Ege Bölgesi Sanayi Odası, 2012 yılında yatırım, üretim, istihdam, ihracat ve vergide başarılı olan sanayicileri ödüllendirdi. Sanayicilere ödüllerini Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı verdi. Kaya Thermal Hotel’deki törene AK Parti İzmir Milletvekilleri Nesrin Ulema, Ali Aşlık, Hamza Dağ ve İlknur Denizli, CHP İzmir Milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mehmet Ali Susam ve Mustafa Moroğlu, MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da katılarak sanayicilerin ödül mutluluğuna ortak oldu.
Törende üretim, yatırım, ihracat, vergi, istihdam, Ar-Ge ve inovasyon ile marka alanında başarılı oda üyeleri ile oda üyeliğinde 25 ve 50 yılı dolduran firmalar ödül aldı. EBSO Çevre Ödülleri de takdim edildi. Toplamda 207 firma ve iki girişimciye plaket ve başarı belgesi olmak üzere 548 ödül verildi.
Camcı dükkanına girmiş gibi
Törende sanayicilerin siyasetteki gelişmelerin ekonomiyi sıkıntıya sokacağı yönündeki endişelerine yanıt veren Bakan Yazıcı, “Hiç kaygılanmayın. Türkiye büyük bir ülke. Hukukun egemen olduğu bir ülke. Suç işleyen varsa suç hiçbir zaman gizlenmez. Ama amaç kadar araç da önemlidir. Onu ayıklamak başka bir şey, onu yaparken camcı dükkanına girmiş gibi davranmak ayrı bir şey” dedi.
Yazıcı, şöyle konuştu: “Hiç kaygılanmanıza gerek yok. Türkiye’de herşey şeffaf, açık ortamda gerçekleştiriliyor. Türkiye’de insanlar görevini yaparken hukuku ve kanunu gözetiyor. En üst varlık insan. En üstün değer hukuk ve adalet. Siz adaleti gerçekleştireceğim derken o süreçlerden kişi haklarına, başka hak ihlallerine yol açacak uygulamalara girmek lüksünüz yok. Amaç kadar araçlar da önemli. Böyle bakacaksınız. Suç işleyen varsa suç hiçbir zaman gizlenmez. Onu ayıklamak başka bir şey. Onu yaparken camcı dükkanına girmiş gibi davranmak ayrı bir şey. Herşey yerine oturur. Gizli saklı hiçbir şey kalmaz. Türkiye büyük bir ülke. Hukukun üstünlüğünün egemen olduğu bir ülke. Eksikliklerimiz var ama bunları da süreçle tamamlamak mümkün.”
Perakende Yasası müjdesi
Türk Ticaret Kanunu başta olmak üzere iş dünyasının önünü paylaşımcı düzenlemelerle değiştirdiklerini belirten Yazıcı, “Bugün yemekte bir sanayicimiz bana ‘3 şirketimi birkaç saat içinde birleştirdim’ dedi. Bununla gurur duyuyoruz. İlk defa şirketlerin genel kurullarını elektronik ortamda yapılmasını sağladık. Bu önemli uygulamanın lansmanını Ocak ayında İstanbul’da gerçekleştireceğiz” dedi.
Yazıcı, kamuoyunda AVM Yasası olarak bilinen toptan ve perakende ticareti düzenleyen yasanın da çıkacağını açıkladı. Yazıcı, “20 maddelik bir çerçeve kanun tasarısı. Bu çalışmalar bitince Bakanlar Kurulu’na sunacağız. Siyasi partilerle paylaşacağız. İnşallah yasayı çıkaracağız” dedi.
Türkiye’de ilk defa teşvikleri ekonomik verilerin yanı sıra sosyal verileri de dikkate alarak hazırladıklarını dile getiren Yazıcı, şöyle konuştu: “Ekonomik hayatın büyümesi, dinamizmi bakımından son derece önemli olan sanayi alanındaki stratejik yatırımlarının teşvik programı ile hayata geçirilmesi mümkün. Siz en zor işi yapıyorsunuz. Her desteği hak ediyorsunuz. Sizin Türkiye’nin ekonomik yapısının hem güçlenmesi hem büyümesi bakımından son derece önemli alanda çalıştığınızı idrak ediyoruz. Gerekli destek ve himayeyi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sürdürmeye devam edeceğiz.”
