Tacikistan yatırım bekliyor

25 Kasım 2013

Tarım ve hayvansal ürünlerin yanısıra doğal kaynaklarıyla da dikkat çeken Tacikistan, maden, gıda, tekstil ve inşaat sektörlerinde ürünlerinin katma değerini artıracak yatırımlarla su kaynaklarını değerlendirecek hidroelektrik santral yapımı bekliyor.

DEİK Türk-Tacik İş Konseyi, Tacikistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği’nin işbirliğinde Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi. Türk girişimcilerine potansiyel iş fırsatları sunan Tacikistan’da pazar payımızın arttırılması ve bölgeye yönelik yeni yatırım ve ihracat imkanlarının aktarılması amaçlanan toplantıya ev sahipliği yapan Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye ile Tacikistan arasındaki yakın sosyal ve kültürel ilişkilere dikkat çekti. Yorgancılar, “Tacikistan ile ekonomik ilişkilerimiz de dengede.  Tacikistan’a 235 milyon dolarlık ihracat yaparken ithalatımız da 345 milyon dolar civarında. Tacikistan ile özellikle tarım, maden, hidroelektrik santralleri, inşaat gibi iş kolları işbirliğine açık. İki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin artırılması için her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

Tacikistan Ankara Büyükelçisi Farruh Şaripov ise, iki ülke insanının kardeş olduğuna vurgu yaptı. Şaripov, ticari ve bölgesel ilişkileri güçlendirmek adına İzmir’e önem verdiklerini ve Şahin İlgi’nin Fahri Konsolos olarak atandığını bildirdi. Afganistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Çin’e komşu olan Tacikistan’ın bağımsızlığını kazandığından beri Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olduğunu vurguladı.

Tacikistan’ın ihracatında ilk sırayı Türkiye’nin aldığını söyleyen Büyükelçi Şaripov, şu bilgileri verdi:

“Ülkemizde 60 tane Türk firma faaliyet gösteriyor. Tacikistan ile Türkiye arasında 60’dan fazla anlaşma var. Bunların yüzde 65’i iktisadi faaliyetleri içeriyor. Türkiye ile haftada karşılıklı 4 uçak seferi gerçekleştiriliyor. İzmir’den Tacikistan’a plastik malzemeler alıyoruz, Tacikistan’dan alüminyum ve pamuk yolluyoruz. Geçen yılın istatistiklerine baktığımızda Türkiye ile Tacikistan arasındaki ticaret hacmi 631 milyon doları göstermektedir. Son 9 ayın rakamları ise 400 milyon dolar üzerindedir. Rakamların yüzde 70 Türkiye’ye ihracat, yüzde 30’u ise ithalat rakamlarıdır.”

DEİK Türk-Tacik İş Konseyi Başkanı Mahmut Er, DEİK ve Türk-Tacik İş Konseyi faaliyetleri ile ilgili bir sunum yaptı.

Türk-Tacik İş Konseyi toplantısına Türk-Tacik İş Konseyi Koordinatörü Nurengiz Eşki, EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Kamil Porsuk, Muhsin Dönmez ve Eyüp Sevimli de katıldı.

Bulunduğu coğrafyadaki su kaynaklarının yüzde 60’ına sahip olan Tacikistan, bundan faydalanabilmek için hidroelektrik santrallerine ihtiyaç duyuyor. Büyük gümüş madenlerine sahip olan ülkede granit ve mermer rezervi de dikkat çekiyor. Tacikistan bir tarım ülkesi olarak çok miktarda sebze ve meyve üretiyor. Tacikistan’ın Türkiye’ye ihracatının yüzde 80’nini alüminyum ve pamuk oluşturuyor. İthalatta ilk sıraları alüminyum tozu, kimyasallar, un, şeker, buğday, gıda ve plastik alıyor. İnşaat, gıda ve turizm işbirliğine açık en önemli sektörler olarak dikkat çekiyor. İki ülke arasındaki tarih, kültür ve din yakınlığı, ikili ilişkilerin çok boyutlu artmasına yardımcı oluyor.

EBSO'dan Haberler

Başkana Ulaşın