Boya ve kimyada gündem ÖTV, teminat mektubu, sigorta

05 Aralık 2013

Solvente dayalı boya ve kimya sektöründe sanayicilerin ÖTV, teminat mektubu ve sigorta konularına çözüm bulunamadığı taktirde üretimin durma noktasına geleceği uyarısı yapıldı.

Ege Bölgesi Sanayi Odası, sektörel konuları gündeme taşıyıp sanayicilerle hükümet ve bürokrasideki ilgili makamları bir araya getirerek çözüme kavuşturma uygulamalarını, bu defa Türkiye’deki bütün sanayi odaları bünyesindeki boya ve kimya sektörü ile sürdürdü.

EBSO’nun girişimleri ile 5 Aralık’ta TOBB’ da düzenlenen Kimya Sanayi İstişare Toplantısı’da bir araya gelen sektör ve ilgili Bakanlık temsilcileri, Türkiye’de solvent bazlı boya ve kimya sektörünün sorunları ve çözüm yolları tartışıldı. ÖTV, teminat mektubu çözümleri ve işletmelerin sigorta yaptıramaması gibi sorunlar çözülemezse sektörün üretim yapamaz hale geleceği uyarısında bulunuldu.

Kimya Sanayi İstişare Toplantısı’nı yöneten TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, taşın altına elini koyan sanayicilerin canı yanan kesim olduğuna dikkat çekerek, “Sektör ve Bakanlık temsilcilerinin böyle bir platformda bir araya gelerek, sorunlara çözüm arayışları önemlidir. Boya ve kimya sanayinin konuları TOBB bünyesinde ilk kez böyle bir toplantıda ele alınıyor. Çözüm arayışları açısından bunu çok önemsiyorum” dedi.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da, boya sanayisinin İzmir ve Kocaeli bölgesi için önemli bir sektör olduğuna işaret ederken, bu toplantının Ege Bölgesi Sanayi Odası ile Kocaeli Sanayi Odası’ndaki Boya ve Kimya Meslek Komiteleri’nce birlikte yapmış oldukları ortak toplantılarda kararlaştırıldığını vurguladı. Zeytinoğlu, ÖTV konusunun üretimin önünde ciddi bir engel oluşturduğunu, teminat mektubu miktarlarının mutlaka düşürülmesi gerektiğini belirtti.

Toplantıda Maliye Bakanlığı ile ilgili gündem maddeleri görüşülürken, söz alan EBSO Boya ve Diğer Kaplayıcı Maddeler Komitesi Başkanı İhsan Bilgiç, Komite olarak hazırladıkları sunumu katılımcılarla paylaştı. “Bizler gerçek anlamda sanayicileriz. Amacımız üretmek ve ülke ekonomisine katkıda bulunmaktır. Bu rekabette bilgi birikimi ve teknolojide hiçbir eksiğimiz yok, hatta Türkiye olarak avantajlarımız var” diyen Bilgiç, özetle şu konuları gündeme getirdi:

 

ÖTV ve teminat vergiden fazla

“Ancak akaryakıt kaçakçılığını önleme tedbirleri alınırken, ÖTV uygulamalarında boya ve kimya sektörüne kaçakçılığın merkezi gibi davranılmasının doğru ve adil bir yaklaşım olmadığını düşünüyoruz. Çünkü TBMM Akaryakıt Kaçakçılığını Araştırma Komisyonu’nca, akaryakıt kaçakçılığında solvente dayalı kaçakçılığın en yüksek yüzde 1-2 oranlarında olduğu tesbit edilmiştir. Bu nedenle boya ve kimya sanayisinde kullanılan bazı solventlere 0,0175 TL/Kg’lık bir vergi aslı için 2,2985 TL/Kg. teminat mektubu ve 2,2985 TL/Kg. Peşin Vergi ödenmesi uygulaması dünyada hiçbir rakibimizde yok. Sektör için kaldırılamayacak yük haline gelen bu uygulama sürdürülebilir değildir. Boya ve kimya alanında faaliyet gösteren sanayicilerimiz teminat mektubu bulamaz hale geldi” dedi.

