EKİM MECLİS KONUŞMASI – 22 Ekim 2018
Sayın Başkanım,
Geçmiş Dönem Başkanlarımız,
Yüksek İstişare Kurulu Üyelerimiz,
Onur Üyelerimiz, Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,
Basınımızın Kıymetli Temsilcileri,
Yönetim Kurulumuz adına, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Hoşgeldiniz.
PLAKET TAKDİMİ
Sanayiciler Kulübümüzün masa örtülerini ücretsiz olarak yapan Meclis Üyemiz Fatih GÜVEN'e değerli katkıları için teşekkür ediyoruz.
29 EKİM/ SLAYT 1
100. yılımıza 5 kala 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı haftaya kutlayacağız. Geride kalan 95 yılın ardından aslında elimizdeki nimetin, edindiğimiz kazanımların bugün dahi ne kadar farkındayız emin değilim. Bu vesile ile başta Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere, geçmişten bugüne tüm şehitlerimizi rahmetle, saygıyla ve şükranla anıyor, gönülden “Yaşasın Cumhuriyet” diyoruz.
DÜNYADAN HABERLER/ SLAYT 2
Dünyadan haberlerle başlayalım ve aslında geleceğe dair endişelerin sadece ülkemizde olmadığını gösterelim.
“Küresel ekonominin suyu ısınıyor” cümlesini teyit eden son raporlardan bazı alıntılar yapmak istiyorum:
REVİZE EDİLEN BÜYÜME ORANLARI/ SLAYT 3
OECD ve IMF büyüme tahminlerini revize ederek 2019 yılı için Türkiye’de büyümenin 0,5’e kadar düşeceğini belirtmiştir. Yeni Ekonomik programda 2019 yılı için %2,3 öngörülmüştür.
%5’lerden, sıfıra ve hatta negatife düşmek kuşkusuz dengelerimizi bozacaktır. Ve 2019 yılının nasıl geçeceğini de bu tablo işaret etmektedir.
CAPITAL CEO CLUB/ SLAYT 4
Capital dergisi tarafından yapılan ülkemizdeki 223 CEO’nun katılım gösterdiği konjonktürel ankete göre verilen cevaplar da bugüne ayna tutmaktadır.
CEO’LARI EN ÇOK ZORLAYAN 3 KONU
CEO’LARI EN ÇOK KORKUTAN 3 KONU
Dileriz ki, bu korkular, endişeler gerçekleşmez.
TOBB&TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ ORTAK TOPLANTISI / SLAYT 5
Kuşkusuz CEO’ların yaşadığı sorunları bugün hepimiz yaşıyor ve hissediyoruz. İşte bu nedenle, Salı günü İstanbul’da TOBB ve Türkiye Bankalar Birliği’nin Ortak Yönetim Kurulları toplantısı gerçekleştirildi. Orada endişeler paylaşıldı. Neler yapılabilir değerlendirildi. Bazı bölümleri bugün sunumda sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
FİNANSMAN İMKANLAR ZORLAŞIYOR/ SLAYT 6
İçinde bulunduğumuz süreçte kabul etmeliyiz ki, finansman imkanlar her geçen gün zorlaşıyor. Nasıl mı?
PİYASALARA YANSIMASI/ SLAYT 7
Bu sürecin piyasalara yansımasını her bir firma, her bir KOBİ farklı düzeyde olsa da yaşıyor. Ana başlıklara baktığımızda;
PİYASA ÖRNEKLERİ/ SLAYT 8
Ana başlıkları verdik ama mikro düzeyde bizlere yansıyanları da örneklemek isterim:
KREDİ TASFİYE ORANLARI/ SLAYT 9
Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin verileri de, içinde bulunduğumuz durumun reel sektöre yansımasını açık bir şekilde göstermektedir. Tasfiye olunan kredileri sektörel bazda değerlendirdiğimizde; sanayi sektöründe; tasfiye edilen kredilerin %23 ile ilk sırada yer aldığını gördük. Onu bireysel krediler ve perakende, ticaret kredileri izlemektedir.
Yani şu anda sanayi sektörünün içinde bulunduğu durumu anlatmak açısından başta PMI olmak üzere sanayiye ilişkin göstergelerdeki olumsuzluk önemli işaretlerdir. O nedenle, reel sektör için atılacak her adım, bu süreci daha az hasarla atlatmamızı sağlayacaktır. Aksi takdirde, borç krizi bankalarımızı da zor duruma düşürecektir.
BANKACILIK SEKTÖRÜ/SLAYT 10
İçinde yaşadığımız sorun bir borçlanma sorunu ve bunu bankacılık göstergelerinde de çok net görmekteyiz. Mevduatlar içinde kredilerin payı %121’dir. Yani bankalarımız 100 birim mevduat toplayıp, 121 birim kredi dağıtmış. Bu oran gelişmiş ülkelerde %77, gelişmekte olan ülkelerde %96 civarındadır. Biz de ise bu oran %120’i aşmış bulunmaktadır. Bu da, bankaları yeni kredi kullandırmada zorlamaktadır.
