EBSO Meslek Komiteleri Ortak Toplantısında konuşan Başkan Yorgancılar:
“Yeşil pasaportun kapsamının ve kriterlerinin yeniden değerlendirilmesi gerekiyor”
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “İhracatçılarımıza yapılan yeşil pasaport uygulamasının kapsamının genişletilerek, kriterlerin yeniden kademelendirilmesini, 140 bin ihracatçımıza yer açılmasını çok önemsiyoruz” dedi.
Küresel Gelişmeler ve Türkiye
Ege Bölgesi Sanayi Odası Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Dış Politika Program Direktörü Gülru Gezer, “Küresel Gelişmeler ve Türkiye” başlıklı bir sunum gerçekleştirerek dünya gündemindeki önemli gelişmelerin Türkiye’nin ekonomik durumuna mevcut ve olası etkilerini değerlendirdi.
Toplantıda konuşan Başkan Yorgancılar, “Odamız çalışmalarını aktardığımız, üyelerimizin konularını değerlendirerek güncel ve ekonomik paylaşımda bulunduğumuz Meslek Komiteleri Ortak Toplantımıza konuk olan ve Küresel Gelişmeler ve Türkiye başlığındaki sunumuyla ülkemizin stratejik konumu, bölgesel ve küresel gelişmelerle ilgili bizleri bilgilendiren TEPAV Dış Politika Program Direktörü Sayın Gülru Gezer’e teşekkür ediyorum” dedi.
Vize konusu çözülmüş değil
İş insanlarının vize süreçlerinde türlü zorluklarla karşı karşıya kalmaya devam ettiğini ifade eden Yorgancılar, “Vize engeli nedeniyle, fuarlara katılmak dahi artık çok zor. Ürettiğimiz ürünleri ihraç ettiğimiz ülkelere, iş insanları olarak bizler gitmekte güçlük çekiyoruz. Randevu almakta yaşanan gecikmeler, uzun işlem süreleri, alınan ret yanıtları, kısa süreli vizeler veya gecikmeli prosedür nedeniyle iş insanlarımız ciddi şekilde mağdur olmakta. Bizler ülkelerle karşılıklı iş hacmimizi, ticari ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek, yeni pazarlara açılmak için ticari vizeye ihtiyaç duyuyoruz. Aynı ay içinde birkaç kez gitmemiz gerekebiliyor. Aynı şekilde çalışanlarımız yıl içinde birkaç kez farklı dönemlerde fuarlara katılıyor. Alınan ret veya verilen kısa süreli vizeler, bize süreci yeniden yaşatıyor. Vize ücretlerinin yarattığı maliyet de işletmelerimize ayrı bir yük getiriyor. Doğal olarak konsoloslukların, yoğun talep gerekçeleri de, kısa süreli vizeler nedeniyle kısır döngüye dönüşüyor” dedi.
Kapsam genişletilmeli
Sürecin her iki tarafı da yorduğunu ve iş insanlarını maddi ve manevi olarak zorladığını vurgulayan Yorgancılar, “AB’nin yeşil pasaport konusundaki hassasiyetlerini gözeterek, yeşil pasaport kapsamının ve kriterlerinin mutlak suretle yeniden değerlendirilmesi, gözden geçirilmesi gerekiyor. İhracatçılarımıza yapılan yeşil pasaport uygulamasının kapsamının genişletilerek, kriterlerin yeniden kademelendirilmesini, 140 bin ihracatçımıza yer açılmasını çok önemsiyoruz. İş dünyası temsilcileri olarak, hükümetimizin vize konusunu önceleyerek hızla çözümü yönündeki talebimizi ısrarlı şekilde yineliyoruz, vize konusunun kolaylaştırılmasına yönelik çalışmaların hızla artırılarak, ticaretimizin önündeki vize engelinin süratle kalkmasını diliyoruz” diye konuştu.
Sanayici için her alanda yoğun mesai
EBSO Üyesi sanayicilerin konularının çözümü için yapılan çalışmalardan, üniversite sanayi işbirliği ve mesleki eğitim çalışmalarına, EBSO’nun 1,8 milyon Euro'luk hibe ile yürüttüğü AB projelerinden 100 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışmasının sonuçlarına kadar Meslek Komitesi Üyelerini geniş bir perspektifte bilgilendiren Yorgancılar, “Tarıma dayalı OSB'lerimizdeki çalışmalarımız son noktaya geldi. Dikili TDİOSB’yi 3,8 milyon metrekarelik bir alanda kuruyoruz ve arsaların tamamı bir buçuk ayda satıldı. Dikili için Dünya Bankası'ndan üç yıl ödemesiz, 10 yıl vadeli, yüzde 60’ı hibe ve yüzde 40’ı ise yüzde 3 faizle geri ödemeli 30 milyon dolarlık bir destek sağlamış durumdayız. Bunun 18 milyon doları altyapıda kullanılacak. Bittiği zaman yeşil enerjiyle yeşil üretim yapan, dijitalleşmiş ve son derece modern bir tarım OSB'yi İzmir’e kazandırmış olacağız. Kınık’taki tıbbi ve aromatik bitkilere dayalı OSB’mizde ve Bayındır OSB’mizde çalışmalarımız sürüyor. İzmir'deki ortak iş yapma kültürünün sonucunda Ticaret Odamız, İhracatçı Birliklerimiz ve biz Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak birleştik ve hep beraber Kemalpaşa Lojistik Merkezi’ni kurduk. İzmir limanındaki konteyner elleçlemesinin ve gümrüklemenin tamamı burada yapılacak. Model Fabrika’da faaliyetlerimiz devam ediyor. Avrupa Birliği’ne sunduğumuz ve kabul edilen projelerimiz var. Bu alanda EBSO olarak mesleki eğitimin geliştirilmesi konusunda önemli işler yapmaktayız. Avrupa Birliği’ne doğru projeyi verdiğiniz zaman karşılığını da alıyorsunuz” ifadesini kullandı.
Konuşmasında iş dünyasını yakından ilgilendiren enflasyon muhasebesine ilişkin pratikte yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Yorgancılar firmalara hazırlıklı olunması yönünde çağrıda bulundu. Yorgancılar, yabancı yatırımcının bir ülkede baktığı kriterlere de değinerek yabancı yatırımcı çekebilmek için gereken koşulların oluşmasının öncelenmesi ile dünyadaki savaş, çatışma ve beraberindeki göç konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.