5. İzmir İktisat Kongresi’ne Yorgancılar Damgası

31 Ekim 2013

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, 5. İzmir İktisat Kongresi kapsamında düzenlenen üç ayrı etkinlikte hem ekonomiyi hem de İzmir’in geleceğini yorumladı.


Türk sanayisine Samsung modeli

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, her yıl mezun olan 700 bin gence iş sağlayabilmek ve 2023 hedeflerinin yakalanabilmesi için Türk sanayisinin al-sat modelinden yap-sat modeline geçmesi gerektiğini söyledi.

5. İzmir İktisat Kongresi’nde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın yönettiği ‘Yüksek ve İstikrarlı Büyüme Perspektifinde Türkiye Ekonomisi’ oturumunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği adına konuşan Ender Yorgancılar, Türkiye’nin müteahhitlik sektörünün Çin’den sonra dünyada ikinci büyük olduğunu vurguladı. Yorgancılar, “Ancak bütün müteahhitlik sektörümüzün yaptığı işin hacmi 17 milyar dolar. Oysa bir İspanyol müteahhitlik şirketinin yıllık iş hacmi 42 milyar dolar. Artık Türk müteahhitleri sadece yapım bölümünde değil müşavirlik bölümünde de yer almalı. Markalaşamadığımız sürece ülke olarak üst seviyelere çıkabilmemiz sözkonusu değil. Güney Koreli Samsung, elektronik sektöründe büyüdükten sonra inşaata giriyor. Oysa bizde elektroniği bırakıp inşaata giriliyor. Al-sat yerine yap-sat modeline geçmemiz gerekiyor” dedi.

TOBB Başkan Yardımcısı Yorgancılar, bir diğer önemli sorunun markalaşma olduğunu, markalaşmadıkça ekonominin üst noktalara taşınamayacağını belirtti. Ender Yorgancılar ayrıca yurt dışında sanayiciye uygulanan şartların aynısının Türkiye’de uygulanması dileğinde bulundu. Türkiye’nin büyümesinin sağlıklı olmadığına dikkat çeken Yorgancılar, şöyle devam etti: “Türkiye büyüyor. İç tüketim de büyüyor ama borçlanarak büyüyor. Sürekli bir borçlanmanın ve borçlanarak büyümenin geleceğimiz açısından hiç de iyi bir durum olmadığını düşünüyorum. Mutlaka mikro reformların oluşması gerektiğini düşünüyorum. Dolar milyarderlerinin üzerine her yıl yeni isimler ilave ediliyor. Ama şirketlerimize baktığımızda maalesef aynı başarıyı göremiyoruz. AVM’lerin birinci katlarında yabancı markalar var. Hiçbir Türk firması bulunmuyor. Türkiye’de en büyük sıkıntı tasarrufta yaşanıyor. Kişi başı artan gelirimiz lüks tüketime gidiyor. Borçlanarak büyümemiz gelecek için sağlıklı sonuçlar çıkartacak bir yapı değil. Tasarrufta alınacak kararlar son derece önemli.” Ender Yorgancılar, Türkiye’nin teori ve pratiği bir araya getiren yeni bir eğitim sistemine ihtiyacı olduğunu kaydederken, hukuk sisteminde de reformun zorunlu olduğunu söyledi. Harcamaya dayalı vergi sisteminin şirketlerin büyümesini engellediğini belirten Yorgancılar, bu durumun kayıtdışı ekonomiye yol açtığını ifade etti.


Yorgancılar: İzmir serbest şehir olsun

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir’in serbest şehir haline getirilmesini önerdi ve böylelikle ekonomiye daha çok katkı sağlayacağını belirtti. OSB’lere teşvik ve ihtisas OSB’ler kurulması da Yorgancılar’ın gündeme getirdiği konular oldu.

5. İzmir iktisat Kongresi kapsamında düzenlenen "Akdeniz’de Marka Kent İzmir” zirvesinde İzmir'i yönetenler bir araya geldi. Yaklaşık 3 saat süren zirveyi, EBSO Yönetim Kurulu eski Başkanlarından duayen işadamı Uğur Yüce yönetti. Ender Yorgancılar, İzmir'in serbest şehir olması için bir çalışma hazırladıklarını belirterek, bu sayede kentin ülkeye daha fazla vergi sağlayacağını ifade etti. Yorgancılar, "Bütçeye yüzde 9-10 vergi veren bir şehir, daha fazla imkan tanındığında daha fazla vergi katkısı yapacak konumda. Bu potansiyel turizmde de, ticarette de, sanayide de, tarımda da var" dedi.

EXPO'nun amaç değil araç olması gerektiğini vurgulayan Yorgancılar, şehrin gelişmesi için EXPO 2020 kapsamında öngörülen yatırımların kesintisiz devam etmesini istedi. Kayıt dışı istihdam ve üretimin önlenmesi için İzmir'deki organize sanayi bölgelerine 4. Bölge teşviği verilmesini öneren Yorgancılar, "Organize sanayi bölgelerimizin yüzde 40'ı boş. Komşu illere baktığımız zaman teşvikteki haksızlık nedeniyle yatırımcılar komşu ilimiz Manisa'yı tercih ediyor. Organize sanayi bölgelerinde altyapısı elektriği suyu, arıtması bitmiş organize sanayi bölgeleri dolana kadar komşu illerle aynı teşviğin verilmesini istiyoruz. Tire ve Ödemiş'te süt ve hayvancılık, Aliağa'da kimya, Bayındır'da çiçekçilik gibi sektör ve ilçe bazında destekleme yapılmalıdır" diye konuştu.


En hızlı büyüyen 100 şirkete ödül

TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, Türkiye 100 listesinin ekonominin isimsiz kahramanlarını ortaya çıkardığını ifade etti.

AllWorld Network tarafından Türkiye’nin hızlı büyüyen şirketlerinin görünürlüklerini artırmak amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) öncülüğünde ve TEPAV işbirliği ile hayata geçirilen Türkiye 100 programında listeye giren kuruluşların ödülleri, 5. İzmir İktisat Kongresi kapsamında düzenlenen törenle verildi. Listeye İzmir’den 9 şirket girdi. EBSO Meclis Üyesi Gülçin Güloğlu’nun sahibi olduğu Güloğlu Plastik de ödül alan kuruluşlardan biri oldu.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Girişimcilik, Cumhuriyet’in kuruluşundan beri kalkınmanın temellerinden biri oldu. Biz de Hükümet olarak özel sektör odaklı bir büyüme modeli ortaya koyduk. Krizde insanlara iş ve aş sağlayabildiysek, bu şirketler sayesindedir” dedi.

TOBB Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye ekonomisinin son yıllardaki başarısının süreç içinde girişimci sayısının armasıyla süreceğine inandığını belirterek, “Bu liste, ekonominin isimsiz kahramanlarını ortaya çıkardı. Bu insanlar ailelerinden şirket devralmadılar, işlerini kendileri kurdular. Çok sayıda kişiye iş imkanı sağladılar. Başaramayacağımız hiçbir şey yok diyerek yola çıktılar” dedi.

Listedeki 100 firmanın 9’u İzmir’den olduğunu vurgulayan Yorgancılar, “Bu, İzmir için güzel bir başarı. Ancak en büyük mutluluk, şu an 26 ilden girişimcilerin bulunduğu bu listede 81 ilden girişimcilerin yer alması olacaktır” dedi.

 

EBSO'dan Haberler

Başkana Ulaşın