Hükümetten 3 istek
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hükümetten organize sanayi bölgelerine teşvik, İzmir Alsancak Limanı’nda ÇED sorununun çözülmesi ve İnciraltı’na sağlık kampusü konusunda destek istedi. Kocaoğlu, “Türkiye üreterek büyüyecek. Komşu illerimiz ile İzmir’deki organize sanayi bölgeleri arasındaki teşvik farkından dolayı az yatırım alıyoruz. OSB’ler doluncaya kadar komşu illerle teşviklerimizin eşitlenmesinde büyük fayda var. TCDD ile beraber yürüttüğümüz İzmir Alsancak Limanı’nın derinleştirilmesi projesi konusunda Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında ÇED sorunu var. Proje, körfezin yüzülebilir hale gelmesine, dünyanın en önemli çevre yatırımlarından birinin gerçekleşmesine katkı koyacak. Bu konuda sorunun çözülmesini istiyoruz. Biz İnciraltı’nı planlayıp, 4 bin hektarda sağlık kampüsü yapalım istiyoruz. İzmir sağlık üssü olsun. Burası ülkemize ve dünyaya sağlık dağıtsın. Burada herşey hazır. Yerimiz mükemmel. Sağlık kampusü içine 300 dönüm AVM sokuluyor. Buranın planlanması için bir toplantı süreci başlattık. Burayı planlarsak, EXPO’yu gerçekleştirmek için sadece şova harcaya ayırdığımız para 2-3 milyar dolar. Bu harcayacağımız paranın 1 milyar dolarını buradaki yatırımlara teşvik olarak verirsek, 2020’ye kalmadan EXPO’yu yapmış gibi oluruz” diye konuştu.
Siyaset ekonominin önüne geçmesin
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, başta Türk Ticaret Kanunu, gümrüklerde işlerin kolaylaşması, lisanslı depoculuk, BALO, gümrük kapıları, MERSİS gibi konularda bakan Yazıcı’ya teşekkür etti. Türkiye’de sanayicinin üzerindeki yüklere dikkat çeken Yorgancılar, “İhracatımız ara malların ithalatını bile karşılayamaz durumdadır. O nedenle, yükte ağır ürünlerden, katma değerli ürünlere yönelmemiz gerekmektedir. Elbette ki, geceden sabaha olabilecek bir konu değil. Ama politikalarımızla, stratejik hamlelerle yapabiliriz. Kore yaptıysa, biz neden yapamayalım? Bugüne kadar tek bir sloganın savunucusu olduk. ‘Üretim yoksa kalkınmak hayaldir’ dedik” diye konuştu. 2013 yılının Türkiye’nin barışa, kardeşliğe ve hoşgörüye ne kadar ihtiyacı olduğunu gösterdiğini belirten Yorgancılar, “Bu nedenle, başta Gezi olayları olmak üzere Hatay ve Antep’te yaşanılanlar iyi irdelenmelidir. İstikrar biz iş dünyası için her zaman son derece önemlidir. Son olaylar da göstermiştir ki; siyasi kaos önümüzdeki dönemde en önemli risktir ve ekonominin geri planda kalmasını sağlayacaktır. İş dünyası olarak, bu durumdan endişe ediyoruz. Temiz toplum, temiz siyaset, ahlaklı iş yapma kültürü, hukukun üstünlüğü konularındaki eksiklerimiz ve demokrasi kalitemiz kaçıncı ekonomi olursak olalım her an büyümeyi ve ülke itibarını zedeleyecektir. 2014’de Türkiye’yi bekleyen seçimler, bu kaosu daha da ateşleyecek niteliktedir. Mali disiplinin bozulmaması, siyasetin ekonominin önüne geçmemesi ve gündemdeki yerinin korunması anlamında yürütülecek politikalar, alınacak kararlar çok önemlidir. Herkesin üzerine düşen hassasiyeti göstermesi en büyük temennimizdir” dedi.
Ekonomi şakaya gelmiyor
EBSO Meclis Başkanı Salih Esen, kırılganlığın ve değişkenliğin yaşandığı ortamda başta Merkez Bankası olmak üzere kurumların hataya yer vermemelerini istedi. Esen, “Ekonomi şakaya gelmiyor. Biz sanayiciler olarak siyasi istikrarın sağlandığı, belirsizliklerin ortadan kalktığı, ekonominin hak ettiği yeri aldığı bir ortamda çalışıp dünya ile rekabet etmek istiyoruz. Son yaşanan olaylar ne yazık ki ülkemiz üzerinde ciddi travma yaratmıştır. Buna son verilmeli, hukuk ne istiyorsa gereği yapılmalı. Kamuoyu morali gerçekler ile pekiştirilmeli” dedi. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin önünün açılması gerektiğini belirten Esen, KOBİ’lerin verilen Ar-Ge teşviklerinden yeterince yararlanamadığına dikkat çekti. Esen, “Bir üst lige çıkmak için KOBİ’lerin yüreklendirilmeye ihtiyacı var. Bugün KOBİ’ler günü kurtarma çabası içinde. Yeni yatırım, ileri teknoloji kullanma konularını gündeme alamıyorlar. Cari açık ile baş etmenin tek yolu ekonominin yüzde 99’unu oluşturan bu kuruluşların büyük sanayi tesisleri olmasından geçiyor” dedi.
Törende EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile Meclis Başkanı Salih Esen, Bakan Yazıcı’ya tablo ve kuru incir hediye etti. Kadın girişimci Eda Dişbudak, kendi tasarladığı ayakkabıyı Bakan Yazıcı’ya verdi.