son 2 ayına girmek üzereyiz. Ekonomik göstergeler açısından önemli bir viraja girdiğimizi düşünüyorum.
Çünkü bugüne kadar açıklanan rakamlarda baz etkisi önemli bir paya sahipti. Bundan sonra azalacak baz etkisi ile daha küçük oranlı değişimler görmemiz yüksek olasılıktır. Genel olarak baktığımızda;
İmalat sanayi kapasite kullanım oranı 2010 Yılında yüzde %73 bandına oturmuş görünümündedir. Bu oran, 2009 dikkate alınmadığında 2008 ve 2007’nin altında kalmaktadır.SLAYT 1
Sanayi üretimine baktığımızda da, 2010 verileri; 2009'un üstünde, ancak henüz kriz etkilerinin görülmediği 2008'in aynı döneminin altında seyrettiğini görmekteyiz.
Sanayi üretiminde ve kapasite kullanım oranında beklenen seviyeler yakalanamasa da üretimin artış sürecine girmiş olmasını önemsiyoruz.
Son 5 aydır kesintisiz gerileyen işsizlik oranı, Temmuz döneminde de gerilemeye devam etmiştir.Geçen yılın aynı dönemine göre 2.2 puan gerileyerek yüzde 10.6’ya inerken, bir önceki aya göre 0.1 puanlık artış görülmektedir.
Temmuz döneminde genç nüfusta işsizlik oranı 3.7 puan düşüşle yüzde 23.2’den yüzde 19.5’e gerilese de, resmi rakamlara göre işsiz sayısı 3 milyon kişinin altında kalsa da, iyileşme sürecinin zaman alacağı en önemli sorun işsizliktir.
Diğer yandan dış ticaret verileri sınırlı da olsa artışını sürdürmektedir. İlk sekiz ay itibariyle ihracat yüzde 13, ithalat yüzde 30 artış gösterirken, dış ticaret açığında yüzde 79, ara mal ithalatında da yüzde 72’lik artış gerçekleşmiştir. SLAYT 2
Benim de sürekli dile getirdiğim yerli malı teşviğine ilişkin olarak Sanayi Bakanlığı tarafından kamu alımlarında Türkiye'de üretilen ürünlerin kullanımını teşvik etmek ve özendirmek amacıyla 'Kamu alıcıları ile yerli malı üreten sanayicileri bir araya getiren çalışmaların son aşamasına gelindiğini biliyoruz. Ümit ediyoruz yerli üreticilerimiz adına amacına ulaşan bir çalışma olur.
Değerli Arkadaşlar,
Devlet Planlama Teşkilatı’nın hazırladığı, 2011-2013 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program geçtiğimiz haftalarda açıklandı. Yatırım, istihdam ve ihracat odaklı bir büyüme stratejisinin sürdürüleceği programa göre; Türkiye’nin büyümesinin 2010 yılında yüzde 6.8’e çıkması planlanırken, kişi başına milli gelir de krizden önceki seviyelerini yakalayabilecek görünümündedir.
Slaytta gerçekleşmeler ve tahmini rakamlar yer almaktadır. SLAYT 3
Programa ilişkin değineceğim 2 önemli nokta bulunmaktadır.
İlki; Gelecek üç yılın hedeflerini belirleyen Orta Vadeli Programda, işsizlik sorununun süreceği ve %11’in üstünde seyredeceği belirtilmiştir.
Bu da rekabet halinde olduğumuz ülkelerin işsizlik oranlarının oldukça üstünde rakamların gerçekleşeceğini bizlere göstermektedir.
Diğer önemli bir nokta da dış ticaret oranlarına aittir. İhracatın dönem boyunca yıllık ortalama yüzde 12.7 oranında artarken, ithalatın da yüzde 11.3 artacağı tahmin edilmektedir. Yani ithalatın, ihracatın gerisinde bir artış seyredecek olması çok gerçekçi görünmemektedir.
Ayrıca, cari açığın GSYH oranının %5’in altına indirilemediği de gözlenmektedir. Dış ticaret açığı ile birlikte cari açığın büyümeye devam edeceği programda açıkça belirtilmiştir.
Bununla birlikte, Finans, Enerji, Ar-ge, tarım, sanayi ve turizm sektörlerinin özel olarak ele alınıp, program kapsamında değerlendirileceğini görmekteyiz. SLAYT 4 Buna göre sanayi sektöründe;
“Sanayi ihracatı artırılacak ve yapısal dönüşüme katkı sağlayacak Sanayi Stratejisi ve sektörel stratejiler uygulamaya geçirilecek. Savunma sanayinde, yurtiçi teknoloji ve kabiliyet edinimini esas alan bir sistem oluşturulacak. Madencilikte ülke potansiyelinden en üst düzeyde yararlanılacağı” belirtilmektedir.
