İzmir Organize Sanayi Bölgeleri ve Serbest Bölgeler Platformu, sanayicilerin sorunlarına çözüm arıyor
Gündem yatırım olmalı
Ege Bölgesi Sanayi Odası öncülüğünde kurulan İzmir Organize Sanayi Bölgeleri ve Serbest Bölgeler Platformu’nun mart ayı toplantısı yapıldı. Toplantıda Türkiye’nin üretmeden kalkınmasının mümkün olmadığına dikkat çekilerek, gündemin ekonomi olması çağrısında bulunuldu. Organize Sanayi Bölgeleri içinde ruhsat alıp 2 yıllık yasal süre içinde inşaata başlayamayan katılımcılar için süre uzatımı talebi için girişimde bulunma kararı alınan platformda ayrıca İzmir’de OSB’lerde doluluk sağlanana kadar komşu il teşviklerinden yararlanılması konusundaki girişimlerin sürdürüleceği ifade edildi.
İzmir Organize Sanayi Bölgeleri ve Serbest Bölgeler Platformu, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar başkanlığında Ege Serbest Bölgesi’nde (ESBAŞ) toplandı. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, geçtiğimiz günlerde T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile biraraya geldiklerini hatırlatarak bu görüşmede Manisa ile İzmir arasındaki teşvik farklılığına değindiklerini belirtti. Bakan Zeybekci’nin bu konuda bir çalışma yapma sözü verdiğini ifade eden Yorgancılar, siyasetin birinci gündem maddesi haline geldiği şu günlerde ekonominin öncelik sırasına alınması çağrısında bulundu. Yorgancılar, “İzmir’deki OSB’lerde bugün 7.5 milyon metrekare yatırımcı bekleyen arazi mevcut. Ancak şu an ülkemiz seçim atmosferine girmiş durumda. Hiç kimse ekonomi, yatırım konuşmuyor. Her şey seçime endekslenmiş durumda. Sanayiciler olarak, seçimlerin ardından ekonominin birinci gündem maddesi olmasını arzu ediyoruz” dedi.
Ender Yorgancılar, 4562 Sayılı OSB Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği gereğince organize sanayi bölgeleri katılımcılarının arsa tahsisi yapıldıktan bir sene içerisinde gerçekleştireceği yapıya ait projeleri OSB’ye tasdik ettirerek yapı ruhsatını alması, yapı ruhsatı tarihinden itibaren ise iki yıl içinde üretime geçmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Geçtiğimiz yıl 1. Bölgelerde proje süresinin 1 yıldan 2 yıla, inşaat süresinin de 2 yıldan 4 yıla çıkarılması konusunda bakanlığa başvurumuz oldu. Yasa, OSB Yönetimlerine mücbir sebeple süre uzatabilirsiniz diyor. Firmanın finansal sıkıntıları, sektöründe yaşanan çok önemli düşüş mücbir sebepler arasında yer alıyor. Ancak bu da sorunun tam çözümünü sağlamıyor” diye konuştu.
Ender Yorgancılar, konunun çözümü için Bakanlık nezdindeki girişimlerin artırılması çağrısında bulundu. Yorgancılar, “Bu konuda ülke genelindeki 12 sanayi odasının yanı sıra Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu da (OSBÜK) devreye girmeli” dedi.
İzmir için önemli
Toplantıya katılan Vali Yardımcısı İbrahim Ballı da OSB’lerdeki boş ve yatırıma hazır arsaların bir an önce dolması için gayret göstereceklerini söyledi. Ballı, “Bu alanların değerlendirilmesi, yatırımların tamamlanması İzmir için çok önemli” diye konuştu. ESBAŞ CEO’su Faruk Gürler ise bölge hakkında bilgi vererek, yatırımların artması için yürüttükleri çalışmalardan bahsetti.