SON EKONOMİK GELİŞMELER IŞIĞINDA KAĞIT, ETİKET, AMBALAJ VE MATBAACILIK SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ TOPLANTISI – 10.10.2018/İZTO
Sayın Başkan,
Değerli Üyeler,
Basınımızın Kıymetli Temsilcileri,
Şahsım ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu adına, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
İzmir Ticaret Odası, İzmir Matbaacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile ortak kâğıt toplantısına evsahipliği yapan Sayın Mahmut Özgener Başkana teşekkürlerimi sunarak konuşmama başlamak isterim.
Oda seçimlerimizin ardından, ülkemizin, İzmirimizin konularına yönelik başlattığımız birlikte hareket etme kültürümüzü bugün de sürdürüyor olmaktan memnuniyet duymaktayım.
Farklı kurumlardan aynı sektör temsilcilerinin konularını ortak bir platformda dile getirme, güçlerini birleştirme ve ortak akılla çözüm bulma arayışlarını her zaman destekledik, desteklemeye de devam edeceğiz.
Bir önceki yönetimimizde de benzer bir örneği kimya sektöründe gerçekleştirdik. Sektörün Türkiye’de en gelişmiş illerinden Kocaeli Sanayi Odasındaki üyelerle hem orada, hem Odamızda ortak toplantılar yaptık. Elde ettiğimiz çıktılarla, vergiyle ilgili önemli düzenlemeleri kabul ettirme başarısını elde ettik.
Benzer başarıyı bugünkü birliktelikten de yakalayacağımıza hiçbir şüphem bulunmamaktadır.
Değerli Konuklar,
Ağustos ayından bu yana dolar türbülansı ile başlayan bu süreçte, özellikle de reel sektörümüz ciddi darbe aldı, almaya da devam ediyor. Hammaddesi ithal olan tüm sektörlerimiz üretim yapmakta zorlanmakta, döviz borcu olanlar da ödeme sıkıntısı yaşamaktadır.
Bununla birlikte, yılbaşından bu yana elektrik ve doğalgaza 5 kez zam geldi. Ve sektörde enerji giderinin toplam maliyetlerin yüzde 20-25’ine kadar varması, işleri daha da zorlaştırmıştır.
Üretimi durdurma, gazete çıkarmama, kitap basmama noktasına gelinmesi, bugün bu platformu daha anlamlı kılmaktadır.
Yerli ve milli olmanın, üretim ekonomisini sağlıklı bir şekilde sürdürmenin önemini anladığımız zor günlerin içerisindeyiz.
SEKA’nın kapanması ile tamamen ithalata yönelmiş olmamız, maliyetlerimizi artırırken, bugün tedarik noktasında da sıkıntıları gündeme getirmiştir.
Neden ithalata bu kadar bağlandık?
Neden yerli üretimden uzaklaştık? Ve Nasıl yeniden yerli üretime döneriz? Sorularına cevap aranmasında fayda görmekteyim.
Çünkü sorunun kaynağını bilmeden, anlamadan, kalıcı çözümlere gitmemiz imkansızdır.
Belki de bugün, gerek gazete kağıdında, gerekse kimyasal selüloz üretiminde yerli bir tesisin kurulması gündeme gelecek. Kuşkusuz bu, cari açığa da olumlu yansıyacaktır.
Ancak, uzun dönemde ülkemizin menfaatine bir gelişme olmakla birlikte, biliyorum ki, kısa vade için de farklı talepler görüşülecektir.
Kağıt tüketiminde ön sıralarda olan ülkemiz için gerek kısa, gerekse uzun vade için çözümlerin aranması, aktif politikaların yürütülmesi büyük önem taşımaktadır.
Konjonktürel sıkıntıların yanında, teknolojiye ayak uyduramama, dijitalleşmeyle birlikte basıma olan talebin azalması gibi küresel konular da sektörde değişim ve dönüşümü zorunlu kılmaktadır.
Panel kısmında detaylı görüşler paylaşılacağı için ben konuşmamı burada tamamlamak istiyorum.
Kuşkusuz, reel sektörümüz bu zor günleri de atlatacaktır. Birlikte, ortak akılla hareket ettiğimiz sürece, zorluklara karşı daha dirayetli olacağımız inancıyla verimli ve başarılı bir toplantı diliyor, konuşmacı olarak katılan tüm sektör temsilcilerimize katkıları için teşekkürlerimi sunuyorum.
Saygılarımla,
Ender YORGANCILAR
Yönetim Kurulu Başkanı