Beklenen yapısal dönüşümün bir an evvel hayata geçirilmesini ümit ediyoruz.
Katma değeri yüksek ürünlerin üretiminin desteklenmesi, pazar çeşitliliğini sağlamaya dönük özellikle Asya ekonomileriyle işbirliğinin artırılması, ara ve yatırım malı üretiminin desteklenmesi, Eximbank kaynaklarının artırılması gibi, her yıl programlara konan bilindik önlemlerin yer aldığı gözleniyor.
Genel olarak baktığımızda; Orta vadeli program ile mali disipline uyulacağı görüntüsünün verilmesi, sıkı para ve maliye politikasının sürdürülmesi önemlidir.
Değerli Arkadaşlar,
Bildiğiniz gibi, vergi, prim ve diğer kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına dönük çalışmalar devam ederken, kamu alacaklarına uygulanan gecikme zammı aylık bazda yüzde 1,95'ten yüzde 1,40'a indirilmişti.
Ancak, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin altını çizmek istediğimiz en önemli nokta; vergisini düzenli ödeyenlerin ödüllendirilmesidir.
İlgili Bakanlara da yaptığımız girişimlerde; geçmiş yıllarda düzenli vergi ödeyen mükellefler için, kademeli olarak sadece dolaysız vergilerde ve ekrandaki oranlarda vergi indirimini önermekteyiz: SLAYT 5
- Son 3 yılda düzenli vergi ödeyenler için 3 puan,
- Son 10 yılda düzenli vergi ödeyenler için 4 puan,
- 10 yıldan daha uzun süreli düzenli vergi ödeyenler için 5 puan,
olarak uygulanması,
İndirim süresinin, yasada öngörülecek taksitlendirme süresi ile sınırlı olması,
İndirim uygulanacak mükelleflerin, yasada öngörülecek taksit süresi içinde düzenli ödemeye devam etmesi sağlanmalıdır.
Bu kapsamdaki vergi indirimi, düzenli vergi ödeyen mükelleflerin karşı karşıya kaldığı haksız durumu düzelteceği gibi, düzenli vergi ödeyenlerin sayısının artmasını da teşvik edecektir. Sonuçta, vergi gelirleri tahsilatına olumlu etki yapacak ve kazanan Türkiye olacaktır. Bu nedenle vergi ve sigorta borçlarının yeniden yapılandırılmasının daha kapsamlı olmasını ve bir an evvel yasalaşmasını bekliyoruz.
Değerli Meclis Üyelerimiz,
Perşembe günü katıldığım Sanayi Konsey toplantısında dile getirilen bizlerin de her zaman yer verdiğimiz bazı başlıkları sizlerle paylaşmak istiyorum: SLAYT 6
Yatırım Teşvikleri
Endüstri Bölgeleri Kurulması
Sanayinin kümelenmesi
Enerji bedelleri
Gümrük müşavirlik ücretleri
Ege İhracatçı Birlikleri aidatları
Sanayi dışındaki firmaların OSB’lere taşınması
Kur politikasındaki sıkıntı
Ambalaj ve Tehlikeli Atıklar Yönetmeliği
Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu’nun aktif hale gelmesi
Zorunlu istihdam yükümlülükleri
Lojistik Merkezi Kurulması
Yerli Malı kullanımı
Dolaysız vergilerde indirim
Türk Ticaret Kanunu’nun çıkarılması
İşten çıkarmanın zorluğu
Değerli Meclis Üyelerimiz,
Son olarak da sizlerle Üye Memnuniyet Anketi’nin sonuçlarını paylaşmak istiyorum. Üzülerek belirtmek istiyorum ki; yoğun çabalarımız neticesinde ankete cevap verme oranını artırsak da, istediğimiz seviyeye yine getiremedik. Amacımız sizlerin bizi sağlıklı yönlendirmesidir. Eksiklerimizi tespit edebilmektedir. Sizin gözünüzle Oda’ya bakabilmektir.
Slaytlarla sonuçları birlikte değerlendirelim:
Sizlerin kurban bayramını şimdiden kutlayarak, hayırlı ve sağlıklı bir bayram geçirmenizi temenni ediyorum.
Ender YORGANCILAR
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı