03.03.2022 DEU İİBF 33. VERGİ HAFTASI KUTLAMALARI PROGRAMI "GENÇ GİRİŞİMCİLERE YÖNELİK DESTEKLER PANELİ"

Sayın Dekanım,

Kıymetli Hocalarımız

Değerli Öğrenciler,

Sizleri şahsım ve Ege Bölgesi Sanayi Odası adına, sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Gençlerimizle bir arada olmaktan, her zaman büyük keyif almaktayım. Ancak, bugün benim için çok daha özel bir gün. Çünkü, ben de sizin okuduğunuz bu sıralarda, bu havayı teneffüs etmiş biri olarak burada bulunmaktan hem çok mutlu hem de çok duyguluyum.

Bu nazik davetleri için kıymetli hocalarımıza çok teşekkür ediyorum.

Bugün, çok değerli panelistlerimizle yarın mezun olduğunuzda, sizler için girişimciliğe yönelik bir yol haritası çizmeye çalışacağız. Vergisel avantajlara değineceğiz. Umarım, toplantıdan en yüksek faydayı sağlarsınız.

Sözü Panelistlere vermeden önce, kısaca kendi değerlendirmelerimi de paylaşmak isterim.

33. Vergi Haftası kutlamaları kapsamında; söylemek isterim ki, Vergiler, devletin en önemli gelirlerinden olmakla birlikte kalkınmanın da en temel finansman kaynağıdır. O nedenle de; vergi ödemekle yükümlü her bireyin, bunu bir vatandaşlık görevi olarak görmesi, ödediği vergilerin yine kendine hizmet olarak döneceğini bilmesi son derece önemlidir.

Bu farkındalıkla, ülkemize istihdam sağlayan, katma değer yaratan, vergisini ödeyen, döviz kazandıran biz sanayiciler, vergilendirilmiş kazanç kutsaldır sözünü düstur edinmiş bir kesimiz.

Sevgili Gençler,

Gelelim asıl konumuza.

ESKİ KÖYE YENİ ADET GETİRİN. İCAT ÇIKARIN. Çok klasik ama bir o kadar da çok doğru bir söz. İşte bugün size neden icat çıkarmanız gerektiğini anlatmaya çalışacağım.

Çünkü, artık dünyada devlet eliyle kalkınma bitti. Özel sektör ve girişimcilik bunun için çok önemli.

İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde tüm bu yeni girişimlerin ve inovatif yaklaşımın önemini yaşayarak gördük ve daha da görmeye devam edeceğiz. Bugün ZOOM ile oturduğun yerden aynı gün içinde; İstanbul’daki toplantıya, diğer yandan Londra’daki bir toplantıya katılma imkanına sahipsin. Ve bir anda tüm dünyanın en gözde vazgeçilmez programı oluyorsun. İnovatif çalışmanın, girişimciliğin  en güzel örneğidir.

Globalleşme süreci ile artan rekabet, girişimcilerin önemini tüm dünyada da bir kat daha artırmıştır.

Girişimcilik, fırsatları görebilmek, analiz edebilmektir.

Bugün bir fikriniz varsa, sermayeniz yoksa bu fikri hayata geçirecek size sermaye desteği verecek yeni bir modelle “Startup” olarak yola devam edebilirsiniz.

Gönlümden geçen bu fikirlerin küresel pazarlara taşınabilmesidir. Benim de en büyük hayalim Dünyada TÜRK markalarının olması. Bu, neden sizlerle mümkün olmasın ki?

Ancak, çok çalışmamız ve doğru süreçlerin içinde bulunmamız gerektiği de bir gerçektir. Bakınız, Startup Blink’in yaptığı global startup ekosistemleri listesinde İstanbul 80. sırada yer alıyor. Birinci San Fransisco, 2. New York, 3. Londra, 6. Pekin, 7. Tel Aviv, 8. Berlin, 9. Moskova.

Bu rakamları neden verdim. Çünkü, aradaki ekosistem farkını görebilmeniz için.

Bizim de ülke olarak bu girişimcilik ve yenilikçilik ekosistemini yerleştirmemiz gerekmektedir. Ne devletin tek başına yapabileceği bir iştir bu ne de siz gençlerin. Bir bütün olarak karşılıklı o isteğin oluşması gerekiyor ki, fikirler bir değere dönüşebilsin.

2020 yılındaki Peak Games’in, Zynga’ya 1,8 milyar dolarlık satışı, start up’lar için de çok önemli bir motivasyon oldu. Sayıların artması hem ekosistemi geliştirecek hem de ülke ekonomimize ivme katacaktır.

Girişimcilerde dikkatini çekmek istediğim bir husus da, ülkemizde işsizlik oranının kadınlarımızda daha yüksek iken, girişimcilerin sadece %30’unun kadın olmasıdır. Amacımız bu oranı daha dengede tutmak.

Bugün girişimcilerimiz, özellikle tecrübe yetersizliği ve finansmana ulaşım sıkıntısı çekmektedirler. Bu noktada gerçekten çok iyi çalışan kurumlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız vardır.

Bunlardan en önemlisi de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’dir.  TOBB’un sayfasına girerek özellikle girişimcilik ile ilgili faaliyetlerini takip etmenizi öneririm. TOBB; Kadın Girişimciler Kurulu ve Genç Girişimciler Kurulu’nu hayata geçirerek, 81 ilin 78'inde teşkilatlanmıştır.