Ancak şu bir gerçek ki, KOBİ kredileri kriz dönemlerinde en olumsuz etkilenen kredi türüdür. O nedenle, KOBİ’lerin bu süreçte beslenmesi büyük önem taşımaktadır.
SON ATILAN ADIMLAR/ SLAYT 11
İşte bu noktada, Hükümet tarafından koruyucu ve önleyici adımlar atılmaya çalışılmaktadır. Firmalarımızın nefes almasını sağlayan bu uygulamaları önemsiyorum. Diğer yandan, art arda konkordato haberleri alıyoruz. Akıllarda şüphe oluşturan varsa içlerinde kötü niyetlilerin ayıklanmasını özellikle talep ediyorum. Şöyle hızlıca bazı önemli adımlara bakalım:
Ülkemiz zor günlerden geçiyor ve topyekün bu zorluğu aşabiliriz. Yeter ki, doğru adımları atabilelim.
ENFLASYONLA MÜCADELE KAMPANYASI/ SLAYT 12
Sizlerin de takip ettiği gibi enflasyonun %25 seviyelerine gelmesi karşısında Hazine ve Maliye Bakanlığımız diğer bakanlıkların da desteğini alarak enflasyonla mücadele kampanyasını başlattı. Bu noktada slaytta gördüğünüz indirim ve kolaylıklar sağlanacak.
KAMPANYAYA DAHİL OLAN ÜRÜNLER/ SLAYT 13
TOBB tarafından belirlenen ve sizlere de mail yolu ile iletmiş olduğumuz Enflasyonla Mücadele Kampanyası kapsamındaki ürünler slaytta yer almaktadır. 365 Oda/Borsamız ile üretim gerçekleştiren üyelerimizin İndirim Kampanyası’na katkıda bulunmaları için TOBB tarafından bir çağrıda bulunuldu. Enflasyon sepetinin içinde yer alan söz konusu ürünlere yönelik 3 ay süreyle en az %10 indirim yapacak üyelerimize şimdiden teşekkürlerimizi sunuyorum.
Bununla birlikte, sanayi elektriği ve doğalgaz için bizim de indirim talebimizi tekrarlamak isterim.
Ümit ederim ki bu zorlu süreci birlikte aşabiliriz. Ancak, şunu belirtmekte de fayda görmekteyim. Ülkemizin başta enflasyon olmak üzere en önemli başlıklarında uzun vadeli çözümlere ihtiyacımız vardır.
NE YAPILABİLİR? EXİMBANK KREDİLERİ /SLAYT 14
Rakamlarla sizlere geldiğimiz noktayı anlatmaya çalıştım. Bu süreçte ne yapılmalı ki, en az hasarla bu durumu atlatabilelim. Öncelikle çıkış kapımız ihracat ve dolayısıyla da Eximbank kredilerinde sağlanacak kolaylıklar KOBİ’lerimiz için bir umut olacaktır. Peki ne yapılmalı?
JP MORGAN/ SLAYT 15
2 hafta önce yapılan Dünya Bankası toplantılarında JP Morgan danışmanlık firmasınca yatırımcıların Türkiye’de alınan önlemlere ve 12 aylık geleceğine nasıl baktıklarına ilişkin bir anket yapılmış.
Ankete katılan yatırımcıların sadece yüzde 4’ü alınan önlemlerle istikrar sağlanabileceğini, yüzde 12’si önlemlerin başlangıç için olumlu olduğunu ama bankalara destek programıyla devamının gelmesi gerektiğini belirtmiş.
Katılımcıların yüzde 38’i ise “Türkiye’deki makroekonomik politikalar ne kadar güçlü olursa olsun, eğer devletin kurumsal kapasitesi ve değişimi ile desteklenmezse geçici sonuç verecektir” diye yanıtlamış.
Ankete katılanların yüzde 46’sı alınan önlemlerin gerekenin altında kaldığını ve önümüzdeki süreçte sürekli borç çevirme sıkıntısının gündemde kalabileceğini kaydetmiş.
Uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye ilişkin bakışını özetleyen bu tablonun yakın zamanda değişmesi en büyük dileğimizdir.
Diğer yandan, adını artık herkesin öğrendiği McKinsey danışmanlık firması Ren-Vestfalya Teknik Yüksek Okulu ve Aachen Dijital Yararlılık Merkezi ile birlikte bir rapor yayınladı. Özellikle tekstil ürünlerinde hem hız, hem otomasyon hem de maliyetler açısından Türkiye’de üretim yapmanın başta Çin olmak üzere diğer Asya ülkelerine göre daha avantajlı olduğunu kamuoyuna duyurdu. Ümit ederim ki, bu açıklama Türkiye’de tekstil sektöründe katma değerli üretime katkı koyar.
