26.04.2023 MARBLE FUARI AÇILIŞ KONUŞMASI

Ülkemiz doğal taşlar açısından dünyada çok özel ve avantajlı bir konuma sahip. Zira, küresel doğal taş kaynak rezervinin yaklaşık %40’ını tek başına elimizde bulunduruyoruz. Öyle ki; bu zenginliğin verdiği avantajlar tarihimizi ve coğrafyamızı da şekillendirip, bizi eşsiz kılmış. Özellikle Ege ve Akdeniz’deki binlerce ziyaretçi çeken antik tarihi kentlerimiz, doğal taşların yüzyıllarca sürecek bir zenginliğe dönüştürüldüğünün en güzel örneğidir.

 

İşte bu sebeple, doğaltaş ve mermeri bir ihracat, bir ekonomik zenginlik aracı olması kadar, geçmişimizden miras kalan bir hazine ve tarihi bir sorumluluk olarak görüyorum. Nasıl ki; yüzyıllar önce doğaltaş estetik ve mimariyle kentlere, ekonomiye kazandırıldıysa, bugün bizler de doğru politikalarla hayatımıza kazandırmalıyız. Geçmişte olduğu gibi bugün de doğaltaş ve mermerle dünya markası olmalıyız.

 

İçinden geçtiğimiz zorlu ekonomik dönemin aşılmasında da fuarların önemli bir işlevi bulunuyor. IMF tahminlerini aşağı yönlü revize ederek; 2022’de %3,4 büyüyen dünya ekonomisinin, 2023’de %2,8 büyüyeceğini öngördü. Diğer taraftan, Dünya Ticaret Örgütü de, 2023 için küresel mal ticaretine ilişkin büyüme beklentisini %1'den  %1,7'ye yükseltti. Ancak, bu tahmin 2008 küresel finansal krizinden bu yana geçen 12 yıldaki ortalama %2,6'nın altındadır. Yani, küçülen, ticareti daralan bir küresel ekonomide, üretmek başlı başına bir mücadele alanı iken, ürettiğini satabilmek ayrı bir başarıdır. Özellikle de, kendi kendine yetebilmenin, yerlileşmenin öne çıktığı bir süreçte, yerelden kalkınma stratejik bir hamledir. Fuarlar, bu anlamda en önemli araçtır. Bakınız; Alman Ticari Fuar Sanayi Birliği (AUMA) Genel Müdürü Jörn Holtmeier, Kovid-19 salgını döneminde Almanya`da 670 ticari fuarın iptal edilmesinin ekonomide şimdiye kadar 60 milyar avroluk kayba neden olduğunu bildirdi.

Çünkü fuar sadece bulunduğu sektörü bağlamaz. Fuarlar o kentin hizmet sektörüne de önemli destek sağlar.

 

*Çok sık yapılan mevzuat düzenlemeleri üretim ve ihracatın sürdürülebilmesini risk ediyor.

 

Bununla birlikte serbest piyasa, serbest kur ve serbest kambiyo rejimine uygun olmayan uygulama ve işlemler ihracatçılarımızı Rekabet ortamını da zorlamaktadır.

 

Bir tarafta Marble Fuarı gibi, ekonomiye ve ihracata ciddi anlamda katkı sağlayan dünya markası organizasyonlara ev sahipliği yaparken, diğer taraftan ihracatın gelişimini son derece zorlayıcı söz konusu regülasyonlar çelişki yaratıyor. Bu bağlamda, pratik iş hayatının uzağında, iş yükünü artıran, ticareti engelleyen, ödemeleri geciktiren art arda yapılan onlarca değişikliğe artık son verilmesi gerektiğini özellikle bu platformda dile getirmek istedim. Sıklıkla değişen bu regülasyonlar yerine kolaylaştırıcı düzenlemeler olmalı ki; Marble Fuarı gibi organizasyonlar çok daha fazla ihracat hacmi yaratabilsin ve daha verimli işbirlikleri sağlayabilsin.

 

Bu vesileyle, uzun yıllardır Marble Fuarı’nın organizatörlüğü üstlenerek İzmir’imizin marka fuarı haline getiren İZFAŞ başta olmak üzere, tüm emeği geçenleri kutluyorum. Her sene fuara daha fazla yoğun ilgi gösterilmesi de İZFAŞ’a ve emeği geçen diğer kurumlara en güzel teşekkür oluyor. İnanıyorum ki; 28. kez düzenlenen Marble Fuarı, her zamanki gibi başarıyla tamamlanacak ve önemli işbirliklerine vesile olacaktır.

Ender YORGANCILAR

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı

 

Başkana Ulaşın