Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu yönetimiyle bir araya gelen Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, katma değeri yüksek ve kaliteli ürünler üreten Türk tekstil ve hazır giyim sanayicilerinin yurt dışında kendi isim ve markalarıyla da var olması gerektiğini söyledi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye’nin tekstil ve hazır giyim sektöründe söz sahibi olduğunu söyledi. Yorgancılar, firmaların uluslararası pazarlarda kendi isim ve markalarıyla da var olması gerektiğini belirtti.
Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) Aralık ayı Yönetim Kurulu Toplantısı İzmir Nakış Sanayicileri Derneği'nin (İNDER) ev sahipliğinde Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda yapıldı. 2013 yılını değerlendirildiği, 2014 yılı beklentilerinin masaya yatırıldığı toplantıda, sektör temsilcileri 2014 yılından umutlu olduklarını ifade ettiler. MHGF üyeleri, sektörel toplantılarının sonunda Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile de bir araya geldi.
MHGF Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk, 2013 yılının sektörleri için başarılı geçtiğini söyledi. Son aylarda döviz kurlarında yaşanan istikrarsızlığın sektörlerinde sıkıntı yarattığını belirten Öztürk, “Son kur artışları ile birlikte üretim maliyetlerimiz arttı ama ihracat açısından da kur dezavantajımız tersine döndü. 2013 yılında sektör olarak büyümemizi sürdürdük. 2014 yılında da yüzde 15-20 büyüme tahmin ediyoruz. Yeni yılda faizlerin artacağı ifade ediliyor. Yine kur artışının süreceği belirtiliyor. Bizim sektörde kur artışından ziyade kur istikrarı önemlidir. Kurdaki artış döviz cinsinden yatırımı olanlar için sıkıntı yaratacaktır. Ancak buna rağmen 2014 yılında kurda istikrar sağlanır, enflasyon oranında kur artışı devam ederse sektörümüz açısından verimli bir yıl olur” dedi.
Yeniliklerle ve yeni pazarlarla büyümeye devam
MHGF Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Mukadder Özden ise, 2013 yılında yüzde 10 ihracat artışını yakaladıklarına işaret ederek, bunun miktar artışından çok fiyat ve katma değerdeki artıştan kaynaklandığını söyledi. 2013 yılında da değişen şartlara uyum sağlayan, esnek çalışan, yeni pazarlara yönelen firmaların büyümelerini sürdürdüğünü vurgulayan Özden şöyle konuştu: “2014 yılında akıllı ve doğru üretim ile bilinçli ticaret yaparak büyümemizi sürdüreceğiz. Yeni yılda ABD ve Avrupa pazarlarında iyileşme beklense de çetin geçecek. Rekabet artacak. Bu rekabette yeni pazarlar bularak, yeni ticaret şekillerini deneyerek ve üretimde yeniliklere açık olarak başarılı olabiliriz. Hızlı servis, çeşitlilik ve doğru iletişimi kurduğumuz oranda sektörü büyütebiliriz. 2014 yılında sektör olarak bunu başaracağımıza inanıyorum.”
Sektör inovasyonla büyüyor
İzmir Nakış Sanayicileri Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Kuloğlu da 2013 yılında nakış sanayicileri olarak iyi bir yıl geçirdiklerine dikkat çekti. Nakışlı ürünlerin artık her sektöre girdiğini bu nedenle büyümelerini sürdürdüklerini belirten Kuloğlu, “Tekstil ve konfeksiyon sektörü Türkiye'de cari fazla veriyor. İstihdama özellikle kadın istihdamına çok büyük katkılar sağlıyor. Rekabetin inanılmaz boyutlara ulaşmasına rağmen inovasyon ve yeniliklerle kendini büyütmeye devam ediyor. 2014 yılında da her türlü sıkıntıya rağmen sektörün büyüyeceğini düşünüyorum. Yeni yıldan ümitliyim” diye konuştu.
Yorgancılar: Yanınızdayız
Kur avantajı ve yeni pazarlarla ihracat hacmini daha da artırmayı hedefleyen sektör temsilcilerini dinleyen EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, tekstilin Türkiye’nin sanayisinde, ihracatında ve istihdamında, özellikle kadın istihdamında önemli sektörlerden biri olduğunu vurguladı. Tekstilin ihracatta yine ilk sırayı alacağını belirten Yorgancılar, “Türkiye bu işi biliyor. 1993-1994 yıllarında pekçok kişi tekstil sektörüne girmiş, makine ithalatı patlama yapmıştı ama bugün emin ellerde. Tekstil, marka ve katma değer yaratıyor. Egeli tekstilciler katma değeri yüksek ürünler üretip ihraç ediyor. Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda da tekstille ilgili 5 meslek grubu var. İzmir’de üretim yapan sanayici sayısı fazla. Ancak yurt dışında daha az Türk markası görüyoruz. Firmalarımız uluslararası pazarlarda kendi isimleriyle, markalarıyla yer almalı. Sektörle ilgili konuları TOBB’da da tartışıyoruz. Bize düşen bir görev olduğunda kapımız size açık, her zaman yanınızdayız” dedi.