Sayın Valim,
Sayın Türk Standarları Enstitüsü Başkanı (Mahmut Sami ŞAHİN)
Sayın Rektörlerimiz,
Ticaret Odamızın, Ticaret Borsamızın ve İhracatçı Birliklerimizin Kıymetli Başkanları,
Sayın İl Müdürlerimiz, OSB Başkanlarımız,
Değerli Katılımcılar,
Değerli Basın Mensupları,
Şahsım ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu adına, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
Sayın Başkan,
Sektör Buluşmaları vesilesi ile sizleri İzmir’de ağırlamaktan mutluluk duymaktayız. Hoş geldiniz.
İnsanı, toplumu, çevreyi gözeten bir anlayış, güvenilir ürün, güvenilir hizmet sürdürülebilir gelecek için önemsenmesi gereken, standartlar konusu, sanayi ve ticaret açısından daha kritik bir değere sahiptir.
Bu nedenle, TSE’nin görevleri arasında yer alan: “Standardlara uygun ve kaliteli üretimi teşvik edecek çalışmalar yapmak ve bunlarla ilgili belgeleri düzenlemek” konusunu çok önemsiyoruz.
Biliyoruz ki, her yeni teknoloji ile yeni ürünler ortaya çıkmakta, uluslararası standartlar değişmektedir. Bu anlamda, TSE’nin çalışmaları, yön göstericiliği, destekleri çok kıymetlidir.
İşletmelerimiz için standartların, teknik olarak ürünü yakından tanıma ve geliştirme fırsatı yarattığı için ar-ge kültürünün gelişmesine de ciddi etkileri olduğu inancındayım. Bu da, önce ürüne, sonra üretime, firmaya ve ülke ekonomisine ekonomik bir kazanım anlamına gelmektedir.
Zira, yapılan çalışmalarda, standart kullanımının Avrupa gayrisafi yurtiçi hasılasını %1 artırdığı, genel olarak firmaların satışlarına binde 5 ile yüzde 5 aralığında olumlu katkı yaptığı, işgücü verimliliğini olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Günümüzde rekabetin çok daha zorlaştığı, uluslararası ticarette beklenilen standartlarda üretim yapabilmek, ciddi rekabet avantajı sağlamaktadır.
O nedenle, standartlara uygun üretim yapabilmek; ortak bir dilde buluşmak ve anlaşmak gibidir. Küresel ticaretin çok büyük bir bölümü doğrudan standartlardan etkilenmektedir. Standartlar ticaretin artmasını destekler. Şartlar çok net olduğu için üreticiler ve tüketiciler açısından yol gösterici ve bir güven unsurudur.
Eğer ki, ürün standardı ile ilgili herhangi bir sorun yaşanıyorsa, bilirsiniz ki, küresel pazarda yer edinemezsiniz. Pazarın talep ettiği standartları sağladığınızda da, ürünü satabilmek çok daha kolaylaşır.
İşletmelerimiz için durum böyleyken, Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak, üyelerimizden bağımsız olarak kurumsal gelişimimiz açısından standartları çok önemseyen ve bunun da gereklerini yaparak öncü olan bir Oda olduğumuzun da altını çizmek isterim.
Bu kapsamda; 1995 yılında ISO 9000 Kalite Sistemi’ni benimseyen ilk Odayız. 2011 yılında 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi ve 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi’ni hayata geçiren ilk 5 Odadan biriyiz. Uluslararası Akredite Olmuş ilk Odalardan biriyiz. 2016 yılında ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği belgesini aldık.
Dolayısıyla, standardizasyonun kurumsal gelişime kattığı faydalara da yakından tanığız.
Sayın Başkanım,
Firmalarımız açısından alınan belgelerin önemi kadar, belgeleri temin edebilmek de ayrı bir öneme sahiptir ve bu sürecin zorlu olmasını, ne siz ne de biz isteriz. Ancak, maliyetler konusu ciddi bir engel olarak önümüzde durmaktadır. Standartlara uyumu yavaşlattığı kanaatindeyim.
Çünkü, takdim edeceğimiz dosyada da yer aldığı gibi, üyelerimiz özellikle;
Dilerim toplantımız, bu konularda yol almamıza vesile olur. Verimli bir toplantı olması dileklerimle, konuşmamı burada tamamlamak istiyorum.
Saygılarımla,
Ender YORGANCILAR
Yönetim Kurulu Başkanı