Yeterli mi? Asla değil. Ama zaman değişiyor ve yeni iş modelleri oluşuyor.

Kalkınma yolunda girişimci sayımızı artırarak, ülkemizin yapısal sorunu olan işsizliğin de önüne geçebiliriz.

Girişimciyi körükleyen en önemli etken KİŞİSEL MERAKTIR. O nedenle merak edin, kurcalayın deneyin ve BÜYÜK DÜŞÜNÜN.

Sevgili Gençler

KLASİK EĞİTİM, HAYATINIZI KAZANMANIZI SAĞLAR; KENDİNİZİ EĞİTMENİZ İSE SİZE SERVET KAZANDIRIR. KENDİNİZİ MUTLAKA EĞİTİN.

Bazı doğru bildiğimiz yanlışlarımızın da altını çizmek isterim:

Girişimci doğulur, sonradan olunmaz.: Esas olan; özgüven, fikir üretebilme ve başarıya olan inançtır.

Sermaye yeni iş için en önemli girdidir. :Kolaylaştırır ama başarıyı getirmez. START UP olmayı deneyin mutlaka

Başarılı girişimci, iyi okul performansı gösterir. Tersi de notları kötü olan bir işi beceremez.: Girişimcilik ruhu ezberci sistemin dışındadır.

Yarın dünyadan bir ELON MUSK geçti diyecekler. Neden? Çünkü Paypal’ı yaratan, Tesla’yı kuran, Space X’i de hayata geçiren O. Elon Musk, hayaller kurdu, kendine hedefler verdi ve o hedefleri gerçekleştirmek için de çok çalıştı. Ve sonunda bugün dünya Elon Musk’ı konuşuyor. Yani, hiçbir şey imkansız değildir. Sadece biraz zaman alır. Belki O, 3 yılda başardı belki siz 5 yılda başaracaksınız. Bunu, hayal etmeden ve başlamadan bilemezsiniz.

Unutmayın ki sabır, azim ve kararlılığınız sizi gelecekte hedeflediğiniz noktaya taşıyacaktır.

GİRİŞİMCİLİK öyle bir şeydir ki; yapamazsın diyecekler. Olmaz diyecekler. Hep hayır cevabını verecekler. Ama siz PES ETMEYİN.

Bunun en güzel örneği, bugün hepinizin bildiği bir restoran zincirinin hikayesidir. 62 yaşında iflas eden bir adam, yaptığı yemekleri tek tek ülkedeki restoranlara tattırarak çok cüzi rakamlara satmak ister. Ancak bir türlü olumlu yanıt alamaz. Ta ki 1.019’uncu restorana kadar. 62 yaşındaki bir adam yılmadan 1.019 restoranı dolaşmış ve başarıya ulaşmıştır. İşte bu adam KFC’nin sahibidir.

Sevgili Gençler,

Bakınız, hızla ilerleyen teknoloji yeni bir sanayi devrimi yaratmış ve bu devrim Sanayiden kurumlara, bireylerden şehirlere kadar her şeyi ve herkesi yeniden dönüştürüyor. Alın terini, Akıl teri ile birlikte kullanamayan için zor bir sürece giriyoruz. Bu dönüşümün içinde sizi ilgilendiren başlıkların en başında dönüşen değişen mesleklerin öne çıkması ve akıl teri gelmektedir.

BİLGİ’NİN DEĞERİ/ ALINTERİ İLE BİRLİKTE AKIL TERİNİN ÖNEMİ’ne ilişkin ilginç bir hikaye:

Bir fabrikada imalat hattında bozulan makine için uzman çağrılır.

Uzman gelir çekiçle makinaya yaklaşır, makinanın belli bir noktasına dikkatlice sert vurur. Makina hemen çalışmaya başlar ve hiç bir arıza olmamış gibi devam eder. Fabrika tekrar üretime geçmiştir. Fatura, 1.000 USD gelince ayrıntılı döküm istenir. Makinaya çekiçle vurma bedeli …1$ Nereye vuracağını bilme bedeli…999$ Toplam…… ……… ……… …1.000$

Değerli Gençler,

Üstün dehası ve büyük öngörüleri ile yüzyılın lideri olan Ulu Önder Atatürk’ün siz gençlerimize olan inancını belirten:

“..Sizin gibi gençlere sahip bulundukça, bu yurt ve ulusun, şimdiye kadar elde ettiği başardığı zaferlerin üstüne çok daha büyük zaferler koyabileceğine şüphe etmiyorum.” sözüne katılmamak ne mümkündür.

Pandemi ile birlikte, değişen dönüşen dünya içerisinde ülkemizin hak ettiği yere ulaşması, halkımızın daha müreffeh bir ortamda yaşaması için bizler üstümüze düşeni yerine getirmekle yükümlüyüz.

Sizlerin de bu farkındalıkla eğitim sonrasında da, akıl ve bilimin yolundan gideceğinize, vatandaşlık sorumluluklarınızı yaşamınızın her alanında yerine getireceğinizden hiçbir şüphem yoktur.  Çok başarılı olmanız dileğiyle, sizlere sevgilerimi sunuyorum.

SÖZÜ PANELİSTLERİMİZE BIRAKMAK İSTİYORUM:

İzmir YMMO Başkanı Akın ÖZEL 

İzmir SMMMO Başkanı  Vedat ADAK

İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı Grup Müdürü Seyit YAŞAR Buyurunuz.

 

Başkana Ulaşın