Sayın Başkan,
Çok Kıymetli Meclis Üyelerimiz,
Ege Bölgesi Sanayi Odası ve şahsım adına, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
Sizlerin de takip ettiği gibi son 3 yıldır, TOBB çatısı altında İzmir Ticaret Odası ve Borsamız ile birlikte, İzmir genelinde de; İhracatçı Bilriklerimiz, Kamu ve Sivil toplum kuruluşları ile birlikte, Türkiye’ye örnek bir dayanışma ve ortak akıl istişareleri içinde bulunuyoruz. Bu vesile ile bir kez daha Sayın Mahmut Özgener Başkan ve Sayın Işınsu Kestelli olmak üzere tüm Başkanlarımıza, kurumlarımızın yöneticilerine yapıcı yaklaşımlarından ötürü teşekkürlerimi sunuyorum.
Böylelikle; hem kaynak tasarrufu sağlamış oluyor, hem ortak aklı çalıştırarak daha etkin sonuçlar elde ediyor, hem de bu dayanışma ile motivasyonumuzu artırıyoruz.
Ve sonuçta da çok başarılı projeleri hayata geçiriyoruz. İşte bugün toplanmamıza vesile olan böyle bir projenin detaylarının sizlerle paylaşılmasıdır.
Malumunuz olduğu üzere, dünyadaki değişim ve dönüşüm son birkaç yıldır hızlanarak artmaktadır. Pandemi bu süreci 5-10 yıl daha öne çekti. Dolayısı ile geleneksel yaklaşımlar, eski yöntemler, iş yapış şekilleri bildiklerimizin ötesine taşınıyor. Dünya adeta sıfırlanıyor ve yeniden inşa ediliyor.
İşte böyle bir süreçte, İnovasyon kültürünü tabir-i caizse tüm hücrelerimize kadar yerleştirmek, girişimcilerimizi bu yönde geliştirmek zaruridir. Artık devlet elinden kalkınmanın yerini, yerelden kalkınmanın aldığını düşündüğümüzde, İzmir, bu anlamda ülke ekonomisine ve ekosisteme çok ciddi katkı yapacak potansiyele sahiptir.
Mesele, iyi bir organizasyonla var olan potansiyeli ortaya çıkarmaktır. Bu noktada da devreye, İZQ GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON MERKEZİ Projesi giriyor.
Hem bugünümüzü, hem geleceğimizi güçlendirecek bir proje.
8 bin yıllık tarihi ile İzmir, ticaretin merkezinde önemli bir girişim kenti olmayı her dönemde başarmıştır. Bugün daha teknik dokunuşlarla, gelecek neslimizi daha nitelikli yetiştirerek, var olan ekosistemi geleceğin ihtiyaçları doğrultusunda güçlendirmek, bir tercihten ziyade zorunlu hale gelmiştir.
Bu da İzmir’in, dünyanın en girişimci ve yenilikçi kentleri arasında yer almasını sağlayacak, ülke ekonomisine katkısını ve İzmir’in cazibesini artıracaktır.
Yeni başarı hikayeleri ile İZQ merkezi, İzmir’e ve İzmirliye çok yakışacaktır.
İzmir’e son yıllarda ciddi bir şekilde beyin göçünün olduğunu biliyoruz. Bu göç, yurt içinden gelmektedir. Ancak, ben yürekten inanıyorum ki, İZQ’nun başarısını kanıtlaması ile birlikte yurtdışından da beyin göçü olmaması için hiçbir sebep görmüyorum. Zira, İzmir imalat sanayinde yabancı sermayenin öncelikli tercih ettiği şehirdir. Mutlaka bu etkinin, özgür bir ruhla, huzurla yaşayacak bir kentte nitelikli, yaratıcı gençlerimize de yansıyacağı inancındayım.
O nedenle, bu merkezin başarısı hepimizin, İzmirimizin başarısı olacaktır. Sizlerin desteği çok önemlidir.
Benim en büyük hayalim, dünyada Türk markalarının olmasıdır. İşte bu merkez, bunun kapılarını açacaktır.
Bu yıl içerisinde yüzümüzü güldüren Peak Games’in, Zynga’ya 1,8 milyar dolarlık satışı, start up’lar için de çok önemli bir motivasyon oldu. Sayılarının artması, hem ekosistemi geliştirecek hem de ülke ekonomimize ivme katacaktır.
Startup Genome tarafından hazırlanan “Dünyanın En Yenilikçi ve Girişimci Kentleri” sıralamasında ilk 20 kentin arasında Akdeniz bölgesinden bir kent yok. Startup Blink’in yaptığı global startup ekosistemleri listesinde de; Türkiye’den sadece İstanbul olup 80. sırada yer alıyor. Birinci San Fransisco, 2. New York, 3. Londra, 6. Pekin, 7. Tel Aviv, 8. Berlin, 9. Moskova.
İşte, bu merkezin en büyük hedeflerinden biri de, İzmir’in adını bu listelere yazdırmaktır. Bunu başaracağımızdan da hiçbir şüphem yoktur.
Konuşmamı burada tamamlarken, İZQ projesine başından bu yana gönülden emek veren herkese teşekkürlerimi sunuyor, sağlıklı günler diliyorum.
Saygılarımla,
Ender YORGANCILAR
Yönetim Kurulu Başkanı