İşsizliğe karşı eğitim reformu şart

19 Aralık 2013

İzmir İstihdam Zirvesi’nin ikincisi, ‘güvenli ve engelsiz istihdam’ temasıyla Kültürpark Fuar Alanı’ndaki 3 ve 4’nolu hollerde gerçekleştirildi. Zirvedeki konuşmalar işitme engelliler için işaret diline çevrilirken, sahneye tekerlekli sandalyeler için rampa konulması da tema ile örtüşen düzenlemeler oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı öncülüğünde Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen iki günlük zirve, 150 civarındaki işletme ve kuruluşu, iş sahibi olmak isteyen kişileri biraraya getirdi.

Açılış törenine katılan konuşmacılar başta eğitim reformu olmak üzere istihdamın önünü açacak tedbirler alınması gerektiği üzerinde durdu.

 

Hedef yüzde 5 işsizlik

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, alınan tedbirler sonucu küresel ekonomik krizden Türkiye’nin işgücünün olumsuz etkilenmediğini belirterek, daha yapılacak çok şey olduğunu söyledi. 2008 Eylül’ünde yüzde 10.7 olan işsizlik oranının bu yılın eylül ayında yüzde 9.9’a gerilediğini ifade etti. Kadınların ve gençlerin istihdamını özendirici, bölgesel teşvik politikaları ve Türkiye İş Kurumu’nun katkıları ile istihdamı artırmayı başardıklarını belirten Etyemez, “Bu yılın ilk 11 ayında 630 bin kişi İş-Kur aracılığı ile işe yerleştirildi. 2008’den beri istihdamı desteklemek için 31 milyar 128 milyon liralık prim ödedik. İşsizlik siyaset üstü bir konu. Herkesin inisiyatif alması ve projeler üretmesi gerekiyor. 2023’te istihdam oranını yüzde 55’e, işsizli oranını yüzde 5’e, kayıtdışı istihdam oranını yüzde 15’e, kadınların istihdam oranını yüzde 40’ın üzerine çıkarmamız gerekiyor” dedi.

İzmir Vali Yardımcısı Celal Ulusoy, sanayicilerin istihdamla ilgili sıkıntılarını ve şikayetlerini önemsediğini ancak sanayicilerin de meslek lisesi, teknik lise gibi okulları açıp işletmeleri gerektiğini söyledi.

 

İhalelerde canımız yanıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, belediyelerin binlerce işçi çalıştıran kurumlar olduklarını ama belediye şirketlerinin kendi işlerini yaptırmak için girdikleri ihalelerde sıkıntı yaşadıklarını vurguladı. Aydoğan, “İhalelerde canımız yanıyor. Hükümet bu konuda kanın yapıp bunun de çözümünü bulmalı. Güvenli bir istihdam diliyorum” diye konuştu.

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı, ilk 11 ayda 388 binin üzerinde kişiye eğitim verip meslek sahibi yaptıklarını açıkladı. İş-Kur olarak üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye çalıştıklarını belirten Yazıcı, “Türkiye’nin hangi kasabasında hangi yaşta, hangi cinste, hangi meslekte açık var, bunu biliyoruz. Buna göre insanları işe yönlendiriyoruz” dedi.

 

Yorgancılar: Üzerimizdeki yükler kalksın

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, işsizliği önlemek için meslek liselerinin daha etkin hale getirilmesini istedi.  Nüfusunun yarıdan fazlasının genç olduğu bir ülkede her yıl üniversiteden mezun olan 700 bin gencin iş endişesi yaşadığını belirten Yorgancılar, artık eğitim sisteminde köklü bir değişiklik gerektiğini söyledi. Yorgancılar, sınıf geçmeye değil öğrenmeye dayalı bir eğitim sistemi istediklerini ifade etti. Türkiye’nin sürekli krizler yaşadığını, bu krizleri üretim ve yatırım yaparak, ihracat gerçekleştirerek, istihdam yaratarak aştıklarını kaydeden Yorgancılar, “Hepimiz daha çok istihdam sağlamak istiyoruz ama üzerimizdeki yüklerin kalkmasını istiyoruz. Önümüzdeki belirsizlikler de ortadan kalkmalı. En önemlisi de kıdem tazminatı konusu çözülmeli. Konu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın gündeminde ama bugüne kadar sonuç alamadık” dedi.

Yorgancılar, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi’nin  (UMEM) işsizliği önlemedeki önemine dikkat çekerek, UMEM ve işbaşı eğitimin birleştirilmesini önerdi. Yorgancılar, meslek liselerinin daha etkin hale getirilmesi gerektiğini de ifade etti.

İzmir Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Kadri Kabak, “Geçen yıl iş zirvesinin de tetiklemesiyle 7 bin kişi olan işe yerleştirme sayısını, 2013 yılının ilk 10 ayında 45 bine çıkardık. İzmir’de 442 bin çalışan ile vatandaş odaklı çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

 

Taleple uyumlu istihdam

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Türkiye’de 20-30 milyon insanın istihdam sorunu yaşadığını belirterek, “Hayatının baharında çalışmak isteyen çoğu okumuş genç işsizliğin pençesinde. Muradım Türkiye’de işgücü arz ve talebinin sadece nicelik değil nitelik olarak da örtüşmesi. İşgücü arızının niteliğini de değiştirmeliyiz. Biz kaynakçı istiyoruz, üniversiteler maden mühendisi yetiştiriyor. Biz elektrikçi istiyoruz, siz arkeoloji eğitimi veriyorsunuz. Türkiye’nin kaybedecek zamanı kalmadı” dedi.

Gediz Üniversitesi Rektörü ve İzmir Üniversiteler Platformu Sözcüsü Prof. Dr. Seyfullah Çevik, sanayicilere üniversite öğrencilerini part-time çalıştırmalarını önerdi. Prof. Dr. Çevik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın da buna destek sağlaması halinde iş dünyasının işlerinin kolaylaşacağı gibi gençlerin de okul sıralarında işlerini garantileyeceğini anlattı.

Zirvenin açılışında en çok istihdam sağlayan Kod-A, Fokker Elmo, Hugo Boss, Petkim, THK Üniversitesi İzmir Havacılık Meslek Yüksekokulu ve İzelman ile en çok kadın istihdamı sağlayan Hugo Boss, Şifa Üniversitesi, Migros, Tesco Kipa ve Yaşar Holding plaketle ödüllendirildi. 

EBSO'dan Haberler

Başkana Ulaşın