Bizleri umutlandıran bir gelişme de SOCAR-STAR RAFİNERİSİ’nin açılışıdır. Cuma günü Türkiye ve Azerbaycan kardeşliğini güçlendiren Sayın Cumhurbaşkanların katılımı ile açılan STAR Rafinerisi yılda 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesiyle cari açığa katkı koyarken, İzmir’e de güç katmaktadır. Emeği geçenlere teşekkür ediyor, önce üretim diyoruz.
Yatırımın aynı zamanda Türkiye’nin ilk özel endüstri bölgesi kapsamına alınması da sürecin sorunsuz yürümesi adına önemli bir karar olmuştur.
EBSO KAPASİTE DURUM RAPORU 3. ÇEYREK/ SLAYT 16
Değerli Arkadaşlar,
EBSO olarak üç ayda bir yaptığımız kapasite kullanım oranını belirlediğimiz, beklentiler ve gerçekleşmeleri takip ettiğimiz, Odamızın İmalat Sanayiinde Kapasite Durum Raporu çalışmasının 3. çeyrek değerlendirmesini tamamladık. Makro göstergelerin bozulmaya başladığı 3. çeyrekte üyelerimizin vereceği cevaplar oldukça önem taşımakta idi.
192 üyenin katılımı ile belirlenen Kapasite kullanım oranı 2018 üçüncü çeyrekte %62’dir. Bir önceki çeyrekte %68 idi.
Verilen cevaplardan; üretim, satış, ihracat ve istihdamdaki gerçekleşmelere göre oluşturduğumuz imalat sanayi durum endeksi ile TUİK sanayi üretim endeksinden yola çıkarak büyüme oranına dair de tahminde bulunabiliyoruz. Buna göre 3. çeyrek büyüme oranı için tahminimiz 1 seviyelerinde daralmaya doğru yol aldığımızdır.
2018 III.ÇEYREKTE NET GERÇEKLEŞME/ SLAYT 17
Ekranda gördüğünüz başlıklarda net gerçekleşme oranlarını da belirliyoruz. (arttı-azaldı diyenlerin farkı)
Üyelerin %84’ü 2018’in 3. çeyreğinde ilk sırada, hammadde fiyatlarının arttığını ifade etmiştir. Onu, birim maliyetler ve satış fiyatları izlemiştir. III. Çeyrekte, bir önceki çeyreğe göre dolar kurundaki %28’lik artış bu cevapları da teyit etmektedir.
2018 IV.ÇEYREK İÇİN NET BEKLENTİ /SLAYT 18
Çalışmada 4. çeyreğe ilişkin beklentileri de görebiliyoruz. Üyelerin, bir önceki çeyrekten daha yüksek bir oran ile %74,5’i 2018 yılının dördüncü çeyreğinde birim maliyetin yine ilk sırada artacağını belirtmiştir. Bunu, hammadde ve satış fiyatı izlemektedir. Bu da son çeyreğe ilişkin beklentilerin çok daha olumsuz olacağının üyelerimizce göstergesidir.
LİDERLİK ANKETİ/ SLAYT 19
Bildiğiniz gibi yılda bir kez Odaya olan sorumluluğumun bir gereği olarak sizlere beni değerlendirmeniz için bir anket gönderiyorum. 2018 sonuçlarını tamamladık. Ankete başladığımız ilk yıl ve bugün geldiğimiz 2018 yılını Meslek Komitelerinden gelen cevaplara göre analizimizde, genel ortalamanın %85,7’den %90,4’e çıktığını gördük.
Anketi doldurarak liderlik seviyemi %90’nın üstünde bir başarı çizgisine oturtan, değerli görüşlerini paylaşan üyelerimize teşekkür ediyorum. Bir kez daha sağlığımla ilgili nazik görüşleriniz için ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum. Mesajlarınızın yerine ulaştığını bilmenizi isterim.
TOPLANTI DUYURUSU
Hatırlarsanız Meclisimizin teklifi üzerine Odamızda “Sanayi 4.0 ve Dijitalleşme Çalışma Grubu” kurmuştuk. Grup, Atilla Sevinçli’nin başkanlığında ilk etkinliğini gerçekleştiriyor. “Karanlık Fabrikalara Doğru” konulu toplantının Çarşamba günü 16.30’da Odamızda gerçekleştirileceği bilgisini de vermek isterim.
GÖZTEPE
Süper Lige fırtına gibi giren ve son olarak Beşiktaş’ı da devirerek Beşiktaş ile aynı puanla 6. sırada yer alan Göztepe’yi gönülden kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.
VİDEO
Ülkemizde hayat ne yazık ki çok kolay olmuyor ve gündemin ağırlığı ister istemez üstümüzde baskı kuruyor. Ama her ne olursa olsun hayat devam ediyor ve biz sahip olduklarımız için şükretmeyi bilmek zorundayız. İşte konuşmamı 3 dakikalık hayata ilişkin bir video ile tamamlamak istiyorum.
Saygılarımla,
Ender YORGANCILAR
Yönetim Kurulu Başkanı