MARBLE’dan 20’nci kez merhaba

26 Mart 2014

MARBLE’dan 20’nci kez merhaba

 

Ekonomi Bakanı Zeybekci: "Türkiye blok yerine işlenmiş mermer ihraç etmelidir. Doğaltaşımızı Türk taşı, Türk tasarımı, Türk sanatı olarak ihraç etmeliyiz. Hükümet olarak bunun için her türlü desteği vereceğiz"

 

 

MARBLE 2014 - 20.Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, görkemli bir törenle kapılarını açtı. Yaklaşık 45 bin metrekare alan üzerinde gerçekleşen MARBLE Fuarı’nın kente 100 milyon dolar seviyesinde gelir kazandırması bekleniyor. Fuar, sektöre kazandırdığı gelirin yanısıra, bir çok iş koluna da girdi sağlıyor. İşlenmiş, yarı işlenmiş ve ham olmak üzere yaklaşık 14 bin ton taşın sergilendiği fuara 32 ülkeden 275, yurt içinden de 912 olmak üzere toplam 1187 firma katıldı. Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da, açılış töreninin ardından fuara katılan EBSO üyesi sanayicilerin standlarını ziyaret ederek başarı diledi.

 

Marble 2014’ün açılışına katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin mermer ve doğal taşını blok yerine Türk tasarım ve sanatı olarak ihraç etmesi gerektiğini, bunun için hükümet olarak her türlü desteği vereceklerini söyledi. Türkiye'nin dünyanın en zengin doğaltaş rezervine sahip ülkelerden olduğunu belirten Zeybekci, Türkiye'nin dünya rezervinin yüzde 30'una sahip olduğunu kaydederek, "Doğaltaşta şu anda Çin, İtalya'nın ardından 3. sıradayız. Türkiye bu potansiyeliyle doğaltaşçı olarak bilinmeli. Türkiye doğaltaşta 1 numara olabilecek tüm zenginliklere sahiptir" dedi.

Türkiye'nin 2.2 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştığı doğaltaş sektöründe önümüzdeki dönemde dünyanın en önemli ülkelerinden biri olacağını ifade eden Zeybekci, sıkıntıların aşılacağını, makine sektörünün de ağırlığıyla daha fazla teknoloji ihraç edileceğini vurguladı.

Mermer ve doğaltaş ihracatının karayolu yerine daha ucuz olan demir ve deniz yolunun tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Zeybekci, sektör temsilcileriyle en kısa sürede bir araya gelerek sorunları ele alacaklarını dile getirdi.

Zeybekci, Türkiye’nin çok başarılı fuarlar yapar hale geldiğini belirtirken, "İzmir'deki bu fuarı da ihraç fuarlar arasına alarak en üst düzeyde destekleyeceğiz. Ben fuarla gurur duydum. Önümüzdeki günlerde mermer sektörü temsilcileriyle bir araya gelip sorunları ele alacağız" dedi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, şehirlerin düzenlenmesinde yerli doğaltaşın kullanılmasını ve geleceğe bırakılacak eserlerin yapılmasını isterken, bu konuda en büyük sorumluluğun yerel yönetimlere ait olduğunu da sözlerine ekledi.

 

Mermere yeni fuar

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Gaziemir’de önümüzdeki Temmuz ayında tamamlanacak yeni fuar alanında MARBLE Fuarı’nı 5 kat daha büyüterek doğal taş ve mermer sektörünü ağırlayacaklarını belirtti. Kocaoğlu, “İzmir fuarcılığı büyük bir ivme kazanacak. Sektöre 10 senedir emek veriyoruz, ‘bu fuar o kente mi bu kente mi gitsin’ lobileriyle canhıraş uğraşıyoruz. Yerelde kalkınma hedefiyle hiçbir kentin düşünmediği ve yapmadığını başararak Türkiye’nin en büyük fuar kompleksini 400 milyon lira özkaynakla yapıyoruz” dedi.

Sektörün ruhsat işlerinin bloke edilmesi ve dışarıdan doğaltaş ile mermer ithal edilmesi gibi nedenlerle bir çok sıkıntısı olduğuna dikkat çeken Başkan Aziz Kocaoğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir’deki belediyeler, yerli doğaltaş kullanmak konusunda son derece hassas. Bizim böyle bir uygulamamız var” diye konuştu.

Dış girdisi sınırlı olan sektörde Türkiye’nin rekabet şansını kaybetmeye başladığı uyarısını yapan Aziz Kocaoğlu, katma değeri yüksek işlenmiş ürünlerin teşvik edilmesini, ihracata yönelik sektörlerde üreticinin ve ihracatçının üzerindeki vergi yükünün hafifletilip önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini savundu.

 

İthal doğaltaş kullanılacak ihale iptal

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım da en fazla önem verdikleri ihraç ürünlerinden birinin de mermer olduğunu dile getirdi. Özellikle kamu yatırımlarında yerli doğaltaşın kullanılması yönünde çok sayıda genelgenin yayımlanmasına rağmen çok fazla uygulanmadığını kaydeden Yıldırım, "Kamu ihalesi 'yerli mermer kullanımında yüzde 15 daha fazla para verip alabilirsiniz' diyor. Özellikle belediye ihalelerinde bundan sonra ithal doğaltaş kullanılması durumunda şikayet halinde ihale iptal edilecektir. Yerli ürünün kullanımında ısrarcı olacağız" dedi.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aslan Erdinç de yapılarda yerli doğaltaşın kullanılması çağrısında bulundu.

 

 

Rakamlarla 20. MARBLE

26 – 29 Mart 2014 tarihleri arasında yaklaşık 45 bin metrekare alan üzerinde gerçekleşen fuara 32 ülkeden 275, yurt içinden de 912 olmak üzere toplam 1187 firma katıldı. 1995 yılında 47 firmanın katılımıyla 2 bin 600 metrekare alan üzerinde düzenlenen MARBLE Fuarı, 1998 yılında, Uluslararası Fuarlar Endüstrisi Birliği (UFI) tarafından üyeliğe kabul edildi. Böylece ülkemizin dünya fuar otoriteleri tarafından kabul edilmiş ilk uluslararası ihtisas fuarı oldu.  Başladığı günden bugüne her geçen yıl daha iyiye giden fuara, geçen yıl yurtiçi ve dışından 1182 firma katılırken, 77 ülke ve yurt içinden 81 ilden sektör temsilcisi ziyaret etmişti.

EBSO'dan Haberler

Başkana Ulaşın