İhsan Bilgiç, teminat mektubu çözümlerinin çok zor ve uzun bir süreç olduğunu da anlatırken, sorunların çözümü için sektör olarak geliştirdikleri çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

“White Sprite, Toluen ve Hekzan dışındaki solventlerden ÖTV kaldırılmalıdır. ÖTV uygulaması başlayalı yaklaşık 15 aylık bir süre geçmiştir. Bu süre zarfında idari, mali ve akaryakıt kaçakçılığı bakımından sorun yaşanmayan firmalarda 2014 yılından itibaren teminat mektubu oranı ÖTV’nin yüzde 25’i, 2015 yılından itibaren de yüzde 5’i olarak uygulanmalıdır. Teminat mektubu çözümlerinde Maliye Bakanlığı’nca bir düzenleme yapılarak müfettişlerce yapılan incelemeler tüm dönemler yerine örnekleme metodu ile yılda 3 ya da 4 dönem ile sınırlandırılmalıdır. Üretim raporlarının GTİP numarasına göre düzenlenmesi uygulamasına geçildikten sonra, üretmiş olduğumuz bazı ürünlerin GTİP’lerinin belirlenmesinde yoruma dayalı uygulamalar sektörü ciddi anlamda tehdit etmektedir. Maliye Bakanlığı’nın acilen bir kanuni düzenleme yaparak yoruma dayalı, geçmişe dönük vergi incelemesi gibi uygulamalarına son verilmelidir.”

 

Sigortada çözüm şart

TOBB’daki Kimya Sanayi İstişare Toplantısı’nın bir başka önemli gündem maddesi de, boya ve kimya sektöründe faaliyet gösteren sanayicilerin yaşadığı sigorta sorunu oldu. Sektörün riskinden dolayı sigorta firmalarının poliçe yazma konusunda isteksiz davranmalarından yakınan kimya sanayicileri, sigorta firmalarının risk analizi yapmak için hiçbir uzman göndermediğini ifade etti.

TOBB Türkiye Kimya Sanayi Sektör Meclisi Başkanı Timur Erk, sigorta sorununa çözüm bulunana kadar, bu firmaların ya zorunlu sigorta kapsamına alınmasını ya da kamu bankalarına ait sigorta firmaları tarafından sigortalanmalarını önerdi.

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç, 2012 yılında Sigortacılık Kanunu’nda yapılan değişiklikle, teminat bulunamayan riskler konusunda olağandışı riskler yönetim merkezi oluşturulabileceğini ve Hazine Müsteşarlığı olarak sorunu çözmeye talip olacak sektörel girişimleri destekleyeceklerini ifade etti. Sanayicilerin Türk Loydu’na da başvurabileceklerini belirten Genç, “Risk inceleme uzmanı talep eden her firmaya, bir uzmanın gönderilmesi lazım. Hiç adam göndermeden sigortalanıp sigortalanamayacağını bilemezsiniz” dedi.

Türkiye Sigorta Birliği Koordinatörü Alper Tan, sigorta şirketlerinin kârlı görmedikleri işlere temkinli yaklaştıklarını belirtirken “Risk analizi konusunda taleplerine cevap alamayan Türk Loydu’na girmeli. Türk Loydu’ndan geçerli bir not alırsanız rahatlıkla teminat bulabilirsiniz. Sigortacılık sektöründe 2014 yılında daha pozitif gelişmeler bekleniyor. Bu durum sigorta şirketlerinin risk kabul politikalarını değiştirmesi için bir şans yaratacaktır” diye konuştu.

Sektörel Girişim adına konuşan Gökçen Süer de, “Riskinizi sigortalayamıyoruz demek çok kolay bir yaklaşım. Bütün sanayiciler mutlaka risk analizi yaptırabilmeli” dedi.

 

Endüstriyel kazaların önlenmesi

Toplantıda ayrıca, Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmelik (SEVESO Yönetmeliği) ile ilgili de değerlendirmelerde bulunuldu. 2012 yılına kadar yayımlanması gereken güvenlik raporu hazırlama rehberine ilişkin doküman yayımlanamadığı için yönetmeliğin uygulama süresinin 01.01.2014’e uzatıldığını hatırlatan sektör temsilcileri,  sektörün güvenlik raporu detaylarına ilişkin tebliği beklediğini açıkladılar.

Kimya Sektör Meclisi üyeleri yönetmelikle, hazırlıklarını tamamlayamamış firmalara faaliyetlerini durdurma – kapatma cezaları öngörülmesinin de kabul edilemez olduğunun altını çizdiler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın rehberi yayınlamasından sonra yürürlüğe girmek üzere en az iki yıl erteleme talep ettiler.

 

Kutu

Türk boya sanayisinin profili

Orta ve büyük ölçekli 600 firma üretim yapıyor

Üretimde Avrupa’da 6. sırada

Dünya boya pazarında yüzde 1,5-2’lik paya sahip

Yıllık boya üretimi 750 bin ton

Kişi başına boya tüketimi 10-12 kg

Ticaret hacmi 2.5 milyar dolar

Sanayi boyalarının yüzde 65’ini İzmirli firmalar üretiyor

EBSO'dan Haberler

Başkana Ulaşın