28.03.2016 DENİZ TİCARET ODASI - TÜRKİYE YUNANİSTAN DENİZ TURİZMİ VE YATIRIMLAR FORUMU

TÜRKİYE-YUNANİSTAN DENİZ TURİZMİ VE YATIRIMLARI FORUMU

 

Sayın Büyükelçim,

Sayın Valim,

Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım,

Sayın Genel Müdürüm,

Sayın Başkonsolosluk Turizm Ataşesi,

Deniz Ticaret Odamızın Başkanı,

Değerli Konuklar,

Basınımızın Kıymetli Mensupları,

Ege Bölgesi Sanayi Odası adına, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Öncelikle misafirlerimize İzmir’e hoş geldiniz diyorum. Bizim çok güzel bir atasözümüz vardır: Ev alma, komşu al. Yani komşuluk bizde çok önemli ve değerli bir kavramdır. O nedenle de, komşumuz Yunanistan’la, her geçen gün daha sıcak ilişkiler içinde bulunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.  

Türkiye-Yunanistan 4. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı;  Sayın Başbakanımız ile Yunanistan Başbakanı Sn. Çipras’ın onurlandırmalarıyla 8 Mart’ta İzmir’de gerçekleştirilmişti. Her iki Başbakanın’da sonrasında, İzmir’de buluşmalarından duydukları memnuniyeti dile getirmiş olmaları bundan sonraki süreç için de çok önemli bir gelişmedir. Söz konusu buluşmadan ve 95 yıl sonra İzmir'de Yunanistan Başbakanı'nı görmekten bizler de büyük mutluluk duyduk.

Küresel ekonomi öyle bir süreçten geçmektedir ki, sınırlar ortadan kalkmış, küsler barışmış, ülkelerin değil şehirlerin işbirliği daha öncelikli olmuş, yerelden kalkınma öne çıkmıştır.

Bu kapsamda, birbirimize rakip gözüyle değil, partner gözüyle bakmalı ve işbirliklerimizi bu şekilde değerlendirmeliyiz. Geçmişte yeterince vakit kaybettiğimiz inancındayım ve bizim için, artık birlikte iş yapma zamanıdır. Her iki tarafın siyasi iradesinin de bu yönde samimi hareket ediyor olmaları bu süreci daha da kolaylaştırmaktadır. Bu bizim için bir şanstır.

Savaşın, çatışmaların bu kadar hakim olduğu bir dünyada, Türkiye-Yunanistan birlikteliği örnek bir barış çağrısı da olacaktır. Kavgayla hiçbir sonuca ulaşmadığımızı gördük. Bu misyon bile tek başına, barış adına, insanlık adına çok büyük bir gururdur.

Dünyanın en güzel coğrafyasını paylaşıyoruz ve bu fırsatı çok iyi değerlendirmemiz gerektiği inancındayım. Peki ne yapabiliriz?

Öncelikle, ortak noktamız olan turizmde çok küçük adımlar atarak, çok büyük atılımlar gerçekleştirebiliriz. Tamamen kazan-kazan anlayışı içerisinde hareket etmememiz için hiçbir sebep bulunmamaktadır. Sadece samimi, ortak gayret içinde olmamız yeterlidir.

Bunun için nereden başlayabiliriz? Tabi ki söz konusu işbirlikleri için öncelikle ulaşım imkanlarını zenginleştirmemiz gerekmektedir.

Öncelikle feribot seferlerini biz İzmir olarak çok önemsiyoruz ve hayata geçmesini de çok arzu ediyoruz. Foça’dan Midilli feribot seferleri neden olmasın? veya İzmir’den Selanik ve Pire limanları feribot seferleri, işbirliğin öncelikli adımları olabilir. Seferlerin başlaması halkları da birbirine yakınlaştıracak, karşılıklı turizm gelirleri artacaktır. Zira Çeşme-Sakız bunun en güzel ve en başarılı örneğidir.

Diğer yandan İzmir, yat turizmi açısından da bir cazibe merkezi olma yolunda hızla ilerlemektedir. Türkiye çok önemli marinalara sahiptir ve plan dahilinde Kuzey bölgesinde de gerçekleştirilecek limanlar ile bu alanda da gücünü artıracaktır. Akdeniz’in marinalarda çekim merkezi olması, İzmir’in de avantajını artırmaktadır. Marina yatırım ortaklığını da gündemimize alabilmeliyiz.

Özetle, karşılıklı ulaşım imkanlarının zenginleştirilmesi ile birlikte en azından 2 günlük vizesiz geçiş imkanı ve bürokraside de bazı kolaylıkların hayata geçirilmesi neticesinde, ortak destinasyonlar oluşturarak dünya turizminde söz sahibi olabiliriz.

Sınırların olmadığı bir yapı içerisinde, güçlü yanlarımızı birleştirip, farklılıklarımızla zenginleştirebiliriz. Bu bizlerin elinde. Gelin güçlerimizi ortaya koymaktan çekinmeyelim ve ortak payda da birleşelim. Ve bugün bizler için bir milad olsun.

Söz konusu Forum’un verimli geçmesini dileyerek, bugünün somut çıktılarını en yakın zamanda görebilmek ümidiyle, organizasyonda emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum.

Saygılarımla,

 

Ender YORGANCILAR

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı

Başkana Ulaşın