Karşılıksız çek riskini KKB’den sorgulayın
Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda (EBSO), “Reel Sektörde Alacak Riskinin Yönetimi ve Karşılıksız Çek” konulu toplantı düzenlendi. Kredi Kayıt Bürosu ile ortaklaşa düzenlenen bilgilendirme toplantısında, karşılıksız çek sorunu ve elektronik rapor sistemi ele alındı. Toplantıda konuşan Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Genel Müdürü Kasım Akdeniz, EBSO üyelerine KKB’nin çalışma sistemi hakkında bilgi verdi. KKB sisteminde eksik olan tek şeyin sanayici ve tüccarın farkındalığı olduğunu belirten Akdeniz, “Piyasada ödenmeyen 307 bin çek bulunuyor. Bu çek sahiplerinin elinde 2.9 milyon adet kesilmemiş çek yaprağı var. Siz bunlardan biriyle iş yapıyorsanız risk altındasınız” dedi.
320 milyon sorgulama yapıldı
KKB’nin 9 bankanın ortaklığında kurulduğunu, Türkiye’deki tüm bankalar ve faktoring şirketlerinin sisteme kayıtlı olduğunu anlatan Kasım Akdeniz, finansal sektörün yanısıra, 2011 yılından bu yana reel sektöre de hizmet vermeye başladıklarını ifade etti.
Bankaların sadece bireysel kişilerin bulunduğu sistemden 320 milyon kez sorgulama yaptığını ifade eden Akdeniz, “Bu oran AB’de İngiltere dahil en fazla sorgulanan sistem oldu. Bu Türk bankacılık sisteminde risk yönetiminin ne dereceye geldiğini gösteriyor” diye konuştu.
Ödenmemiş 307 bin çekin 16 bini İzmir’de
Bankalar nasıl kredi verirken risk üstleniyorsa vadeli mal satanların da aynı şekilde risk üslendiğine dikkat çeken Akdeniz, özel sektör temsilcilerine müşterilerini tanımaları uyarısında bulundu. KKB sisteminden çek sorgulamasını uygulamalı olarak gösteren ve yapılacak sorgunun firmalar için yol haritası olacağını dile getiren Akdeniz, şunları söyledi: “KKB sisteminden sorgulanan çeklerin yüzde 75,5’ini bunları kesenler zamanında ödemiş. Yüzde 10’unun en az bir tane çeki karşılıksız duruma düşmüş, sonradan ödemiş. Yüzde 11’in en az bir tanesini hala ödememiş. Yüzde 2.5 oranındaki çeki kesenlerin ise hiçbiri ödememiş. Mart ayı itibariyle 282 bin arkası yazılmış çek var. Ödenmeyen 307 bin çekin 16 bini İzmir’de. Çek halen en önemli bir ödeme sistemi olarak sistemde duruyor.”
Kare kodlu çek yolda
Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Akdeniz, ticaretin güvenli bir biçimde yapılmasını hedeflediklerini söylerken, sahte, çalıntı ve kayıp çekler ile ilgili olarak "Karekodlu çek sistemi üzerinde çalışıyoruz. Bu konuda bankaların da altyapısının uygun olması gerekiyor. Bu sisteme bu yılın sonuna doğru geçmeyi planlıyoruz” dedi.
Çekleri sorgularken vergi kimlik numarasının yanısıra çek numarasından da kontrol yapılabileceğini vurgulayan Kasım Akdeniz, “Böylelikle o çekin gerçekliği de öğrenilebiliyor” diye konuştu.
2.3 liraya çeki keseni tanıma imkanı
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise, çekte hapis cezasının kaldırılmasının ardından karşılıksız çek sayısında önemli artış olduğunu belirtti. Çekin yerini senedin almaya başladığını ifade eden Yorgancılar, “Aslında vadeli çek bizden başka dünyanın hiç bir yerinde kullanılmıyor. Aldığınız çekin iyi bir şekilde istihbaratını yapma imkanımız var. Ne kadar çek kesmişim, ne kadar çekim piyasada duruyor ve ne kadarını daha kesmemişim, bu bilgiler sistemin içinde var. Hepinizin kasasında vadeli çekler var. Bunu alırken neye göre alıyorsunuz? Müşterinizin güvenine göre alıyorsunuz. Müşteriniz güvenli değilse, arkasında 3-4 ciro olan çeki alıyoruz. Kredi Kayıt Bürosundan 2,3 lira ücretle çeki kesen kişinin kredibilitesini öğrenme imkanınız var. Bunun için EBSO’ya ve Kredi Kayıt Bürosu’na üye olmanız gerekiyor” dedi.
Ender Yorgancılar, çek sorgulama sisteminin dünyada ilk defa Türkiye’de uygulandığını firmaların tahsilatla her hangi bir sıkıntı yaşamaması için çek başına 2,3 lirayı gözden çıkarması gerektiğini ifade etti.