Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, yaşanan gelişmeler nedeniyle 2014 yılının zor bir yıl olacağını söyledi. Yorgancılar, "Bu farkındalıkların çok iyi analiz edilerek, birlik ve beraberliğimizi bozan değil birleştiren adımların atılması zorunludur" dedi.
Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) tarafından bu sene 6'ncısı düzenlenen Sektör Tanıtım Günleri ve İş Zirvesi'nin açılışı yapıldı. Kültürpark 1 ve 2 No'lu hollerde iki gün süren etkinliğin açılışında '2013 Sonbaharında Türkiye Ekonomisi'ne Bakış ve 2014'den Beklentiler' konulu panel düzenlendi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, dünyayı saran ekonomik krizin etkilerinin gelişmiş ülkelerde azalmaya başladığını belirtti. Türkiye'nin büyüme profiline ilişkin değerlendirme yapan Yorgancılar, "Büyüme açısından Türkiye gelişmiş ülkelere göre oldukça başarılı bir performans sergilemiş olsa da, sürdürülebilir bir büyüme adına aynı başarıdan söz edemiyoruz. Yıllar itibariyle yüzde 4.5’lik bir ortalama büyüme, Türkiye’yi arzuladığı kalkınma düzeyine getirmede sıkıntı yaratacaktır. Küresel krizin ardından, FED kararları ile birlikte küresel ekonominin yeniden şekillendiğini görebilmekteyiz. Türkiye bu yeni duruma hazır olmak zorundadır. Yüksek ve sürdürülebilir bir büyüme için iç tasarrufların artırılması bugünün değil dünün konusu olmalıydı. Geleceğin yıldız ülkeleri arasında gösterilen ve 2023 hedefleri olan Türkiye için, beklentilerinin aksine gerçekleşecek eğilimler, yeniden risklerle dolu bir sürece bizleri sürükleyecektir. Bu süreçte en büyük bedeli dış kaynak bağımlılığı en yüksek ülkeler ödeyecektir" dedi.
Hedeflerimize ulaşmak için birleşelim
Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmak için bazı önerilerde bulunan Yorgancılar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Nitelikli nüfus yetiştirmeye yönelik eğitim reformu, vergi adaletsizliğini ve kayıt dışılığı önleyerek, tasarrufa yönelten vergi reformu ve hak aramayı kolaylaştıran hukuk reformu ile hedeflere ulaşabiliriz. Jeopolitik risk, FED kararlarıyla ekonomik risk, gezi ve toplumsal baskılarla ayrışma riski ve seçimler nedeniyle politikacıların keskin ve sert üslupları, 2014 yılını çok daha zor bir yıl haline getirmektedir. Temenni ediyor ve diliyoruz ki, bu riskler sadece bu konuşmalarda kalsın. Aksi takdirde Türkiye hedeflerine uzaktan bakmanın ötesine geçemeyecektir. Yenilenebilir enerjideki potansiyelin sonuna kadar kullanılamadığı, ihracatçımızı, üreticimizi zorlayan standartlarda söz sahibi olunamadığı, olaylara ve sorunlara küresel vizyonla bakılamadığı ve belki de en önemlisi kadınlarımız ve eğitim sistemimiz siyasetin dışında tutulamadığı sürece yol almamız da güçleşecektir. Bu farkındalıkların çok iyi analiz edilerek, birlik ve beraberliğimizi bozan değil birleştiren adımların atılması zorunludur. Her zaman ifade etmekteyim ki, sahip olduğumuz değerlerin kaybı, maddi değerden kat be kat üstündür."
Merkez Bankası'na uyarı
Düşük döviz kurunun sağladığı borçlanma kolaylığının şirketlerin mali yapılarında ciddi hasarlar meydana getireceğini ve tasarrufu ikinci plana attığını belirten Yorgancılar, Merkez Bankası'nın reel sektör aleyhine sonuç üretmeyecek kur politikalarına yönelmesini ve bağımsızlığı konusunda şüphelere yer vermemesini istedi. Yorgancılar, böylece özel girişimcilerin daha çok tasarruf ve yatırım yapmasının mümkün olabileceğini, sürdürülebilir yüksek büyüme rakamlarının yakalanabileceğini ifade etti.
Amerika Birleşik Devletleri'nin Avrupa Birliği ile yapacağı serbest ticaret anlaşmasının Türk ekonomisine bir darbe daha vuracağını dile getiren Yorgancılar, bu anlaşma ile Türkiye kalitesiz ürünler için açık pazar haline geleceği uyarısını yaptı.
İthalata dikkat
EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya da, Türkiye ekonomisi açısından önemli parametrelerden birinin dış ticaret performansı olduğunu söyledi. 2013 yılının ilk 9 aylık döneminde, ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0.4 oranında daraldığına, ithalatın ise yüzde 6 oranında arttığına dikkat çeken Kaya, şöyle dedi: "Enerji de dahil olmak üzere ithal girdi bağımlığını azaltacak teşvik ve önlemler alınmadığı takdirde, 2023 yılı 500 milyar dolarlık ihracat hedefi belki ekonominin kendi dinamikleri içinde tutturulabilecektir ama, bilançonun diğer önemli kalemi olan ithalata baktığımızda dış ticaret dengesinin ihracat aleyhine daha da bozulduğunu görebileceğiz."
Genç işsizlik yüksek
Türkiye'nin en önemli sorunları arasından belirledikleri konularda farkındalık yaratma, çözüm üretme ve inisiyatif üstlenerek uygulamada örnek olma boyutunda çalıştıklarını belirten Kaya, genç işsizlik sorununa dikkat çekti. Kaya, "Genç kesimdeki işsizliğin genel işsizlik ortalamasına göre yaklaşık yüzde 70 daha yüksek olduğunu belirten Kaya, "Bu, beyin gücünün ve müthiş bir enerji potansiyelinin israfıdır. Bu Türkiye'nin üretim ve rekabet gücüne vurulan bir darbedir" diye konuştu.
Genç işsizliği azaltmak için Avrupa Birliği projeleri geliştirdiklerini, girişimciliği desteklediklerini kaydeden Kaya, İzmir’deki üniversitelerle imzaladıkları işbirliği protokolü ile başta mühendislik olmak üzere iş fikirlerinin projeye ve yatırıma dönüşmesine destek vereceklerini bildirdi.